Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 29, 2010
- Fedme skader mest helbredet efter de fyrre
- Lav indtagelse af B6- og B12-vitamin øger måske risiko for
depression
- Mail: Vitaminer og mineraler i kosten
|
|
|
Skønhed,
sandhed, venskab, kærlighed, skabelse - det er de store værdier i livet.
Vi kan ikke bevise dem, eller forklare dem, men de er de mest stabile
ting i vores liv.
— Jesse
Herman Holmes
1) Fedme skader mest helbredet efter de fyrre
Fedme øger risikoen for type 2 diabetes, hjertesygdomme
og andre sygdomme, men et overraskende resultat af en ny undersøgelse
viser, at det nok først sker efter 40-års alderen.
Undersøgelsen sammenlignede lægemidler, der indtages af
normalvægtige, overvægtige og svært overvægtige amerikanerne.
Undersøgelserne omfattede 8.880 mænd og 9.071 kvinder.
Mens overvægtige mennesker uanset alder tog lidt mere
medicin end normalvægtige, var der især forskel blandt dem, der var 40
år eller ældre.
For eksempel tog 28,7 procent af overvægtige mænd og
25,2 procent af normalvægtige mænd i alderen fra 25 til 39 medicin. Men
blandt de 40 til 54-årige tog 60 procent af svært overvægtige mænd
medicin, sammenlignet med 39,3 procent af de normalvægtige mænd i den
aldersgruppe.
Kilde: B
Jarrett, G J Bloch, D Bennett, B Bleazard, D Hedges
The influence of body mass index, age and gender on current illness: a
cross-sectional study
International Journal of Obesity (2010) 34, 429–436;
doi:10.1038/ijo.2009.258; published online 15 December 2009
Mere
om vægttab på Nomedica
Læs også nyhedsbreve om overvægt og vægttab på
www.slankenyt.dk
2) Lav indtagelse af B6- og B12-vitamin øger måske
risiko for depression
Ældre mennesker med relativt lave indtag af vitaminerne
B6 og B12 kan have en højere risiko for at udvikle depression end dem,
der får flere af disse to B-vitaminer. Det viser en ny undersøgelse.
Undersøgelsen omfattede 3.503 mennesker, der var mindst
65 år gamle. Deltagernes indtag af B-vitaminet folat, B6- og B12-vitamin
blev anslået på grundlag af deres svar på et detaljeret spørgeskema om
deres kost. De blev derefter regelmæssigt testet for depression i løbet
af de næste 12 år.
Forskerne fandt, at 11 til 14 procent af deltagerne
havde symptomer på klinisk depression på et eller andet tidspunkt i
løbet af de 12 år.
Når forskerne vurderede en evt. sammenhæng mellem
B-vitaminer og depression, fandt de, at risikoen generelt faldt, når
indtagelsen af B6 eller B12 steg.
Risikoen for at udvikle symptomer på depression faldt
med 2 procent for hver 10 milligram (mg) forøgelse af daglig indtag af
vitamin B6 fra fødevarer og kosttilskud.
Det samme gjaldt for hver 10 mikrogram (mcg) stigning i
vitamin B12 indtagelse.
Undersøgelsen beviser ikke i sig selv, at B-vitaminer
beskytte mod depression.
En del tyder altså på, at relativt lave indtag af
B-vitaminer kan bidrage til depression hos nogle mennesker.
Deltagerne i undersøgelsen indtog lige fra 0,6 mg til
200 mg B6 hver dag, mens B12 indtag lå fra 0,3 til 266 mcg per dag.
Denne undersøgelse viste ikke nogen forbindelse mellem
indtagelser af folat og risiko for depression, som det har været
tilfældet i andre undersøgelser.
Kilde: Kimberly
A Skarupski m.fl.
Longitudinal association of vitamin B-6, folate, and vitamin B-12 with
depressive symptoms among older adults over time
American Journal of Clinical Nutrition (June 2, 2010).
doi:10.3945/ajcn.2010.29413
Kommentar:
Sunde, vegetabilske kilder til B6-vitamin inkluderer:
hirse, valnød, linser, hasselnød, hvide bønner, banan, mungbønner, brune
ris, peberfrugt, avocado, brune bønner, boghvedegryn, hvedekerner,
grønkål, jordnød, byggryn, yams, rugkerner, rosenkål, peberfrugt, grøn,
batat, pistacienød, cashewnød, porre, persillerod, spinat, broccoli,
selleri.
