Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 28, 2015


  1. God søvn forebygger og helbreder
  2. Lidt af hvert
 

Hvis du ikke ved, hvor du skal hen, så er der ingen grund til at skynde dig!

– Peter Plys.


God søvn forebygger og helbreder

I en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse: Søvn og sundhed kommer søvnforskere med flere interessante oplysninger og anbefalinger.

Søvnforskernes rapport viser i korte træk, at søvnproblemer forøger risikoen for overvægt, diabetes, hjerte-kar-sygdom og medfører en lidt højere dødelighed. (videnskab.dk 1. juli 2015)

En gruppe forskere har gennemgået den eksisterende søvnforskning og skabt overblik over årsagerne til, at en stor gruppe danskere har problemer med at sove ordentligt. I en længere og grundig artikel på videnskab.dk: Sådan løser du dine søvnproblemer kan du læse deres konklusioner og få de bedste råd til at sikre dig en god nats søvn.

Samtidig med, at søvn er medvirkende årsag til en række sygdomme, gør søvnproblemer det sværere at overkomme de ændringer i kost og livsstil, der kan forebygge eller afhjælpe sygdomme.

Forskning fra Københavns Universitet viser, at en god nats søvn er vigtig for vores fremtidige helbred. Hvor meget og hvor godt, du sover, påvirker din evne til at opretholde en sund livsstil. Undersøgelsen peger på, at søvnen har indflydelse på en lang række livsstilsmæssige aspekter, herunder rygning, alkoholindtag, fysisk aktivitet og overvægt. (sund.ku.dk 15. juni 2015)

Føler du dig impulsiv eller frustreret? Tag en lur. En lur kan være en effektiv strategi til at modvirke impulsiv adfærd og blive mere tolerant overfor frustrationer. Et forsøg (kombineret med tidligere forskning) har vist, at vi har sværere ved at kontrollere negative følelsesmæssige reaktioner, hvis vi mangler søvn, og en lur i den situation hjælper os med igen bedre at kunne kontrollere følelser, adfærd og frustrationer. (Science Daily 29. juni 2015).

Hvis du er frustreret, stresset, irritabel eller på anden måde føler dig lidt "ude af den" -- og du har sovet for lidt eller for dårligt eller blot samtidig føler dig træt i hovedet -- så prøv om du kan tage en lur. Måske ser det hele lidt lettere eller lysere ud bagefter.

Baseret på oplysninger fra 3.950 personer har forskere konkluderet, at søvnproblemer er forbundet med mindre tilfredshed med livet i midalderen.

En undersøgelse viser, at en nat med søvnmangel fremmer biologisk aldring hos ældre voksne. Det støtter yderligere den hypotese, at søvnmangel kan være forbundet med øget risiko for sygdom, fordi den fremmer molekylære processer involveret i biologisk aldring. (ScienceDaily, 10 juni 2015).

Et studie viste for kort tid siden, at mangel på søvn flerdobler risiko for hjerteinfarkt og slagtilfælde. Personer med søvnproblemer og mangel på søvn havde en forøget risiko for hjerteanfald på 2 til 2,6 gange og en forøget risiko for slagtilfælde på 1,5 til 4 gange målt mod en gruppe kontrolpersoner uden søvnproblemer. (Sundhedsguiden 16. juni 2015)

Dårlig søvn -- som det ofte er tilfældet på hospitaler -- vil også have en negativ indflydelse på resultatet af en behandling.  Fx vil både søvnens varighed og kvalitet påvirke overlevelsen efter kræft. For lidt søvn og hyppig snorken er forbundet med betydeligt dårligere cancer-specifik overlevelse, især blandt kvinder med brystkræft. (ScienceDaily 10. juni 2015).

Ifølge artiklen: Mørke er vigtigt for dit helbred kan vores forbrug af kunstigt lys forstyrre kroppens tilpasning til dag og nat. Hvis døgnrytmen forstyrres, forøges risikoen for at udvikle visse helbredsmæssige lidelser blandt andet fedme, sukkersyge og brystkræft. (videnskab.dk 20. juni 2015)

For meget eller det forkerte lys sent om aftenen kan ødelægge døgnrytmen og forstyrre søvnen. Det gælder også lys fra computerskærme.

