Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 33, 2022
- Kan det at spise frugt oftere
holde depression i skak?
- Flere plantebaserede muligheder
på menuen kan fremskynde nye kostvaner
- Daglige gøremål, motion og
sociale besøg forbundet med lavere risiko for demens
- Høj indtagelse af
ultraforarbejdede fødevarer forbundet med øget risiko for demens.
|
UGENS CITAT
"Der er mange
situationer i livet, du ikke kontrollerer, men du bidrager ofte til dem.
Jeg kan ikke kontrollere regnen, men jeg kan kontrollere mit tøj.
Jeg kan ikke kontrollere dine følelser, men jeg kan kontrollere min
venlighed.
Jeg kan ikke kontrollere min modstander, men jeg kan kontrollere mit
svar.
Du kan ikke kontrollere de fleste ting, der sker i livet, men du kan
normalt påvirke dem ..."
— James Clear
Kan det at spise frugt oftere holde depression i skak?
Forskere analyserede data om 428 voksne og sammenhængen mellem deres
forbrug af frugt, grøntsager, søde og salte snacks og deres psykologiske
helbred.
Konklusionen var, at jo oftere deltagerne spiste frugt, jo lavere
scorede de for depression og jo højere for mentalt velvære
Der var ingen direkte sammenhæng mellem at spise grøntsager og
psykisk sundhed.
Hvor ofte vi spiser frugt så ud til at være vigtigere for vores psykiske
helbred end den samlede mængde, vi indtager i løbet af en typisk uge.
Forskerne fandt også, at de deltagere, der spiste mest usunde snacks,
er mere tilbøjelige til at rapportere større niveauer af angst.
Hovedforfatter, ph.d.-studerende Nicola-Jayne Tuck udtaler blandt
andet:
"Både frugt og grøntsager er rige på antioxidanter, fibre og
essentielle mikronæringsstoffer, som fremmer optimal hjernefunktion, men
disse næringsstoffer kan gå tabt under madlavningen. Eftersom vi er mere
tilbøjelige til at spise frugt rå, kan dette potentielt forklare frugts
stærkere indflydelse på vores psykiske helbred. ..."
"Det er muligt, at ændring i den måde vi snacker på kan være en
virkelig enkel og nem måde at forbedre vores mentale velvære på. ..."
"Samlet set er det bestemt værd at prøve at få en vane med at række
ud efter frugtskålen."
Kilde:
Could eating fruit more often keep depression at bay? New research
Dansk studie: Selv hygge-sportsudøvere har sundere aldringsproces
Er du en af de mange, som for eksempel bare svinger badminton- eller
tennisketsjeren med vennerne, dribler fodbold, ror eller cykler på
moderat niveau gennem livet, er du ifølge et lille dansk studie i nogen
grad beskyttet langt op i alderdommen.
Læs
mere på videnskab.dk
Daglige gøremål, motion og sociale besøg forbundet med lavere risiko
for demens
Fysiske og mentale aktiviteter, såsom huslige pligter, motion og
samvær med familie og venner, kan være med til at sænke risikoen for
demens, ifølge en ny undersøgelse.
Undersøgelsen involverede 501.376 personer fra en britisk database
uden demens med en gennemsnitsalder på 56.
Mennesker, der var meget engagerede i forskellige aktiviteter som fx
at motionere ofte, huslige pligter og dagligt samvær med familie og
venner, havde henholdsvis 35 %, 21 % og 15 % lavere risiko for demens
sammenlignet med personer, der var mindst engageret i disse aktiviteter.
"Vores undersøgelse fandt, at ved at engagere sig hyppigere i sunde
fysiske og mentale aktiviteter kan folk reducere deres risiko for
demens," udtaler undersøgelsesforfatter Huan Song.
Kilde: American Academy of Neurology. "Chores, exercise, and social
visits linked to lower risk of dementia." ScienceDaily. ScienceDaily, 27
July 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220727163109.htm>.
Høj indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer forbundet med øget
risiko for demens
Ny undersøgelse viser, at de mennesker, der spiser mest
ultraforarbejdede fødevarer kan have en højere risiko for at udvikle
demens end dem, der spiser mindst.
Ultraforarbejdede fødevarer har generelt et højt indhold af tilsat
sukker, fedt og salt og lavt indhold af protein og kostfibre.
Forskere fandt, at for hver 10% stigning i det daglige indtag af
ultraforarbejdede fødevarer, var der en 25% højere risiko for demens.
Forskere fandt også, at udskiftning af ultraforarbejdede fødevarer i
en persons kost med uforarbejdede eller minimalt forarbejdede fødevarer
var forbundet med en lavere risiko. Undersøgelsen beviser ikke, at
ultraforarbejdede fødevarer forårsager demens, men blot at der er en
sammenhæng.
Kilde: American Academy of Neurology. "Eating more ultra-processed
foods associated with increased risk of dementia." ScienceDaily.
ScienceDaily, 27 July 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220727163045.htm>