Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 30, 2011


  1. Helbredende kostvaner (8)

  2. Patienter der bruger antidepressiv medicin får lettere tilbagefald

  3. Mail: Syre-base balancen

 

Accepter ingens definition af dit liv, men definer det selv.

— Harvey Fierstein


1) Helbredende kostvaner (8)

Tidligere artikler i serien:
Helbredende kostvaner (1)
Helbredende kostvaner (2)
Helbredende kostvaner (3)
Helbredende kostvaner (4)
Helbredende kostvaner (5)
Helbredende kostvaner (6)
Helbredende kostvaner (7)

Nødder og frø

Nødder og frø indeholder mange gavnlige fedtstoffer, proteiner, vitaminer, mineraler og plantestoffer.

Nogle nødder og frø er rige på de vigtige omega—3 fedtsyrer, som en del mennesker får for lidt af.

Det gælder især valnødder, hørfrø og chiafrø.

De sunde fedtsyrer og plantestoffer i nødder medvirker til, at kroppen holder sig sund og rask.

Nødder gavner både dit hjerte, blodtryk, kredsløb, fordøjelse og immunforsvar.

En sund kost bør derfor indeholde små til moderate mængder nødder og frø.

Du bør dog undgå ristede og saltede nødder.

Eksempler på nødder og frø er:

  • Cashewnødder

  • Chiafrø

  • Græskarkerner

  • Hasselnødder

  • Hørfrø

  • Jordnødder

  • Kastanje

  • Kokosnødder

  • Lucernefrø (alfalfa)

  • Macadamia nødder

  • Mandler

  • Paranødder

  • Pekannødder

  • Pistacienødder

  • Pinjekerner

  • Pistacienødder

  • Sesamfrø

  • Solsikkefrø

  • Quinoafrø

  • Valnødder

Forks over Knives

Her nogle korte interviews vedr. en film — Forks over Knives — som vi må håbe også kommer til Danmark!



Den kost, der beskrives i filmen, er den samme, som jeg omtaler her i serien om "Helbredende kostvaner". Den er baseret på de samme kilder og den samme forskning.

Det underlige er, at læger, diætister og andre, der arbejder med at vejlede patienter, LET kan undersøge, studere og afprøve disse enkle måder at spise og leve på, men næsten aldrig gør det. De vil ikke kunne undgå ved selvsyn at se, hvilken kolossal forskel, det kan gøre.

De fleste fagfolk har nok desværre for stor tillid til deres forældede lærebøger — eller til de eksperter, der har økonomiske interesser i fødevare- eller medicinindustrien, og måske derfor ofte fordrejer eller videregiver oplysninger på en misvisende måde.


2) Patienter der bruger antidepressiv medicin får lettere tilbagefald

Patienter, der har brugt antidepressiv medicin, har omtrent dobbelt så stor risiko for igen at få en svær depression.

Forskerne analyserede resultaterne af en lang række tidligere studier (en såkaldt meta-analyse) og konkluderede, at patienter, der bruger antidepressiv medicin er langt mere tilbøjelige til at opleve en genopblusning af svær depression (major depression), end de patienter, der slet ikke bruger medicin.

Tidligere deprimerede, der ikke fik medicin mod deres depression, har 25 % risiko for at få en ny depression.

Tidligere deprimerede, der klarede depressionen med medicin, og derefter holdt op med medicinen, havde 42 % risiko for igen at få en depression.

Den ledende forsker Paul W. Andrews forklarer, at anti-depressiv medicin forstyrrer hjernens naturlige selvregulering af serotonin og andre neurotransmittere, og at hjernen kan over-korrigere, når medicinen ikke længere indtages, hvilket kan udløse en ny depression.

Han mener, at hjernen måske bruger depression til at bekæmpe usædvanlig stress — på samme måde, som kroppen bruger feber til at bekæmpe infektioner. Han understreger dog, at ikke alle tilfælde er ens, og alvorlige tilfælde kan nå et punkt, hvor en depression klart ikke er gavnlig.

Kilde: Paul W. Andrews m.fl.
Original Research Article, Published on 07 Jul 2011
Blue Again: Perturbational Effects of Antidepressants Suggest Monoaminergic Homeostasis in Major Depression
Frontiers In Psychology
doi: 10.3389/fpsyg.2011.00159
Hele undersøgelsen kan læses på engelsk her

Kommentar:

Kan en del af forklaringen på øget forekomst af depression og øget forbrug af antidepressiv medicin være, at læger har været for flittige til at behandle depressioner med medicin?

