Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 29, 2013
- Forskellige meninger om proteinbehov
- Rødt kød, forarbejdet kød og tyktarmskræft
|
|
|
Jeg er ikke
længere så ung, at jeg ved alt.
— Oscar Wilde
Forskellige meninger om proteinbehov
En artikel i Alt for damerne om protein beskriver to af vore
eksperters forskellige synspunkter.
Arne Astrup mener, at 20-25 procent af kalorierne gerne skal
komme fra protein, især hvis man er overvægtig eller ældre. Er man på
slankekur eller tæller kalorier, skal man helt op på 25-35 procent af
energien.
Anne Tjønneland fra Center for kræftforskning anbefaler ikke
så højt et proteinindtag, men forklarer, at flere studier viser, at et
højt proteinindtag rent faktisk kan øge vægten på sigt og, at protein i
form af rødt kød fra firbenede dyr – okse, kalv, lam og gris - er kædet
sammen med forhøjet risiko for udvikling af tyktarmskræft.
Også såkaldt processeret kød som bacon, pølser og skinke er i
søgelyset. Det skyldes en række faktorer, blandt andet tilsætning af
nitrit eller nitrat i tilberedningen.
Anne Tjønneland anbefaler, at man holder sig til de gældende kostråd
for proteinindtag på 10-20 procent.
Læs artiklen på
altfordamerne.dk
Der er heldigvis ved at være enighed blandt eksperter om:
- at et højt proteinindtag fra animalske fødevarer er problematisk
- at du let kan få nok protein fra ren plantekost.
Det er dog næsten altid animalske fødevarer, der fremhæves, når ordet
protein nævnes. Hvilket på mange måder både er underligt og misvisende.
Det er også og skadeligt for både den enkelte og miljøet.
Men måske kommer Per Brændgaard med en forklaring. Han skriver:
... Det er nemlig som regel kød og mælk, der bliver fremhævet som gode
proteinkilder. Det har nok noget at gøre med, at kød- og
mælkeproducenterne finansierer en stor del af ernæringsforskningen inden
for protein og overvægt. Hvis der fandtes en lige så pengestærk industri
inden for bønner, så ville vi høre, hvor utrolig vigtigt, det er at
spise bønner nok. Vegetabilsk protein slanker nemlig bedre end animalsk.
Fra hans artikel:
Proteinmani og kulhydratfobi
I denne video er der en interessant debat mellem en fortaler for en
meget proteinrig kost og fortaler for at holde igen med protein (fra
animalske kilder):
Er der nok protein i ren plantekost?
Dr. Alan Goldhamer — leder af
True North Health Center
— har i mere end 30 år behandlet patienter med 100 % ren plantekost og
vandfaste.
Han mener, at en kost, der udelukkende består af hele, naturlige
fødevarer, herunder friske frugter og grøntsager med tilføjelse af
fuldkorn, nødder og bælgfrugter, tilvejebringer os med den mængde og den
kvalitet af næringsstoffer, som er nødvendige for optimal sundhed. Det
gælder også protein.
En sund, kalorietilstrækkelig, plantebaseret kost uden raffinerede
fødevarer vil give mellem 50 og 80 gram af høj kvalitet protein per dag.
Læs evt. artiklen
Dietary facts can help simplify your life.
Protein i vegetabilske fødevarer
Når du vælger at få dine proteiner fra en plantebaseret kost, får du
også et hav af andre gavnlige stoffer med i købet, som du ikke får i nær
samme udstrækning i en kost med store mængder animalsk protein.
Der er generelt langt flere vitaminer og andet godt i plantekost end i
animalske fødevarer.
Lad os tage et eksempel, hvor vi sammenligner oksekød og broccoli — både
vedr. protein og nogle af de næringsstoffer, som en del mennesker får
for lidt af:
Per 100 kcal. |
Magert oksekød |
Broccoli |
Protein |
13,5 g |
11,7 g |
E-vitamin |
0,15 mg |
2,9 mg |
K-vitamin |
0 |
577 mcg |
Folat |
4,3 mcg |
531 mcg |
C-vitamin |
0 |
268 mg |
Kalium |
209 mg |
873 mg |
Kalk/calcium |
3,2 mg |
98 mg |
Magnesium |
14,2 mg |
46 mg |
Kostfibre |
0 |
7,1 g |
(tabellen viser næringsindholdet i forhold til kalorieindholdet, som er
den mest brugte og bedste metode indenfor ernæringsvidenskab, men mange
tabeller opgiver mængderne efter fødevarernes vægt)
For det første er der i eksemplet med broccoli ikke ret stor forskel på
proteinindholdet. For det andet er det tydeligt, at broccoli indeholder
langt flere næringsstoffer end kød.
