Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 29, 2008


  1. Lidt om te
  2. Mail: Hørfrø
  3. Mail: Højt blodtryk og medicin
  4. Mail: Kolesterol
  5. Lidt af hvert
  6. Stof til eftertanke
 

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet. Send til [email protected]

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Hvis muligheder ikke banker på, byg en dør."

-- Milton Berlet, skuespiller


1) Lidt om te

Sunde næringsstoffer findes ikke kun i maden, men også i det du drikker.

Kaffe, cola, alkohol og mælk er på flere måder uheldige eller i det mindste tvivlsomme valg, hvis det du drikker skal gavne din krop.

Mælk indeholder naturligvis mange næringsstoffer, men af flere grunde er det alligevel bedst at undgå mælk og mejeriprodukter, så længe du blot får de nødvendige næringsstoffer på anden måde.

Kaffebønner indeholder gavnlige antioxidanter (som bønner jo gør), men bl.a. koffein og alkrylamid i kaffen taler for enten at undgå kaffe eller nyde den i begrænsede mængder.

Rent vand, friskpresset saft eller te er generelt de bedste valg, når du skal slukke tørsten.

Lad os tage et nærmere kig på te.

Der findes mange forskellige former for te. De mest kendte er almindelig sort te, grøn te og urtete.

Te indeholder en lang række sundhedsfremmende stoffer – ikke mindst de vigtige antioxidanter.

Te indeholder dog desværre også koffein, som ikke er godt for kroppen. Men der er stor forskel på, hvor meget koffein der er i den te, du drikker, og du kan faktisk få sund te næsten uden koffein, nemlig hvid te og ved at tilberede teen på en bestemt måde. Mere om det senere.

Grøn og sort te kommer fra den samme teplante, men ved fremstilling af grøn te bliver teen ikke iltet. Derfor har grøn te et højere indhold af flavonoider og et lavere indhold af koffein, selv om den ikke er koffeinfri.

Grøn te findes også som grøn te ekstrakt, hvor koncentrationen af de gavnlige stoffer er høje (men det er koffeinindholdet også).

Sort te er sundere end kaffe, og indeholder mange gavnlige stoffer, men er ikke helt så sundt som grøn te.

Sort te er sort, fordi den i højere grad er blevet iltet under fremstillingen.

Det gør, at sort te indeholder mere koffein og mindre af de sundhedsfremmende flavonoider sammenlignet med grøn te.

Sort te er dog et sundere valg end kaffe, da te indeholder betydeligt flere flavonoider end kaffe.

Det lavere indhold af koffein i te i forhold til kaffe gør også, at du kan skære ned på dit koffeinindtag ved gradvis at skifte fra kaffe til te.

Grøn te er også blevet kendt for sine slankende egenskaber, men grøn te har kun en næsten ubetydelig virkning på din forbrænding, så du kan ikke bruge grøn te som slankekur, men det er jo en fin idé helt eller delvist at erstatte fx kaffe, sort te, sodavand e.l. med grøn te -- ikke mindst når du ønsker at tabe dig. Mere om sundt vægttab her

Hvid te

Hvid te fremstilles af topskuddene fra teplanten. Topskuddene har små, hvide hår -- deraf navnet ”hvid te”.

Hvid te bliver fremstillet på en meget skånsom måde og ligesom grøn te med meget lidt iltning.

Hvid te er nok endnu sundere end grøn te, da indholdet af koffein er endnu lavere.

Få mest smag og gavn af din te

De aktive stoffer i sort te frigives især ved en temperatur på 90 - 100 grader.

Når du brygger sort te er det en god idé først at forvarme tepotten med kogende vand, og brygge teen med vand lige under kogepunktet.

Lad teen trække i 2-4 min. afhængig af den smag, du foretrækker.

Når du brygger grøn eller hvid te koger du vandet og lader det stå lidt. Vandet skal helst være 80 - 85 grader. Skold tepotten før brug.

Hvis du foretrækker at teen er koffeinfri og mindre bitter hælder du første udtræk ud, og brygger igen.

