Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 31, 2007

  1. Venlighed og positive følelser godt for helbredet

  2. Søvnvaner påvirker børn og unges opførsel

  3. Kronisk søvnløshed sat i forbindelse med depression og angst

  4. Mail: Depression / Mani med piller

  5. Lidt af hvert

  6. Mail: Opskrift på tofu


Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Måden at få startet på er at holde op med at snakke og komme i gang.”

-- Walt Disney


1) Venlighed og positive følelser godt for helbredet

En undersøgelse har vist, at fjendtlighed er forbundet med øget forekomst af åreforkalkning.

Forskere har opdaget, at voksne, hvis ægtefælder placerede dem højt på en ”antagonisme-skala”, var mere tilbøjelige til at have aflejring af kalk i deres blodårer.

Flere studier har tidligere afsløret en sammenhæng mellem et fjendtligt temperament og hjertesygdom.

Med antagonisme menes her en persons tendens til at være mistænkelig overfor andre, argumentere, at være konkurrerende eller følelsesmæssig kold.

Undersøgelsen viste ingen øget forkalkning hos mennesker, hvis fjendtlighed hovedsagelig var karakteriseret ved udbrud af vrede.

Andre forskere har en teori om, at kronisk fjendtlighed kan medvirke til hjerteproblemer både direkte og indirekte. Negative følelser påvirker personen fysisk ved at øge blodtrykket og fremprovokere udskillelse af stresshormoner, hvilket på længere sigt kan belaste hjerte og kredsløb.

Fjendtlige personligheder er måske også mere negativt indstillet overfor at indføre sunde vaner eller følge lægens anvisninger.

Kilde: Psychosomatic Medicine 69:441-448 (2007)


2) Søvnvaner påvirker børn og unges opførsel

Et nyt studie tyder på, at det er forbundet med øget antisocial opførsel blandt børn og unge at være længe oppe om natten.

Børn og unge, der foretrækker sen sengetid, har tendens til større grad af antisocial opførsel, end dem der holder af at vågne tidligt og deltage i fritidsaktiviteter om dagen.

At holde sig vågen sent medvirker til for lidt og for dårlig søvn, og forårsager derved problemer som mangel på kontrol og opmærksomhedsproblemer, hvilket igen er forbundet med antisocial opførsel.

Forskerne undersøgte forbindelsen mellem at foretrække aktiviteter om morgenen vs. om aftenen og antisocial opførsel blandt 111 børn og unge mellem 8 og 13 år gamle.

Forskerne sammenlignede også blodets indhold af kortison morgen og eftermiddag med adfærd. Drenge som havde højt kortisonniveau i blodet – kortisonniveauet faldt langsommere fra de vågnede og indtil kl. 16:00 – havde tendens til at have flere adfærdsproblemer end drenge med normal kortisonniveau.

Normalt når stresshormonet kortison sit højeste om morgenen og bliver derefter mindre i købet af eftermiddagen og aftenen.

Unormal kortisonudskillelse er i tidligere studier blevet sat i forbindelse med klinisk depression og antisocial adfærd.

Kilde: Developmental Psychology. 2007 Jul Vol 43(4) 811-822

Kommentar:

Bemærk undersøgelsen i sidste uge der viste, at gravide der spiser meget kød har tendens til at få børn med forhøjet kortisonniveau.


3) Kronisk søvnløshed sat i forbindelse med depression og angst

I en rundspørge blandt 25.130 norske voksne, der var 20 år eller ældre, opdagede forskerne, at dem der led af kronisk søvnløshed var mere tilbøjelige til også at lide af depression eller angst.

Deltagerne blev først udspurgt mellem 1984 og 1986 og igen mellem 1995 og 1997.

Det viste sig også, at de mennesker som rapporterede søvnløshed under den første rundspørge havde øget risiko for at have angstproblemer under den anden rundspørge, der blev gennemført et årti senere.

Forskerne siger, at det tyder på, at søvnløshed øger risikoen for fremtidige angstproblemer.

Søvnproblemer er almindelige blandt mennesker med depression, angst eller andre mentale/psykiske problemer, men det er endnu uvist om søvnløshed kan føre til depression eller angst.

Forskerne bemærkede også, at hver af forstyrrelser som søvnløshed, depression og angst kan behandles med medicinfri metoder, fx kognitiv adfærdsterapi.

Kilde: Dag Neckelmann MD, Arnstein Mykletun, PhD, Alv A. Dahl MD, PhD
Chronic Insomnia as a Risk Factor for Developing Anxiety and Depression
Sleep. 2007;30:873-880.