I forhold til kalorieindholdet — som er den mest præcise måde at
udregne næringsindhold på — vinder broccoli på stort set alle fronter.
Protein mætter, men der er ingen grund til at indtage animalsk protein.
Den mættende virkning fra protein er endog mere udtalt, når du vælger
vegetabilske fødevarer (da de også indeholder kostfibre og har lavere
kalorietæthed). I forhold til kalorieindholdet mætter fx grøntsager og
bønner derfor bedre end kød — og er samtidig sundere.
Overvægtige på en meget kaloriefattig diæt bør dog sandsynligvis indtage
mere end 10 % af kalorierne fra protein, da en meget kaloriefattig diæt
ganske enkelt indeholder langt mindre mad, og den overvægtige risikerer
at komme til at mangle protein (og flere andre næringsstoffer), hvis
kosten ikke er nøje tilpasset det lave indtag af kalorier.
Den danske fødevarestyrelse anbefaler, at 10-20 % af energien kommer fra
protein. Danskerne får i gennemsnit omkring 15 % af energien fra
protein.
WHO (Verdenssundhedsorganisationen) anbefaler ca. 0,8 gram protein per
kilo kropsvægt (med indbygget sikkerhedsmargen).
Der er mange faktorer, der spiller ind på dit proteinbehov, og der er
mange delte meninger. Vi kan dog konkludere, at medmindre du er på en
kaloriefattig slankekur vil 10% af kalorierne fra protein sandsynligvis
være nok, og det klarer en hvilken som helst kost.
Hvis du rent teoretisk udarbejdede en "broccoli diæt", ville du endog på
en meget kaloriefattig kur på 1.500 kcal. dagligt få hele 165 gram
protein.
Det er en sejlivet myte, at der ikke er protein i grøntsager.
I bogen
303 Slankeopskrifter
indeholder de fleste af vegetaropskrifterne et godt stykke over 10% af
kalorierne fra protein, og mange af opskrifter indeholder mere end 20%. Det er let at tilrettelægge en proteinrig
kost uden kød.
Og nu vi er ved emnet kan du nedenfor læse om en ny undersøgelse, der
igen sætter kød i forbindelse med øget kræftrisiko ...
Rødt kød, forarbejdet kød og tyktarmskræft
Rødt kød og forarbejdet kød øger risiko for tyktarmskræft, og patienter
med tyktarmskræft klarer sig dårligere, hvis de er vant til at spise
meget død.
En undersøgelse har vist, at de personer, der spiste mest rødt og
forarbejdet kød, før de fik tyktarmskræft, var mere tilbøjelige til at
dø i løbet af de næste otte år.
Forskerne havde data på 2.315 mænd og kvinder, der blev diagnosticeret
med tyktarmskræft eller endetarmskræft.
Omkring 43 procent af de 580 personer, der spiste omkring 10 portioner
af rødt eller forarbejdet kød om ugen i starten af undersøgelsen, døde i
perioden, sammenlignet med omkring 37 procent af de 576 personer, der
spiste omkring to portioner om ugen.
Forskerne fandt også, at folk, der konsekvent spiste mere rødt eller
forarbejdet kød før og efter, de fik diagnosen tyktarmskræft, var mere
tilbøjelige til at dø af deres kræft i løbet af undersøgelsen,
sammenlignet med dem, som spiste mindst rødt eller forarbejdet kød før
og efter diagnosen.
Kilde: Marjorie L. McCullough m.fl.
Association Between Red and Processed Meat Intake and Mortality Among
Colorectal Cancer Survivors.
JCO published online on July 1, 2013; DOI:10.1200/JCO.2013.49.1126.
Abstract
Kommentar:
Hvis du vælger kød, er det sundest, hvis du holder dig under 500 gram om
ugen.
Det sundeste er en plantebaseret kost uden eller næsten uden animalske
fødevarer.
Følg de
mennesker, der søger sandheden. Flygt fra dem, der har fundet den.
— Václav
Havel