Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 34, 2010
- Hvad er den bedste anvendelse af naturlægemidler?
- Grønne bladrige grønsager mindsker risiko for diabetes
- Mail: A-vitamin i store doser
- Mail: Blodfortyndende naturmidler
- Mail: Om B12-vitamin
|
|
|
Ham der
smiler, i stedet for at blive rasende, er altid stærkere.
— Japansk
ordsprog
1) Hvad er den bedste anvendelse af naturlægemidler?
Mange mennesker tager ukritisk forskellige lægemidler og
naturprodukter, når de får problemer med helbredet.
Både patienter, læger og endda mange alternative
patienter gør ALT for lidt for at ændre og forbedre kost, livsstil og
livsbetingelser.
Tag kun naturlægemidler, når de vil gavne og er
relevante for dig.
På siden
om naturlægemidler
kan du se en liste af sygdomme og symptomer, hvor godkendte
naturlægemidler eller kosttilskud måske kan lindre eller hjælpe. Du får
også mit bud på, hvad du kan gøre, hvis helbredet begynder at svigte.
Jeg hører gerne din mening!
2) Grønne bladrige grønsager mindsker risiko for
diabetes
Flere grønne bladgrønsager kan sandsynligvis i væsentlig
grad reducere risikoen for at udvikle diabetes. Det viser ny britisk
undersøgelse.
Forskerne analyserede data fra seks tidligere
undersøgelser om sammenhængen mellem diabetes og forbruget af frugt og
grønsager. Undersøgelserne omfattede mere end 200.000 personer mellem 30
og 74 år i USA, Kina og Finland.
Forskerne fandt, at en ekstra portion grønsager (ca. 100
gram) dagligt i form af grønsager som spinat, kål, og broccoli
reducerede risikoen for at få type 2 diabetes med 14 procent.
Der var ingen signifikant forskel i risiko for diabetes
ved generelt højere indtag af frugt og grønsager men ca. 100 gram grønne
bladgrønsager om dagen var altså forbundet med 14 procent reduktion i en
persons risiko for at udvikle diabetes.
Kilde: Patrice
Carter m.fl.
Fruit and vegetable intake and incidence of type 2 diabetes mellitus:
systematic review and meta-analysis
British Medical Journal 2010;341:c4229, doi: 10.1136/bmj.c4229 (Published
19 August 2010)
Hele undersøgelsen kan læses her (på engelsk)
Kommentar:
En forholdsvis enkel plan, der med gode resultater kan
gennemføres af de fleste diabetikere i samråd med deres læge, er:
1) Sund vegetarkost med mange grønsager, især de grønne
2) Ingen raffinerede fødevarer i form af hvidt mel, sukker eller olie
3) Ingen animalske fødevarer
4) Motion
5) God søvn
Læs også
om diabetes på Nomedica
3) Mail: A-vitamin i store doser
Efter mit svar til læser, der anvendte overdosis af
A-vitamin, skriver en læser en kommentar, som jeg bringer her, da hun
ikke er den eneste, der har den opfattelse ...
Vedr. indlægget omkring acne (uge
32, 2010) kan jeg oplyse om at Total A-vitamin er vandopløselig (i
modsætning til andre A-vitaminer der er fedtopløselige) — og dermed ikke
skadelig i større doser. Total A-vitamin er i øvrigt også effektiv til
tørre øjne samt grus i øjnene. Her anbefales 10 stk. dagligt svarende
til et glas med 100 stk. (10 stk. dagligt i 10 dage). Hvis ikke det er
tilstrækkeligt prøv med en kur mere — så plejer det at hjælpe.
Med venlig hilsen
Grethe
Hej Grethe
Det er desværre ikke rigtigt.
A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin (det gælder også
kosttilskud, og uanset hvordan de fremstilles).
Total-A kan med andre ord også overdoseres, og du undgår
desværre ikke de negative virkninger ved meget høje doser ved at bruge
det produkt.
Doser større end 15 milligram (15.000 mikrogram) kan i
værste fald give alvorlige forgiftninger.
Total-A indeholder 1.500 mikrogram (1,5 milligram) per
tablet.
