Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 31, 2008


  1. Kød øger risiko for kræft -- grøntsager forebygger
  2. Hjertepatienter har som regel skadelige mængder fedt i blodet
  3. Højt medicinforbrug i Danmark
  4. Mail: Soja og celleforandringer
  5. Lidt af hvert
  6. Stof til eftertanke

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet. Send til [email protected]

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Livet er fuld af illusioner om forhindringer.”

-- Grant Frazier


1) Kød øger risiko for kræft -- grøntsager forebygger

I Ekstra bladet den 28. juli 2008 var der en glimrende artikel om, at verdens førende kræft- og fødevareforskere nu konkluderer, at for meget kød øger risikoen for kræft.

Det er det røde kød, der er synderen. Rødt kød er alle former for svine-, okse- og lammekød (altså ikke lyst kød som fjerkræ, skaldyr eller fisk).

Ifølge artiklen spiser danske kvinder i gennemsnit 625 gram rødt kød om ugen, og danske mænd spiser i gennemsnit 987 gram om ugen.

Kræfteksperter anbefaler, at vi højst spiser 400 gram rødt kød om ugen.

Det er der sådan set ikke noget nyt i, men det er godt, at pressen i højere grad begynder at tage emnet op, da vi i Danmark både har et ekstremt højt kødforbrug og meget kedelige kræftstatistikker.

Det bedste, politikerne kunne gøre for at sænke det alt for høje antal kræfttilfælde, ville være en fokuseret oplysningskampagne med det formål, at få befolkningen til at halvere kødforbruget og fordoble indtagelsen af friske grøntsager!

Den bedste forebyggelse af kræft, som alle kan klare med lidt omtanke, er nemlig at spise mindre kød og mere grønt.

Mange undersøgelser har vist, at animalske fødevarer (især rødt kød) fremmer kræft, og at grøntsager forebygger.

Visse grøntsager ser endog ud til at have en særlig forebyggende virkning -- og måske bliver de en del af fremtidens kræftbehandling.

En ny undersøgelse har fx lige vist, at ...

Broccoli bekæmper kræft

Et nyt studie viser nu, hvordan broccoli er med til at forebygge og måske endda bekæmpe kræft, eller i det mindste hvordan den kan begrænse spredning af kræft.

Blot nogle få ekstra portioner broccoli om ugen ser ud til at kunne beskytte mænd mod prostatakræft.

Forskerne delte 24 mænd med forstadier til prostatakræft op i to grupper, og lod dem spise fire ekstra portioner af enten broccoli eller ærter hver uge i et år.

Forskerne tog vævsprøver i løbet af eksperimentet og opdagede, at de mænd der spiste broccoli, havde hundredvis af positive ændringer i gener kendt for at spille en rolle i bekæmpelse af kræft.

Det er sandsynligt, at den samme gavnlige virkning også vil forekomme ved indtagelse af andre korsblomstrede grøntsager.

Til de korsblomstrede grøntsager hører blandt andet broccoli, blomkål, rosenkål, grønkål, savojkål, radiser, peberrod, brøndkarse, sennep og rucola.

Navnet korsblomstrede grøntsager skyldes det kors, som blomsterne på grøntsagerne danner.

Broccoli indeholder stoffet sulforafan, som forskerne mener giver broccoli en ekstra kræftbekæmpende egenskab.

Broccoli ser ud til at tænde for gener, der forebygger kræft og slukke for gener der ellers hjælper med at sprede kræft.

Deltagerne, der spiste broccoli, viste ca. 400 - 500 positive genetiske ændringer, hos mænd der havde genet GSTM1, som halvdelen af befolkningen har.

Forskerne fulgte ikke mændene længe nok til at se, hvem der fik kræft, men de er overbeviste om, at blot nogle få ekstra portioner grøntsager om ugen kan gøre en stor forskel.

