Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 33, 2007

  1. Placebo (snydemedicin) giver effektiv smertelindring

  2. Prænatal stress kan påvirke babyers søvn

  3. Mail: Olie til stegning

  4. Mail: Allergi

  5. Lidt af hvert


Kære læser

Der er mange meninger om kosttilskud, og jeg får hver uge flere spørgsmål om emnet.

Spørgsmålene går især på, hvilke og hvor store mængder vitaminer og mineraler, det er bedst at indtage.

Kan visse kosttilskud og naturprodukter helbrede, eller er det bare pjat?

Kan visse kosttilskud gøre mere skade end gavn?

Er vore fødevarer blevet så dårlige, at vi bliver nødt til at tage tilskud af vitaminer og mineraler?

Hvad mener du?

Lad os tage emnet op over de næste uger.

Hvis du har en kommentar eller et spørgsmål til emnet hører jeg gerne fra dig!

Du er naturligvis også velkommen til at indsende andre spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Vi bliver nødt til at finde modet til at sige NEJ til de ting og mennesker, der ikke tjener os, hvis vi ønsker at genopdage os selv og leve vores liv med ægthed.”

-- Barbara De Angelis, amerikansk forfatter og ekspert i personlig udvikling


1) Placebo (snydemedicin) giver effektiv smertelindring

En ny undersøgelse har vist, at kroppen kan narres til at udskille sine egne smertestillende stoffer.

Forsøgspersonerne fik alle smurt underarmen ind i en salve og derefter udsat for en mild brændende smerte på underarmen.

Halvdelen af deltagerne i forsøget fik at vide, at salven var smertelindrende, den anden halvdel, at den var virkningsløs.

Kun hos de forsøgspersoner, der havde fået besked på, at salven var smertestillende, udskilte hjernen kroppens eget smertestillende stof.

Kilde: Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) 26-06-2007. vol. 104, no. 26, 11056-11061.

Kommentar:

Undersøgelsen understreger, at læger og alternative behandlers evne til, at få patienten til at tro på behandlingen og/eller medicinen, kan spille en stor rolle for resultatet.

I mange tilfælde er det patientens overbevisning, der får behandlingen til at virke – eller virke bedre.

Du kan også drage fordel af placebo-effekten (dine tankers kraft) ved at tænke positivt og skabe positive visioner om de resultater, du ønsker.


2) Prænatal stress kan påvirke babyers søvn

En mors angst eller depression under graviditeten kan påvirke hendes børns søvnmønstre tidligt i livet.

Forskerne opdagede, at babyer og småbørn, hvis mødre led af angst eller depression under graviditeten, havde tendens til at have flere søvnproblemer end andre småbørn.

Forskerne mener, at øget udskillelse af stresshormoner, som kendetegner depression og angst, kan påvirke udviklingen af fostres hjerner på en måde, der forstyrrer søvnmønstret tidligt i livet.

God søvn er meget vigtigt for børns udvikling, og søvnproblemer er fx blevet sat i forbindelse med øget risiko for adfærdsproblemer i barndommen.

Denne og flere andre undersøgelser viser, at stress, angst og depression under graviditeten kan have vedvarende indflydelse på børns udvikling.

Resultatet er baseret på ca. 14.000 britiske mødre, der besvarede en række spørgsmål om symptomer på angst og depression under og efter deres graviditet. De blev også udspurgt om deres børns søvnvaner, da børnene var 6, 18 og 30 måneder gamle.

Generelt viste det sig, at mødre med flere symptomer under graviditeten rapporterede flere søvnproblemer blandt deres børn. Mødres symptomer på depression og angst efter fødslen kunne ikke forklare sammenhængen mellem prænatale symptomer og børnenes søvnproblemer, hvilket tyder på, at det er symptomer på angst og depression under graviditeten, der påvirker børnene negativt.

Konklusionen på undersøgelsen er, at følelsesmæssige forstyrrelser under graviditeten – ud over hvad der normalt kan forventes i forbindelse med en graviditet – kan give vedvarende søvnproblemer for børnene senere i livet.

