Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 29, 2009
-
Nogle dele af Middelhavskosten er sundere end andre
- Mail: Frossen frugt
- Mail: Kalk
- Mails: Hvidløg mod myg
- Mail: Har vi brug for Q10?
- Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
Med venlig hilsen
John Buhl
"I morgen er
ofte den travleste dag i ugen."
— Spansk
ordsprog
Forskere ønskede at undersøge den relative vigtighed af de enkelte
dele af middelhavskosten og dødelighed. De fulgte 23.349 mænd og kvinder
i 8½ år for at se, hvordan de enkelte dele af middelhavskosten påvirker
dødeligheden.
Det viste sig (naturligvis), at ikke alle dele af middelhavskosten er
lige sunde.
Høj indtagelse af grønsager og lav indtagelse af kød og kødprodukter
er i større udstrækning end andre dele af middelhavskosten forbundet med
lavere dødelighed.
Moderat indtagelse af alkohol, høj indtagelse af frugt og nødder samt
høj indtagelse af bælgfrugter var også forbundet med højere levealder
(lavere mortalitet)
Indtagelse af kornprodukter samt fisk og skaldyr havde ingen positiv
virkning på levealderen.
Kilde: Trichopoulou Antonis m.fl. Anatomy of health effects of
Mediterranean diet: Greek EPIC prospective cohort study
British Medical Journal 23 June 2009, doi:10.1136/bmj.b2337
Kommentar:
Kort fortalt bekræfter undersøgelsen vel blot det, vi allerede ved,
nemlig at de to sundeste kostændringer for de fleste mennesker er: Mere
grønt, mindre kød.
Find opskrifter og anden inspiration til vegetarkost på
www.vegetarbladet.dk (et
gratis online blad) og
www.vegetarkost.dk
Nok inspireret af dit nyhedsbrev (annoncen for Aarstiderne) er jeg
gået i gang med at få deres frugtkasser, og det er jo fin frugt, som jeg
har megen glæde af. Jeg gør det, at jeg skærer al mulig frugt i små
stykker og bær oveni og lægger det i plasticbokse med låg. I bunden
lægger jeg gerne lidt yoghurt og — hæ hæ lidt piskefløde — og så sætter
jeg mine små bokse ind i fryseren, og når jeg skal ud og ha mad med,
tager jeg bare en lille boks ud en times tid før og så en ske med, og så
har jeg alle tiders madpakke. Det er som is og sorbet Pt lever jeg
nærmest af det. Det er lige mad for mig. Min yndlingsbog er: Kostens
naturlige Farvekode af Joseph og Nadeau, den kan jeg læse som en
spændende roman.
Jeg håber, at det er en rigtig kost jeg indtager og at du ikke vil
sige: Nej Nej — du må sandelig ikke skære frugten i stykker og fryse den
ned. Det er dybt usundt! — for jeg gør det nok alligevel. Det er en
PRAGTFULD ide.
Og så — hvis man har fået det i lang tid, kan man godt trænge til at
komme lidt ned på Jorden, og så begynder jeg at længes efter stegt
økoflæsk med persillesovs. Og så hænder det, at jeg spiser det. Uha!
Mvh
Pia
Hej Pia
Frosne frugter er helt fine. Frugt og grønt tager normalt ingen skade
af at blive frosset ned.
Det med piskefløde og øko flæsk vil jeg undlade at kommentere ... og
du gør det jo nok alligevel ;-)
Med venlig hilsen
John Buhl
Min datter vil ikke drikke mælk, og jeg kan heller ikke få hende til
at drikke sojamælk med ekstra kalk ...
Hun er 14 år og ret fysisk aktiv, og spiser ellers meget sundere end
de fleste andre i hendes omgangskreds!
Hvad skal jeg gøre?
Kommer hun til at mangle kalk senere i livet?
Mvh
En bekymret mor
Svar:
Ingen grund til bekymring!
Det er naturligvis vigtigt, at få nok kalk (på samme måde som det er
vigtigt at få nok af alle andre vitaminer, mineraler mv.), men der er
ingen grund til at få kalken fra mælk/mejeriprodukter.
Liste over fødevarer, der indeholder kalk,
her
Det er ikke kun kalk, der er vigtigt for knoglerne, men også fx
magnesium, kalium og k-vitamin, som grøntsager jo er rige på. Det samme
gælder D-vitamin (sol) og godt med motion/fysisk aktivitet.