PLoS one
Broccoli Consumption Interacts with GSTM1 to Perturb Oncogenic Signalling Pathways in the Prostate


2) Hjertepatienter har som regel skadelige mængder fedt i blodet

De fleste med hjerte-kar-sygdomme har usunde mængder fedt i blodet. Det viser en ny rapport.

Blandt personer, der er fri for hjerte-kar-sygdomme var 85-89 % indenfor de anbefalede grænser for god og dårlig kolesterol samt total mængde fedt i blodet.

Helt anderledes stod det til blandt patienter med hjerte-kar-sygdomme.

Blot 40 % af patienter med hjerte-kar-sygdomme var indenfor rammerne af de anbefalede mængder kolesterol, 35 % havde for lidt af den gode kolesterol (HDL) og 44 % havde skadelige mængder af fedt i blodet.

Faktisk var det kun 17 % af patienterne med hjerte-kar-sygdomme der var indenfor de anbefalede mængder af HDL og LDL kolesterol og fedt i blodet.

Kilde: American Heart Journal, Volume 156, Issue 1, Pages 112-119 (July 2008).

Kommentar:

Det viser lidt om, hvor vigtigt det er, at vi ikke har for meget af den skadelige kolesterol i blodet (og for lidt af den gode), og hvor vigtigt det er, at blodets totale indhold af fedt ikke er for høj.

Det viser også, hvor svært det er for selv alvorligt syge mennesker at foretage forholdsvis enkle justeringer i deres kost og livsstil.

Læs evt. mere om at ændre vaner.

Du undgår især skadeligt fedt og kolesterol i blodet ved at begrænse eller undgå fødevarer der er rige på kolesterol og fødevarer der er rige på mættet fedt.


3) Højt medicinforbrug i Danmark

I Berlingske 25-7-2008 var der en artikel om i hvor høj grad medicinforbruget stiger i Danmark.

Ifølge artiklen er medicinindtaget i Danmark steget med hele 23 procent de sidste fem år. 80 % af alle kvinder og 64 % af alle mænd bruger medicin.

Brugen af kolesterolsænkende medicin er fx steget med 230 pct. på fire år, så knap 382.000 danskere nu er i behandling.

At så mange danskere tager kolesterolsænkende medicin bør give anledning til bekymring, eftersom kolesterolsænkende piller -- de såkaldte statiner -- kan give alvorlige bivirkninger som depression, seksuelle problemer eller muskelsmerter. Læs evt. mere i BT 23-7-2008.

Er det ikke paradoksalt, at vi indtager mere medicin samtidig med, at vi efterhånden ved så meget om, hvordan vi i langt de fleste tilfælde kan blive raske uden medicin?

Det kræver naturligvis noget ekstra, at ændre kost og livsstil i stedet for at tage piller, men meget ofte er både patienter og læger helt uvidende om, hvor forholdsvis få og enkle ændringer der skal til for på dramatisk vis at forbedre helbredet.

Både læger og patienter må lære i langt højere grad at satse på at ændre de vaner, der forårsager problemer med helbredet, frem for blot at ordinere/tage medicin.


4) Mail: Soja og celleforandringer

Mange tak for dine gode mails. De er meget inspirerende. (Jeg har også købt og læste 2 af dine bøger).

Jeg er gået helt over til vegetarkost og så vidt mulig herhjemme veganerkost (synes det er næsten umulig når jeg er ude) Det har jeg fået det rigtig godt ved.

Jeg fik fjernet livmoderen pga. celleforandringer der vist sig at være et form for kræft der er ret sjælden, men er stærk beslægtet med brystkræft.

Derefter fik jeg selvfølgelig mange bivirkninger (overgangsaldersymptomer). De værste var de slemme hedeture især om natten. Det var derfor, at jeg begyndte at søge efter alternative spisevaner. Hedeturene er bliver betydelig mindre efter jeg er blevet vegetar.

