Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 29, 2020


  • Forbedret hjertesundhed med planteprotein frem for rødt kød
  • Luftforurening er en vigtig risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme
  • Ældre på plejehjem får så meget medicin, at de kalder det ’morgenmad’
  • Danskerne spiser chips som aldrig før
  • Ketodiæter kan være skadelige for knoglerne

UGENS CITAT

"At tale dårligt om andre mennesker, er en uærlig måde at fremhæve sig selv på."

— Will Durant


Forbedret hjertesundhed med planteprotein frem for rødt kød

I en undersøgelse med over 37.000 amerikanere var det 29 % mindre sandsynligt, at dem, der spiste mest planteprotein, døde af koronar hjertesygdom.

  • At erstatte en portion rødt eller forarbejdet rødt kød dagligt med fødevarer som nødder, bælgfrugter, fuldkorn eller mejeriprodukter var forbundet med op til 47 % lavere risiko for at have koronar hjertesygdom hos mænd.
  • Udskiftning af 5 % af den daglige kalorieindtagelse fra animalsk protein med det tilsvarende antal kalorier fra planteprotein var forbundet med et næsten 50 % fald i risikoen for at dø af hvilken som helst årsag, herunder koronar hjertesygdom.
  • Udskiftning af blot 2 % af den daglige kalorieindtagelse fra forarbejdet kødprotein med et tilsvarende antal kalorier fra planteprotein var forbundet med en 32 % lavere risiko for død.

”Det er ikke nok bare at undgå rødt kød - det handler også om, hvad du vælger at spise i stedet for rødt kød. Sunde planteproteiner som nødder, bælgfrugter og fuldkorn indeholder mere end blot protein - de inkluderer andre gavnlige næringsstoffer, såsom sunde fedtstoffer, antioxidant vitaminer, mineraler og fytokemikalier (forbindelser afledt af planter), som sættes i forbindelse med lavere risiko for kroniske sygdomme som fx diabetes, hjerte-kar-sygdom og nogle kræftformer,” udtalte undersøgelsens hovedforfatter Zhilei Shan, MD, Ph.D., postdoktorisk forsker i ernæringsafdelingen ved Harvard TH Chan School of Public Health i Boston.

Derudover var udskiftning af en daglig portion af enhver form for rødt kød med en tilsvarende mængde nødder - uden at øge antallet af kalorier - forbundet med 17% lavere risiko for at dø af et hjerteanfald. Og udskiftning af en portion rødt kød med fuldkorn resulterede i en 48 % lavere risiko for at dø af hjerteanfald hos mænd.


Luftforurening er en vigtig risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme

Langtidseksponering for udendørs luftforurening med ultrafine partikler (PM2.5) er en vigtig bidragyder til hjerte-kar-sygdom og død. Men selv små reduktioner i luftforureningsniveauer kan resultere i en reduktion af sygdomsrisikoen. Det viser en undersøgelse fra Oregon State University.

Forskerne analyserede data om 157.436 voksne mellem 35 og 70 år i 21 lande fra 2003-2018.

De konkluderer, at 14 % af alle kardiovaskulære hændelser, der er dokumenteret i undersøgelsen, skyldes udsættelse for ultrafine partikler.

De ultrafine partikler er små nok til at blive indåndet dybt ned i lungerne, hvor de kan forårsage kronisk inflammation. Disse partikler kommer fra en række forbrændingskilder, inklusive bilmotorer, brændeovne og kulfyrede kraftværker.

Kilde: Oregon State University. "Air pollution major risk for cardiovascular disease regardless of country income." ScienceDaily. ScienceDaily, 23 June 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200623145400.htm>

Kommentar:

Fyring i brændeovne tjener ikke noget fornuftigt formål. Vi kunne i Danmark med et slag mindske forureningen med ultrafine partikler ved at forbyde brug af brændeovne. Det ville være til gavn for vores sundhed (og næser) og give en væsentlig samfundsøkonomisk gevinst pga. sparede sundhedsudgifter.


Ældre på plejehjem får så meget medicin, at de kalder det ’morgenmad’

Forskere vil have debat om, hvorfor vores ældre får så meget medicin, der tit har bivirkninger og tvivlsom effekt.

Kolesterolsænkende medicin, blodtrykssænkende medicin, hovedpinepiller, blodfortyndende medicin og antidepressiva. Det er nogle af de typer medicin, rigtigt mange ældre tager hver dag.

I gennemsnit får ældre seks forskellige typer medicin, inden de flytter på plejehjem. Og når de kommer på plejehjem, stiger mængden af medicin endda til i gennemsnit otte forskellige præparater hver dag.

Læs mere på Videnskab.dk


Danskerne spiser chips som aldrig før

En ny undersøgelse viser, at salget af chips har været støt stigende igennem de sidste mange år. Især de store poser chips sælger godt. Til gengæld ligger det totale salg af slik nogenlunde stabilt.

Det kan vække bekymring, at vi spiser så meget chips. De indeholder som bekendt rigtig meget fedt, og tilmed også en del salt. De fleste ved, at det ikke er godt at spise for meget fedt, og vi kan komme til at tage på i vægt.

Mange bekymrer sig ikke om salt, men der er god grund til at skære ned på saltet. For meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer i form af forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.


Ketodiæter kan være skadelige for knoglerne

En ketodiæt er en ekstrem kulhydratfattig og fedtrig diæt, hvor helt op til 90% af kalorierne kan komme fra fedt.

Nogle undersøgelser tyder på, at denne type kost kan gå ud over knoglerne. Børn med epilepsi, der bruger en ketodiæt til at kontrollere deres tilstand, har fx en lav knogletæthed. Og hos atleter kan det at gå en dag eller to uden kulhydrater ændre nogle blodmarkører relateret til knoglesundhed.

I en relativ ny undersøgelse blev 30 atleter delt op i to grupper, der blev fulgt under flere ugers intens træning.
Den ene gruppe gik over på en streng kulhydratfattig og fedtrig kost. Den anden gruppe fortsatte med en relativ kulhydratrig kost.

Forskerne tog blodprøver fra alle deltagerne i starten og efter 3½ uge.

Efter 3½ uge viste blodprøver, at markører for nedbrydning af knogler var højere blandt atleterne på ketodiæt end i starten af studiet. Samtidig viste blodprøver et lavere niveau af markører, der indikerer knogledannelse.

Disse samme markører var generelt uændrede i gruppen, der spiste en kulhydratrig kost. Atleterne på den ketogene diæt viste med andre ord tegn på nedsat knoglesundhed.

Kilder:

https://www.nytimes.com/2020/02/05/well/move/could-a-keto-diet-be-bad-for-athletes-bones.html

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00880/full


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.