Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 33, 2008


 1. Fedtforvirring (4)
 2. Høj indtagelse af C-vitamin sænker risiko for diabetes
 3. Mail: Soja
 4. Mail: Olie og vægt
 5. Mail: Produkter til veganere?
 6. Mail: Retter til en dag
 7. Lidt af hvert ...
 8. Stof til eftertanke

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Det, der bekymrer dig, styrer dig."

-- Haddon W. Robinson


1) Fedtforvirring (4)

Nogle læsere har indsendt mails om, hvor sund kokosolie er -- og gjort mig opmærksom på, at mine meninger om fedt ikke harmonerer med de anbefalinger nogle kostvejledere giver. Derfor igen lidt om fedt og fedtstoffer ...

Fedt, mættet fedt, kolesterol, kokosolie

Nogle bøger og kostvejledere anbefaler mættet fedt i kosten, på trods af at der -- i det mindste blandt ernæringsforskere -- er bred enighed om, at det smarteste er så vidt muligt at undgå mættet fedt.

Både kostens indhold af kolesterol og indhold af mættet fedt øger mængden af kolesterol i blodet, som igen øger risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdomme.

Selv magre animalske fødevarer indeholder en del mættet fedt og kolesterol.

Det vigtigste i kosten, når du har forhøjet kolesteroltal, er derfor at nedsætte kostens indhold af kolesterol og mættet fedt. Det klarer du først og fremmest ved at undgå fedt fra kød, mejeriprodukter og andre animalske fødevarer.

Jeg kan forstå, at mange kostvejledere anbefaler klienter, at få nok essentielle fedtsyrer -- også i nogle tilfælde blot for en sikkerheds skyld. Men når der anbefales forholdsvis store mængder olier, er deres anbefalinger i modstrid med de officielle anbefalinger, og det meste videnskab på området.  Selv de sunde olier bliver alt andet end sunde i større mængder.

Kokosolie er meget rig på mættet fedt. Det er muligt, og nok også sandsynligt, at kokosolie alligevel er sundere end animalske kilder til mættet fedt. Brug lidt kokosolie, hvis det passer til retten, eller du kan lide smagen, men lad være med at indtage kokosolie, fordi du er blevet fortalt, at den gavner dit helbred. Det gør den nok ikke. Indtag al fedt/olie med måde -- især mættet fedt.

Efter min mening vil langt de fleste mennesker have bedst af:

 1. At nedsætte deres totale indtagelse af fedt/olie
 2. At undgå eller kraftigt begrænse indtagelse af mættet fedt (inkl. kokosolie)
 3. Indtage mere omega-3 i forhold til omega 6. De fleste får for meget omega-6 i forhold til omega-3.

2) Høj indtagelse af C-vitamin sænker risiko for diabetes

En kost, der er rig på C-vitamin, mindsker risikoen for at få type 2 diabetes (gammelmands sukkersyge).

I 12 år fulgte forskerne 21.831 mænd og kvinder i alderen 40 til 75 år.

De viste sig, at de der havde mest C-vitamin i blodet havde 62 % lavere risiko for at udvikle diabetes sammenlignet med de der havde mindst C-vitamin i blodet.

Frugt og grønt er den væsentligste kilde til C-vitamin i kosten.

Kilde: Archives of Internal Medicine 2008;168(14):1493-1499.
Plasma Vitamin C Level, Fruit and Vegetable Consumption, and the Risk of New-Onset Type 2 Diabetes Mellitus


3) Mail: Soja

Ja, jeg bliver nogle gange klogere af at læse nyhedsbrevet og andre gange forvirret ... kan selvfølgelig iflg. kaosteorien ende ud med at man bliver klogere :-)

Jeg bruger Tamari Genuine -- økologisk glutenfri japansk soya i mange retter.

Skulle det ikke netop være godt?