Jeg må ikke (og vil helst heller ikke) tage østrogentabletter pga. mit blod viser positiv for østrogen-receptor, og må derfor hellere ikke spise for meget phyto-østrogener ... men det er svært med veganerkost, for næsten alle erstatninger er med soja, som skulle indeholde rigtig meget phytoøstrogen. (Jeg ved der også er phytoøstrogen i meget andet "grønt" mad, men det er vel naturlig at spise lidt?!)

Hvad er bedst/værst for mig, at jeg en gang imellem bruger lidt fløde/mælk eller er det alligevel bedre, at jeg bruger soyafløde i madlavning? Ok det allerbedste vil nok være helt at lad være -- men nogen gange gøre jeg det, at hele familien kan spise den samme ret (de andre er ikke helt vilde med mine nye madvaner, derfor ender jeg tit med at skulle lave 2 forskellige slags mad)

Mange tak
F.

Hej F.

Det er meget fornuftigt, at du er gået over til vegetar/veganerkost.

Ingen ved helt endnu, om det er godt, skidt eller lige meget med soja i situationer som din.

Men du behøver jo ikke spise soja eller produkter lavet af soja for at være vegetar/veganer. Vi spiser stort set aldrig sojabønner her i huset.

Det er kun soja, som du evt. bør holde dig fra. Andre vegetabilske fødevarer er ikke et problem -- tværtimod.

Jeg ved ikke, hvad der er værst for dig, lidt fløde eller lidt soja. Det bedste er givetvis, at du fravælger begge dele, men en lille smule fløde eller soja en sjælden gang gør nok ingen forskel.

Med venlig hilsen
John Buhl


5) Lidt af hvert

Computeren gør dine børn syge

Tidligere var børn meget ude i den friske luft. Men sådan er det ikke længere. I dag foregår børnenes leg oftest inden for foran computerskærmen. Det betyder, at de let kommer til at lide af D-vitamin mangel, fordi de ikke kommer ud og får sollys nok. Og det er livsfarligt, mener læge.
BT 29-7-2008

Hårde madrasser er skidt for ryggen

Rygforskningscentret i Ringe afliver myten om, at folk med ondt i ryggen skal ligge hårdt. Ryggen kan bedst lide madrasser, der former sig efter ryggen.
Politiken 29-7-2008

Køb sutteflasken uden farlige stoffer

Du kan undgå det skadelige stof bisphenol A ved at købe glasflasker eller udvalgte plastflasker.
Politiken 29-7-2008

Vi er OECD's næststørste sukkergrise

Det viser en rapport om sundhed og mad fra Landbrugsraadet. Tal fra rapporten viser, at danskerne spiser i gennemsnit 58,3 kilo sukker om året.
FoodCulture.dk

Soja skader sæden

Mænd, som spiser soja, har et lavere spermtal end mænd, der slet ikke spiser sojaprodukter.

Den dårlige sædkvalitet menes at komme fra plantehormoner i form af isoflavoner, der især optræder i sojabønner og soja-baserede produkter.
Berlingske 25-7-2008


6) Stof til eftertanke

Et af de emner, jeg finder yderst interessant er kvantefysik (uden jeg forstår det særlig godt).

Under en diskussion om emnet hørte jeg argumentet, at den slags er for nørder, og kvantefysik alligevel ikke har nogen praktisk betydning.

Faktisk forholder det sig præcist omvendt.

Kvantefysikken har haft enorm indflydelse på vores liv, og vil få endnu mere indflydelse fremover, efterhånden som forskerne begynder at forstå lidt mere om de praktiske anvendelser, den åbner op for.

Her en interessant video om emnet.

Nogle kvantefysikere mener også, at vi kan lære en del om os selv ved at forstå lidt om principperne. Det er bl.a. beskrevet i filmene The Secret og Verden på Hovedet

Her et lille klip med kvantefysikeren Fred Alan Wolf (på engelsk)


"Livet er som en 10 gears cykle. De fleste af os har gear vi aldrig bruger."

-- Charles Schulz


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.