Mindre kolesterol i maden kan sænke risikoen for brystkræft
Alt imens, der er voksende tvivl om, i hvor stor udstrækning forhøjet
kolesterol i blodet påvirker risikoen for hjerte-kar-sygdomme, viser
undersøgelser, at kolesterol i kosten kan have andre negative
indflydelser på helbredet.
En meget stor undersøgelse -- en såkaldt meta-analyse af ni studier med
i alt 387.069 mennesker -- kikkede på en evt. sammenhæng mellem
kolesterol i kosten og forekomsten af brystkræft.
Konklusionen var, at de personer, der fik mest kolesterol i deres kost,
havde 29% øget risiko for brystkræft sammenlignet med dem, der spiste
mindst kolesterol.
Sammenhængen mellem kolesterol i kosten og øget risiko for brystkræft
blev signifikant, når indtagelsen af kolesterol kom over 370 mg dagligt.
Kilde: Li C, Yang L, Zhang D, Jiang W. Systematic review and
meta-analysis suggest that dietary cholesterol intake increases risk of
breast cancer. Nutr Res. 2016;36:627-635.
http://dx.doi.org/10.1016/j.nutres.2016.04.009
Kommentar:
Hvis risikoen begynder at stige ved blot 370 mg kolesterol i kosten
dagligt, vil mange danskere have øget risiko for brystkræft af denne
grund alene.
De fleste danskere indtager sandsynligvis mere end 370 mg kolesterol
dagligt. Blot to æg, og du er oppe på eller over den mængde kolesterol.
Et dagligt indtag af fx et æg, 100 gram kød, lidt fisk eller kylling
samt den anbefalede mængde mælkeprodukter, og du er godt på vej over den
mængde kolesterol, som ifølge denne undersøgelse giver øget risiko for
brystkræft.
Alle animalske fødevarer indeholder kolesterol (også fisk og
mælkeprodukter). Æg er den rigeste kilde, og blot et æg indeholder
allerede mere end det halve af den mængde, der giver øget risiko for
brystkræft, så hvis du ønsker at sænke indtagelsen af kolesterol i
kosten, er det et godt sted at begynde. Spiser du æg kan det være bedst
at holde dig til højst 3-4 stk. om ugen.
Omega-3 forbundet med mindre risiko for fatal hjertesygdom
Blodets indhold af omega-3 -- uanset om den kommer fra fisk eller
planter -- er moderat forbundet med en lavere risiko for at dø af
hjerteanfald, ifølge en ny epidemiologisk undersøgelse, offentliggjort i
JAMA Internal Medicine.
I alt 19 studier var involveret fra 16 lande og med 45,637 deltagere.
Både omega-3 fra fisk og skaldyr samt omega-3 fra planter var forbundet
med omkring en 10% lavere risiko for dødelig hjerteanfald.
Pressemeddelelse om undersøgelsen her:
Consumption of omega-3s linked to lower risk of fatal heart disease
Kommentar:
Det interessante i denne undersøgelse er, at den tyder på:
1) at omega-3 har en (lille) positiv indflydelse på hjerte- og kredsløb
(som der ellers er blevet sat spørgsmålstegn ved)
2) at vegetabilsk omega-3 fra fx nødder og frø (især hørfrø og
hørfrøolie) virker lige så godt som omega-3 fra fisk.
|
|
Ny e-bog
En medicinfri løsning
Hvordan kan det være, at kure og præparater -- uanset om det
er de konventionelle eller alternative -- ofte giver flere
problemer, end de løser?
Jeg har skrevet en lille uddybende e-bog om emnet og
baggrunden for Nomedica.
I skrivende stund er
e-bogen billigst her (til kr. 63,-) |
Lidt af hvert
Enige forskere: Alle børn bør få pulsen op dagligt
Børn husker bedre, bliver sundere, og de får mere ud af skolen, når de
får pulsen op dagligt. Nu slår enige forskere fast, at fysisk aktivitet
bør være en fast del af ethvert barns hverdag.
Læs
mere på videnskab.dk
Klarlund: Sund livsstil kan dæmpe betændelsesbål i gigtsyge led
Alle mennesker har gavn af en sund livsstil. Men hvis man har en
inflammatorisk gigtsygdom eller anden sygdom med betændelse, er det
særligt vigtigt at leve sundt og antiinflammatorisk.
Læs
mere på politiken.dk
Det regner med sprøjtegifte
Tre år i træk har frugtavlere – økologiske og ikke-økologiske –
måttet se dele af deres høst af æbler og pærer blive kasseret, fordi de
var forurenet med sprøjtegiften prosulfocarb, som bruges i så store
mængder andre steder i Danmark, at regnvandet forurener frugterne -
sandsynligvis også i private haver overalt i Danmark.
Læs
mere på okologi.dk
Kommentar:
Hvordan kan det på nogen tænkelig måde accepteres, at det må regne med
sprøjtegift?
Ti spildte år med svine-MRSA
Bakterien har fået lov til at sprede sig fra svinestaldene ud i
lokalsamfundene, og den er trængt ind på institutioner og hospitaler,
hvor den har været årsag til infektionsudbrud med svære sygdomsforløb og
flere dødsfald.
Læs
mere på ugeskriftet.dk
Kommentar:
Hvordan kunne det dog få lov til at gå så galt!?
Økobølgen skyller hen over det danske landbrug
Den største økologiske omlægningsbølge siden slutningen af 1990'erne
er på vej til at forandre landbruget i en mere grøn og miljøvenlig
retning.
Læs
mere på gylle.dk
Pløjefri dyrkning skal give frugtbar jord
Martin Beck er agronom og varm fortaler for det, han betegner som
fremtidens pløjefrie landbrug. Hverken dyrenes, jordens eller menneskets
sundhed kan holde til nutidens dyrkningsformer, mener han.
Læs
mere på organictoday.dk
Koffein virker ikke, når du er for overtræt
Koffein mister nemlig sin opkvikkende virkning på dig, hvis du ikke
har fået nok søvn flere dage i træk, viser ny forskning.
Læs
mere på videnskab.dk
Er langtidsamning sundt eller unaturligt?
Ifølge Sundhedsstyrelsen er modermælk den sundeste ernæring for et
nyfødt barn. Men hvor længe skal man egentlig lade sit barn få bryst?
Læs
mere på Jyllands-posten.dk