Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 26, 2009
- Sund kost mindsker risiko for prostata kræft
- Faktorer der holder ældre mentalt sunde
- Unge og voksnes indtagelse af soja mindsker risiko for
brystkræft
- Mail: Spørgsmål om ekstrem træthed efter hovedmåltider
- Mail: Stærkere immunsystem med vitaminer mod bihulebetændelse?
- Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
Med venlig hilsen
John Buhl
”Det godt liv
er inspireret af kærlighed og vejledt af viden.”
-- Bertrand
Russell
Vi ved endnu ikke helt, hvilken kost der er bedst til at forebygge
prostatakræft, men forskerne mener alligevel, at visse ting er tydelige,
og at mænd bør være bevidste om dem.
Grillstegt eller forarbejdet kød mere end fem gange om ugen er
forbundet med øget risiko for prostatakræft. Undersøgelser viser også,
at mænd, der indtager mælkeprodukter mere end fem gang om ugen,
sandsynligvis har øget risiko for prostatakræft.
Samtidig tyder alt på, at det forebygger prostatakræft at spise en
kost med lavt indhold af mættet fedt, rig på tomater, korsblomstrede
grøntsager (fx broccoli, blomkål, rosenkål, grønkål, savojkål, radiser,
peberrod, brøndkarse, sennep og rucola), fisk og omega-3 fedtsyrer. En
sådan kost kan sandsynligvis også begrænse væksten af kræften, hvis den
først er der.
Forskerne mener, at mænd bør passe på med at tage høje doser af
kosttilskud. Fx har det vist sig, at høje doser af E-vitamin og selen
ikke mindsker mænds risiko for prostatakræft, og måske er der en lille
øget risiko forbundet med at tage høje doser E-vitamin (men det er dog
meget usikkert).
Kilde: R. W.-L. Ma & K. Chapman
A systematic review of the effect of diet in prostate cancer
prevention and treatment
Journal of Human Nutrition and Dietetics. June 2009. Volume 22 Issue 3, Pages 187 -
199
10.1111/j.1365-277X.2009.00946.x
At blive gammel er ikke ensbetydende med, at man mister tænkeevne.
Forskerne fulgte 2.509 velfungerende mennesker mellem 70 0og 78 år i
8 år.
Forskere har opdaget, at voksne som ikke ryger, motionerer en gang om
ugen, er socialt aktive, og har et uddannelsesniveau, der svaret til
mindst at have gået i gymnasiet, hører til blandt dem, der i størst
udstrækning bevarer deres kognitive funktioner, når de bliver gamle.
Kilde: K. Yaffe, MD m.fl.
Predictors of maintaining cognitive function in older adults
NEUROLOGY 2009;72:2029-2035
Et meget stort studie af 73.223 kinesiske kvinder, der deltog i ”the
Shanghai Women's Health Study” viste, at indtagelsen af sojabønner eller
sojaprodukter var forbundet med lavere forekomst af brystkræft.
Kvinder der indtog den største mængde soja som ung og voksen havde
væsentlig mindre risiko for at få brystkræft. Der viste sig ingen
væsentlig reduktion i tilfælde af brystkræft blandt kvinder efter
overgangsalderen.
Kilde: American Journal of Clinical Nutrition,
doi:10.3945/ajcn.2008.27361
Vol. 89, No. 6, 1920-1926, June 2009
Stort set altid ½-1 time efter at jeg har spist et hovedmåltid,
bliver jeg ekstremt træt. Så træt, at jeg har svært ved at holde øjnene
åbne, selvom jeg sidder på kontorstolen og skal koncentrere mig om at
arbejde, men også i weekenden. Det varer som regel 15-30 min.
Jeg har prøvet at lægge mærke til, om der er nogen rytme i forhold
til, hvad jeg har spist; men det forekommer, både når jeg spiser
vegetarisk og når jeg spiser fisk, kød og fjerkræ. Det forekommer ikke
når jeg spiser mellemmåltider, så måske det har noget med mængden at
gøre. Men det forekommer også, selvom jeg blot spiser en blandet salat
med lidt groft brød og en smule yoghurtdressing til (som i dag til
frokost).
Jeg spiser normalt rimelig sundt, drikker næsten altid kun vand og
lidt urtete, ryger ikke og får også bevæget mig mindst en halv time
(cykel og trapper) hver dag.
Jeg tænkte om det kunne være en allergireaktion, eller om det mon har
noget med fordøjelsesenzymerne eller tarmfloraen at gøre. Jeg ved, at
kroppen skal bruge energi på at nedbryde og fordøje maden, men at jeg
ligefrem bliver sat i "dvale" imens, er vel ikke normalt...
Hvis du har en idé til hvad det kan være, og hvad jeg kan gøre for at
undgå det, er jeg meget taknemmelig for et svar.
På forhånd mange tak!
Mvh
Sandra
Hej Sandra
En sandsynlig årsag er, at du får for lidt søvn om natten (eller
sover for dårligt).
Samtidig er det naturligt nok, at blive en smule døsig efter et
hovedmåltid (især hvis du spiser lidt for meget eller lidt forkert). Som
du jo også selv er inde på.
God søvn, sunde måltider, små måltider (spis dig ikke helt mæt, men
stop med det samme, du ikke længere er sulten) bør hjælpe.
