Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 32, 2010
1) Godt blodomløb gavner hjernen 2) Kød forbundet med øget risiko for
blærekræft
3) Mail: Blodfortyndende naturlægemidler?
4) Mail: Rå mad
5) Mail: Acne |
|
|
Intet er
spild af tid, hvis du bruger erfaringen klogt.
— Rodin
1) Godt blodomløb gavner hjernen
En ny undersøgelse har vist, at et svækket blodkredsløb skrumper
hjernen.
Et såkaldt hjerteindeks vurderes ved at måle den mængde blod, hjertet
pumper ud i forhold til kroppens størrelse.
Forskere fra Boston School of Medicine har fundet ud af, at mennesker
med et lavt hjerteindeks har en tendens til at have hjerner, der er
skrumpet ind og blevet mindre.
I alt blev 1504 personer mellem 34 og 84 år undersøgt.
Scanninger afslørede, at lavt hjerteindeks resulterede i formindskede
hjerner.
Deltagerne viste dog ingen umiddelbare tegn på at have nedsat
hjernefunktion, men forskerne mener, at skrumpningen kan være et tidligt
tegn på, at der er noget galt.
Hjernen skrumper med alderen og det er kendt at størrelsen af hjernen
har betydning for risikoen for at udvikle Alzheimers og andre
demenssygdomme.
Det tyder altså på, at et godt blodomløb kan have stor indflydelse på
hvor hurtigt hjernen ældes.
Kilde: Angela L. Jefferson PhD
Cardiac Index Is Associated With Brain Aging. The Framingham Heart Study
Circulation. 2010
Published online before print August 2, 2010, doi:
10.1161/CIRCULATIONAHA.109.905091
Kommentar:
Vigtigst er:
Godt med motion — hvor du får sved på panden, og derved træner
hjertet, og får et godt blodomløb.
I an artikel på
lobnu.dk
skriver forfatteren, at motion ligefrem får hjernen til at vokse. Der er
en klar forbindelse mellem konditionen i teenageårene og den unges
indlæringsevne. Jo bedre kondition man har som ung, desto bedre rustet
synes man at være til at udnytte sin hjerne.
Det gælder om — ifølge artiklen og læge Jerk W Langer — at få pulsen i
vejret, sådan som det sker ved fx løb, cykling, spinning, svømning,
roning o.l.
Sund kost, der forebygger åreforkalkning. Dvs.
sunde vegetabilske fødevarer, ingen eller kun få
animalske fødevarer, ingen eller kun lidt olie/fedt — bortset fra sunde
fedtrige fødevarer som avocado, nødder og frø.
2) Kød forbundet med øget risiko for blærekræft
Indtagelse af rødt kød (kød fra firbenede dyr) og forarbejdet kød øger
risikoen for blærekræft, ifølge en ny undersøgelse.
Forskere kiggede på 300.933 mænd og kvinder og fandt, at de, der indtog
mest rødt kød, havde 22 procent øget risiko for blærekræft, sammenlignet
med dem, der spiste mindst.
Højt indtag af nitrit og nitrat — stoffer der bruges til at bevare,
farve eller give smag til forarbejdet kød — var forbundet med 28 til 29
procent øget risiko for blærekræft.
PhIP, et kemikalie der almindeligvis findes i grillet kylling og andet
kød, når det bliver tilstrækkelig opvarmet, var forbundet med 19 procent
øget risiko for blærekræft.
Kilde: Leah M. Ferrucci, PhD m.fl.
Meat and components of meat and the risk of bladder cancer in the
NIH-AARP Diet and Health Study
Cancer. Published Online: 2 Aug 2010
DOI: 10.1002/cncr.25463
3) Mail: Blodfortyndende naturlægemidler?
Findes der noget naturmedicin, man kan bruge i stedet for, eller som
supplement til blodfortyndende medicin?
Venlig hilsen
Margit
Hej Margit
Så vidt jeg ved findes der ikke naturlægemidler, som direkte kan
anvendes som erstatning eller supplement til blodfortyndende medicin.
Men visse naturlægemidler sænker kolesteroltallet og/eller kan på anden
vis have en positiv indflydelse på fedtstoffer i blodet (fx Kwai, Husk
og Guarmin).
Der findes kosttilskud, der kan virke lidt blodfortyndende
— fx
fiskeolie og E-vitamin. I større doser kan de måske supplere/erstatte blodfortyndende medicin (når
de indtages sammen med kostændringer).
En meget sund kost (især veganerkost uden raffinerede fødevarer som olie
og sukker) kan sandsynligvis hurtigt gøre blodfortyndende medicin
unødvendig. Også uden at bruge kosttilskud.
Men du skal under alle omstændigheder snakke med din læge om det (lad
være med at eksperimentere på egen hånd!), og løbende blive tjekket hos din læge,
for at se om fx ovenstående er godt nok i din situation.
