Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 25, 2021
- De
sundhedsmæssige fordele ved en kulhydratrig kost med lavt
proteinindhold afhænger af typen af kulhydrater
- Mennesker med søvnbesvær har en
højere risiko for at dø tidligt — især diabetikere
- En plantebaseret kost kan være
med til at forebygge mange sygdomme
- Hvis vi spiser efter kostrådene,
kan 40 procent landbrugsjord sløjfes
|
UGENS CITAT
"Hverken børn
eller voksne kan ændre adfærd uden først at blive set og anerkendt, som
de er".
— Jesper Juul
De sundhedsmæssige fordele ved en kulhydratrig kost med lavt
proteinindhold afhænger af typen af kulhydrater
Med henblik på at afklare fordele og ulemper ved en kost med
forskelligt indhold af kulhydrater gav forskere 700 mus hele 33
forskellige diæter, der indeholdt forskellige kombinationer af protein
og kulhydrater og med forskellige kilder til kulhydrater.
Det interessante ved undersøgelsen er, at en kost med lavt indhold af
protein (10% af kalorierne), og et højt indhold af kulhydrater) (70% af
kalorierne) både kunne være meget sund eller meget usund helt afhængig
af, hvilken type kulhydrater, musene fik.
Når kulhydraterne hovedsageligt kom fra resistent stivelse (en form
for stivelse, der er modstandsdygtig over for fordøjelse og fermenteres
af bakterier i tarmen, meget på samme måde som kostfibre), var diæten
med lavt proteinindhold den sundeste af alle diæter.
Når kulhydraterne var en blanding af fruktose og glukose, gav en diæt
med lavt proteinindhold de værste resultater.
For mennesker vil en sund kost med lavt indhold af protein og højt
indhold af kulhydrater ifølge forskerne være en kost, hvor vi begrænser
indholdet af sukker og letfordøjelig forarbejdet stivelse, men som
indeholder godt med resistent stivelse (fx fra fuldkorn og bælgfrugter).
”Resultaterne af denne undersøgelse hjælper med at forklare, hvorfor
det er bedst at holde sig væk fra mad såsom kager, pizzaer og søde sager
og understøtter at fylde din tallerken med fuldkorn som brune ris, havre
og quinoa, bælgfrugter som linser, bønner og kikærter og vælge masser af
grøntsager inklusive søde kartofler, græskar og rødbeder”, udtaler
diætist og forsker Rosilene Ribeiro.
Kilde: Wali, J.A., Milner, A.J., Luk, A.W.S. et al. Impact of dietary
carbohydrate type and protein–carbohydrate interaction on metabolic
health. Nat Metab (2021).
https://doi.org/10.1038/s42255-021-00393-9
Pressemeddelelse om undersøgelsen.
Kommentar:
Undersøgelsen understreger igen, at det er kvaliteten af
kulhydraterne, der afgør, hvor sund en kulhydratrig kost med lavt
indhold af protein er.
Mennesker med søvnbesvær har en højere risiko for at dø tidligt —
især diabetikere
Data fra en halv million midaldrende viste en sammenhæng mellem
hyppige søvnproblemer og en højere risiko for at dø tidligere.
Over en periode på ni år viste en undersøgelse, at personer med type
2-diabetes var 87 % mere tilbøjelige til at dø af enhver årsag
sammenlignet med mennesker uden diabetes eller søvnforstyrrelser.
Personer med diabetes og søvnproblemer var 12 % mere tilbøjelige til
at dø i denne periode sammenlignet med dem, der havde diabetes, men ikke
hyppige søvnforstyrrelser.
Kilde: Malcolm von Schantz, Jason C. Ong, Kristen L. Knutson.
Associations between sleep disturbances, diabetes and mortality in the
UK Biobank cohort: A prospective population-based study. Journal for
Sleep Research. First published: 08 June 2021
https://doi.org/10.1111/jsr.13392
Mere om gode søvnvaner.
En plantebaseret kost kan være med til at forebygge mange sygdomme
Canadiske forskere gennemgik relevante canadiske peer-reviewed
studier om kostkvalitet og kroniske tilstande offentliggjort mellem
årene 2010 og 2020.
De konkluderede, at plantebaserede kostvaner forbedrer kostens
kvalitet og mindsker forekomsten af kroniske tilstande såsom fedme, type
2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, osteoporose og visse kræftformer.
Kilde: Zoe L Bye, Pardis Keshavarz, Ginny L Lane, Hassan Vatanparast,
What Role Do Plant-Based Diets Play in Supporting the Optimal Health and
Well-being of Canadians? A Scoping Review, Advances in Nutrition, 2021;,
nmab061,
https://doi.org/10.1093/advances/nmab061
Hvis vi spiser efter kostrådene, kan 40 procent landbrugsjord
sløjfes
Et af de største potentialer for at reducere landbrugets klimaaftryk
er en grønnere kost, siger ekspert.
En dansker spiser i gennemsnit et kilo kød om ugen. Hvis det blev
skåret ned til 350 gram, som det anbefales i de nye kostråd, kunne man
reducere antallet af dyrkede marker med knap 40 procent, der hvor maden
produceres.
Altså delvist i Danmark og de lande, vi importerer foder og fødevarer
fra.
Læs mere på dr.dk
Det ville være en kæmpe fordel for befolkningens sundhed, vores klima
og Danmarks økonomi, hvis de fleste af os fulgte de officielle kostråd
eller helt fravælger kødet.