Er kostrådene baseret på videnskab?
Spørger vi Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen, er der ingen
slinger i valsen: De officielle kostråd er baseret på videnskab.
Fødevarestyrelsen skriver fx, at kostrådene "bygger på solid
forskning".
Men er det nu også hele sandheden?
Når vi kigger kostrådene lidt grundigere efter i sømmene, begynder vi
at undre os over nogle af rådene -- og især, hvorfor kostrådene ikke
konsekvent beskriver de bedste kostråd.
Lad os først tage en lille tur til USA, før vi fortsætter snakken om
de danske kostråd ...
I et brev til JAMA (the Journal of the American Medical Association)
skrev Randall Stafford (MD, ph.d., professor i medicin ved Stanford
Prevention Research Center) for nylig, at de amerikanske kostråd fejler
i at formulere de sundhedsmæssige og klimamæssige fordele ved en kost
med et lavt indhold af kød.
Som han påpeger viser undersøgelser, at vegetarer og veganere har
lavere forekomst af hjertesygdomme og kræft, og at de estimerede
drivhusgasemissioner fra en vegetarisk kost kun er den halve af den,
forårsaget af en kødbaseret kost.
Han kritiserer kostrådene for ikke at anbefale, at vi spiser mindre
kød og for ikke at nævne, at plantbaserede kilder til protein som linser
og nødder, er et bedre valg end kød.
Ifølge
denne artikel udtaler professoren blandt andet: "Folk, der spiser
kød har generelt dårligere helbred, navnlig med hensyn til
hjertesygdomme, slagtilfælde og kræft. Omvendt viser kliniske forsøg, at
mennesker, der mest spiser planter, har bedre helbred. Og beviserne går
videre end blot at antyde en sammenhæng -- men viser, at plantebaserede
kostplaner direkte forårsager et bedre helbred."
---
Tilbage til de danske kostråd.
Hvor i de danske kostråd finder vi fx beskrevet de fordele, der er
ved at vælge plantebaserede kilder til protein frem for kød?
De officielle danske kostråd er også på andre områder lidt mystiske.
Fødevarestyrelsen skriver: "De officielle kostråd bygger på solid
forskning, hvor der er fundet en sammenhæng mellem mad og sundhed".
(Blandt andet på side 4 i
publikationen om de 10 kostråd).
Vi får unægtelig det indtryk -- både fra denne og andre lignende
udtalelser -- at kostrådene formidler den mest relevante (og
videnskabelig velfunderede) viden om, hvordan vi bedst spiser sundt.
Ifølge Fødevarestyrelsen er kostrådene baseret på videnskab. Vi kan
altså med sindsro regne med, at disse kostråd er de bedste kostråd, vi
kan følge, indenfor rammerne af den videnskab, der eksisterer om kost og
sundhed.
Men vi bliver snydt, gør vi.
Som det fremgår af en udtalelse (indrømmelse?) fra Trine Enevold
Grønlund, projektleder for kostrådene i Fødevarestyrelsen, i et
interview i
Foodculture den 30. november 2015: "Vi laver kostrådene ud fra,
hvordan den danske befolknings mad normalt er sammensat, mens man i
eksempelvis Japan laver vejledningen efter, hvordan de spiser der. Og vi
ved fra analyser, at danskerne ofte spiser en eller anden form for kød
til deres måltider. På baggrund af det er det vores opgave at rådgive
danskerne, så man indenfor en dansk kost kan leve sundest muligt. Og for
danskerne vil det med al sandsynlighed ikke give mening, hvis man sagde,
at røde kødtyper skulle udgå helt af kosten."
Faktisk synes jeg, at det er fint, at Fødevarestyrelsen inkluderer
rødt kød i kostrådene. Når kødet er så stor en del af danskernes kost,
er det fair nok, at det har sin plads. Det er fx fint at skrive, hvilke
former for kød, der er sundere end andre; hvordan vi kan undgå eller
mindske de langsigtede risici forbundet med at spise kød og forarbejdet
kød; hvorfor vi helt bør gå udenom forarbejdet kød; hvordan vi med
fordel kan mindske indtagelsen; beskrive de gode alternativer til kød;
forklare hvordan bælgfrugter i undersøgelser har vist mange
sundhedsmæssige fordele sammenlignet med kød osv.
Det er fint, at kostrådene inkluderer råd om, hvordan man bedst
inkluderer kød, hvis man vælger at spise det.
På samme måde som kostrådene naturligvis bør indeholde råd om,
hvordan du let og med fordel kan undvære kødet, hvis du ønsker det.
Men hov ... vent lidt ... hvad var det egentlig, Grønlund udtalte til
Foodculture?
Siger hun, at kostrådene er lavet ud fra, hvad vi normalt spiser --
at opgaven er, at rådgive danskerne, så de kan spise så sundt som muligt
indenfor rammerne af det, de plejer at spise?
Hvad!?
Enten bygge kostrådene på solid forskning, som Fødevarestyrelsen
påstår, eller også gør de ikke.
Hvis madkultur spiller en rolle i udarbejdelse af de officielle
kostråd, skal det klart og tydeligt nævnes, at vores madkultur indgår
som en faktor i formuleringen af kostrådene.
Baggrunden for de officielle kostråd kunne lyde noget i retning af:
"De officielle kostråd er et forsøg på at få forskning i sund kost til
at passe med det, vi plejer at spise i Danmark -- de er altså delvist
baseret på madkultur og delvist på videnskab".
Det kan sikkert formuleres bedre, men pointen er, at befolkningen
skal have klar besked.
Vi drukner allerede i vildledning og misforståelser om kost, og
kostens indflydelse på vores sundhed -- lige fra kostguruer, der ved det
hele efter et par weekendkurser eller et medlemskab af en Facebookgruppe,
til eksperter med en lang uddannelse, der har tætte bånd til
fødevareproducenter -- så det er særlig vigtigt, at myndighederne er
meget præcise i deres formuleringer og formidling.
Jeg er enig med diætist Maria Felding, som på
Facebook foreslår, at vi hiver madkultur ud af ligningen, og baserer
de officielle kostråd på evidens.
Lidt mere om emnet i næste uge.
Regelmæssig indtagelse af nødder modvirker inflammation
Fem eller flere portioner af nødder om ugen, eller at erstatte
animalsk protein med nødder, er forbundet med en sundere profil af
inflammatoriske biomarkører.
I en undersøgelse af mere end 5.013 mennesker, har forskere fundet,
at større indtag af nødder var forbundet med lavere niveauer af
biomarkører for inflammation. Denne konstatering kan hjælpe med at
forklare de sundhedsmæssige fordele ved nødder.
Kilde: Z. Yu, Y. Bao m.fl. Associations between nut consumption and
inflammatory biomarkers. American Journal of Clinical Nutrition, 2016;
DOI: 10.3945/ajcn.116.134205. Online July 27 2016.
Kommentar:
Øget inflammation -- også i form af en kronisk lav grad af
inflammation i kroppen -- er blevet sat i forbindelse med en lang række
sygdomme.
Både af denne og måske andre grunde, er det sundt at inkludere en
lille smule nødder i din daglige kost.
Det er især sundt at lade lidt nødder erstatte en del eller noget af
de animalske fødevarer i kosten.