Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 32, 2008
- Kalium mod højt blodtryk
- Mail: Erstatning for
salt?
- Eksempel på en sund menu
- Mails: Erstatning for
soja
- Mail: Hvad med vand?
- Mail:
Nedtrapning/udtrapning af medicin
- Stof til eftertanke
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet. Send til
[email protected]
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
"Jeg har
aldrig prøvet at opgive, og jeg opgiver aldrig at prøve."
-- Dolly
Parton
Øget indtagelse af kalium i kosten sænker en persons risiko for at
udvikle højt blodtryk, og kan måske sænke blodtrykket hos mennesker med
forhøjet blodtryk.
Forskerne mener, at en af grundene til, at vegetarer og bestemte
befolkninger har en meget lav forekomst af hjertesygdom, er, at kosten
er rig på kalium.
Hos befolkningsgrupper, som lever af en kost der er saltfattig, og
rig på frugt og grønt -- og derfor er rig på kalium -- har kun ca. 1 %
af befolkningen højt blodtryk, hvorimod 1 ud af 3 mennesker i de
industrialiserede samfund har højt blodtryk (hvor kosten er rig på
forarbejdet mad og salt).
Visse studier viser også, at en kost der indeholder mindst 500 – 1000
mg magnesium og mere end 800 mg calcium dagligt kan hjælpe mod forhøjet
blodtryk (selv om undersøgelserne vedr. magnesium og calcium ikke er så
overbevisende, som de undersøgelser der viser en positiv virkning ved
høj indtagelse af kalium).
Kilde: Journal of Clinical Hypertension, 2008;10(7 suppl 2):2–11.
Potassium, Magnesium, and Calcium: Their Role in Both the Cause and
Treatment of Hypertension. Læs evt. mere på
Science News 8-7-2008
Kommentar:
En god og enkel kur mod forhøjet blodtryk, der vil virke for de
fleste:
1) At halvere salt og kødforbruget
2) At fordoble indtagelsen af grøntsager
3) At dyrke mere motion.
Hej John
Jeg vil bare lige høre, når nu salt ikke er så godt, er der så et
alternativ man kan vælge?
Venlig hilsen
Lene
Hej Lene
Der er flere alternativer. De indeholder alle salt (blot minde), så
hvis det er den salte smag, du er efter, er det kun salt der smager helt
som salt.
Du kan dog erstatte den salte smag med anden smag ved at
eksperimentere med forskellige krydderier og krydderurter. Du kan også
skyde genvej ved at prøve med forskellige former for "urtesalt" eller
urtebouillon (men bruger du dobbelt så meget urtesalt, der indeholder 50
% salt, hjælper det jo ikke, så hold øje med saltindholdet, uanset hvad
du vælger).
Du kan også sagtens vænne dig til at bruge mindre salt -- og
efterhånden vil maden smage lige så godt/salt som tidligere, selv om du
bruger meget mindre salt.
Med venlig hilsen
John Buhl
PS: Jeg hører meget gerne tips og forslag fra læsere om, hvordan man
kan sænke saltindtaget, næsten uden at bemærke det.
Hvilke krydderurter, krydderier eller "tricks" bruger du for at sænke
saltindholdet?
Jeg modtager gerne eksempler på sunde retter for en dag.
Det behøver ikke udelukkende være grønne retter, som nedenstående,
blot din menu er fornuftig og kan inspirere andre til at komme i gang
med sundere kost.
Denne veganermenu (helt uden kød og andre animalske fødevarer) er fra
Maria Felding:
Morgenmad:
1 dl. flakes
1 dl. müesli
1 spsk. nødder, hakket
1 spsk. tørret frugt
Vegetabilsk mælk f.eks. rismælk
Formiddag:
Frugt og grønt
Frokost:
1 stk. rugbrød med stegt, marineret tofu og tørrede tomater
1 stk. rugbrød m. avocadosmørrelse, kartoffelskiver, løg og karry
1 bæger soyayoghurt
2 gulerødder
Eftermiddag:
Varm soyacacao
1 fuldkornsbolle med mandel- eller cashewsmør
Aftensmad:
Grøntsagslasagne lavet med:
Fuldkornsplader
Kokosmælk
Tomatsauce
Aubergine, squash, porre og peberfrugt og hvidløg
Paprika, karry, spidskommen og korianderfrø
Soyasauce, jordnøddesmør, karrypasta
Hakkede ristede mandler til toppen
Sen aften:
Smoothie
1 banan, gerne frossen
5-7 jordbær
Ca. 2 dl. soyamælk m. vaniljesmag
Jeg ville lige knytte en kommentar til "F", der i sidste uge (uge 31)
spurgte til råds omkring soyaprodukter og hvordan man kan undgå dem og
stadig være veganer. Man kan sagtens være veganer og fuldstændig undgå
soyaprodukter. Mht. fløde som du selv efterspørger, så ville jeg
anbefale havrefløde (fra Oatly). Den er efter min mening faktisk endnu
bedre end soyafløde og kan fås i Irma. Du kan også prøve selv ved at
bruge havremælk jævnet med lidt Maizena. Eller du kan bruge kokosmælk.