Kilde: Early Human Development. Volume 83, Issue 7, July 2007, Pages 451-458. Prenatal mood disturbance predicts sleep problems in infancy and toddlerhood.

Læs evt. mere om depressioner her


3) Mail: Olie til stegning

Kære John

Jeg er under uddannelse til Kostvejleder FADK, hvor vi bl.a. lærer om de forskellige fedtsyrer-sammensætninger. Jeg faldt over et svar til Helle, du har givet på, hvilken olie der kan anbefales til stegning.

Du anbefaler Omega-3 Nutridan, men den må jeg på det kraftigste fraråde.

Omega-3 Nutridan er en olie med et højt indhold af Omga-3 fedtsyrer (n-3 fedtsyre), der er en essentiel fedtsyre. Dermed mener jeg, at vi ikke selv kan danne den. Men n-3 fedtsyren er meget ustabil og skal behandles skånsomt, dvs. den må ikke udsættes for lys og varme, da det nedbryder den. Hvis man opvarmer n-3 fedtsyrer, vil de omdannes til transfedt, hvilket vi jo i allerhøjeste grad skal undgå at indtage.

Jeg ved godt, at Nutridan selv skriver, at man kan anvende deres produkt til både stegning og bagning, men de har ikke fremlagt nogle forskningsresultater der viser, hvad der sker med fedtsyren under opvarmning, ej heller hvad de har gjort ved n-3-fedtsyren for at stabilisere den så meget, at den kan tåle opvarmningen.

Derfor vil jeg sige, at hvis man skal stege med fedtstof, skal man anvende kokosolie, der er en enkelt-umættet fedtsyre. Den er langt mere stabil og kan tåle højere temperaturer. Desuden er kokosolie gavnligt for vores tarmbakterier og er en olie der har en positiv effekt på vores forbrænding. Og ellers kan man stege i smør tilsat lidt vand, således at man holde temperaturen nede på et fornuftigt niveau.

Og så lige en sidste kommentar. Til O, der har kløe i ganen. Jeg vil tilslutte mig at hun skal skrive kostdagbog og tilføje, at hun skal reducere udbuddet af kostemner og i starten holde sig fra laktose- og glutenholdige produkter. Også fra citrusfrugter og tomater, kartofler, aubergine og andre fra natskyggefamilien. Efter 14 dage på sådan en kost, kan hun tage et kostemne ind og mærke om der kommer en reaktion. Hun skal vente i 4 dage med at tage yderligere et kostemne ind, da der kan gå op til 3 døgn før vores immunforsvar har reageret. På den måde vil hun hele tiden have fuldstændig kontrol over, hvilke fødevareemner hun kan tåle og hvilke hun ikke har det så godt med lige nu.

Med venlig hilsen
Sus Vang

Kære Sus

Du er ikke den eneste, der mener at det nærmest er farligt at stege i olier, der indeholder flerumættede fedtsyrer (fx Nutridan). Og at man i stedet skal vælge kokos, smør eller andre mættede fedtstoffer.

Jeg er uenig.

De mættede fedtstoffer (især fra animalske fødevarer) er langt værre end de vegetabilske olier.

Det vigtigste er at bruge så lidt olie/fedt som muligt, men hvis det endelig skal være er det et godt valg at bruge olie med omega 3, fx rapsolie eller omega-3 Nutridan, da mange får for lidt omega-3.

Der dannes ikke transfedtsyrer ved almindelig stegning. Du skal stege ved meget høj temperatur og i længere tid, før der dannes transfedt – det sker fx ved friturestegning.

Undgå hård og langvarig stegning

Kokosolie er ikke en enkelt-umættet fedtsyre. Kokosolie indeholder næsten udelukkende mættet fedt, og jeg mener derfor, at det er en af de dårligste vegetabilske olier (som da også er mistænkt for at medvirke til hjerte-kredsløbsproblemer på lige fod med andre mættede fedtstoffer).