Læs mere om sund kost og livsstil – herunder søvn – her:
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm

Og her en mail, jeg modtog for noget tid siden, der viser hvor vigtigt det er, at sørge for at få sin søvn ...


4) Mail: Depression / Mani med piller

Hej John.

Jeg er virkelig glad for at ha' fundet "dine sider", som jeg læser med interesse.

Er bl.a. i gang med at pløje mig igennem alle nyhedsbrevene, som er utrolig lærerige.

Jeg vil godt fortælle netop min historie, hvor jeg på et tidspunkt fik diagnosen manio/depressiv - bare fordi jeg ikke passede min søvn i flere år, men spiste sundt og godt. Men dét er jo ikke nok. Søvnen SKAL passes!

Det begyndte i 2003, hvor jeg arbejdede temmelig hårdt, og ikke mindst var arbejdet noget som optog mig utrolig meget.

Nå, hvad pokker kunne en nat fra eller til gøre? Dengang var jeg ikke så opmærksom på kroppens signaler, som jeg er nu. Man lærer jo så længe man lever, siges det.

Min døgnrytme blev efterhånden temmelig underlig, men det var med vilje. Den ene nat sov jeg - den næste nat sov jeg ikke, og sådan fortsatte jeg et par år. Min "hjerne-energi" fik jeg fra lidt tørret frugt, og ind imellem lidt chokolade om natten, så egentlig følte jeg mig frisk og sund, selvom "min indre stemme" advarede mig imod dette forløb, for det var da ikke lige dét, som man forbandt med en "normal" livsførelse. Men livet skulle jo leves, og når 24 timer i døgnet ikke var nok for mig - ja, så passede det mig fint at leve på denne måde.

Fordelen var jo, at jeg altid var "foran" mig selv, og så var der plads til ekstra fordybelse i mit spændende arbejde.

Pludselig kunne jeg slet ikke sove mere, men det tog jeg ikke så tungt - og mærkværdigvis var jeg kun træt i begyndelsen - så gik dét over. Jeg kunne altså undvære søvn, og kunne "køre" uafbrudt, hvor hjernen konstant arbejdede.

Jeg nåede at "køre" mig selv sådan ca. 2 måneder, inden en nabo mig overtalt til at opsøge min læge, hvilket jeg gjorde. Han satte mig i psykiatrisk behandling med det samme (ambulant), hvor jeg kom i kontakt med såvel læger som psykiatere.

Jeg fik dem aldrig fortalt, hvordan jeg havde "kørt" mit liv, men efter at ha' fyldt mig med medicin, som jeg selvfølgelig blev både træt og urolig af, kunne jeg omsider sove.

Efter godt 2 mdr. med mange forskellige medikamenter, følte jeg mig "uvirkelig" og "fjern", og ikke mindst deprimeret. Jeg ventede kun på at det blev aften, så jeg kunne sove mig væk fra ALT. En psykiater (overlæge) fortalte mig, at jeg var manio-depressiv, og manglede "et salt" i hjernen, som regulerede mit humør, så jeg skulle altså ha' Lithium resten af mit liv. Selvfølgelig blev jeg chokeret over at få en sådan besked. Også alt det andet medicin? Svaret var et vagt: Måske.

Aldrig i mit liv har jeg fejlet SÅ mange fysiske ting på én gang. Influenza, bihulebetændelse, hoste og bronkitis - kort sagt: jeg følte mig som en grøntsag.

Pludselig var behandlingen slut, og jeg blev overgivet til min egen læge, som kun én gang flittigt udskrev på receptblokken. Herefter skulle jeg ha' taget en blodprøve pga. blodets Lithium-indhold. Lithium kan virkelig være noget farligt stads (blodpladerne påvirkes i negativ retning) - derfor blodkontrol. Da jeg via egen læge fik at vide, at jeg skulle sættes op i Lithium, kom "kampånden" omsider op i mig. Jeg kan stadig se min læges selvtilfredse udtryk i ansigtet, da han udskrev hele molevitten. Det KUNNE altså ikke passe, at jeg skulle være så sløv, medicineret og deprimeret. NU havde jeg efterhånden fået nok!

Imens jeg søgte en anden læge, holdt jeg med et trylleslag op med medicinen. NU vidste jeg, at min eneste chance for "overlevelse" var at sove HVER nat ... og dét har jeg gjort siden. Selvfølgelig var det en kamp at komme ud af alt det medicin, men jeg gik kilometerlange ture i den friske luft hver eneste dag, og kørte mig selv træt på denne måde. Flere dage havde jeg en skridttæller i bukselinningen, og den viste, at jeg havde gået omkring 18-20 km. Somme tider 25 km, og jeg blev utrolig brun og frisk. Efterhånden som medicinen kom ud af kroppen, forsvandt alle mine "sygdomme" også - og samtidig sørgede jeg for at spise utrolig sundt. Mange grøntsager og frugt - og kun en smule animalske proteiner.

