Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 34, 2014
- Proteinkure kan skade nyrerne
- Mail: B12-vitamin
|
|
|
Pas på falsk
viden, den er farligere end uvidenhed.
— George
Bernard Shaw
Proteinkure kan skade nyrerne
De fleste læger og forskere har længe været bekymret for de
langsigtede konsekvenser af en kost med et højt indhold af animalsk
protein.
Bekymringerne er nok mest gået på, at personer, der allerede har
svækkede nyrer eller er i en risikogruppe (fx svært overvægtige), skal
passe på.
Men i en helt ny videnskabelig undersøgelse, gennemført af en række
danske forskere, advares der nu imod, at en proteinrig kost også kan
medføre nyreskader hos mennesker med raske nyrer. (1)
Forskerne mener, at der er medicinske grunde til at afholde sig fra
proteinrige diæter (når protein kommer fra animalske fødevarer).
En proteinrig kost (her defineret som en kost, hvor mere end 25 % af
energien eller mere end 2 g per kg kropsvægt pr dag kommer fra protein),
der er baseret på kød og mejeriprodukter, bliver gentagne gange
markedsført til vægttab og bedre helbred, men beviserne, der
understøtter disse opfattelser, er temmelig tvivlsomme.
Konsekvenserne af en sådan kost kan føre til en stigning i
forekomsten af kronisk nyresygdom i den almindelige befolkning uden
allerede eksisterende nyresygdom.
Der er — som forskerne siger — god grund til at afholde sig fra proteinkure baseret på animalsk protein.
En anden ny videnskabelig undersøgelse har også netop vist en
sammenhæng mellem høj indtagelse af protein og nyresvækkelse.
Undersøgelsen, der bliver offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift
Nephrology Dialysis Transplantation, slår fast, at højere proteinindtag
er forbundet med større fald i nyrefunktionen over tid.(2)
Og endnu en undersøgelse har vist, at en plantebaseret kost er bedst
for nyrerne. Forskerne fulgte 3.972 deltagere med kronisk nyresygdom.
Resultatet var, at en kost, der er rig på stegt mad, forarbejdet kød, og
sødet drikkevarer gav nyrepatienter den højeste risiko for død, mens de
deltagere, der fulgte en plantebaseret kost, havde den laveste risiko
for død. (3)
Der er endda en sammenhæng mellem gravides indtagelse af kød og
børnenes tendens til overvægt senere i livet.
En ny undersøgelse fra Statens Serum Institut tyder på, at overvægt
kan hænge sammen med mors kødindtag under graviditeten. Børn af mødre,
der spiste meget animalsk protein under graviditeten, bliver oftere
overvægtige som voksne. Der var tale om en fordobling for unge mænd og
mere end en tredobling for unge kvinder.
Det var kun børn af gravide, der spiste rødt kød i store mængder, der
havde øget tendens til overvægt.
De kvinder, hvis børn havde størst risiko for overvægt, spiste
gennemsnitligt 118 gram kød fra firbenede dyr hver dag. I kontrolgruppen
spiste kvinderne kun 13 gram kød om dagen i gennemsnit. (4)
Vi bør være meget forsigtige med at vejlede overvægtige og andre til
at indtage større mængder animalsk protein. Der mangler bevis for at det
hjælper med vægtproblemer eller på anden måde gavner, og meget tyder på,
at det blandt andet kan skade nyrerne på længere sigt.
Jeg har flere gange tidligere skrevet om det, og skrevet en lille
hjemmeside
proteinkur.dk
Der er mange grunde til, at overvægtige bør begrænse indtagelsen af
animalsk protein.
For meget animalsk protein kan både medvirke til overvægt og
problemer med helbredet.
Kilder:
(1) Peter Marckmann, Palle Osther, Agnes N. Pedersen, Bente
Jespersen. High-Protein Diets and Renal Health. Journal of Renal
Nutrition. Published Online: August 01, 2014. DOI:
http://dx.doi.org/10.1053/j.jrn.2014.06.002
(2) Massimo Cirillo m.fl. Protein intake and kidney function in the
middle-age population: contrast between cross-sectional and longitudinal
data. Nephrol. Dial. Transplant. (2014) doi: 10.1093/ndt/gfu056.