10 stk. dagligt (over 18 gange den anbefalede daglige
tilførsel) over en længere periode giver risiko for alvorlig
forgiftning, og det kan jeg kun kraftigt advare imod.
En kortere ”kur”, som du nævner her, vil sandsynligvis
ikke give problemer, men for nogle mennesker — ikke mindst gravide — vil
selv det være risikabelt. Det er et problem, at visse behandlere og
andre tror, at Total-A (og evt. andre A-vitamin produkter) ikke kan
overdoseres. Det kan de!
Det er noget andet, når du får A-vitamin fra kosten og i
form af betakaroten (fra vegetabilske fødevarer), fordi kroppen kun
omdanner betakaroten til A-vitamin i den mængde, den har brug for.
A-vitaminmangel forekommer stort set ikke i Danmark, og
er derfor heller ikke årsag til acne eller mange af de andre sygdomme og
tilstande, som nogle mennesker tager store doser A-vitamin imod.
Hvis du tager ekstra A-vitamin er det vigtigt at
overholde doseringen nævnt på glasset. En indtagelse af A-vitamin (retinol)
på blot 1.500 mikrogram (ca. det dobbelte af den anbefalede dagsdosis på
800 mikrogram) over længere tid er sandsynligvis nok til at have en
negativ indvirkning på knoglerne.
Med venlig hilsen
John Buhl
4) Mail: Blodfortyndende naturmidler
Efter
sidste uges svar
på mail om blodfortyndende naturmedicin, modtog jeg nedenstående
mail ...
Du glemmer tempel træ, og ingefær, som også virker
blodfortyndende, og er dokumenteret med denne virkning. Må ikke tages 1
uge før operationer. Ingefær frarådes gravide nu pga. den
blodfortyndende virkning.
vh Zanne
Hej Zanne
Ja, der er flere produkter (og fødevarer), der har en
blodfortyndende virkning, men ingen, der umiddelbart kan erstatte
blodfortyndende medicin, som læseren spurgte om.
De midler, du nævner her, og rådene i sidste uge, vil i
nogle tilfælde kunne mindste brugen af blodfortyndende medicin, og måske
— fx i kombination med omfattende kostændringer — erstatte
blodfortyndende medicin, men det er MEGET vigtigt ikke at eksperimentere
på egen hånd. Lad lægen afgøre, hvad der er forsvarligt og
hensigtsmæssigt. Du må IKKE tage naturlægemidler eller kosttilskud, der
kan virke blodfortyndende, sammen med blodfortyndende medicin.
Med venlig hilsen
John Buhl
5) Mail: Om B12-vitamin
Tak for et godt nyhedsbrev :o)
I dagens nyhedsbrev (uge
30,2010), spørger en læser, hvilke vitaminer man skal have tilført,
når/hvis man ikke spiser kød. Du svarer, at det drejer sig om B12- og
D-vitamin.
Hvad er din forklaring på, at vi som art på den ene side
ikke er designet til at spise kød, og på den anden side er nødt til at
få disse vitaminer tilført som kosttilskud, når/hvis vi ikke spiser kød?
Og hvis dit svar er noget omkring ændrede og mere
smalsporede kostvaner i nutidens samfund: Hvilken type kost får vi så i
givet fald for lidt af, som ellers ville kunne tilføre os det manglende
B12? (Jeg antager, at det ”gamle” udendørsliv kunne give os den fornødne
mængde D-vitamin(?)).
Spørgsmålet er på ingen måde ment som et indlæg (endsige
argument) for at kosten skal indeholde kød. Jeg synes bare, det er
underligt, at tre milliarder års udvikling er endt op med et ”produkt”,
der ikke kan klare sig uden kosttilskud.
De bedste hilsner
Ras ;o)
Hej Ras
Ja, nok udendørs liv giver nok D-vitamin.
På samme måde som de fleste dyr i naturen jo er
"veganere", og kan klare sig uden tilskud af B12-vitamin, kan vi
egentlig også. Men vi har (vist heldigvis) god hygiejne, og vi renser
vore frugter og grønsager for jord og insekter, og så er der er ingen
eller forsvindende lidt B12 tilbage.
Med venlig hilsen
John Buhl
Tvivl er ikke
en behagelig tilstand, men vished er absurd.
— Voltaire