Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 31, 2009
- Sund kost og livsstil forebygger tyktarmskræft
- Masser af soja er med til at forebygge KOL
- Mail: Migræne
- Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
Med venlig hilsen
John Buhl
"Attitude er
en lille ting der gør en stor forskel."
— Winston Churchill
Mere motion, mindre kød, mindre alkohol og ingen tobak forebygger
tyktarmskræft. Det viser en gennemgang af 103 tidligere studier om
risiko for tyktarmskræft.
Forskerne opdagede, at høj indtagelse af kød og kødprodukter,
rygning, fedme og diabetes hver var forbundet med 20 % øget risiko for
tyktarmskræft (sammenlignet med mennesker med den laveste forekomst
indenfor hver kategori).
På den anden side havde de mennesker, der dyrkede mest motion 20 %
lavere risiko for tyktarmskræft sammenlignet med stillesiddende
mennesker.
De, der drak en genstand eller mere dagligt, havde 60 % øget risiko
for at få tyktarmskræft, sammenlignet med dem, der ikke drak alkohol
eller kun drak meget lidt.
Kilde: Rachel R. Huxley m.fl. The impact of dietary and lifestyle
risk factors on risk of colorectal cancer: A quantitative overview of
the epidemiological evidence. International Journal of Cancer. Volume
125 Issue 1, Pages 171 - 180
Kommentar:
Lad være med at drikke alkohol i den tro, at det er sundt. Et enkelt
glas i ny og næ betyder givetvis ingenting, og der er sunde stoffer i fx
rødvin, men Sundhedsstyrelsens for høje grænser har kun medvirket til,
at mange i god tro har vænnet sig til at drikke alt for meget.
Nyt studie tyder på, at KOL (”rygelunger”) kan forebygges ved at
spise meget soja.
Forskerne studerede patienter, der var mellem 50 og 75 år gamle, som
indenfor de sidste fire år havde fået diagnosen KOL. De sammenlignede
derefter data med 340 mennesker uden sygdommen.
Kontrolgruppen indtog gennemsnitlig mere soja (ca. 60 gram), end
patienter med KOL (ca. 45 gram).
En lignende formindskelse af risiko for KOL blev observeret ved
højere indtagelse af tofu og bønnespirer.
Jo mere soja mennesker indtog, desto færre åndedrætsproblemer havde
de, især åndenød.
Kilde: Fumi Hirayama m.fl. Soy consumption and risk of COPD and
respiratory symptoms: a case-control study in Japan. Respiratory
Research 26-6-2009
doi:10.1186/1465-9921-10-56
Kommentar:
Jeg kan ikke umiddelbart gennemskue fra undersøgelsen. Om det er soja
i sig selv, der har den gavnlige virkning, eller om det er fordi de, der
indtager mere soja evt. også indtager færre animalske fødevarer eller på
anden måde levede sundere.
Vil du ved lejlighed fortælle lidt om blodsukker migræne, tror der er
mange der lider af dette, uden at vide det!
Har i 20 år selv haft migræne og synsforstyrrelser på de mest
mærkelige tidspunkter, indtil jeg for 10 år siden hørte om blodsukker
migræne.
For mig handler det bare om at spise en 7-8 gange om dagen, det er da
en nem "medicin"!
Venligst Iben
Hej Iben
Der er ikke så meget at sige om det, bortset fra at for lavt
blodsukker eller for store sving i blodsukkeret kan udløse migræne hos
nogle mennesker.
Flot, at du har klaret problemet på den måde!
Mvh
John
Alternativ behandling ugleset
Nogle kræftpatienter oplever at blive ”dømt ude”, når de kombinerer
sygehusbehandlingen med alternative metoder.
(cancer.dk
23-7-2009)
Kemikalier i samspil
Hormonforstyrrende kemikalier i lave koncentrationer, som hver for
sig er uden effekt, kan udgøre en farlig cocktail i kombination med
andre.
(Miljø &
Sundhed 23-7-2009)
Råd om udstyr til babyer og børn
Du kan undgå problematiske stoffer i udstyret til babyer og børn ved
at følge disse råd.
http://www.miljoeogsundhed.dk/default.aspx?node=5433
Storby-forurening: Tjærestoffer fra bilos gør børn dumme
Intelligensen og indlæringsevnen tager skade af tjærestoffer fra
bilos, viser et omfattende studie
(Ingeniøren
22-7-2009)
"Villighed
til at vinde er ikke nær så vigtigt som villighed til at forberede at
vinde."
— Bobby
Knight, Basketball træner