Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 32, 2022
- En sund livsstil kan opveje en
høj genetisk risiko for slagtilfælde
- For meget usundt ødelægger de
positive virkninger af en ellers sund kost
- Ældres ynglingsmusik kan gøre
deres hjerne skarpere
- Mangel på D-vitamin kan føre til
demens
- Professor: Tarmbakterier påvirker
vores psyke og sundhed på måder, vi kun langsomt er ved at forstå.
|
UGENS CITAT
"En ekspert
er en person, der over mange år formår at forblive selvsikker nok til at
blive ved med at prøve og ydmyg nok til at blive ved med at lære."
— James Clear
En sund livsstil kan opveje en høj genetisk risiko for slagtilfælde
Mennesker, der genetisk har højere risiko for slagtilfælde, kan sænke
denne risiko med så meget som 43% ved at indføre en livsstil, der gavner
hjerte og kredsløb.
Det viser en undersøgelse, der omfattede 11.568 personer i alderen 45
til 64, som blev fulgt i ca. 28 år.
Niveauerne af kardiovaskulær sundhed var baseret på American Heart
Associations Life's Simple 7 anbefalinger, som inkluderer at stoppe med
at ryge, spise bedre, få aktivitet, tabe sig, styre blodtrykket,
kontrollere kolesterol og reducere blodsukkeret.
Uanset niveauet af genetisk risiko for slagtilfælde, sænkede de, der
havde praktiseret optimal kardiovaskulær sundhed denne risiko med 30 %
til 45 %. Det tilføjede op til næsten seks år længere liv uden
slagtilfælde.
Kilde: Emy A. Thomas, Myriam Fornage m.fl. Polygenic Risk, Midlife
Life's Simple 7, and Lifetime Risk of Stroke. Journal of the American
Heart Association, 2022; DOI: 10.1161/JAHA.122.025703.
Om undersøgelsen fra
The University of Texas Health Science Center at Houston
For meget usundt ødelægger de positive virkninger af en ellers sund
kost
En plantebaseret kost, der indeholder for mange ultraforarbejdede
fødevarer eller mangler vigtige næringsstoffer er ikke en sund kost.
Fx viser en undersøgelse fra 2022, at en sund plantebaseret kost er
med til at forebygge brystkræft, hvorimod en usund plantebaseret kost
faktisk kan øge risikoen.
En tidligere undersøgelse fra 2021 viste, at for meget usundt i
kosten væsentlig begrænser de positive virkninger af en ellers sund
kost.
Det er med andre ord nødvendigt at begrænse vores forbrug af
overforarbejdede og andre usunde fødevarer, hvis vi ønsker at høste alle
fordelene ved en plantebaseret kost.
Rent sundhedsmæssigt er det bedst at begrænse alle former for
overforarbejdede fødevarer — også overforarbejdede veganske produkter.
Læs
mere på helseonline.dk
Ældres ynglingsmusik kan gøre deres hjerne skarpere
Når ældre lytter til deres yndlingsmusik skabes forbindelser fra det
auditive system i hjernen til den forreste del af hjernens frontallap,
kaldet pandelappen.
Det er et af de områder, hvor aktiviteten og forbindelserne mellem
hjernecellerne svinder bort, når man bliver ældre. Især blandt mennesker
med demens-sygdomme. Forskerne håber, at deres resultat med tiden kan
bruges til at træne hjernen blandt ældre med demens.
Læs
mere på videnskab.dk
Mangel på D-vitamin kan føre til demens
En undersøgelse af sammenhængen mellem D-vitamin og risikoen for
demens og slagtilfælde viste, at lave niveauer af D-vitamin var
forbundet med lavere hjernevolumener og en øget risiko for demens og
slagtilfælde
Op til 17 procent af demenstilfældene kan muligvis forhindres, hvis
alle har et normalt niveauer af D-vitamin (50 nmol/L).
University of South Australia. "Vitamin D deficiency can lead to
dementia." ScienceDaily. ScienceDaily, 14 June 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220614122721.htm>.
Ifølge
sundhed.dk: Hvis man er i solen 5 til 30
minutter to til tre gange om ugen, hvor ansigt, hænder og arme kan få
sol midt på dagen, giver det nok D-vitamin i sommerhalvåret. I
vinterhalvåret kan man eventuelt tage en vitamin pille som indeholder
vitamin D.
Professor: Tarmbakterier påvirker vores psyke og sundhed på måder,
vi kun langsomt er ved at forstå
Professor Oluf Borbye Pedersen skriver i en tankevækkende artikel om,
hvordan bakterier i vores tarme påvirker os både psykisk og fysisk.
Forsøg med både mennesker og mus og rotter har vist, at mange af de
stoffer, som bakterierne danner, påvirker værtsorganismen.
Manipulation med sammensætningen af tarmmikrobiomet hos dyr ændrer
tarmbakteriers syntese af molekyler, der påvirker strukturer og
funktioner i hjernen, så dyrene ændrer adfærd.
Mange forskellige arter af tarmbakterier producerer et væld af
sundhedsfremmende molekyler, hvis deres vært spiser en sund og
overvejende plantebaseret kost. Omvendt skifter nogle af bakterierne til
produktion af stoffer, der formodes at medvirke til udvikling af
kroniske folkesygdomme, når værten spiser relativt store mængder af
animalsk fedt og kød fra firbenede dyr.
Et skifte fra almindelig varieret mad til vegetarisk mad ændrer
tarmmikrobiomet, så det danner flere og andre sundhedsfremmende stoffer.
Læs mere på
information.dk