Alle former for antidepressiv medicin forstyrrer hjernens naturlige regulerende mekanismer, og jo mere disse mekanismer påvirker serotonin og andre neurotransmittere i hjernen, desto større er risikoen for tilbagefald, når du holder op med at tage dem.

Godt for producenterne. Skidt for patienterne.

Hvor mange tidligere deprimerede er fanget i en medicinfælde, hvor de bliver nødt til at fortsætte med at tage medicinen (og lide under bivirkningerne), fordi medicinen har skabt en situation, hvor de ellers vil opleve et tilbagefald og en genopblusning af de depressive symptomer?

Læs mere om evt. naturlige løsninger på www.depressioner.dk


3) Mail: Syre-base balancen

Jeg skriver til dig for at kommentere noget du skrev for nogle uger siden, nemlig at kroppen selv regulerer syre/base balancen, sådan at det skulle man ikke bekymre sig særligt meget om.

Det er muligt at det gælder i mange tilfælde, men jeg har erfaret at man i høj grad selv kan gøre noget for at holde sin krop basisk, noget som jeg anser for vigtigt af flere grunde.

For godt et halvt år siden kunne jeg efter indtagelse af syredannende mad og drikke, få nogle grimme anfald af podagra, og fik af lægen anbefalet et middel som hedder Zyloric. I pille 100 mg alopurinol.

På samme måde tog jeg Glycotamine for at forhindre smerter især i knæene ved løb og gang.

Både podagra (som jo er urinsyregigt) og ledsmerter mener jeg kan forårsages af en syrlig pH balance i kroppen, og mine erfaringer kan tyde på at det er rigtigt.

Efter at være gjort opmærksom på de mange ulemper der er forbundet med en syrlig krop (kræftceller trives bedst i disse omgivelser), har jeg ændret mine kostvaner - ikke radikalt, men prøver at spise basedannende kost, som beskrevet på http://www.acidalkalinediet.com/

Min morgenmad f.eks. er et stort glas kærnemælk (eneste alkaliske mejeriprodukt) som bliver blendet med et kålblad, spinatblade, fennikel, basilikum, et par små gulerødder, og hvad der ellers er af friske grønne blade i min urtehave. Når man ser den indsamlede håndfuld tænker man: "det der kan du umuligt få ned", men når det hele er mixet går det fint.

Det hele får en tur i blenderen sammen med kærnemælken og lidt soyamælk, og for at gøre det mere velsmagende putter jeg jordbær, hindbær eller brombær plus en stor spiseskefuld hørfrø i blandingen - og drikker hele cocktailen i et par store slurke.

Om det smager godt? tja, ikke dårligt, det giver en rar fornemmelse i maven og ingen sult op ad formiddagen.

Siden jeg er startet med denne ”morgenmad” har jeg droppet Zyloricen og glycotaminen, og podagra og ledsmerter er helt væk!

Måske jeg er en undtagelse, men jeg tror det ikke, idet undersøgelser viser at hovedparten af amerikanere har en syrlig pH balance, og det sættes i forbindelse med deres kostvaner.

Det vil jeg selvfølgelig sætte pris på at høre din mening om.

Hvis det kan være til hjælp for andre er du velkommen til at bringe mine erfaringer videre til dine læsere.

Med venlig hilsen
Erik Kristensen

Kære Erik Kristensen.

Uanset hvorfor eller hvordan din morgenmad og andre sunde fødevarer har hjulpet dig, er det en herlig solskinshistorie, som hermed er bragt videre :-)

En såkaldt basedannende kost indeholder en masse frugt og grønt samt færre animalske fødevarer, hvilket i sig selv medvirker til helbredelsen af mange sygdomme.

Selv om jeg langt fra er enig i al teorien på den hjemmeside, du henviser til, eller at det er nødvendigt at tænke på syre-base balancen, er jeg helt med på, at mange, som spiser en almindelig usund kost, kan få meget ud af, at spise efter "syre-base" ideerne. Både fordi du derved i stor udstrækning udelukker usunde fødevarer, og fordi du spiser flere sunde fødevarer. Sunde kostvaner aflaster, og gør det lettere for kroppen at udføre sine funktioner, inkl. at bevare en optimal pH-balance.

Med venlig hilsen
John Buhl


Med hensyn til at bekymre sig om, hvad andre folk måske mener — glem det. De er ikke særlig interesseret i dig. De er alt for optaget af at bekymre sig om, hvad du og andre mennesker tænker om dem.

— Michael le Boeuf


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.