Soya bruges rigtigt nok i vidt omfang som basis i
køderstatningsprodukter, men dem har du jo slet ikke brug for. Og vil du
alligevel gerne have dem, så laves de også på basis af hvedegluten (et
hvedeprotein) eller svampeprotein (Quorn-produkter - dog ikke veganske,
men stadig et bedre valg end rigtig kød). Og andre på basis af
kidneybønner og grøntsager (f.eks. fra Nutana/Urtekram).
Sig endelig til, hvis der er andet, du er i tvivl om omkring din nye
livsstil :-)
Maria Felding
Som svar til F, der spurgte om soja som erstatning til fløde, vil jeg
foreslå kokosmælk som erstatning til fløde. Det giver samme cremede
fornemmelse og er god i supper, sovser osv.
MVH Denise
Her lige en kommentar til F der helst ikke vil bruge soya. Man kan i
Brugsen købe havremælk, Oatmilk tror jeg det hedder, det står i
køledisken. Det kan bruges som fløde, smager godt og vi bruger det tit.
Mvh Helle Holm
Hej John
Til et foredrag jeg var til for et par år siden, var
foredragsholderen af den mening at kogt vand var sundere end vand fra
hanen, er du enig med ham?
I samme boldgade har vi også diskussionen at vand uden mineraler er
meget sundere end vand fra hanen, enten som destilleret vand eller
frembragt ved osmose metoden.
Der sælges en del udstyr herhjemme for at skaffe os rent drikkevand,
dyrt og besværligt så vidt jeg kan se. Og til slut har vi jo også
Grander Teknologien, der lyder overbevisende men ganske uforståelig.
Efter alle disse eksperter er ubehandlet vand fra hanen, om end ikke
livsfarlig så dog med til at forkorte vor livslængde. Er der noget om
det i din opfattelse?
Hilsen og tak for et godt ugebrev.
Ole
Hej Ole
Diskussionen om vand har kørt lige så længe, jeg kan huske.
Der er vist ingen videnskab der beviser ret meget -- så der er jo
rigelig plads til mange meninger.
Det vi ved er:
1) Vandet skal være så rent som muligt (fri for pesticider,
tungmetaller og andet skidt). Vandet fra hanen er generelt set af god
kvalitet
2) De fleste skal blot drikke, når de er tørstige. Hverken mere eller
mindre
Det smarteste er at drikke rent vand, når man er tørstig (i stedet
for fx sodavand, øl e.l.). Grøn te eller andre former for sunde drikke
er også helt i orden.
Ved mistanke om bakterier i vandet er det smart at koge det først,
men ellers må det vist være en trossag om det betyder noget, at koge
vandet eller drikke det direkte fra hanen.
Der er både gode argumenter for at vandet skal være fri for mineraler
og gode argumenter for at vandet indeholder mineraler. Jeg ved ikke, om
det er bedre at drikke destilleret vand eller vand renset ved osmose
metoden, frem for vand fra hanen. Måske, men jeg tror ikke, det betyder
ret meget.
Jeg drikker næsten kun te eller kogt vand (evt. også lidt blåbærsaft
eller andet ind imellem). Jeg drikker kogt vand, fordi jeg synes det er
mere hyggeligt med varmt vand frem for vand fra hanen.
Nogle steder smager (eller lugter) vand af andet end helt rent vand
(hvis du har veludviklede smags og lugtesans!), og i de tilfælde drikker
jeg ikke vand fra hanen, men koger det først, og håber på, at det er en
fordel.
Hvis der var dokumentation for, at vand fra vore haner forkorter
livet, tror jeg nu nok, at det ville give mange og store overskrifter i
pressen :-)
Med venlig hilsen
John Buhl
I forrige uge
var der en læser der spurgte om udtrapning/nedtrapning af medicin.
Efterfølgende modtog jeg denne mail:
Kære John Buhl
Må jeg foreslå dig næste gang nogen spørger om benzodiazepiner og
nedtrapning heraf, at du foruden dit eget svar henviser folk til:
http://www.benzoinfo.dk/raadgivning/
og/eller:
http://www.benzo.dk
Her kan man bl.a. komme i kontakt med mennesker, der har prøvet det
på egen krop.
Med venlig hilsen
Steen Jarbøel
Kan en større gruppe mennesker gøre en forskel ved i fællesskab og på
en bestemt måde ønske, at der skal være mere fred et bestemt sted i
verden?
Mange vil nok forkaste den slags ideer, men der er faktisk forskere
der mener, at det kan man nok godt.
Du kan læse lidt om det her (og
evt. se nogle foredrag om emnet). På engelsk.
Hvis du vil deltage i et større eksperiment, der (måske) vil give et
fingerpeg om en evt. virkning, kan du
læse mere og tilmelde dig her.
"Nederlag er
ikke den værste fiasko. Ikke at have prøvet er den sande fiasko."
-- George
Woodberry, Poet