Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 28, 2020
- På den lange
bane kan store konsekvente ændringer i livsstilen være lettere at
fastholde
- Grøn omstilling: Bør vi droppe
offentlig forskning i kød og mejeriprodukter?
- Høj indtagelse af sukker
forbundet med usunde fedtdepoter
- FN advarer: Vores »ødelæggende«
livsstil betyder stadigt flere smitsomme sygdomme
|
UGENS CITAT
"Hvis man
ikke skifter retning, så ender man dér, hvor man er på vej hen".
— Ukendt
På den lange bane kan store konsekvente ændringer i
livsstilen være lettere at fastholde
Det er en udbredt misforståelse, at små ændringer over længere tid eller
"alt med måde" altid er en god fremgangsmåde.
For nogle mennesker og i nogle situationer er det bedst gradvist at
gennemføre små ændringer over længere tid.
Hvis du er standhaftig og tålmodig nok til at fastholde mindre
ændringer, og du efterhånden får gennemført nok mindre ændringer til, at
de giver dig de resultater, du ønsker, er det en fin fremgangsmåde.
Problemet med små ændringer er, at det kan tage så lang tid,
før du helt får gennemført de afgørende ændringer, at du risikerer at
miste modet, før du oplever nævneværdige resultater, og derfor har
lettere ved at falde tilbage til de gamle vaner.
Især hvis du har brug for eller ønsker mærkbare resultater indenfor
relativ kort tid, er det sjældent en god ide, at gå langsomt til værks
med at tilegne sig en sundere livsstil. Det gør ikke tingene lettere.
Dean Ornish har 40 års erfaring med at få folk til at ændre
livsstil med det formål at opnå vægttab, få det bedre eller endda klare
alvorlige kroniske sygdomme.
I bogen Undo It!: How Simple Lifestyle Changes Can Reverse Most
Chronic Diseases af Dean og Anne Ornish, skriver de:
»Paradoksalt nok er store ændringer i livsstil, der alle gennemføres
på én gang, ofte lettere at gennemføre end moderate, gradvise ændringer,
når du vil vende en kronisk sygdom. Vi ved, at det er kontraintuitivt,
men her er hvorfor det ofte er sandt: Når du kun foretager moderate
livsstilsændringer, kan du ikke spise og gøre alt, hvad du har lyst til,
men du gennemfører ikke ændringer, der er store nok til, at du får det
ret meget bedre -- eller til, at dine kliniske målinger forbedrer sig
ret meget.«
Der er undtagelser, og vi er alle forskellige, men helt generelt er
jeg enig med ovenstående udtalelse fra Dean og Anne Ornish.
Vær ikke bange for at gennemføre store ændringer. Hvis du relativt
hurtigt oplever et positivt udbytte — og du opdager, at det hele er
besværet værd — er ændringerne ofte lettere at gøre til indgroede vaner.
Grøn omstilling: Bør vi droppe offentlig forskning i kød og
mejeriprodukter?
Landbruget står overfor en gigantisk opgave, hvis CO2-regnskabet skal
gå i nul. Derfor bør universiteterne fokusere på planteavl i stedet for
husdyr, mener professor.
Ifølge en
artikel på videnskab.dk vil Claus Felby, professor i bioteknologi og
vicepræsident i Novo Nordisk Fonden, rejse en diskussion om, hvordan
forskningsmidlerne på landbrugsområdet fremover skal prioriteres, så de
går i spænd med den grønne omstilling:
Er det på tide at droppe offentlig forskning i kød og
mejeriprodukter?
Skal danske forskere i stedet satse benhårdt på at forstå naturens
kredsløb og finde nye plantebaserede proteinkilder?
Professoren finder det ikke logisk, at danske universiteter bliver
ved med at forske i optimering af grise og kvægproduktion, når det igen
og igen er fastslået, at vi skal spise meget mindre kød for at nå
målsætningen om at blive CO2-neutral i 2050.
Høj indtagelse af sukker forbundet med usunde fedtdepoter
Sukkerforbrug er forbundet med større fedtforekomster omkring hjertet
og i maven, som er sundhedsfarligt. Det viser
en ny undersøgelse.
”Når vi spiser for meget sukker, omdannes overskuddet til fedt og
opbevares,” udtaler studieforfatter Ms. So Yun Yi, en ph.d.-studerende
ved University of Minnesota School of Public Health. "Dette fedtvæv
placeret omkring hjertet og i maven frigiver kemikalier i kroppen, som
kan være sundhedsskadelige. Vores resultater understøtter begrænsning af
tilsat sukkerindtag."
Forskerne fandt, at sukkerindtag over 20 år var forbundet med
fedtmængder senere i livet. Højere indtag af både sukkersødede
drikkevarer og tilsat sukker var forbundet med større fedtlagre omkring
organer.
Disse større fedtdepoter er blandt andet forbundet med øget risiko for
hjertesygdom og diabetes.
FN advarer: Vores »ødelæggende« livsstil betyder stadigt flere
smitsomme sygdomme
Strømmen af sygdomme, der springer fra dyr til mennesker, vil stige
hvis vi ikke sætter ind over for bl.a. stadigt mere intensivt landbrug
og udnyttelse af vilde dyr.
Menneskehedens levevis gør, at vi i fremtiden kommer til at opleve
flere udbrud med sygdomme, der smitte os fra dyr, - også kaldet
zoonoser. Med mindre vi begynder at sætte aktivt ind for forhindre det,
advarer en ny rapport fra FNs miljøorgan, United Nations Environmental
Programme (Unep).
Læs
mere på ing.dk