De stoffer, der gør teen bitter frigives indenfor det første minut. Du lader derfor kun teen trække i ca. et minut, hvis du hælder første udtræk ud.

Hvis grøn te smager bittert kan det skyldes, at du har overdoseret teen.

Urtete

Urtete med medicinske eller ”helbredende virkninger” er ikke lige min kop te.

Det er bedst at være varsom med at drikke urtete

Undgå helt urtete, hvis du er i tvivl. Pas især på med urtete, der tilskrives nærmest utrolige helbredende egenskaber.

Læs evt. mere om naturmedicin og urter her

Grøn eller hvid te er mindst lige så sunde eller sundere end urtete.



2) Mail: Hørfrø

Tak for et godt nyhedsbrev!

Jeg videresender den mail jeg fik fra Fødevarestyrelsen som svar på en mail jeg sendte dem for lang tid siden.

På Sveriges Levnadsmedelsstyrelses hjemmeside fandt jeg en advarsel vedr. hørfrø, med angivelse af anbefalet max mængde/per dag.

Jeg sendte straks en forespørgsel til Fødevarestyrelsen for at gøre dem opmærksom på, at deres svenske kolleger advarer mod overforbrug af hørfrø.

Svaret har ladet vente på sig! Men nu kom det til sidst -- og man har også i Danmark fundet ud af, at der er noget om snakken!

Hørfrø kan under bestemte betingelser danne meget giftige cyanforbindelser. Dette er noget som mange hesteejere udmærket ved. Hørfrø er godt for heste -- men man skal enten købe varmebehandlede hørfrøkager eller selv varmebehandle eller koge hørfrø før man bruger det som hestefoder eller tilskud til heste.
Hvis man bruger rå hørfrø risikerer man at hesten får en snigende forgiftning.

At hørfrø også har et højt indhold af cadmium vidste jeg ikke! Svenskerne advarede mod at spise alt for store mængder rå hørfrø på grund af risikoen for at der opstår giftige cyanforbindelser -- så vidt jeg husker!

Med venlig hilsen
Catharina Holm

Kære Catharina Holm

I forbindelse med din og andre henvendelser vedr. hørfrø er indtaget heraf blevet vurderet af Fødevareinstituttet, DTU. Fødevarestyrelsen har på den baggrund udarbejdet nyheden "Fødevarestyrelsen fraråder højt indtag af solsikkekerner og hørfrø" - se link. Hvis du har yderligere spørgsmål er du velkommen til at kontakte min kollega Hanne H. Hansen på mail [email protected].

Link til nyhed

Med venlig hilsen
Susanne Dunch
Fødevarestyrelsen

Hej Catharina!

Jeg har i et tidligere nyhedsbrev nævnt det mulige problem med cadmium i hørfrø, og beskrevet det som et potentielt problem her.

Jeg var ikke klar over at cyanforbindelser kunne være et problem. Hørfrø er sunde, men altså to grunde til at holde lidt igen med hørfrø (cadmium og cyanforbindelser). Vælg evt. hørfrøolie frem for rå hørfrø. Eksempler på tilskud med essentielle fedtsyrer her.

Med venlig hilsen
John Buhl



3) Mail: Højt blodtryk og medicin

Jeg har læst dit svar til Kirsten, som ikke var så meget for at tage blodtryksmedicin. Jeg fik selv konstateret forhøjet blodtryk for 10 år siden, og jeg var heller ikke meget for medicin, men jeg fik at vide af en sygeplejerske, at kan man ikke få det ned ved kost- og livsstilsændring, så SKAL det behandles. For man kan ikke altid mærke at det er forhøjet, og det er risikabelt at leve med det. Jeg får Aprovel 150 mg 1 x dagligt, mit blodtryk er suverænt flot, og jeg har ingen bivirkninger af medicinen. Så hvis ikke Kirstens blodtryk kan komme ned hvor det skal være, så kan jeg i hvert fald anbefale Aprovel.