... og langsomt vendte jeg tilbage til livet.

I dag er jeg frisk og rask, og sørger for min nattesøvn, samt motion og frisk luft hver dag. Jeg er ganske normalt svingende i humør, men den gang blev jeg altså bildt ind, at jeg manglede "et salt" i hjernen.

Jeg kan stadigvæk blive stiktosset over at tænke tilbage på denne påstand, som endda blev udtalt af en psykiater. Tænk sig, hvis man stadigvæk havde levet med al den medicinering?

Så ville livet da være en pestilens, samtidig med at kroppen blev mere og mere forgiftet.

Nu holder jeg for øje, at få rigeligt med motion og frisk luft ... og ikke mindst min søvn.

Mit slogan ang. søvn er: Læg dig i din seng i god tid hver aften, og før du véd af det sover du. Lad være med at være fysisk aktiv inden du skal sove - og heller ikke særlig "idérig" eller kreativ, inden du skal sove. Lad ikke medier holde dig vågen. Tænk positivt om din søvn. Nyd at du ligger i din seng, og glæd dig over at du har én. Søvn er ikke noget, som bare skal overstås. Kroppen har virkelig brug for hvile ... og i øvrigt er det virkeligt rart at være veludhvilet næste morgen - både fysisk og psykisk.

Mange venlige hilsner
B.B.

Kommentar:

Jeg modtager gerne flere positive oplevelser og erfaringer med at komme ud af medicinafhængighed, eller hvordan du blev rask eller fik det bedre med sund kost, bedre søvn osv.

Jeg hører også gerne fra læger og psykologer/psykiatere, der kan og vil gøre en indsats for at hjælpe mennesker ud af medicinafhængighed.

Læs evt. mere om depression.


Bøger og kurser

På kurset: Den naturlige løsning - uden medicin og kure vil du lære om alle de vigtige faktorer, der har indflydelse på din sundhed, og du vil lære om kunsten at ændre vaner.

Formålet med Nomedicakurserne er at skabe et seriøst alternativ til de traditionelle måder at anskue og tackle sundhedsproblemer på.

Når du anvender disse informationer korrekt, vil du ofte se enestående resultater – uanset om du anvender dem på dig selv eller hjælper andre med at opnå øget sundhed og velvære.
Læs mere om kurset her

Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?

To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda helbrede sygdomme. Køb online: 274,75 (normalpris: 317,00)

Spar også penge ved at købe andre bøger og helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk 

Vægttab

Ønsker du at komme ned i vægt, kan du læse om, hvordan du bliver slank på en sundt og sikker måde.


5) Lidt af hvert

Fejl i undersøgelse

Undersøgelsen nævnt i sidste uge, der for nylig viste at frugt og grønt ikke forhindrer tilbagefald af brystkræft, ser ud til at have flere fejl og mangler. Her en seriøs kritik af undersøgelsen og dens konklusioner:
http://www.drmcdougall.com/misc/2007other/070723study.htm

Advarsel mod hajbrusk-kapsler

Fødevarestyrelsen advarer mod en række kosttilskudsprodukter med hajbrusk, der er solgt i store mængder blandt andet over internettet fra USA. Produkterne kan være inficeret med flere typer af Salmonella, som især kan være alvorlige for mennesker, der i forvejen er svækkede.

Læs mere her

Pepsis kildevand kommer fra vandhanen

Den amerikanske producent af læskedrikke indrømmer, at kildevandet "Aquafina" kommer fra den offentlige vandforsyning.

(berlingske 27-07-2007)


6) Mail: Opskrift på tofu

Hej John!

Der var en der spurgte efter opskrifter på tofu. Jeg ville lige komme med et forslag. Jeg blender det koldt med avocado, citron, lidt kogte kartofler, koldpresset olie, (Hvidløg hvis man kan tåle det) salt, soyamælk (jeg bruger den med æble og kalcium). Man kan også bruge rødbede i stedet for avocado.

Så får man en lækker kold mousse der kan bruges som tilbehør el. andet til stort set alle retter. Og så kan man jo ellers eksperimentere med ingredienser og smage det til.

KH. Syrene


"Ind imellem målene er der en ting, der hedder livet, som skal leves og nydes".

-- Sid Caesar, amerikansk komiker og forfatter


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.