Abstract
(3)
PCRM | Gutiérrez OM, Muntner P, Rizk DV, et al. Dietary patterns and
risk of death and progression to ESRD in individuals with CKD: a cohort
study. American Journal of Kidney Diseases. 2014;64:204-213
(4)
Overvægt kan hænge sammen med mors kødindtag under graviditeten |
Ekaterina Maslova, Thorhallur I Halldorsson m.fl.
Maternal protein intake during pregnancy and offspring overweight 20 y
later. First published August 6, 2014, doi: 10.3945/ajcn.113.082222. Am
J Clin Nutr October 2014 ajcn.082222.
Abstract
Mail: B12-vitamin
... Er din vurdering, at B12 tilskud er overflødigt, når man som
vegetar lever med en varieret kost? I givet fald hvilken dosis i
mikrogram?
Tak og vh. Per
Hej Per
Vegetarer og især veganere bør altid tage B12 (eller regelmæssigt få
målt deres B12 status hos lægen).
Der er delte meninger om, hvor store doser B12, det er bedst at
indtage.
Hvis B12 status er i underkanten, bør man tage store mængder (nok
mindst 500 – 1.000 mikrogram dagligt eller flere gange dagligt i en
periode, senere mindre).
I nogle tilfælde vil lægen også ordinere indsprøjtninger med B12.
Hvis man ikke allerede er lidt i underkanten med B12 er 3 – 10
mikrogram måske nok. Men det er ikke noget problem at tage større
mængder.
Mangler du allerede B12-vitamin eller dine depoter er lave, ønsker du
at fylde dem op hurtigt og øge optagelsen af B12-vitamin, hvis det er
muligt.
Jeg tager selv 500 mikrogram et par gange om ugen.
Ofte vil det meste B12 i en tablet ikke blive optaget/udnyttet, så
hellere for meget end for lidt.
Pga. den måde B12-vitamin optages på i kroppen er biotilgængeligheden
af B12 lav ved høje doser.
Kroppen kan normalt højst optage 1½-2 mikrogram B12 fra et måltid mad
(hvis måltidet indeholder animalske fødevarer med den mængde B12) eller
fra en tablet. Optagelsen sker normalt via mavens recepter-system (Intrinsic
Factor).
Forskellige mave-tarmproblemer kan give problemer med optagelsen af
B12-vitamin, og nogle mennesker kan ikke eller stort set ikke optage
B-12 (fordi der ikke er nok af de celler, der producerer Intrinsic
Factor).
De fleste af os vil dog som sagt kunne optage 1½-2 mikrogram B-12 fra
en måltid eller en tablet, der indeholder mindst den mængde B12-vitamin.
Tager du mere end det vil kun ca. 1% af resten blive optaget direkte
via tarmvæggen ind i blodstrømmen ved det, der kaldes passiv diffusion.
Tager du fx en tablet med 500 mikrogram B12, bliver 1½ - 2 mikrogram
optaget på den normale måde via receptorer i maven og 1 % af 500
mikrogram (5 mikrogram) optages direkte via tarmens slimhinder.
Den samlede mængde B12-vitamin, kroppen får gavn af fra en 500
mikrogram tablet, vil derfor sandsynligvis være et sted mellem 6 og 7
mikrogram.
Eksempel: 125 mikrogram 3 x dagligt = ca. i alt 8 mikrogram optaget
på en dag.
Eksempel: 500 mikrogram 3 x dagligt = ca. 20 mikrogram optaget.
Er du veganer, og du ikke mangler B12-vitamin, men blot ønsker at
vedligeholde din B12-vitamin status vil 500 mikrogram en gang eller to
om ugen sandsynligvis være nok.
Kroppen bruger kun 1-2 mikrogram dagligt.
Du kan også vælge en tablet der fx indeholder 5-10 mikrogram og tage
den hver dag. Det bør også være nok for de fleste.
På grund af de potentielle problemer med optagelsen af B12-vitamin,
vil jeg dog anbefale, at vegetarer enten tager lidt større mængder i en
tablet eller fx tager 5 - 10 mikrogram et par gange om dagen de fleste
dage.
Med venlig hilsen
John Buhl
Intet hjem er
komplet uden hengivenhed.
Du kan have alle de Picassoer i verden eller vægge lavet af guld, men
uden hengivenhed er det ingenting.
— Claudio
Luti