Mvh. Joan

Hej Joan

Der er en del usikkerhed vedr. sojabønner, og de planteøstrogener de indeholder. Nogle undersøgelser viser at soja er sundt og medvirker til at mindske forekomsten af visse sygdomme. Andre undersøgelser viser, at soja kan (eller måske kan) give problemer for nogle mennesker (fx mennesker med en speciel type brystkræft, der er følsom overfor østrogen). En ret overbevisende undersøgelse for nylig har vist at meget soja i kosten går ud over mænds sædproduktion (især blandt overvægtige).

Med andre ord er der ingen, der endnu kender hele historien vedr. soja.

For de fleste mennesker er det ikke et problem at inkludere en vis mængde sojabønner/sojaprodukter i kosten -- nok tværtimod.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: Olie og vægt

Hej John

Tak for de gode nyhedsbreve.

Jeg tager Livets olie og Nyborggård hørfrøolie 3 spiseskefulde i shakes hver morgen, samt bær, banan og 1 krus sojamælk, 3 spsk. valteprotein, 1 spsk. Lecitin. Ovennævnte er jo mange kalorier, og jeg kan kun motionerer ved at gå.

Jeg vil mene at jeg vil tage på af ovennævnte shake, selv om alle kloge siger fedt forbrænder fedt, når det er de gode fedtstoffer.

Jeg har taget fire kilo på ved 2 uger af shaken.

Jeg håber på et svar

Mange hilsner
Elisabeth

Hej Elisabeth

Af forskellige grunde tager du lidt mindre på af sunde fedtstoffer, men du kan sagtens tage på af gode fedtstoffer, og fedt forbrænder ikke fedt.

Det er dog ikke kun den ekstra olie der har givet fire ekstra kilo på to uger, så mange ekstra kalorier bliver det ikke til.

Kroppen har brug for små mængder af de gode fedtstoffer (essentielle fedtsyrer), men det betyder ikke, at du behøver at tage flere spiseskefulde hver dag. De mængder der er i en sund og varieret kost er nok -- også nok til at holde orden i stofskiftet mv. Hvis du tager tilskud kan det være en idé at vælge kapsler med koncentrerede essentielle fedtsyrer, så du ikke får for mange kalorier med i købet.

Du har heller ikke brug for valleprotein. Vi mangler ikke protein i Danmark. Kun i meget sjældne tilfælde er det nødvendigt at tage ekstra protein (og da helst fra en sund kost).

Mit bud på sunde kostvaner.

Mit bud på et sundt slankeprogram.

Med venlig hilsen
John Buhl


5) Mail: Produkter til veganere?

Hej John,

Min kone og jeg er i skreven stund Lakto-Ovo vegetarer og har været dette igennem de sidste 3 år.

Vi arbejder imod at blive veganere, og vil i denne forbindelse tage kosttilskud så vi får dækket vore behov.

Vi indtager Omnimin, og har tænkt os at fortsætte med dette. Kan det være problematisk, at Omnimin er relativt ”stærke” i forhold til andre multivitamin/mineral produkter? (Her tænker jeg når vi i forvejen spiser en alsidig og varieret kost).

Vi har tidligere spist ”Green Oil”, kan du oplyse hvorvidt produktet ”Oil of Life” produktet dækker samme behov, og om dette også er 100 % Vegansk?

Har du andre produkter du vil anbefale vordende Veganere?

På forhånd tak.

Mvh.
Rune Ewald

Hej Rune

Der er fordele og ulemper ved næsten alle multitabletter. Omnimin er en stærk tablet. Den indeholder naturligt E-vitamin (i modsætning til næsten alle andre tabletter, der anvender den langt billigere og syntetiske form).

Du kan evt. vælge blot at tage Omnimin af og til, når du spiser så sundt og alsidigt, eller vælge en anden mildere tablet.

Oil of life dækker snildt dit behov for essentielle fedtsyrer (på samme måde som nærmest alle andre lignende produkter). Den indeholder kun vegetabilske ingredienser.

En sund vegetar/veganerkost indeholder generelt langt flere gavnlige vitaminer og andet godt, end en almindelig kost. Den indeholder også nok essentielle fedtsyrer, uden du behøver at tage olie. Det er langt sundere at få de essentielle fedtsyrer fra fødevarer (avocado, nødder, oliven mv.).