Du må fx ikke både tage blodfortyndende medicin og store doser fiskeolie
og E-vitamin.
Følg lægens anvisninger!
Med venlig hilsen
John Buhl
4) Mail: Rå mad
At gå over til rå veganerkost eller 'RAW FOOD' som det også kaldes, er
nok det bedste jeg nogensinde har gjort for min krop. Ud over at tabe
½-1 kg dagligt i starten (derefter lidt mindre, men dog sikkert vægttab
hver dag) har det øget energi og humør ganske betydeligt og bogstaveligt
talt smidt alle ”dårligdomme” ud af kroppen.
Det er ikke rigtigt at det er tidskrævende. Det kræver blot det rigtige
værktøj. Faktisk har det aldrig været så nemt og hurtigt at lave dagens
måltider som nu. Om morgenen laver jeg f.eks. juice af op til 10
forskellige slags økologiske frugter og grønne grøntsager men spiser og
tygger altid en del af dem rå også — sammen med f.eks. lidt nødder, frø
eller kerner.
Der findes et hav af bøger om emnet (også et par gode på dansk) og man
bør sætte sig ind i emnet inden man kaster sig ud i den måde at leve og
spise på — som efter min mening er den absolut sundeste set fra kroppens
synspunkt. LEVENDE FØDE — rå, frisk og uforarbejdet som naturen og Gud
har skabt den.
En stor del af næringen går tabt ved opvarmning og især enzymer tåler
ikke opvarmning over 42 grader. Det var nok aldrig meningen at vi skulle
opvarme vores mad.
Prøv f.eks. i 2 måneder udelukkende at spise:
RÅ, FRISK, ØKOLOGISK OG UFORARBEJDET KOST
i form af grøntsager, frugter, spirer, nødder, kerner, frø m.m.
Men pas på - din krop kan blive afhængig af det ... :-)
PS: Jeg er ikke 100 % råspiser og spiser også ”almindelig” mad når jeg
er ude og glæder mig over den mad som familie og venner serverer og
nyder den lige så meget som før. Og jeg laver stadigvæk en lækker
vegetarret ind imellem.
Men indtil videre er mindst 80 % af min kost rå veganerkost.
Fordi min krop elsker det.
Grønne hilsner
S.C.
Kommentar:
Når man holder sig til ca. 80 % rå veganerkost og ca. 20 % anden mad,
kan de fleste vel egentlig bare kaste sig ud i ”eksperimentet”!
Det er en meget sund måde at spise på.
Hvis man vælger 100 % rå mad er det nødvendigt at sætte sig grundigt ind
i emnet for ikke at opbygge mangler på vitaminer eller andre vigtige
næringsstoffer.
Der er flere argumenter for, hvorfor råkost er bedst, men jeg er ikke
sikker på, at det er fordi næringsstoffer og enzymer går tabt ved
opvarmning (det er af flere grunde ikke særlig logisk), men uanset hvad
grunden er, så vil en kost der hovedsagelig består af sunde rå fødevarer
give væsentlig øget velvære og ved sygdom endda være en meget stor hjælp
til kroppens helbredende processer.
Jeg har selv i perioder udelukkende levet af rå veganermad, og har ofte
med stor succes anbefalet sådanne perioder til kronisk syge. Det kan man
sagtens, men det kræver omtanke, og det kan være et problem at få nok
kalorier og alle næringsstoffer, hvis man altid eller i meget lange
perioder kun spiser rå veganerkost.
5) Mail: Acne
Min dreng på 16 har acne. han har fået 3 antibiotika kure og nu vil jeg
ikke mere — det giver selvfølgelig noget men super usundt — vi har fået
at vide hvis ikke det hjalp nok (og det gør det ikke) skal han have en
meget giftig kur fra hudlægen!!!
Det tør jeg ikke.
Jeg har læst på nettet at nogle læger har lavet forsøg med A-vitamin og
zink og det giver bedre virkning end de førnævnte.
135 mg zink og 300.000 i.e. A-vitamin pr. dag har han fået i 2 måneder
nu med ok resultat — lige så godt som antibiotika.
Nu er jeg blevet lidt nervøs: een har sagt at så store doser kan være
skadelige.
Kan du hjælpe mig?
Mvh Lena
Kære Lena
135 mg zink og 300.000 i.e. A-vitamin dagligt i to måneder er alt for
meget, og ikke uden risiko.
Hold op med det samme, og lad helt være med at tage zink og A-vitamin i
et stykke tid. I skal i hvert fald kun gøre den slags i samråd med
lægen!
Det virker næsten altid at forbedre kosten, men nogen gange skal der
store ændringer til.
De ændringer,
du kan læse her,
vil næsten altid helt klare problemer med acne!
Med venlig hilsen
John Buhl
Evnen til at koncentrere sig og bruge tiden godt er alt.
— Lee Iococca