Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 30, 2010
- Spis mindre kød og tab dig
- Motion gavner humøret i mindst 12 timer
- Mail om rygning
- Mail: Hvilke vitaminer, hvis man ikke spiser kød?
|
|
|
Frygt ikke at
gå langsomt fremad; frygt kun at stå stille.
— Kinesisk
ordsprog
1) Spis mindre kød og tab dig
Kød får vægten til at stige. Det viser en ny undersøgelse
offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition.
Dr. Anne-Claire Vergnaud fra Imperial College London i Storbritannien
og hendes kolleger fandt i et nyt omfattende studie, at mennesker, der
spiser mere kød tager mere på i vægt i løbet af fem år, sammenlignet med
dem, der spiser mindre kød (men det samme antal kalorier).
Forskere studerede kosten hos 373.803 deltagere i ”the European
Prospective Investigation into Cancer (EPIC study)”. De deltagere, der
spiste 250 gram kød om dagen i gennemsnit, tog mere på i vægt år for år,
sammenlignet med de personer, der spiste mindre eller intet kød. Det var
tilfældet selv om kalorieindtagelsen var den samme.
Tidligere undersøgelser har vist, at indtagelse af kød er forbundet
med vægtstigning, men resultaterne har ikke været entydige.
Forskerne i dette studie ønskede at vurdere sammenhængen mellem
vægtstigning i en periode på fem år og indtagelse af kød generelt, rødt
kød, fjerkræ og forarbejdet kød.
Når forskerne så på de forskellige kødtyper særskilt, fandt de den
største vægtstigning ved indtagelse af fjerkræ, efterfulgt af
forarbejdet kød (fx kødpålæg, pølser, bacon og skinke) og dernæst rødt
kød (altså kød fra firbenede dyr som okse, kalv, svin, ged og lam).
Efter forskerne havde justeret for energiindtag (kalorier) viste det
sig, at vægtstigningen forårsaget af kød betød ca. to kilo ekstra vægt i
løbet af fem år.
Forskerne konkluderede, at en reduktion af kødforbruget kan gøre det
lettere at holde vægten.
Kilde: Anne-Claire Vergnaud
m.fl.
Meat consumption and prospective weight change in participants of the
EPIC-PANACEA study
American Journal of Clinical Nutrition, doi:10.3945/ajcn.2009.28713
Vol. 92, No. 2, 398-407, August 2010
Kommentar:
I alt blev 103.455 mænd og 270.348 kvinder i alle aldre fulgt fra
1992 til 2000 i 10 europæiske lande.
Der er altså tale om en meget stor og omfattende undersøgelse, der
skal tages alvorlig.
Både kvinder og mænd tog mere på af kød.
En vægtstigning på to kilo over fem år lyder ikke af meget, men det
interessante her er, at mange af vore såkaldte eksperter i overvægt og
vægttab (og mange slankeprogrammer) anbefaler, at overvægtige spiser
MERE kød, da de påstår, at det øger vægttabet.
Hvis ellers du kan stole på de råd, du får fra vore slankeeksperter,
burde undersøgelsen altså have vist et væsentlig øget vægttab blandt de
deltagere, der spiste mest kød, og ikke det modsatte.
Denne undersøgelse (og i øvrigt flere andre) viser, at animalsk
protein hverken forebygger overvægt eller fremmer vægttab. Sandsynligvis
tværtimod.
Endnu vigtigere er det, at høj indtagelse af animalske fødevarer
skader helbredet.
Der har efter min mening hele tiden være god dokumentation for, at
det er en MEGET dårlig ide, at øge mængden af animalsk protein i håbet
om at tabe sig.
Og – mærkeligt nok – vil alle, der seriøst har arbejdet med
overvægtige og undersøgt tingene grundigt, være klar over, at man
afgjort ikke har lettere ved at tabe sig, når man vælger animalske
fødevarer frem for sunde vegetabilske fødevarer.
Læs om sundt vægttab i
Sikker Slank
bogpakken
Læs også artiklen
vegetarkost er god slankemad i vegetarbladet.
2) Motion gavner humøret i mindst 12 timer
48 sunde voksne kvinder og mænd mellem 18 og 25 år gamle blev
tilfældigt delt op i enten en motionsgruppe og en kontrolgruppe.
Den ene gruppe skulle motionerer og den anden hvile sig.