Mvh Alice

Hej Alice

Det er korrekt, at et for højt blodtryk er risikabelt, og det er vigtigt at få det ned.

Problemet er blot, at læger, diætister og patienter alt for hurtigt giver op vedr. kost og livsstilsændringer.

De ændringer, der ofte anbefales, er i mange tilfælde slet ikke nok til at normalisere blodtrykket (i nogle tilfælde er de direkte forkerte).

Der er en klar risiko ved at have et forhøjet blodtryk. Der er også en risiko ved at tage medicin (uanset om man mærker bivirkninger eller ej).

De fleste -- både læger og patienter -- holder af lette og hurtige løsninger. Fx små og meget overkommelige ændringer i livsstil eller at tage medicin.

Den bedste og klart den sundeste løsning på forhøjet blodtryk er, at man konsekvent gennemfører de ændringer i kost og livsstil, der får blodtrykket ned. Og det KOMMER næsten altid ned, efter tilstrækkelig omfattende ændringer!

I nogle tilfælde kommer det ikke hurtigt ned, selv om man gør alle de rigtige ting, og så kan det være nødvendigt i en periode at tage medicin, mens man gør ALT, hvad man kan, for at forbedre kosten mv. Blodtrykket måles så med jævne mellemrum og medicinen justeret løbende indtil den ikke længere er nødvendig.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: Kolesterol

Tak for rigtig mange og nyttige oplysninger.

Til Inger ang. kolesterol.
For 1 år siden blev mit kolesterol mål til 6.8. I dag er det 5.4. Det skyldes udelukkende, at jeg har lang min kost om. Ingen sukker, hvedemel og, mælkeprodukter.

Kærlig hilsen
Anne Gormsen


5) Lidt af hvert

De fleste solcremer beskytter ikke mod solens skadelige stråler

Fire ud af fem solcremer yder enten en utilstrækkelig beskyttelse mod solen eller indeholder skadelige kemikalier. I mange tilfælde forsvinder bolværket mod solstrålerne simpelthen efter 30 minutter, viser en amerikansk undersøgelse.
Ingeniøren 9-7-2008

Vi får stress af egne forventninger

60 pct. af alle danskere føler sig stressede, og hver tredje har opsøgt en behandler grundet psykiske problemer. Det er især vores egne forventninger, der giver stress, viser en Gallup-måling.
Berlingske 12-7-2008

Intervaltræning bedst mod livsstilssygdomme

Intervaltræning og høj puls to-tre gange om ugen er mere effektiv end vægtreduktion og moderat træning hver dag, mener forskere.

Pulsen skal for alvor højt op, men i kortere intervaller, hvis man skal gøre en indsats for at bekæmpe vor tids folkesygdom, metabolisk syndrom.
Jyllands-Posten 15-7-2008

Søvnen styrker hukommelsen

Forskere har fundet frem til, at søvn har en dramatisk og gunstig virkning på, hvordan hjernen fungerer den næste dag, skriver BBC News. Søvnen hjælper os med at huske bedre.
Jyllands-Posten 15-7-2008

Fiskeolie kan måske forebygge astma

Nye studier tyder på, at et øget forbrug af omega-3-fiskeolie i sidste tredjedel af svangerskabet kan have en vis beskyttende virkning mod astma hos det nyfødte barn i mange år efter fødslen.
Politiken 14-7-2008

Butikker sælger fordærvet oksekød

Test af hakket oksekød viser, fem ud af ni supermarkeder sælger bakteriefyldt og småfordærvet kød.
politiken 15-7-2008


6) Stof til eftertanke

Sedona Metoden er en enkel metode til at lindre eller helt slippe af med begrænsende tanker, følelser og holdninger.

Metoden er meget simpel og kan læres af alle.

Se evt. et kort videoklip om metoden her


”Succesrige mennesker gør det til en vane at gøre det, mennesker med fiasko ikke kan lide at gøre. De kan lide resultaterne de opnår ved at gøre det, de ikke nødvendigvis nyder.”

-- Earl Nightingale


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.