Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 33, 2010
- Sid mindre ned, lev længere
- Middelhavskost forbundet med lavere risiko for brystkræft
- Brug kun kalktilskud med D-vitamin
- Mail: Hævede fødder
|
|
|
Kreativitet
er at opfinde, eksperimentere, gro, tage chancer, bryde regler, lave
fejl og have det sjovt.
— Mary Lou
Cook
1) Sid mindre ned, lev længere
Risikoen for at dø stiger, jo mere du sidder ned. Det
viser ny amerikansk forskning.
Længere tid brugt på at sidde ned var forbundet med øget
dødelighed uanset fysisk aktivitetsniveau.
Igennem 13 år fulgte forskere fra Den Amerikanske
Kræftforening 123.216 mennesker (53.440 mænd og 69.776 kvinder), som
ifølge sygejournalerne hverken havde kræft, hjerteanfald, slagtilfælde
eller emfysem. Deltagerne blev bedt om at udfylde spørgeskemaer, blandt
andet om deres fysiske aktivitet.
Deltagerne blev fulgt i 13 år.
Forskerne undersøgte mængden af tid brugt på at sidde og
fysisk aktivitet i forhold til dødelighed. Det viste sig, at kvinder,
der rapporterede at de sad ned mere end seks timer om dagen, havde 37
procent større risiko for at dø i løbet af perioden, sammenlignet med
dem der sad ned
mindre end 3 timer om dagen.
Mænd, der sad ned mere end 6 timer om dagen, havde 18
procent større risiko for at dø, sammenlignet med dem der sad ned mindre
end 3 timer om dagen.
Forbindelsen var stort set uændret efter justering for
fysisk aktivitetsniveau. Også efter forskerne havde taget højde for
deltagernes vægt og rygevaner
Folk som trænede regelmæssigt, men brugte meget tid på
at sidde ned, havde en
lavere men alligevel betydeligt øget dødsrisiko.
Forbindelsen var stærkere for hjerte-kar-sygdom
dødelighed end for kræft dødelighed.
Når kombineret med manglende fysisk aktivitet, var
forbindelsen endnu stærkere.
Kvinder og mænd, der både sad mere ned og var mindre
fysisk aktive var henholdsvis 94 % og 48 % mere tilbøjelige til at dø i
perioden, sammenlignet med dem, der rapporterede, at de sad mindst ned
og var mest aktive.
Kilde: Alpa V.
Patel m.fl.
Leisure Time Spent Sitting in Relation to Total Mortality in a
Prospective Cohort of US Adults
American Journal of Epidemiology 2010 172: 419-429; doi:10.1093/aje/kwq155
2) Middelhavskost forbundet med lavere risiko for
brystkræft
Kvinder, der følger en traditionel middelhavskost kan
have en lavere risiko for at udvikle brystkræft efter overgangsalderen
sammenlignet med kvinder med andre spisevaner. Det viser en ny
undersøgelse.
Forskerne fandt, at blandt 14.807 græske kvinder, der i
gennemsnit blev fulgt i 9,8 år, havde dem, der mest holdt sig til den
traditionelle middelhavskost, mindre risiko for at få diagnosen
brystkræft sammenlignet med dem, hvis spisevaner mindst lignede
middelhavskosten.
Denne sammenhæng blev kun observeret blandt kvinder, der
var forbi overgangsalderen, og ikke yngre kvinder.
Blandt kvinder, der var forbi overgangsalderen, havde
dem, der mest fulgte en middelhavskost, 22 procent mindre risiko for at
udvikle brystkræft i løbet af undersøgelsen, sammenlignet med de kvinder
der mindst levede efter middelhavskosten.
Kilde: Antonia
Trichopoulou, Christina Bamia, Pagona Lagiou and Dimitrios Trichopoulos
Conformity to traditional Mediterranean diet and breast cancer risk in
the Greek EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and
nutrition) cohort
Am J Clin Nutr (July 14, 2010). doi:10.3945/ajcn.2010.29619
3) Brug kun kalktilskud med D-vitamin
En større gennemgang af videnskabelige undersøgelser om
kalktilskud (en såkaldt metaanalyse) viser, at kalktilskud uden tilsat
D-vitamin til personer, der i forvejen har højt indtag af kalk fra
kosten, er forbundet med ca. 30 % øget forekomst af blodpropper.
Risikoen var forøget hos personer, som allerede fik
rigelig kalk via kosten, og gælder altså ikke personer, der tager
kalktilskud på grund af lavt kalkindtag i kosten.
De ca. 12.000 ældre deltagere i undersøgelsen blev delt
op i to grupper. Halvdelen fik kalktilskud og den anden halvdel fik
placebo (snydepiller). De blev fulgt i fire år.
Studiet er foretaget blandt patienter, der udelukkende
fik kalk og ikke kalktilskud med D-vitamin.
Andre studier har vist, at mennesker med høj indtagelse
af kalk fra kosten i modsætning til kalktilskud ikke har øget risiko for
hjerteanfald eller hjerneblødning, hvilket tyder på, at øget risiko for
blodpropper kun gælder ved indtagelse af kalktilskud.
Kilde: Ian R
Reid m.fl.
Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and
cardiovascular events: meta-analysis.
BMJ, 2010;341:c3691; Published online 29 July 2010
DOI:10.1136/bmj.c3691
Kommentar:
Studiet viser altså, at der er en øget risiko for
blodpropper i hjertet, hvis man tager kalktabletter uden vitamin D.
Med andre ord: Brug kun kalktilskud sammen med
D-vitamin.
D-vitamin er nødvendig for, at kalken kan optages fra
tarmen og indbygges i knoglerne.
Du bør dog ikke få mere kalk i kosten eller som
kosttilskud, end du har brug for, eftersom for meget kalk sandsynligvis
heller ikke er godt.
På
www.kalorietabel.dk kan du se, hvor meget kalk, der er i de enkelte
fødevarer.
4) Mail: Hævede fødder
Tak for dine gode nyhedsbreve.
Jeg håber, at du kan hjælpe mig med flg.:
Mine fødder (mest omkring anklerne) hæver meget i
øjeblikket. Det er aldrig sket før. Jeg laver venepumpe øvelser og går
en del, men lige lidt hjælper det. Jeg kontaktede lægen, og fik en
recept på det vanddrivende Centyl (2,5 mg), men jeg vil helst være fri
for at tage det "stads". Jeg er 62 år.
Med venlig hilsen
Karen
Hej Karen
Solidaforce er et let vanddrivende naturlægemiddel, men
du kan også købe en vanddrivende urtete. Prøv evt. at gå ind i en
Helsekost eller Matas og se, hvad de har af den slags, som du evt. kan
bruge.
Det er muligt, at der ikke skal så meget til. Hvis du fx
prøver at udelade salt fra din kost og så vidt muligt
overholder kostrådene her.
Hvis problemet fortsætter bør din læge undersøge dig
grundigt for at se, hvad årsagen kan være (hvis han da ikke allerede har
gjort det).
Rådfør dig løbende med din læge, uanset hvad du vælger.
Med venlig hilsen
John Buhl
Lad alle feje
foran egen dør og hele verden vil være ren.
— Johann
Wolfgang Von Goethe