Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 28, 2009


  1. Mindre fedt fra kød og mejeriprodukter betyder mindre risiko for kræft i bugspytkirtlen
  2. Mail: Chia-frø
  3. Mail: Omega-3 i planter?
  4. Omega-3 og vegetarkost
  5. Mail: Rismælk
  6. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

Med venlig hilsen
John Buhl


"Der er kun én mulig fiasko i livet, og det er ikke at være tro mod det, man ved."

George Eliot


1) Mindre fedt fra kød og mejeriprodukter betyder mindre risiko for kræft i bugspytkirtlen

Et nyt studie har vist, at fedt fra kød og mejeriprodukter er forbundet med øget risiko for kræft i bugspytkirtlen.

Forskerne studerede kosten hos 308.736 mænd og 216.737 kvinder, der deltager i ”the National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study”

Forskerne så ingen forbindelse mellem indtagelse af flerumættede fedtsyrer (planteolie) og kræft i bugspytkirtlen, men opdagede en øget risiko ved indtagelse af mættet fedt fra animalske kilder især fra indtagelsen af rødt kød (altså svinekød, oksekød, kalvekød, lammekød og kød fra andre firbenede dyr) og mejeriprodukter.

Kilde: Anne C. M. Thiébaut m.fl. Dietary fatty acids and pancreatic cancer in the NIH-AARP Diet and Health Study. Journal of The Natironal Cancer Institute. doi:10.1093/jnci/djp168


2) Mail: Chia-frø

Hvad har du at sige om chia-frø som kosttilskud? Og i hvor store/små mængder skal de evt. tages?

:-) Eva

Hej Eva

De er interessante, ikke mindst pga. det høje indhold af omega-3.

Jeg venter med at bruge dem, indtil Fødevarestyrelsen er færdige med at behandle ansøgninger om godkendelse som kosttilskud/mad.

De kan købes til brug som ansigtsmasker mv., men sælges endnu ikke lovligt til indtagelse i Danmark (selv om de fleste der køber dem givetvis er ligeglade og spiser dem). Jeg tror nu ikke, der er problemer med dem, men hvem ved? Vi kan jo fx ikke spise uanede mængder af solsikkefrø og hørfrø pga. tungmetallet kadmium. Jeg ved ikke, om der evt. er problemer med at indtage chia frø over en vis mængde i længere tid.

Vi håber, de er lige så sunde, som det indtil videre tyder på!

Bedste hilsner
John Buhl


3) Mail: Omega-3 i planter?

Jeg synes jeres blad er fantastisk! Gode fif og opskrifter for en ny vegetar som mig :-)[Vegetarbladet, som kan hentes gratis på www.vegetarbladet.dk]

Jeg vil spørge om du kan hjælpe mig med nogle oplysninger eller fortælle, hvor jeg kan hente dem.

Jeg har været vegetar nogle måneder og går mere og mere i retning af veganer. Jeg vil dog gerne vide lidt mere om, hvordan jeg finder Selen og Omega 3 i planter?

Synes ikke jeg har kunne finde det i jeres blad.

Jeg håber du kan hjælpe med dette.

Venlig hilsen
Lonny Hedengran

Hej Lonny

Glæder mig, at du kan lide bladet :-)

Liste over kilder til selen her.
Paranødder er en glimrende kilde. Du behøver ikke ret meget selen især ikke som vegetar.

Omega 3: Især i nødder og frø. Valnødder og hørfrø indeholder mest. Hørfrø evt. som olie.

Medmindre vegetarer fylder sig med planteolier så de får for meget omega-6 i forhold til omega-3 er der normalt ingen grund til, at de tager tilskud af Omega-3.

Jeg mener, at en fornuftig vegetarkost helt uden olie, ud over de fedtsyrer der helt naturlig findes i alle vegetabilske fødevarer, indeholder nok essentielle fedtsyrer.

Der kan naturligvis være bestemte sygdomme eller andre helbredsmæssige faktorer, hvor det vil være fornuftigt eller nødvendigt at indtage ekstra mængder af fødevarer rige på omega-3 eller tage omega-3 som kosttilskud.

Med venlig hilsen
John Buhl

Lidt fra en undersøgelse ...


4) Omega-3 og vegetarkost

De n3-fedtsyre der har fået mest opmærksomhed er dem, der kommer fra fisk, nemlig de langkædede n3-fedtsyrer Eicosapentaensyre (EPA; 20:5n–3) og Docosahexaensyre (DHA; 22:6n–3). Mere begrænsede data er tilgængelig om n3-fedtsyrer udvundet af planter som fx linolensyre (ALA; 18:3n–3). Det er uvist om de har en gavnlig virkning på hjerte og kredsløb, men undersøgelser tyder på det.