Prøv at gøre det til en vane:

  • at undgå lys fra fx computer, tablets og tv en time eller to før sengetid.
  • at sove i mørke. Brug evt. mørke gardiner. Undgå svagt lys fra stand-by lamper. Lad være med at tænde lys, hvis du skal på toilet om natten. Sov evt. med en maske over øjnene.

Læs mere om god søvn og, hvad du kan gøre ved søvnproblemer


Lidt af hvert

C vitamin forbindes med reduceret hjertekarsygdom og tidlig død
Ny forskning fra Københavns Universitet og Herlev og Gentofte Hospital viser, at et højt niveau af C vitamin i blodet fra indtag af frugt og grønt er forbundet med lavere risiko for hjertekarsygdom og tidlig død.
(Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet 6. juli 2015)

Sådan kommer du i gang med mindful spisning
Lær at undgå overspisning ved at lytte til kroppens naturlige sult med mindful spisning.(dr.dk 5. juli 2015)

Nu er sommeren her: Flyt hyggen ind i skyggen
Flyt hyggen ind i skyggen er årets kampagneråd fra Kræftens Bekæmpelse. Skygge beskytter bedre end solcreme mod kræft i huden, og har man først fået for meget sol, er skaden sket. (Kristeligt Dagblad 3. juli 2015)

Musik rammer hjernen som mild narko
På musikfestivaler burde rusmidler være overflødige. For musikken åbner døren til et indre apotek, der bader hjernen i opkvikkende og lyksaliggørende stoffer og gør dig afhængig af musik resten af livet, siger jazzbassisten og musikprofessoren Peter Vuust. (Politiken 6. juli 2015)

75 procent af malkekøerne kommer aldrig på græs
Glade køer giver god mælk, står der i en reklame fra Mejeriforeningen. I så fald må mælken smage meget dårligt.
(Politiken 30. juni 2015)

Breaking News: Mere kvælstof afhjælper ikke lavt proteinindhold i korn!
Det er det hastigt stigende CO2-niveau, der påvirker planternes dannelse af protein, og problemet kan man ikke gøde sig ud af. (Gylle 1. juli 2015)

Dansk landbrug er fulde af pis
Dansk landbrugs Roskilde festivalprojekt er mest af alt hykleri i bæredygtighedens navn. (Politiken 2. juli 2015)

Skal min afføring flyde eller synke til bunds?
En sund kost giver en sund og regelmæssig afføring. Men hvordan kan man se på sin bæ, om man har spist sundt? Skal den flyde ovenpå som en badebold eller synke til bunds med et plump? (videnskab.dk 6. juli 2015)

Høje hæle - en fjollet, vanvittig og ekstrem historie
Vores sko er blevet symboler på magt, status og forfængelighed. Ekstremt høje hæle har gennem historien vist, at der tit er meget langt mellem mode og komfort. (videnskab.dk 6. juli 2015)

Nyt stort studie: ADHD-medicin udskrives oftere til socialt udsatte børn
Der er store sociale forskelle på, hvilke børn der får ADHD-medicin. Mere end tre gange så mange børn af lavtuddannede får ADHD-medicin sammenlignet med børn af de mest veluddannede danskere, viser nyt dansk studie. (videnskab.dk 8. juli 2015)

Kommentar: Endnu et tegn på, at ADHD er en lidt underlig diagnose eller måske rettere en tilstand eller adfærd, som vi ikke ved ret meget om og slet ikke, hvordan vi bedst forholder os til.

ADHD-medicin lindrer på symptomer, og ungerne kan måske derefter bedre koncentrere sig. Men al medicin har bivirkninger, og endnu kender ingen alle de langsigtede bivirkninger, som børn kan få fra endda årelang daglig indtag af medicin mod ADHD.


I mange år tog jeg sorgerne på forskud, men det har jeg nu aldrig haft glæde af.

– Benny Andersen


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.