Deres humør blev vurderet ud fra en standard test efter 1, 2, 4, 8 og
12 timer.
Motionsgruppen udviste generelt betydeligt mindre følelsesmæssige
forstyrrelser.
Forskerne konkluderer, at motion hurtigt forbedrer humøret og
forbedringen kan fortsætte i op til 12 timer efter motion.
Kilde: Sibold, Jeremy S.;
Berg, Kathy MS
Mood Enhancement Persists For Up To 12 Hours Following Aerobic Exercise
Medicine & Science in Sports & Exercise:
May 2009 - Volume 41 - Issue 5 - p 40
doi: 10.1249/01.MSS.0000354685.46683.58
Kommentar:
Både motion og andre forbedringer i livsstil og livsvilkår kan være
en bivirkningsfri og effektiv behandling af modløshed eller
depressioner.
3) Mail om rygning
(En mail fra en læser, efter artikel om rygning i
uge 28)
Rygning KAN virke beroligende ... Rygning virker appetitdæmpende ...
Folk spiser nu "LYKKRPILLER" i stedet. Folk bliver nu federe i stedet.
Man spiser kun når man er sulten ... Man tager en fredspibe når man
trænger til ro i sjælen. Alt med måde naturligvis
... Ingen undgår deres skæbne på længere sigt, men livet kunne måske
blive lidt mere afstressende, hvis vi ikke havde så mange
sundhedsapostle.
I.R.
Hej I.R.
Ja, de der sundhedsapostle kan være højst irriterende ;-)
(Jeg har ingen intentioner om, at fortælle andre, hvordan de skal
leve deres liv. I min verden må alle leve og gøre, som de vil, blot de
ikke generer andre).
Der er dog ikke noget, der tyder på, at rygere generelt indtager
færre lykkepiller eller er slankere, end andre.
Det er jo helt i orden, at man nyder en "fredspibe" (så længe, man
ikke generer andre med det), men grunden til at det føles
beroligende/afstressende for en rygere at ryge er (i langt de fleste
tilfælde), at nikotinen fjerner de abstinenserne, en ryger vil opleve
efter nogen tid uden røg.
De fleste ex-rygere vil — efter de ikke længere har abstinenser —
opleve, at de er lidt mere rolige og lidt mindre stressede, end da de
røg.
Det er vigtigt, at
rygere forstår de potentielle sundhedsmæssige konsekvenser, og ikke
lader sig narre af de rare, hyggelige, beroligende fornemmelser, de
oplever, når abstinenser forsvinder efter en smøg eller pibe.
Med venlig hilsen
John Buhl
4) Mail: Hvilke vitaminer, hvis man ikke spiser kød?
Jeg vil gerne spørge dig, om det er B12 og D-vitamin, man skal sørge
for at få som kosttilskud, når man ikke spiser kød?
Gælder det også, hvis man spiser kød cirka en gang om ugen/en gang
hver 14. dag?
Og hvis man spiser æg og mælkeprodukter men ingen kød?
På forhånd tak for dit svar — og mange tak for dit fantastiske
nyhedsbrev.
Venlig hilsen
C.
Hej C.
Ja, det er især B12 og D-vitamin, du skal sørge for at få som
kosttilskud, når du ikke spiser kød?
Om sommeren får du let nok D-vitamin fra solen.
Det er svært at sige om en lille smule kød af og til og/eller, hvis
man spiser æg og mælkeprodukter, giver nok B12. Sandsynligvis, men det
kommer an på mange faktorer.
Hvis du bare af og til tager en stærk multivitamin, der er rig på B12
og D-vitamin (fx
OmniX fra Biosym), får du nok af de to vitaminer.
(SpektroVeg
er en ny tablet som producenten har sammensat specielt til vegetarer.
Den indeholder også meget B12 og D-vitamin)
Mange vegetarer tager en stærk B12-vitamin (fx på 100 - 1000
mikrogram) ca. en gang om ugen og evt. D-vitamin dagligt som tilskud i
vinterhalvåret.
Du kan sandsynligvis også få din læge til at måle, om du mangler B12
eller D-vitamin, hvis du fortæller ham, at du er vegetar eller næsten
vegetar.
Med venlig hilsen
John Buhl
At kende dig
selv er det første og vigtigste trin i at forfølge dine drømme og mål.
— Stedman Graham