Med venlig hilsen
John Buhl
Da jeg læste det sidste nyhedsbrev, hvori der stod at man havde
prøvet at give B-vitamin mod myggestik, og læste at det ikke virkede,
kom jeg i tanke om et godt råd jeg vil give læserne.
Jeg har i en periode på 10 år boet på Rømø, hvor der til tider er
rigtig mange myg og skovflåter, dette var i starten meget generende.
Specielt skovflåterne som vi skal passe på. Da jeg til tider har meget
lyst til Hvidløg, 2-3 fed om dagen hakket og lagt på brød sammen med
diverse pålæg, eller hakket og spist sammen med det varme mad, fandt jeg
ud af, at jeg ikke blev nær så meget angrebet af myg og skovflåter som
de andre i familien. Jeg gjorde det så til en vane at spise rigtigt
meget hvidløg om sommeren så jeg kunne være i fred for stik og bid. Og
lugten af hvidløg ... den forsvinder også når man bare spiser det nok og
længe nok og drikker nok vand så kroppen kommer af med sine
affaldsstoffer.
Venlig hilsen
Birthe Kjær poulsen
Jeg kender flere, der begynder at tage hvidløgstabletter ca. 1 måned
før de f.eks. tager til Nordnorge. De siger det virker.
Hilsen Annemarie
Har vi brug for at tage Q 10, når vi bliver gamle? Jeg har læst at
alle over en vis alder bør tage Q10, og et andet sted står der, at alle
vil have gavn af Q10 (men mon ikke det er ren reklamesnak ;-) ... ?
Har gamle eller ældre brug for Q10 — eller hvad mener du?
Mvh
Janett
Hej Janett
Det ved jeg ikke (det er der vist ingen der gør, men mange meninger).
Der sker ikke noget ved at tage tilskud med Q10, bortset fra, at det jo
ikke er billigt.
Mine kommentarer om Q10 her
Med venlig hilsen
John Buhl
Madpyramiden var et stort fupnummer
Danskerne har troet på Brugsens Madpyramide siden 70erne. Men
sandheden er, at FDB skelede mere til prisen på fødevarerne end til
sundheden, da man lavede pyramiden.
Den blev egentlig lavet som et bud på, hvordan man spiser billigst
muligt uden at blive syg — og ikke som danskerne har troet; hvordan man
spiser sundest.
(avisen.dk
9-2-2009)
Kommentar:
Det er vel ikke så underligt, at der hersker en udbredt forvirring
eller usikkerhed om, hvad der sundt og ikke sundt at spise, når
forretninger, producenter — ja selv myndigheder og såkaldte eksperter
ofte farver deres råd efter egne interesser eller fordomme.
Advarsel til EU: Alt for slappe regler for anprisning af fødevarer
på vej
Det vil få uheldige konsekvenser for folkesundheden, hvis et
arbejdspapir fra EU-kommissionen for ernæringsprofiler på fødevarer
bliver vedtaget. Grænseværdierne for fedt, sukker og salt er så slappe,
at stort set alle fødevareprodukter vil kunne få anprisninger, advarer
Kræftens Bekæmpelse, Forbrugerrådet, Hjerteforeningen og
Diabetesforeningen.
(cancer.dk
8-7-2009)
Kommentar:
Ja, det bliver vist noget rod!
Det bliver ikke lettere at få fornuftig information om ernæring
forstået, når der indføres så tåbelige regler.
100.000 angstramte havner i afhængighed
Tusinder af danskere er afhængige af nervemedicin, fordi læger
udskriver pillerne i længere tid, end Sundhedsstyrelsen anbefaler
Omkring 300.000 danskere får nervemedicin.
(Kristeligt
Dagblad 11-7-2009)
Gå dig til en sundere krop
Blot to ugers inaktivitet svækker sundheden markant.
(videnskab.dk
3-7-2009)
Ældre kan fordoble muskelstyrken med fitness
Ældre bliver markant stærkere og kan klare mange af hverdagens
opgaver langt bedre, hvis de dyrker regelmæssig fitness, viser kommunalt
projekt.
(fri.dk
9-7-2009)
Tørret slik er federe end chokolade
Producenterne tøver ikke med at tilsætte ekstra sukker og fedt til
tørret frugt, som får kalorieindholdet til at ryge i vejret.
(24timer.dk 9-7-2009)
"Evnen til at
koncentrere sig og bruge tiden godt er alt."
— Lee Iococca