Hvis det ikke er nok, vil en lille gåtur, efter du har spist,
givetvis hjælpe.
Det er usandsynligt (men naturligvis ikke umuligt) at det skyldes
problemer med tarmfloraen e.l.
Med venlig hilsen
John Buhl
En veninde af mig lider meget ofte af bihulebetændelse.
Hun er i behandling for bihulebetændelse, men må ofte tage
smertestillende tabletter.
Hendes appetit er grundet smerter meget ofte ikke stor. Hun mangler
en hjælp til at få immunforsvaret bygget op ved at tage vitaminer, og da
hun også er meget slank burde hun måske også tage nogle proteiner, er
der noget du kan foreslå mig, som jeg kan give videre til hende.
MVH Birgit
Hej Birgit
Det med at bygge sit immunforsvar op med vitaminer eller andre
kosttilskud er sjældent en god løsning.
Hun bør i stedet gennemføre de radikale forbedringer i kost og
livsstil, der sandsynligvis vil hjælpe hende. Det udelukker naturligvis
ikke, at hun i en periode tager en dagsdosis af vitaminer mv. som
kosttilskud. Det kan være en god idé, men løser ikke problemet.
Få hende til at læse bøgerne
Hvordan Rask? og
Kunsten at ændre vaner (de kan også lånes på biblioteket).
Bihulebetændelse er en højst irriterende lidelse, som dog heldigvis
næsten altid kan klares med bedre kostvaner!
Allergi eller overfølsomhed kan spille en rolle, men ofte handler det
om at tage et grundigt kig på ens kostvaner.
En periode, hvor hun kun spiser frisk frugt og grønt (evt. kun friske
frugter og RÅ grøntsager) vil sandsynligvis hjælpe.
Endnu mere effektiv kan det være at vandfaste
—
altså nogle dage, hvor hun kun drikker vand (beskrevet i bogen "Hvordan
Rask?"), men det kræver lidt omtanke, og at hun sætter dig grundigt ind
i, hvordan og hvornår man kan faste.
En faste
—
eller dage kun med friske frugter og grøntsager
—
fulgt op af meget sunde fødevarer, vil ofte helt klare problemet.
Det med vægten skal nok regulere sig selv, når kendes problemer med
bihulebetændelsen er klaret. Når hun har appetit er det vigtigt, at hun
spiser sunde og næringsrige fødevarer. Avocadoer, nødder og frø er sunde
kilder til kalorier. Stivelsesrige grøntsager som kartofler og søde
kartofler kan også være en god ide.
Med venlig hilsen
John Buhl
Usund mad bremser børns vækst
Ny dansk forskning peger på, at fed, sød og usund mad direkte hæmmer
børnenes udvikling.
Danske forskere har fundet en overraskende sammenhæng mellem usund
kost og fedme og sund kost og vækst blandt børn. (Jyllands
Posten 19-6-2009)
Forældre vildledes af morgenmadsprodukter
Ernæringsmærke på morgenmad til børn er beregnet til voksne. Forældre
der står i supermarkedet og skal finde et sundt morgenmadsprodukt til
børnene bliver, ifølge Forbrugerrådet, vildledt til at vælge det usunde
alternativ. (24timer 17-6-2009)
Sund skolemad virker hurtigt
Sund skolemad går lige i blodet. Den rette kost til frokost i to
måneder, har givet overraskende positive resultater hos en række
skoleelever i Vejleområdet. (Berlingske 22-6-2009)
Venezuela forbyder Coca-Cola Zero
Regeringen i Venezuela har nedlagt forbud mod den sukkerfri Coca-Cola
Zero, fordi man mener læskedrikken er en "fare for helbredet."
(Jyllands Posten
12-6-2009)
Eksperter: Funktionel mad komplet ligegyldig for danskernes
sundhed
Ernæringseksperter afviser, at borgernes sundhedstilstand vil
forbedres, når EU til sommer åbner for, at industrien må anprise flere
funktionelle fødevarer som særligt sundhedsfremmende. (Ingeniøren 19-6-2009)
Danskerne siger nej tak til genmad
En undersøgelse foretaget for FoodCulture viser, at kun 27 procent af
danskerne mener, at det er acceptabelt at bruge genmodificerede afgrøder
i fødevareproduktionen. 61 procent siger nej tak. (Politiken 22-6-2009)
Autister er hurtigst til at løse problemer
Mennesker med autisme løser problemer langt hurtigere end andre
mennesker på samme intelligensniveau. Årsagen kan være, at de er bedre
til at opfatte, mener forskere bag ny undersøgelse. (Videnskab.dk 19-6-2009)
Ftalater udbredte i børneprodukter
De er forbudt i legetøj, men børn kan stadig komme i daglig kontakt
med de problematiske blødgørere. (Miljø og
Sundhed 21. juni 2009)
Danskerne frygter bivirkninger og er bange for at tage deres
medicin
Fire ud af ti danskere har undladt at tage medicin, fordi de var
bange for bivirkningerne. Lægerne sjofler med deres indberetningspligt.
(BT
20-6-2009)
"Evnen til at
gøre kommer fra at gøre."
-- Ralph
Waldo Emerson, Poet