Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 30, 2020
- En daglig
fasteperiode giver vægttab og andre fordele
- Høj indtagelse af frugt,
grøntsager og fuldkorn forbundet med lavere risiko for diabetes
|
UGENS CITAT
"Jeg spiser
mig aldrig mæt. Jeg spiser kun, indtil jeg ikke mere er sulten – gerne
med et enkelt glas vin til.”
— Mærsk
McKinney-Møller
En daglig fasteperiode giver vægttab og andre fordele
To måder at gennemføre en daglig faste på — også kendt som
tidsbegrænset spisning — er begge effektive til vægttab. Det viser et
studie offentliggjort af forskere fra University of Illinois i Chicago.
Undersøgelsen rapporterede resultater fra et klinisk forsøg, der
sammenlignede en 4 timers tidsbegrænset spiseperiode og en 6 timers
tidsbegrænset spiseperiode med en kontrolgruppe.
Deltagere i den 4 timers tidsbegrænsede spiseperiode blev bedt om kun
at spise mellem kl. 13:00 og 15:00.
Deltagere i den 6 timers tidsbegrænsede spiseperiode blev bedt om kun
at spise mellem kl. 13:00 og 19:00.
I begge studiegrupper kunne deltagerne spise, hvad de ønskede i løbet
af spiseperioden.
Deltagerne blev fulgt i 8 uger.
Deltagere i begge daglige fastegrupper reducerede kalorieindtagelsen
med ca. 550 kcal dagligt ved blot at følge tidsplanen og tabte ca. 3 %
af deres kropsvægt. Forskerne fandt også, at insulinresistens og
oxidativt stressniveau blev reduceret blandt deltagere i de to grupper
sammenlignet med en kontrolgruppe.
Begge grupper oplevede samme vægttab og sundhedsmæssige fordele.
Kilder:
Kilde: Sofia Cienfuegos, Kelsey Gabel, Faiza Kalam, Shuhao Lin,
Manoela Lima Oliveira, Krista A. Varady.
Effects of 4- and 6-h Time-Restricted Feeding on Weight and
Cardiometabolic Health: A Randomized Controlled Trial in Adults with
Obesity. Cell Metabolism. 5. juli, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/j.cmet.2020.06.018
Pressemeddelelsen om undersøgelsen.
Kommentar:
Det kan naturligvis gøres bedre ved overvejende at spise sundt i
spiseperioden.
Jeg skrev lidt om daglig forlænget faste i e-bogen: Bedre helbred med
sundere livsstil.
Kort uddrag fra e-bogen:
»En overkommelig og effektiv metode til både at
begrænse kalorieindtagelsen og høste andre sundhedsmæssige fordele er en
såkaldt forlænget daglig faste.
Der er flere grunde til, at faste gavner, men
kaloriebegrænsning er sandsynligvis den væsentligste årsag til de mange
positive virkninger, der er forbundet med regelmæssig faste.
Det engelske ord for morgenmad er breakfast
(break fast, at bryde fasten), og det er netop, hvad der sker. Når du
spiser dagens første måltid, bryder du den faste, der begyndte efter
sidste måltid dagen før.
Der sker en række positive ting i kroppen, når
du forlænger døgnets naturlige fasteperiode. Den forlængede fasteperiode
kan blandt andet hjælpe med at forhindre eller mindske den kroniske
inflammation, der sættes i forbindelse med udviklingen af sygdomme som
fx hjerte-kar-sygdomme, kræft, slagtilfælde og Alzheimers. ... «
I e-bogen anbefaler jeg, at den daglige spiseperiode kan vare i 8, 10
eller endda 12 timer. Det gør en forlænget daglig faste lettere at følge
i længden samtidig med, at den stadig har sundhedsmæssige fordele.
Det er kun et spørgsmål om en kort tilvænningsperiode, før det bliver
et helt naturligt spisemønster at forkorte den daglige spiseperiode.
Du kan læse mere om emnet, og hvad du ellers kan gøre for at
tilrettelægge en kost og livsstil, så den gavner helbredet,
i e-bogen
Høj indtagelse af frugt, grøntsager og fuldkorn forbundet med lavere
risiko for diabetes
Højere indtagelse af frugt, grøntsager og fuldkorn er ifølge to nye
undersøgelser forbundet med en lavere risiko for at udvikle type 2
diabetes.
Selv en mindre stigning i indtagelsen af disse fødevarer som en del
af en sund kost kan hjælpe med at forhindre type 2-diabetes.
Forskerne beregnede, at hver 66 gram stigning per dag i det samlede
indtag af frugt og grøntsager var forbundet med en 25 % lavere risiko
for at udvikle type 2-diabetes.
I et andet studie undersøgte forskere sammenhænge mellem indtagelse
af fuldkorn og type 2-diabetes.
De deltagere, der indtog mest fuldkorn, havde en 19 % lavere risiko
for at udvikle type 2-diabetes sammenlignet med de deltagere, der indtog
mindst fuldkorn.
Kilde: BMJ. "Higher fruit, vegetable and whole grain intake linked to
lower risk of diabetes: Findings further support advice to eat more of
these foods to prevent disease." ScienceDaily. ScienceDaily, 8 July
2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200708213317.htm>.