Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 29, 2011
-
Helbredende kostvaner (7). Bælgfrugter.
-
Mail: Debat om kød
-
Mail: Depression
|
|
|
Hvad en
person er bidrager langt mere til hans lykke, end hvad han har, eller
hvordan han betragtes af andre.
— Arthur
Schopenhauer
1) Helbredende kostvaner (6)
Tidligere artikler i serien:
Helbredende kostvaner (1)
Helbredende
kostvaner (2)
Helbredende
kostvaner (3)
Helbredende
kostvaner (4)
Helbredende
kostvaner (5)
Helbredende kostvaner (6)
Bælgfrugter
Bælgfrugter er bønner, ærter og linser.
Bælgfrugter bliver ofte betragtet som grønsager, selv om
de også kaldes bælgfrugter.
Bønner, ærter og linser har et højt indhold af både
protein og kostfibre samtidig med, at de er forholdsvis fedt- og
kaloriefattige.
I Danmark er vi ikke vant til at spise bælgfrugter. Det
er en skam, da de er sunde, velsmagende og næringsrige. De kan
tilberedes og spises på mange måder — som tilbehør, suppe, stuvning,
sammenkogt ret, i råkostsalaten, som snacks, dip eller postej.
Bælgfrugter er blandt andet rige på kostfibre, protein,
jern, calcium, zink og B-vitaminer.
Nogle mennesker tror, at de skal spise bælgfrugter hver
dag eller flere gange dagligt, for at få nok protein, hvis de fravælger
animalske fødevarer, men det er ikke nødvendigt. Alle uraffinerede
vegetabilske fødevarer indeholder protein (se evt.
www.kalorietabel.dk).
Medmindre du indtager store mængder raffinerede og
ulødige føde- og drikkevarer — som fx sukker, olie, hvidt mel, sodavand
eller alkohol — får du nok protein i kosten, uanset om eller hvor mange
bælgfrugter, du spiser. I meget nærings- og kaloriefattige diæter kan
det være nødvendigt at inkludere bælgfrugter i den daglige kost for at
sikre nok protein, men normalt behøver du ikke spise bælgfrugter for
proteinernes skyld.
Lad bælgfrugterne indgå i din kost, fordi de er sunde og
næringsrige, fordi de smager godt og giver variation i kosten — og ikke
i større mængder, end du har lyst til, fordi du tror, de er nødvendige
for at få nok protein.
Udblødning og kogning
Tørrede bønner indeholder et giftstof, lektin, der
forsvinder, når bønnerne udblødes og koges. Det er grunden til, at du
altid skal lade bønnerne stå i blød natten over og smide vandet væk, før
du koger i friskt vand.
Tørrede bønner bliver omkring dobbelt så store under
udblødningen.
-
Skyld bælgfrugterne grundigt.
-
Kom bønnerne i en stor gryde eller skål og dæk dem
med rigeligt vand (ca. fire gange så meget vand som der er bønner)
og lad dem stå.
-
Under udblødningen fjerner du alle umodne eller
gamle frø, som ikke er gode og flyder ovenpå.
-
Når bønnerne er udblødte hældes udblødningsvandet
væk og bønnerne skylles (brug ikke udblødningsvandet til anden
madlavning). De fleste lader bønnerne stå i blød natten over. Jo
længere de står i blød, desto blødere bliver de, og jo kortere tid
skal de koge.
-
Læg bønnerne i en gryde og dæk dem med 3-5 cm. vand
over bønnerne.
-
Bring vandet i kog, skru ned og lad det simre,
indtil bønnerne er færdige.
Ovenstående er generelle retningslinjer. Følg
anvisningerne på posen.
Du behøver ikke at udbløde linser. De er derfor lettere
og hurtigere at tilberede end bønner. De kan serveres som tilbehør — fx
pureret eller hele og blandet med grønsager — i salater, supper og
stuvninger.
2) Mail: Debat om kød
I en debat om kødets velsignelser på 24 timers debat
forum, det tidligere Mingler, skrev en af debatørene:
"Bønner, linser og kikærter er meget rige på proteiner,
men skal vi ha' de optimale proteiner ... dem der ligner
menneskekroppens protein-strukturer mest, er det oksekød vi skal ha
protein fra, lærte jeg da jeg læste ernæringslære ifm min uddannelse i
sundhedssektoren.
Om det er sandt, skal jeg ikke kunne sige, men det er osse anbefalet af
sports diætister og diætister som lægger kostplaner for diabetikere."
Hvad mener du om denne udtalelse?
Med venlig hilsen
Ole S.
Hej Ole
Ja, det er jo den slags, de lærer i ernæringslære. Og
det er den slags diætisterne lærer i løbet af deres uddannelse.
Kød ligner kød mest. De proteiner, der ligner
menneskekroppens proteiner mest, findes i menneskekød, dernæst oksekød
og anden rødt kød.
Det gør bare ikke kød til en sund kilde til protein.
Alle de proteiner, du spiser, uanset hvor de kommer fra,
pilles fra hinanden af fordøjelsen, hvorefter kroppen danner sine egne
proteiner fra aminosyrerne.
Lidt
om
protein og aminosyrer i nyhedsbrevet her.
Det er korrekt, at diætister ofte anbefaler kød til
diabetikere (eller de anbefaler andre animalske kilder til protein). Det
er en af grundene til at diabetikere ikke bliver raske, når de følger de
traditionelle kostplaner for diabetikere.
Læs evt. mere
om
diabetes på nomedica.
Med venlig hilsen
John Buhl
3) Mail: Depression
Jeg er zoneterapeut og har skrevet til dig før.
Jeg har et spørgsmål til dig vedr. depression. Jeg
kender en der har en slem depression og jeg ved i hans familie er der en
meget stor blodsukker ubalance, da deres kroppe kræver at de skal spise
hele tiden.
Mit spørgsmål er så, når der er meget stor blodsukker
ubalance kan det ikke forårsage depression? Hvis du mener at det kan
det, hvor kan man så søge hjælp? En eventuelt blodsukker ekspert.
Jeg har også et andet spørgsmål - hvis man har for lavt
blodsukker, får man så forhøjet blodtryk?
Venlig hilsen
Merete
Hej Merete
Jeg er ikke meget for de der ideer med, at man bliver
nødt til at spise hele tiden, fordi man har problemer med lavt
blodsukker.
Der kan være undtagelser, men som regel er det ikke
problemer med blodsukkeret, som får nogle mennesker til at føle, at de
skal spise hele tiden.
I de fleste tilfælde er det forskellige former for
afhængighed og abstinenser, der giver trang til at spise alt for ofte.
Du får ikke umiddelbart højt blodtryk af lavt
blodsukker.
Prøv at få hendes læge til at måle blodsukkeret (evt. på
et tidspunkt, hvor hun føler det må være meget lavt, for at vurdere om
det er problemet).
Normalt vil sunde kostvaner og godt med motion afhjælpe
de symptomer, mange mener kommer fra lavt blodsukker eller svingende
blodsukker.
Det vil også ofte kunne lindre på depressioner. Læs evt.
mere på
www.depressioner.dk
Med venlig hilsen
John Buhl
Hvis du vil
vide, hvordan en person virkelig er, så bemærk, hvordan han reagerer,
når han taber penge.
— Engelsk
ordsprog