Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 25, 2018


  • Lidt ekstra protein sammen med nok calcium gavner sandsynligvis voksnes knogler

UGENS CITAT

"Problemet bliver som en plet på et rent vindue. Selv om der er en stor verden udenfor, ser man kun pletten,
når man først er begyndt at koncentrere sig om den”.

— Molnar & Lindquist


Lidt ekstra protein sammen med nok calcium gavner sandsynligvis voksnes knogler

Calcium og proteiner kan gavne knoglerne

En videnskabelig gennemgang af relevante undersøgelser konkluderer, at lidt ekstra protein i kosten kan gavne knoglerne, forudsat indtagelsen af calcium er tilstrækkelig.

Hovedkonklusionerne i den omfattende litteraturgennemgang:

Høj risiko for knoglebrud mindskes i beskedent omfang af højere proteinindtag, forudsat at calciumindtaget er tilstrækkeligt.

• Knoglemineraltæthed (BMD), som er vigtig for at bestemme knoglestyrke, synes at være positivt forbundet med proteinindtagelse.

• Protein og calcium kombineret i mejeriprodukter har gavnlige virkninger på calciotropiske hormoner (hormoner, der spiller en rolle for knogleregulering og -vækst), knogleomsætningsmarkører og BMD. Fordelen ses kun ved tilstrækkelige calciumindtag.

• Der ser ikke ud til at være direkte beviser for øget risiko for knogleskørhed, knoglebrud eller ændret knoglestyrke på grund af syrebelastningen fra en afbalanceret kost -- uanset om der indtages animalske eller vegetabilske proteiner.

Professor René Rizzoli, professor ved afdelingen for knoglesygdomme på Genève Universitetssygehuse og Medicinsk Fakultet udtalte: "Tilstrækkelig indtagelse af protein sammen med calcium er nødvendig for optimal knoglevækst hos børn og vedligeholdelse af sunde knogler i alle aldre. Denne besked skal styrkes i lyset af de nuværende myter om, at for meget protein forårsager "syrebelastning", og er skadelig for knoglernes sundhed. Faktisk finder vi hos ældre, at et almindeligt problem ikke er for meget protein, men for lidt. Denne gennemgang af litteraturen bekræfter, at en afbalanceret kost med tilstrækkeligt proteinindtag, uanset om det er fra animalske eller vegetabilske kilder, klart gavner knoglernes sundhed, når de ledsages af et tilstrækkeligt calciumindtag. Dette er især vigtigt for ældre med osteoporose og personer med risiko for underernæring på grund af akut eller kronisk sygdom, eller hvis de er ved at komme sig efter en skade."

Kilde: Rizzoli, R., Biver, E., Bonjour, JP. et al. Benefits and safety of dietary protein for bone health—an expert consensus paper endorsed by the European Society for Clinical and Economical Aspects of Osteopororosis, Osteoarthritis, and Musculoskeletal Diseases and by the International Osteoporosis Foundation. Osteoporos Int (2018). https://doi.org/10.1007/s00198-018-4534-5

Kommentar:

Et øget proteinindtag har altså ifølge metaanalysen en lille positiv effekt på knoglerne, så længe der samtidig indtages tilstrækkelig calcium.

Der er stadig en vis usikkerhed vedrørende det ideelle proteinindtag for ældre mennesker, men det vi vist kan konkludere med rimelig sikkerhed er, at hos ældre mennesker med knogleskørhed vil en proteinindtagelse over de anbefalede 0,8 g/kg/dag være forbundet med højere BMD, et langsommere knogletab og reduceret risiko for hoftebrud, forudsat at kostens indhold af calcium er tilstrækkelig. Virkningen er ret lille, men den er der.

Udsatte grupper — ældre og personer, der allerede har svækkede knogler — kan med fordel indtage 1,0 til 1,2 g/kg/dag og være omhyggelig med at få nok calcium i kosten.

Selv om nogle ældre kan have gavn af både øget indtag af calcium og øget indtag af proteiner (så vel som en generel mere næringsrig kost i forhold til kalorieindholdet), er det vigtigt at understrege fordelene ved at øge indtagelsen af henholdsvis calcium og proteiner fra vegetabilske fødevarer frem for fra animalske fødevarer.

Læs også artiklen: Proteiner til ældre — for muskelmasse og muskelfunktion

Læs også artiklen: Næringsstoffer til dine knogler — fra kost og kosttilskud

Du kan bruge tabellerne i denne artikel: Calcium – for knogler, muskler og nerver til at se indholdet af calcium i fødevarer.

Såfremt du ønsker at øge proteinindholdet i din kost for din knogler og musklers skyld eller af andre grunde, har det stor sundhedsmæssig betydning, at du vælger de vegetabilske kilder til proteiner i stedet for de animalske.

Bemærk dog, at de fleste mennesker får mere end nok protein i kosten, og ikke vil have gavn af at øge proteinmængden i kosten, men tværtimod kan have gavn af at sænke proteinmængden ved at fjerne en del animalske fødevarer fra deres kost. Der er altid undtagelser, og nogle mennesker vil have gavn af at øge proteinindholdet i deres kost, og i de tilfælde gælder det om at vælge de vegetabilske kilder til proteiner.

Flere undersøgelser har vist, at det er sundere og bedre at få proteinerne fra vegetabilske kilder end kød — fx her, her og her.

Det er langt sundere at få proteiner fra vegetabilske fødevarer, fordi vegetabilske fødevarer generelt er mere næringsrige (de indeholder flere næringsstoffer i forhold til kalorieindholdet). De indeholder også kostfibre og hundredvis af gavnlige plantestoffer, som slet ikke findes i de animalske fødevarer.

Kostfibre hjælper fordøjelsen, fremmer en sund tarmmikrobiom (tarmflora) og modvirker inflammation, og er stærkt forbundet med lavere risiko for en række sygdomme.

Samtidig får du ikke nær så meget mættet fedt og slet ingen kolesterol, når du vælger de vegetabilske proteinkilder.

Vi må heller ikke glemme, at WHO har konkluderet, at forarbejdede kød og rødt kød er kræftfremkaldende.

En analyse fra 2017 offentliggjort i Journal of the American Medical Association bemærkede, at der er en betydelig sundhedsmæssig fordel forbundet med at erstatte animalske kilder til proteiner — især fra forarbejdet rødt kød —med vegetabilske kilder til proteiner.

   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.