En sund plantebaseret kost mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme og
øger chancen for at leve længe
En sund plantebaseret kost kan sammensættes på
mange måder.
En sund plantebaseret kost mindsker risikoen for at dø for tidligt
(uanset årsag) og mindsker nok især risikoen for at dø af
hjerte-kar-sygdomme, men en usund plantebaseret kost øger faktisk
risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme. Det viser en ny
undersøgelse.
Data anvendt i undersøgelsen blev indsamlet fra 49.407 deltagere.
Helt generelt havde de personer, der gik over til en mere
plantebaseret kost en lavere risiko for dødelighed, mens de personer med
den største stigning i usund plantebaseret kost havde en øget risiko for
dødelighed.
Med hensyn til død pga. hjerte-kar-sygdomme var en 10-point stigning
i et sundhedsmæssigt plantebaseret kostindeks forbundet med en 9% lavere
risiko, hvorimod en 10-point stigning i usund plantebaseret kostindeks
gav en 7% højere risiko.
Kilde:
Adding high-quality plant-based foods to diet decreases risk of deaths
from heart disease and other causes. American Heart Association Meeting
Report – Presentation MP 38; Session MP07 – Nutritional Epidemiology.
Vi kan konkludere, at en plantebaseret kost ikke nødvendigvis er sundere
end en mere almindelig kost. Det hele afhænger af, hvordan vi
sammensætter kosten.
Hvis din plantebaserede kost indeholder for meget junkmad —
inkl. raffinerede kulhydrater og ultraforarbejdede fødevarer — er den
ifølge denne undersøgelse ikke sundere end en mere almindelig kost med
kød og mælk, der indeholder mindre junkmad. Den kan endda være
mere usund.
En sund og næringsrig plantebaseret kost — med eller uden mindre
mængder animalske fødevarer — er den sundeste type kost.
Planteprotein i stedet for rødt kød mindsker risikoen for
hjertesygdom
Et studie — en metaanalyse — der omfattede data fra 36 randomiserede
kontrollerede forsøg med deltagelse af 1.803 deltagere, sammenlignede
mennesker, der spiste rødt kød med mennesker, der spiste andre typer
fødevarer.
Forskerne fandt, at en kost, der er rig på gode kilder til
planteprotein — som bælgfrugter, soja og nødder — resulterede i lavere
niveauer af både totalt og LDL ("dårligt") kolesterol sammenlignet med
en kost, der indeholder rødt kød.
Resultaterne stemmer overens med langsigtede epidemiologiske
undersøgelser, der viser lavere risiko for hjerteanfald, når nødder og
andre vegetabilske kilder til protein sammenlignes med rødt kød.
Pressemeddelelse om undersøgelsen fra Harvard:
Substituting healthy plant proteins for red meat lowers risk for heart
disease
Lidt af hvert
Undgå at din solcreme smadrer livet i havene
Smør dig ind i miljømærket solcreme, hvis du vil beskytte livet
under overfladen.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Tre ud af ti danskere frygter sikkerhed i vacciner
En analyse fra The Wellcome Trust viser blandt andet, at Danmark er mere
skeptiske overfor sikkerheden vedrørende vacciner end vores
nordeuropæiske naboer. World Health Organisation kalder den lave tillid
for en global krise.
https://ing.dk/artikel/tre-ud-ti-danskere-frygter-sikkerhed-vacciner-226771
Rapport: Mistillid til vacciner truer verdens sundhed
Tilliden til vacciner, som er et af verdens mest effektive og mest
brugte medicinske produkter, er stærkest i fattige lande.
Samtidig er tilliden svagere i velhavende lande, hvor skepsis har ført
til nye store udbrud af sygdomme som mæslinger.
Læs
mere på politiken.dk
Håndspritten kan skade kroppens eget forsvar
Den sterile levevis i den vestlige verden -- inkl. flittigt brug af
håndsprit og lignende -- har fået forekomsten af allergiske og
autoimmune sygdomme til at stige.
Når immunsystemet ikke udfordres af et væld af bakterier, kan det i
stedet forsøge at bekæmpe mikroorganismer, der normalt ikke vil gøre
mennesker syge. Som når kroppen reagerer på støvmider og pollen, eller
når immunsystemet forsøger at bekæmpe kroppens egne celler.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Lavere blodtryk, mindre salt og ingen transfedt kunne redde
millioner af menneskeliv
En verdensomspændende indsats for at sænke folks blodtryk, nedsætte
deres saltindtag og fjerne transfedt fra deres kost kan dramatisk
reducere forekomsten af for tidlig dødsfald pga. hjerte-kar-sygdom
ifølge en ny undersøgelse ledet af Harvard T.H. Chan skole for
folkesundhed.
"At fokusere vores ressourcer på kombinationen af disse tre indgreb kan
have en enorm potentiel indvirkning på hjerte-kar-sundhed ...," udtaler
den ledende forsker Goodarz Danaei, lektor for global sundhed på Harvard
Chan School.
Læs
mere på sciencedaily.com