Der findes ingen dokumentation for, at vegetarer kan opnå en terapeutisk virkning fra at tage kosttilskud i form af Omega-3 (EPA, HDA eller ALA).

Kilde: Iqwal Mangat. Do vegetarians have to eat fish for optimal cardiovascular protection?
American Journal of Clinical Nutrition, doi:10.3945/ajcn.2009.26736I
Vol. 89, No. 5, 1597S-1601S, May 2009


5) Mail: Rismælk

Fødevarestyrelsens har udsendt en advarsel omkring rismælk.

Rismælk producenterne har udgivet følgende pressemeddelelse.

Ifølge fødevarestyrelsen er der en risiko forbundet med at give børn under 3 år rismælk, da der er fundet små mængder af Arsen i rismælk.

Fødevarestyrelsen udtrykker at advarslen er sendt ud fra et forsigtighedsprincip, og at man ønsker at begrænse børns samlede arsen indtag.
Det i sig selv er jo en glimrende ide.

Men det er efter min mening ikke hele historien vi får...

Vi glemmer at arsen (arsenik) er i jorden, og derfor er at finde stort set overalt. Det værende i fisk, skaldyr, fjerkræ, kød, mælkeprodukter og for den sags skyld også i mindre mængder i frugt og grønt. (de største mængder lagres primært i vævet hos de dyr vi spiser).

Men vi hører ingen pressemeddelelser der advarer imod at spise kød, fjerkræ, eller drikke komælk osv. for at formindske det samlede indtag af arsen.
Så hvorfor er det vi slår hårdt ned på de "alternative" produkter, frem for de dagligdags fødevarer vi spiser der også indeholder arsen. Når man fra fødevarestyrelsens side har et ønske om netop at begrænse arsen indtaget?

Jeg synes desværre vi ser en kedelig tendens til at hænge de fødevarer ud, der bryder med normen omkring de kostvaner og kostråd vi har levet efter i de sidste 50 år.
Der kan nævnes de tidligere advarsler omkring phytoøstrogener i soyamælk, og nu arsener i rismælk.

I stedet for at se det i et større perspektiv, og reflektere over de mange andre og langt farligere fødevarer vi indtager såsom komælk (når nu emnet er mælk).

Som det mindste af to onder, ville jeg stadig vælge calcium beriget rismælk frem for komælk.

Med venlig hilsen
Rune

Kommentar:

Når man fravælger komælk til de små og det kan være en rigtig god idé er det af flere grunde vigtigt at tænke sig om og sikre, at de alternativer, man vælger, giver barnet alle nødvendige næringsstoffer, og ikke indeholder for mange usunde stoffer.

Hvis du vælger færdige mælkeerstatninger kan det være en del af løsningen at variere mellem rismælk, havremælk, sojamælk, mandelmælk og andre erstatninger.

Det er givetvis bedre selv at tilberede sin ”mælk” fra sunde råvarer, eller i hvert fald at veksle mellem de færdigkøbte og dem, du selv fremstiller i køkkenet.


6) Lidt af hvert

Drik vand i sommervarmen

Koldt vand er den bedste måde at slukke tørsten på i sommervarmen. Når det er varmt har kroppen brug for mere væske, fordi vi sveder mere. Vand giver kroppen væske uden at tilføre kalorier fra sukker, alkohol eller fedt. (altomkost.dk 6-7-2009)

Skræmmer B-vitamin myggene væk?

B-vitaminer hjælper ikke mod myg. Forsøgspersoner, der indtog mange B-vitaminer, blev ikke stukket mindre end de der ikke tog B-vitaminer. (Politiken 2-7-2009)

Kommentar:

Jeg ved ikke om det er endelig bevist, at store doser B-vitaminer ikke hjælper med at holde myggene på afstand (der er mange forskellige B-vitaminer og doser at tjekke), men det er under alle omstændigheder ikke en særlig sund fremgangmåde. Hvis det skal have nogen chance for at virke (og så virker det åbenbart nok ikke alligevel!?) skal doseringen så højt op, at huden begynder at lugte så fælt at B-vitaminer, når kroppen udskiller B-vitaminer gennem huden, ar myggene vælger et andet offer.


"Lykke og kærlighed er kun en beslutning væk."

Leo Buscaglia


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.