Fedtsyresammensætningen af kokosolie, kan du se her.

Den eneste olie, som videnskabelige undersøgelser har vist kan have en vis gavnlig virkning på forbrændingen (i små mængder!) er, så vidt jeg ved, omega-3.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: Allergi

Hej, jeg har lige læst mailen og dine råd til ”O.” i sidste uge. Jeg kan imidlertid fortælle, at disse symptomer kender jeg fra min mand. Han får dem når han spiser friske nødder, æbler og asparges.

Med venlig hilsen
Kirsten

Tak for tippet. Der er også mange andre muligheder for, hvilke ting hun evt. kunne være allergisk overfor. Læs evt. mere om allergi og allergiske reaktioner på astma- og allergiforbundets hjemmeside.

Med venlig hilsen
John Buhl


Bøger og kurser

På kurset: Den naturlige løsning - uden medicin og kure vil du lære om alle de vigtige faktorer, der har indflydelse på din sundhed, og du vil lære om kunsten at ændre vaner.

Formålet med Nomedicakurserne er at skabe et seriøst alternativ til de traditionelle måder at anskue og tackle sundhedsproblemer på.

Når du anvender disse informationer korrekt, vil du ofte se enestående resultater – uanset om du anvender dem på dig selv eller hjælper andre med at opnå øget sundhed og velvære.
Læs mere om kurset her

Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?

To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda helbrede sygdomme. Køb online: 274,75 (normalpris: 317,00)

Spar også penge ved at købe andre bøger og helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk 

Vægttab

Ønsker du at komme ned i vægt, kan du læse om, hvordan du bliver slank på en sund og sikker måde.


5) Lidt af hvert

Stress kan ende i et slagtilfælde

Stressede mennesker har øget risiko for at få et slagtilfælde som hjerneblødning eller blodprop i hjernen.

De, som var dårligst til at få bugt med stressen, havde 24 % større risiko for at få et slagtilfælde.
berlingske 09-08-2007

Dansk korn sprøjtes med hormonforstyrrende stoffer

Nogle af landbrugets mest udbredte svampemidler i korn kan medvirke til danskernes stadig dårligere forplantningsevne.

En ny undersøgelse viser, at svampemidlerne har kraftig hormonforstyrrende og fosterskadende virkning i dyreforsøg. Forskerne opfordrer myndighederne til at gribe ind.
ingeniøren 09-08-2007

Kommentar: En god grund til at vælge økologisk mel, kornprodukter og brød.

Styrelse kulegraver hormonforstyrrende svampemidler

Myndighederne vil have styr på, hvor mange af landbrugets svampemidler, der havner i vores fødevarer, efter de har vist sig at skade forplantningsevnen i dyreforsøg.
Ingeniøren 10-08-2007

Forkert kost skyld i selvmord og depressioner

For lidt fisk og for meget junkfood, kød og hvedebrød er skyld i øget forekomst af psykiske lidelser i de seneste år.

Vi spiser ikke den kost, som kroppen og hjernen har, hvilket fører til øget forekomst af depressioner, angst, aggressiv adfærd og selvmord.
avisen 10-08-2007

Er du sukker-narkoman?

Sundheds- og slankeekspert Chris Macdonald sammenligner sukker med nikotin og lykkepiller.
bt.dk 13-08-2007

Mange dødsfald på hospitaler kan undgås

På et mellemstort dansk centralsygehus er fejl eller mangler medvirkende årsag til 20 procent af dødsfaldene.
berlingske.dk 14-08-2007

48 Tilfældigt udvalgte dødsfald på hospital afslørede et betragteligt antal dødsfald, der kunne have været undgået.

3-13 % af patienter på hospitalerne påvirkes af utilsigtede hændelser. Halvdelen kan forebygges.
Ugeskrift for Læger 2007;169(33):2630-2633


”Alle sandheder er lette at forstå, når først de er opdaget;
pointen er at opdage dem.”

-- Galileo Galilei, 1564-1642, italiensk fysiker og astronom


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.