Hvis du i længere tid tager meget store doser
B6-vitamin, kan der ske ophobning af B6-vitamin i kroppen, som kan give
bivirkninger. Mere end 200 mg dagligt i længere perioder kan give
nerveskader.
Tag derfor ikke meget store doser B6-vitamin (200 mg
eller mere) dagligt i længere tid.
Den anbefalede daglige indtagelse er 1,4 mg. Det får
langt de fleste danskere i kosten.
B12-vitamin findes stort set kun i animalske fødevarer
eller som kosttilskud. Den anbefalede daglige tilførsel er blot 2 mcg
(mikrogram). Men eftersom B12 måske ikke optages/udnyttes godt fra
kosttilskud, indeholder mange kosttilskud med B12 væsentlig mere (fra 20
- 1000 mikrogram per tablet).
3) Mail: Vitaminer og mineraler i kosten
Jeg læste dit svar til Anna ang. Mangler jeg kobber
i uge 27.
Jeg forstå ikke helt det svar du giver Anna ... det med
at hun får de vitaminer og mineraler som skal igennem kosten. Hvor ved
man fra, at der er det, der skal være i kosten?
Jeg læser flere steder at måden som vi dyrker vores
afgrøder på gør at jorden bliver udpint og derved ikke kan give en sund
og nærede kost og ydermere alle de tilsætningsstoffer ødelægger også
madvarerne, derefter alle de giftstoffer som vi påvirkes af hver dag
tærer også på kroppens vitamin- og mineraldepot og vi skal derved have
flere, de er jo benzin til vores krop.
Kender du til en måde at man kan blive testet for, om
man har de vitaminer og mineraler som man skal have i kroppen?
Mvh
Claus
Hej Claus
Jeg skrev: Du får allerede kobber fra LongoVital og
fra din kost.
Jeg skriver ikke, at hun får alle vitaminer og mineraler
fra hendes kost. Det ved jeg ikke noget om.
LongoVital indeholder en dagsdosis, og hendes kost
indeholder også kobber (jeg ved naturligvis ikke, hvor meget, men i
hvert fald noget og sandsynligvis også en dagsdosis).
Der skal altså være en god grund til at tage ekstra
kobber ud over det.
Desværre ser nogen en interesse i at forskrække
befolkningen med overdrevne eller forkerte negative beskrivelser af,
hvordan det nærmest er umuligt at spise sundt, fordi fødevarer er
forarbejdede, indeholder giftstoffer og tilsætningsstoffer — og især
fordi jorden er udpint, og derfor indeholder alt for lidt vitaminer og
mineraler. Formålet er i mange tilfælde at få os til at tage tabletter
eller andet, der sælges.
Der ER en hel masse forfærdelige fødevarer i
supermarkedet, som er næringsfattige og fyldt med alt muligt, som du har
bedst af at undgå.
Men du KAN vælge sunde, næringsrige fødevarer uden
tilsætningsstoffer mv.
Vi har brug for nok af alle vitaminer, mineraler og en
lang række plantestoffer. Tilskud af vitaminer og mineraler kan i mange
tilfælde være fornuftigt, men afgjort ikke som erstatning for sunde
næringsrige fødevarer.
Kvaliteten af vitaminer i tabletter kommer aldrig helt
på højde med de vitaminer og andet godt, du finder i sunde fødevarer.
Der findes mange alternative måder at teste for
vitaminer og mineraler i kroppen. Jeg kender ingen pålidelige metoder.
Den bedste metode er en blodprøve hos din læge. Du får
ikke lægen til at måle alle vitaminer og mineraler (umuligt/meget dyrt),
men hvis du/han skønner at der fx er risiko for, at du mangler
D-vitamin, jern, B12 e.l., kan du let få det målt.
Problemet med nogle vitaminer og mineraler er, at de kan
overdoseres. Det gælder især mineraler (bl.a. kobber).
Med venlig hilsen
John Buhl
Det er
vigtigere at vide, hvor du skal hen, end at nå derhen hurtigt.
— Mabel
Newcomber