Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 29, 2020
- Forbedret hjertesundhed med
planteprotein frem for rødt kød
- Luftforurening er en vigtig
risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme
- Ældre på plejehjem får så meget
medicin, at de kalder det ’morgenmad’
- Danskerne spiser chips som aldrig
før
- Ketodiæter kan være skadelige for
knoglerne
|
UGENS CITAT
"At tale
dårligt om andre mennesker, er en uærlig måde at fremhæve sig selv på."
— Will Durant
Forbedret hjertesundhed med planteprotein frem for
rødt kød
I
en undersøgelse med over 37.000 amerikanere var det 29 % mindre
sandsynligt, at dem, der spiste mest planteprotein, døde af koronar
hjertesygdom.
- At erstatte en portion rødt eller
forarbejdet rødt kød dagligt med fødevarer som nødder, bælgfrugter,
fuldkorn eller mejeriprodukter var forbundet med op til 47 % lavere
risiko for at have koronar hjertesygdom hos mænd.
- Udskiftning af 5 % af den daglige
kalorieindtagelse fra animalsk protein med det tilsvarende antal
kalorier fra planteprotein var forbundet med et næsten 50 % fald i
risikoen for at dø af hvilken som helst årsag, herunder koronar
hjertesygdom.
- Udskiftning af blot 2 % af den
daglige kalorieindtagelse fra forarbejdet kødprotein med et
tilsvarende antal kalorier fra planteprotein var forbundet med en 32
% lavere risiko for død.
”Det er ikke nok bare at undgå rødt kød - det handler også om, hvad
du vælger at spise i stedet for rødt kød. Sunde planteproteiner som
nødder, bælgfrugter og fuldkorn indeholder mere end blot protein - de
inkluderer andre gavnlige næringsstoffer, såsom sunde fedtstoffer,
antioxidant vitaminer, mineraler og fytokemikalier (forbindelser afledt
af planter), som sættes i forbindelse med lavere risiko for kroniske
sygdomme som fx diabetes, hjerte-kar-sygdom og nogle kræftformer,”
udtalte undersøgelsens hovedforfatter Zhilei Shan, MD, Ph.D.,
postdoktorisk forsker i ernæringsafdelingen ved Harvard TH Chan School
of Public Health i Boston.
Derudover var udskiftning af en daglig portion af enhver form for
rødt kød med en tilsvarende mængde nødder - uden at øge antallet af
kalorier - forbundet med 17% lavere risiko for at dø af et hjerteanfald.
Og udskiftning af en portion rødt kød med fuldkorn resulterede i en 48 %
lavere risiko for at dø af hjerteanfald hos mænd.
Luftforurening er en vigtig risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme
Langtidseksponering for udendørs luftforurening med ultrafine
partikler (PM2.5) er en vigtig bidragyder til hjerte-kar-sygdom og død.
Men selv små reduktioner i luftforureningsniveauer kan resultere i en
reduktion af sygdomsrisikoen. Det viser en undersøgelse fra Oregon State
University.
Forskerne analyserede data om 157.436 voksne mellem 35 og 70 år i 21
lande fra 2003-2018.
De konkluderer, at 14 % af alle kardiovaskulære hændelser, der er
dokumenteret i undersøgelsen, skyldes udsættelse for ultrafine
partikler.
De ultrafine partikler er små nok til at blive indåndet dybt ned i
lungerne, hvor de kan forårsage kronisk inflammation. Disse partikler
kommer fra en række forbrændingskilder, inklusive bilmotorer, brændeovne
og kulfyrede kraftværker.
Kilde: Oregon State University. "Air pollution major risk for
cardiovascular disease regardless of country income." ScienceDaily.
ScienceDaily, 23 June 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200623145400.htm>
Kommentar:
Fyring i brændeovne tjener ikke noget fornuftigt formål. Vi kunne i
Danmark med et slag mindske forureningen med ultrafine partikler ved at
forbyde brug af brændeovne. Det ville være til gavn for vores sundhed
(og næser) og give en væsentlig samfundsøkonomisk gevinst pga. sparede
sundhedsudgifter.
Ældre på plejehjem får så meget medicin, at de kalder det
’morgenmad’
Forskere vil have debat om, hvorfor vores ældre får så meget medicin,
der tit har bivirkninger og tvivlsom effekt.
Kolesterolsænkende medicin, blodtrykssænkende medicin,
hovedpinepiller, blodfortyndende medicin og antidepressiva. Det er nogle
af de typer medicin, rigtigt mange ældre tager hver dag.
I gennemsnit får ældre seks forskellige typer medicin, inden de
flytter på plejehjem. Og når de kommer på plejehjem, stiger mængden af
medicin endda til i gennemsnit otte forskellige præparater hver dag.
Læs
mere på Videnskab.dk
Danskerne spiser chips som aldrig før
En
ny undersøgelse viser, at salget af chips har været støt stigende
igennem de sidste mange år. Især de store poser chips sælger godt. Til
gengæld ligger det totale salg af slik nogenlunde stabilt.
Det kan vække bekymring, at vi spiser så meget chips. De indeholder
som bekendt rigtig meget fedt, og tilmed også en del salt. De fleste
ved, at det ikke er godt at spise for meget fedt, og vi kan komme til at
tage på i vægt.
Mange bekymrer sig ikke om salt, men der er god grund til at skære
ned på saltet. For meget salt kan være medvirkende årsag til
helbredsproblemer i form af forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og
mavekræft.
Ketodiæter kan være skadelige for knoglerne
En ketodiæt er en ekstrem kulhydratfattig og fedtrig diæt, hvor helt
op til 90% af kalorierne kan komme fra fedt.
Nogle undersøgelser tyder på, at denne type kost kan gå ud over
knoglerne. Børn med epilepsi, der bruger en ketodiæt til at kontrollere
deres tilstand, har fx en lav knogletæthed. Og hos atleter kan det at gå
en dag eller to uden kulhydrater ændre nogle blodmarkører relateret til
knoglesundhed.
I en relativ ny undersøgelse blev 30 atleter delt op i to grupper,
der blev fulgt under flere ugers intens træning.
Den ene gruppe gik over på en streng kulhydratfattig og fedtrig kost.
Den anden gruppe fortsatte med en relativ kulhydratrig kost.
Forskerne tog blodprøver fra alle deltagerne i starten og efter 3½
uge.
Efter 3½ uge viste blodprøver, at markører for nedbrydning af knogler
var højere blandt atleterne på ketodiæt end i starten af studiet.
Samtidig viste blodprøver et lavere niveau af markører, der indikerer
knogledannelse.
Disse samme markører var generelt uændrede i gruppen, der spiste en
kulhydratrig kost. Atleterne på den ketogene diæt viste med andre ord
tegn på nedsat knoglesundhed.
Kilder:
https://www.nytimes.com/2020/02/05/well/move/could-a-keto-diet-be-bad-for-athletes-bones.html
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00880/full