Ny undersøgelse bekræfter sammenhæng mellem for meget salt og øget
dødelighed
Nøjagtige målinger af natriumindtag bekræfter en sammenhæng mellem øget
indtagelse af salt og øget dødeligheden
For meget salt er kendt for at bidrage til højt blodtryk og er
skadeligt.
En ny undersøgelse offentliggjort i International Journal of
Epidemiology, der brugte meget præcise målinger, bekræfter dette.
"Natrium er notorisk svært at måle," udtalte Nancy Cook, ScD, en
biostatistiker fra Department of Medicine hos BWH. "Natrium er skjult -
du ved ofte ikke hvor meget du spiser, hvilket gør det svært at anslå,
hvor meget en person har spist fra et kostspørgeskema.
Natriumudskillelser er det bedste mål, men der er mange måder at
indsamle dem. I vores arbejde brugte vi flere metoder for at få et mere
præcist billede."
Kilde: Brigham and Women's Hospital. "Accurate measurements of sodium
intake confirm relationship with mortality: New study suggests recent
paradoxical results may be due to imprecise evaluation." ScienceDaily.
ScienceDaily, 22 June 2018. <www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180622012101.htm>.
Probiotika kan beskytte ældre kvinders knogler
For første gang nogensinde har
forskere ved Göteborgs universitet i Sverige demonstreret, at
probiotika — altså kosttilskud med sundhedsfremmende bakterier — kan
bruges til at påvirke knoglerne.
Blandt ældre kvinder, der fik probiotika dagligt i et år, blev
knogletabet halveret sammenlignet med kvinder, der kun fik placebo.
Det er allerede kendt, at en fiberrig kost på flere måder indirekte
gavner knoglerne — blandt andet fordi, at kostfibre på samme måde som
probiotika (ifølge denne undersøgelse) gavner tarmfloraen.
Læs også:
Næringsstoffer til dine knogler — fra kost og kosttilskud
Lidt af hvert
Fake science: Tidsskrifter præmierer det rene volapyk
400.000 forskere betaler for at få udgivet deres studier i
videnskabelige tidsskrifter, der udfører pseudo-peer review og belønner
det skinbarlige vås. Det viser en afdækning foretaget af undersøgende
journalister i 18 lande.
Læs mere på ing.dk
I en tid med stigende mistillid til videnskaben og
videnskabelige undersøgelser, har det stor betydning, at der bliver
strammet op.
Eksperter slår alarm: Populær medicin til svin kan gøre det svært at
redde menneskeliv
Landbrugets forbrug af antibiotikastoffet Neomycin er steget med
over 80 procent på et år.
Læs mere på dr.dk
Opråb til landbruget: I er nødt til at skrue ned for
medicinen
Endnu et populært antibiotikum i landbruget er kommet på EU’s liste
over stoffer, der kan skabe resistente bakterier.
Læs mere på dr.dk
Antibiotikaresistente gener spredes gennem luften og
truer millioner af mennesker
Et team af forskere har undersøgt luftprøver fra mere end tyve byer
verden over. De opdagede luftbårne koncentrationer af
antibiotikaresistente bakterier i hver af byerne på forskellige
niveauer.
De antibiotikaresistente gener stammede fra husdyrfabrikker, hospitaler,
spildevandsrensningsanlæg og andre kilder.
Forskernes resultater tyder på, at antibiotikaresistente
gener kan sprede sig fra en bakterie til en anden, og at disse bakterier
har evnen til ikke kun at spredes gennem luften, men også spredes på
tværs af kontinenter over hele kloden. Det betyder, at millioner af
mennesker udsættes for disse antibiotikaresistente bakterier, uanset om
de bor i nærheden af deres kilder eller ej.
Læs mere på gylde.dk
Udbredt iltsvind skyldes først og fremmest landbruget
- ikke vejret
Usædvanlig stille og varm sommer samt våd april har skabt perfekte
betingelser for iltsvind, men den bagvedliggende årsag er landbrugets
udledninger af kvælstof, fastslår forskere.
Læs mere på ing.dk
Det kan give astma og KOL at fjerne børns mandler
At fjerne mandler og polypper hos børn øger betydeligt risikoen for
at få sygdomme som astma, viser studie.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Rapport fra Sundhedsstyrelsen om svær overvægt
En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen og Københavns Universitet har
kigget på forskningen omkring, hvad, der hjælper børn og voksne med svær
overvægt.
Rapporten konkluderer især, at det er vigtigt med en
længerevarende indsats. Når ellers de virker, giver kortere slankekure
som regel kortvarige resultater.
Rapporten understreger, at et vægttab, der kan
fastholdes, kræver nye kostvaner, der gælder for resten af livet.
Rapporten kan læses her