Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 32, 2013


  1. Den modsatrettede virkning (3)

    - Medicin til sjælen ... virker den?

  2. Mail: Psoriasis
 

En vane har lange rødder.

— Ordsprog


Den modsatrettede virkning (3)

 

→ ←

 

De fleste mennesker bruger en eller flere substanser til at give dem nydelse eller lindring, som har den modsatte virkning på længere sigt — uanset om det gælder medicin, stimulanser, narkotika eller usund mad.

Læs også: Den modsatrettede virkning

Læs også: Den modsatrettede virkning (2)

Vi kan naturligvis blive nødt til — eller føle, at vi bliver nødt til — at gøre noget, der giver lindring her og nu, og i tilfælde af en ulidelig tandpine eller i andre situationer kan en smertestillende tablet være den eneste brugbare løsning.

Årsagen til tandpinen er der stadig, selv om den smertestillende tablet tog smerten, og det gælder om hurtigt at få en tid ved tandlægen og få fikset det egentlige problem.

Hvis et blodtryk er tårnhøjt er blodtrykssænkende medicin på sin plads og vil redde liv. Men vi må aldrig forveksle den umiddelbare lindring og fjernelse af symptomer med helbredelse.

Årsagen til det høje blodtryk er der stadig, selv om medicin holder det nede. Medicinen har ikke gjort patienten rask, men blot fjernet/undertrykt et symptom.

Derfor — både for at slippe for de langsigtede bivirkninger fra blodtrykssænkende medicin og for at fikse det problem, som får kroppen til at øge blodtrykket — handler det om så hurtigt som muligt at gennemføre de nødvendige ændringer i livsstil eller livsbetingelser, som gør det muligt at undvære den blodtrykssænkende medicin, uden at blodtrykket bliver højt.

Den letteste løsning for lægen er at ordinere medicin frem for, at få patienten til at gennemføre de nødvendige ændringer i kost og livsstil.

Mange af os, der har erfaringer med, hvad en plantebaseret kost kan udrette for patienter, er stærkt utilfredse med, at læger gør så lidt (som regel ingenting) for at give deres patienter den rette information og opbakning til at kunne gennemføre en sådan kost.

Vi glemmer ofte, at de fleste patienter umiddelbart foretrækker de lette løsninger, og ikke har spor lyst til at gennemføre større kostændringer — medmindre de har fået alle oplysninger og konsekvenser grundigt forklaret.

Hvis lægen giver patienten med højt blodtryk et valg om enten at gennemføre omfattende ændringer i kost og livsstil eller tage en pille, vælger de fleste patienter pillen.

Selv når patienter bliver nogenlunde oplyst om de potentielle bivirkninger ved blodtrykssænkende medicin, og de mange gavnlige virkninger ved en sundere livsstil, vil forbavsende mange vælge pillerne.

Det er langt den letteste løsning. Det er overkommeligt.

Det er desværre også den letteste og mest indbringende løsning for lægen.

Når lægen har tid og tålmodighed til grundigt at forklare patienten, hvordan landet ligger, og konsekvenserne af patientens valg, vælger de fleste patienter den bedste løsning, og begynde seriøst at ændre kost og livsstil.

Det kræver stor tålmodighed og nok tid, hvis en læge skal overbevise og vejlede patienter til at gøre noget, der er så krævende og besværligt som at ændre indgroede kostvaner.

Men det er i den grad besværet værd!

Hvis patienten fortæller lægen, at han foretrækker at ændre livsstil, frem for pillerne, er der stor sandsynlighed for, at lægen vil give god opbakning til den beslutning. Når patienter er motiverede er det langt mere realistisk for lægen at afse tid til at vejlede og give den nødvendige opbakning.

Medicin til sjælen ... virker den?

Hvad med alle de præparater, vi hælder i mennesker, der har ondt i sjælen?

Virker de?

Hvad sker der på længere sigt?

Medicin til psyken kan have en positiv virkning på kort sigt, men der er faktisk en stor risiko for, at forbedringen betales med en forværring på længere sigt.

En interessant snak om det her:Robert Whitaker er journalist og forfatter til blandt andet 'Anatomy of an Epidemic'. Hans første bog 'Mad in America: Bad Science, Bad Medicine and the Enduring Mistreatment of the Mentally Ill' blev af Discover Magazine betegnet som en af de bedste bøger om videnskab af 2002, mens American Library Association kaldte den en af de bedste historiebøger det år.

Hans nyeste bog om dette emne:  Anatomy of an Epidemic Magic Bullets, Psychiatric Drugs, and the Astonishing Rise of Mental Illness in America, vandt i 2010 prisen: the Investigative Reporters and Editors book award for best investigative journalism.


Mail: Psoriasis

Har stor glæde af dit nyhedsbrev - og diverse bøger.

Har du nogle gode råd omkring psoriasis?

Du skriver ... at brød skal være med mange hele kerner. Bekendte har fortalt mig, at der har været en del skriverier i aviserne, mens vi har været på ferie om, at vi ingen glæde har af de hele kerner, der suser igennem systemet - uden at gøre noget positivt. Hvad siger du?

Venlig hilsen
Jane

Hej Jane

Følgende vil ofte hjælpe ved psoriasis:
- Plantebaseret kost
- Vægttab ved overvægt
- Få nok omega-3
- Ingen alkohol
- Betændelseshæmmende kost
- Faste (bedst er vandfaste, som beskrevet i min bog Hvordan Rask, som du måske har).

Jeg ved ikke helt, hvad din bekendte mener.

Hvis du spiser brød med hele kerner, mætter brødet langt bedre og giver ikke de samme udsving i blodsukkeret. Du vil optage en del af næringsstofferne i hele kerner, selv om nogle af fibrene og næringsstoffer ryger med ud. Det er som det skal være.

Læs også artiklen: Hele korn giver mæthed i lang tid

Med venlig hilsen
John Buhl


Der er ingen vej til glæde. Glæde er vejen.

— Buddha


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.