Lidt ekstra protein sammen med nok calcium gavner sandsynligvis voksnes
knogler
En videnskabelig gennemgang af relevante undersøgelser
konkluderer, at lidt ekstra protein i kosten kan gavne knoglerne,
forudsat indtagelsen af calcium er tilstrækkelig.
Hovedkonklusionerne i den omfattende
litteraturgennemgang:
Høj risiko for knoglebrud mindskes i beskedent omfang af
højere proteinindtag, forudsat at calciumindtaget er tilstrækkeligt.
• Knoglemineraltæthed (BMD),
som er vigtig for at bestemme knoglestyrke, synes at være positivt
forbundet med proteinindtagelse.
• Protein og calcium
kombineret i mejeriprodukter har gavnlige virkninger på calciotropiske
hormoner (hormoner, der spiller en rolle for knogleregulering og
-vækst), knogleomsætningsmarkører og BMD. Fordelen ses kun ved
tilstrækkelige calciumindtag.
• Der ser ikke ud til at
være direkte beviser for øget risiko for knogleskørhed, knoglebrud eller
ændret knoglestyrke på grund af syrebelastningen fra en afbalanceret
kost -- uanset om der indtages animalske eller vegetabilske proteiner.
Professor René Rizzoli, professor ved afdelingen for
knoglesygdomme på Genève Universitetssygehuse og Medicinsk Fakultet
udtalte: "Tilstrækkelig indtagelse af protein sammen med calcium er
nødvendig for optimal knoglevækst hos børn og vedligeholdelse af sunde
knogler i alle aldre. Denne besked skal styrkes i lyset af de nuværende
myter om, at for meget protein forårsager "syrebelastning", og er
skadelig for knoglernes sundhed. Faktisk finder vi hos ældre, at et
almindeligt problem ikke er for meget protein, men for lidt. Denne
gennemgang af litteraturen bekræfter, at en afbalanceret kost med
tilstrækkeligt proteinindtag, uanset om det er fra animalske eller
vegetabilske kilder, klart gavner knoglernes sundhed, når de ledsages af
et tilstrækkeligt calciumindtag. Dette er især vigtigt for ældre med
osteoporose og personer med risiko for underernæring på grund af akut
eller kronisk sygdom, eller hvis de er ved at komme sig efter en skade."
Kilde: Rizzoli, R., Biver, E., Bonjour, JP. et al.
Benefits and safety of dietary protein for bone health—an expert
consensus paper endorsed by the European Society for Clinical and
Economical Aspects of Osteopororosis, Osteoarthritis, and
Musculoskeletal Diseases and by the International Osteoporosis
Foundation. Osteoporos Int (2018).
https://doi.org/10.1007/s00198-018-4534-5
Kommentar:
Et øget proteinindtag har altså ifølge metaanalysen en
lille positiv effekt på knoglerne, så længe der samtidig indtages
tilstrækkelig calcium.
Der er stadig en vis usikkerhed vedrørende det ideelle
proteinindtag for ældre mennesker, men det vi vist kan konkludere med
rimelig sikkerhed er, at hos ældre mennesker med knogleskørhed vil en
proteinindtagelse over de anbefalede 0,8 g/kg/dag være forbundet med
højere BMD, et langsommere knogletab og reduceret risiko for hoftebrud,
forudsat at kostens indhold af calcium er tilstrækkelig. Virkningen er
ret lille, men den er der.
Udsatte grupper — ældre og personer, der allerede har
svækkede knogler — kan med fordel indtage 1,0 til 1,2 g/kg/dag og være
omhyggelig med at få nok calcium i kosten.
Selv om nogle ældre kan have gavn af både øget indtag af
calcium og øget indtag af proteiner (så vel som en generel mere
næringsrig kost i forhold til kalorieindholdet), er det vigtigt at
understrege fordelene ved at øge indtagelsen af henholdsvis calcium og
proteiner fra vegetabilske fødevarer frem for fra animalske fødevarer.
Læs også artiklen:
Proteiner til ældre — for muskelmasse og muskelfunktion
Læs også artiklen:
Næringsstoffer til
dine knogler — fra kost og kosttilskud
Du kan bruge tabellerne i denne artikel:
Calcium – for knogler, muskler og nerver til at se indholdet af
calcium i fødevarer.
Såfremt du ønsker at øge proteinindholdet i din kost for
din knogler og musklers skyld eller af andre grunde, har det stor
sundhedsmæssig betydning, at du vælger de vegetabilske kilder til
proteiner i stedet for de animalske.
Bemærk dog, at de fleste mennesker får mere end nok
protein i kosten, og ikke vil have gavn af at øge proteinmængden i
kosten, men tværtimod kan have gavn af at sænke proteinmængden ved at
fjerne en del animalske fødevarer fra deres kost. Der er altid
undtagelser, og nogle mennesker vil have gavn af at øge proteinindholdet
i deres kost, og i de tilfælde gælder det om at vælge de vegetabilske
kilder til proteiner.
Flere undersøgelser har vist, at det er sundere og bedre
at få proteinerne fra vegetabilske kilder end kød — fx
her,
her og
her.
Det er langt sundere at få proteiner fra vegetabilske
fødevarer, fordi vegetabilske fødevarer generelt er mere næringsrige (de
indeholder flere næringsstoffer i forhold til kalorieindholdet). De
indeholder også kostfibre og hundredvis af gavnlige plantestoffer, som
slet ikke findes i de animalske fødevarer.
Kostfibre hjælper fordøjelsen, fremmer en sund
tarmmikrobiom (tarmflora) og modvirker inflammation, og er stærkt
forbundet med lavere risiko for en række sygdomme.
Samtidig får du ikke nær så meget mættet fedt og slet
ingen kolesterol, når du vælger de vegetabilske proteinkilder.
Vi må heller ikke glemme, at WHO har konkluderet,
at forarbejdede kød og rødt kød er kræftfremkaldende.
En analyse fra 2017 offentliggjort i
Journal of the American Medical Association bemærkede, at der er en
betydelig sundhedsmæssig fordel forbundet med at erstatte animalske
kilder til proteiner — især fra forarbejdet rødt kød —med vegetabilske
kilder til proteiner.