Noget nær det eneste veganere skal være påpasselige med -- hvis de sørger for en sund og alsidig veganerkost -- er at få nok B12 vitamin, D-vitamin (om vinteren) og evt. kalk (hvis du fx har vaner der tærer på dine kalkreserver).

Hvis du spiser saltfattigt (eller salt uden tilsat jod) skal du også sørge for at få noget jod enten fra fx tang eller en vitamintablet, der indeholder jod.

Læs evt. mere på www.vegetarkost.dk

Med venlig hilsen
John Buhl


6) Mail: Retter til en dag

Hej John, du efterlyser retter for en dag.

Selv tænker jeg i kasser, hvilket jeg synes letter min planlægning meget, og menuen kan justeres efter årstiderne. Således:

Morgen: Suppe, æg eller yoghurt, eksempelvis:
Grøntsags-suppe med linser/bønner (som regel 4 dage om ugen) eller
Omelet (kun æg) med restgrøntsager fra aftensmaden, når det skal være let eller jeg har lidt travlt eller
Fåre eller soyayoghurt blendet med frugt/bær og drysset med frø/nødder

Frokost: Råkost
Stor skål råkostsalat med lidt citronsaft og lidt gedefeta eller nødder (kogt korn for dem der tåler det)
Eller lille salat plus resten fra aftensmaden

Aftensmad: Protein med grønt
Tofu/diverse bønneretter/fisk/kylling. Blandede grønne salater og tilberedte grøntsager

Mellemmåltider: rå grøntsager+nødder+rug/spelt-knækbrød hvis det tåles - men kun når jeg er sulten

1 daglig spsk. koldpresset hørfrøolie i et lille glas juice af god kvalitet og en vitaminpille. (uden olien=tør hud, mere olie=kvalme)

Venlig hilsen
Winni Frost

Kommentar:

Jeg modtager gerne flere eksempler på sunde retter for en dag, eller blot sunde opskrifter!


7) Lidt af hvert ...

Giftstoffer virker værst sammen

Mistanken om, at flere forskellige kemikalier kan forstærke hinandens skadelige virkninger på mennesker ser nu ud til at være bevist.
politiken 30-7-2008

Spis så din broccoli!

Nu har forskere nemlig påvist, at broccoli forebygger hjerteproblemer.

Men ikke alene kan grøntsagen forebygge hjerteproblemer, den kan også gendrive allerede eksisterende hjerte-kar-skader.
Jyllands-Posten 8-8-2008

Autisme-myte skal undersøges

Videnskabeligt forsøg skal vise, om der er noget om snakken, at autisme fremkaldes eller forværres af gluten og mælkeprodukter.
berlingske.dk 8-8-2008

Kommentar:

Der er stor usikkerhed om, hvilke kostændringer der evt. kan hjælpe ved autisme. Lad os håbe undersøgelsen viser os, om mælk og gluten spiller en rolle.

Kun syv genstande til kvinder

Danske kvinders høje risiko for brystkræft skyldes blandt andet, at de drikker meget alkohol. Ekspert foreslår, genstandsgrænsen sættes ned fra 14 til 7 om uge.
kvinder.bt

Forfatter: Lev syv år længere med latter

Der findes andre veje til et langt liv end at forsage cigaretter og alkoholiske drikke og spise store mængder frugt og grønt.
Jyllands Posten 11-8-2008

Røg og druk skyld i dansk overdødelighed

Danskere lever i gennemsnit tre år kortere end svenskere. For mændene skyldes det næsten udelukkende for meget tobak og alkohol. For kvinderne kan det forklare tre fjerdedele af forskellen.
cancer.dk


8) Stof til eftertanke

Har du set filmen "Verden på Hovedet" har du også stiftet bekendtskab med Dr. Miceal Ledwith.

Nogle af hans synspunkter på religion og mennesket som et åndeligt væsen, har skabt røre og debat flere steder.

Her kan du se nogle filmklip med ham


"Hvis vi kunne sælge vore erfaringer for det, de har kostet os, ville vi alle være millionærer."

-- Abigail Van Buren, Advice Columnist 


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.