Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 26, 2011
-
Helbredende kostvaner (4). Grønsager ...
-
Mail: Forskellige meninger om sund kost
-
Mail: Syre base mv.
-
Mail: Alt for fanatisk
|
|
|
Intet er mere
truet i den moderne verden end den magtfulde kombination af hårdt
arbejde mod meningsfulde mål sammen med en overstrømmende omfavnelse af
det nuværende øjeblik.
— Tom Morris
1) Helbredende kostvaner (4)
Tidligere artikler i serien:
Helbredende kostvaner (1)
Helbredende
kostvaner (2)
Helbredende
kostvaner (3)
Grønsager
Grønsager er den kategori af fødevarer, der indeholder
flest gavnlige næringsstoffer, både i forhold til kalorier og i forhold
til skadelige ingredienser. Derfor vil den sundeste kost og den kost,
der bedst hjælper dig med at blive rask, bestå af uraffinerede
vegetabilske fødevarer med hovedvægt på grønsager.
Grønsager er en god kilde til essentielle fedtsyrer,
kostfibre, protein, vitaminer og mineraler.
De er også proppet med store mængder af plantestoffer —
kaldet sekundære stoffer, fytokemikalier eller plantenæringsstoffer.
Det er blandt andet disse stoffer, der giver planter
farver, smag, aroma og beskytter dem mod sygdomme.
I forhold til kalorieindholdet er især grønne grønsager
sprængfyldt med gavnlige vitaminer, mineraler, proteiner, fedtsyrer og
gavnlige plantestoffer.
Du får det største sundhedsmæssige udbytte af grønsager
ved både at spise mange af dem og ved at spise mange forskellige slags.
Spis derfor store mængder og en stor variation af både rå og kogte
grønsager.
Nogle grønsager er bedst som kogte (kål, broccoli,
rødbeder, porrer osv.), andre er bedst rå (salat, grønne ærter, agurker
osv.).
Det er ikke alene en god idé at spise mange forskellige
vegetabilske fødevarer, men også gerne at spise grønsager, frugt,
nødder, kornprodukter og bælgfrugter i mange forskellige farver.
Tommelfingerregel: Jo kraftigere og mere farverig, desto
flere gavnlige plantestoffer.
Tips til mere grønt i kosten
-
Udvælg og brug de grønsager, du kan lide. Der er
ingen grund til at kæmpe dig igennem en stor portion grønkål, hvis
du ikke kan fordrage det. Prøv dig frem med forskellige slags
grønsager og forskellige tilberedningsmuligheder.
-
Prøv dig også frem med grønsager, du ikke kender.
Der findes mange forskellige grønsager og nok også flere, end du
umiddelbart kender. Prøv af og til at købe grønsager, du ikke
kender. Søg så på Internettet under navnet på de pågældende
grønsager, og du vil hurtigt finde mange opskrifter, hvori de
indgår.
-
Hvis du har svært ved at ændre kostvaner, så prøv at
gøre det til en regel, at du mindst en gang om ugen afprøver en ny
opskrift med mange grønsager. Efterhånden får du en god samling
opskifter, du holder af.
Mail: Forskellige meninger om sund kost
Lidt kommentarer til helbredende kostvaner (efter
sidste nyhedsbrev).
Har du set at blodtypekostens virkning er modbevist,
eller er det bare din personlige holdning?
Hvorfor afviser du at folk beskæftiger sig med
syre-base-balancen? Hvis folk er vegetarer og kun spiser begrænsede
mængder af brød og ost, ja så har du ret, men ellers holder det da ikke
...
Og med hensyn til skillekost, nogles fordøjelse trives
meget bedre når de følger disse principper.
Selvom du som person, måske ikke har behov for disse
vinkler på din kost, kan det meget vel godt være gældende for andre.
Uanset set hvad, kan jeg fortælle dig, at med mindre jeg
helt udelader alle kornprodukter, spiser skillekost, og regulerer min
kost i retning af 80% basisk mad, så ligner min mave en spærreballon.
Så jeg synes måske du skal nøjes med at udtale dig om
hvad der gælder for dig, og måske mange andre, men at det ikke er en
sandhed for alle mennesker — opforder i stedet folk til at lytte til
deres krop, og finde svaret der.
Jeg synes ikke der er nogen grund til at kloge sig på
alle andres vegne.
Tak i øvrigt fordi du fortsætter med dine nyhedsbreve
Bedste hilsener
Winni
Hej Winni
Jeg skrev, at en nogenlunde fornuftig kost med en del
frugt og grønt automatisk giver den “syre-base” sammensætning, du
behøver. Det mener jeg er korrekt.
Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at de
forskellige blodtyper bør spise, som det nævnes i bogen "Spis efter din
blodtype". Der er givetvis heller ikke foretaget videnskabelige studier
for at modbevise forfatterens påstande. Det er og bliver altså en
trossag.
Det er fint, at du har det godt med at spise, som du
gør. Det er også klart at jo færre ting, du blander sammen til et
måltid, jo gladere er din mave.
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Syre-base mv.
Har gennem længer tid læst dine nyhedsbreve og tak for
det.
Har ikke megen energi til at gå i debat lige nu pga. jeg
arbejder på at helbrede mig selv bl.a. for leddegigt. Historien er lang.
Men mener det er en fatal fejl at angive af frugt og
grønt danner base i kroppen. Lige netop for min kropstype (fast oxidizer)
er det modsat og det er måske 20-40% det gælder for. Det har virkelig
givet mig ekstra problemer indtil jeg i år via Jef fra Quatum health og
meget dygtig læge i USA hos tree of life i Arizona.
Og når du først er i ubalance er det en yderst
kompliceret sag for kroppen at genoprette en normal pH værdi!
Mange hilsener
Jørgen
Hej Jørgen
Ja, der er mange meninger og påstande.
Mine er, at det er enkelt at spise sundt, og den bedste
kost — når helbredet driller — er den beskrevet i nyhedsbrevet
uge 24
Der kan naturligvis være individuelle faktorer, der gør,
at man bør spise mere eller mindre af visse fødevarer osv. — fx ved
mangeltilstande, allergier mv. — men generelt set er det forbavsende
enkelt at spise en sund og helbredende kost.
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Alt for fanatisk
Er det ikke lige lovlig fanatisk og ensformigt med den
kost du beskriver?!
Jeg gider i hvert fald ikke ... og du får ikke mig
omvendt! ...
Jeg spiser det jeg føler jeg har brug for og har lyst
til ... og så er DEN ikke længere!
VH
Lone
Hej Lone
For min skyld må du da gerne spise, præcist som du har
lyst til :-)
Jeg er ikke ude på at omvende nogen.
Det ville være sjovere, hvis vi ustraffet kunne spise
hvad som helst, vi har lyst til. Men det kan vi desværre ikke.
Hvis du er sund og rask kan du lettere tåle at spise
lidt af hvert og gå mindre op i at spise sundt.
Lad os ikke blande tingene sammen her. Når formålet er,
at gøre kosten så IDEEL som muligt — så helbredende som muligt — er det
i mange tilfælde nødvendigt med omfattende og konsekvente forbedringer.
Med venlig hilsen
John Buhl
Will og jeg
kunne næsten ikke vente til om morgenen med at komme i gang med noget,
der interesserede os. Det er lykke.
— Orville
Wright, medopfinder af flyvemaskinen.