Lidt af det hele eller (næsten) kun det sunde?
Læs også artiklerne:
Alt med måde og
"Med måde" kan fungere som et fornuftigt råd
En del mennesker kan sagtens gennemføre og fastholde selv meget
omfattende kostændringer indenfor kort tid, og derved opleve et stort
udbytte, hvis de får god viden, god vejledning og evt. støtte og
opbakning i en periode.
Det er sjældent let at gennemføre omfattende ændringer i ens
kostvaner, men:
- Det er ikke så svært som mange
tror, hvis det gøres rigtigt.
- Det er i de fleste tilfælde
lettere at gennemføre store og nødvendige ændringer hurtigt eller
med det samme, frem for at lade det trække ud over en længere
periode.
Hvis du får besked på og begynder at tro på, at så længe du spiser
"alt med måde", spiser du sundt, har du ikke store chancer for at
opleve, hvor stor betydning meget sunde kostvaner kan have for velvære
og helbred.
"Alt med måde" er i de fleste tilfælde en forfærdelig ide, som for
længst har vist sig at være en dårlig løsning -- især når det gælder
svært overvægtige og syge mennesker, som ønsker at få indført de
kostændringer, der vil hjælpe dem.
De fleste mennesker mangler eller vil have gavn af væsentlig flere af
de plantestoffer, som vi finder i frugt, grøntsager, fuldkorn,
bælgfrugter og nødder.
Det er derfor en rigtig smart ide -- eller som tommelfingerregel --
at:
- væsentlig mindske indtagelsen af
animalske fødevare samt raffinerede fødevarer som sukker, hvidt brød
og olie
- væsentelig øge mængden af sunde
vegetabilske fødevarer.
Det behøver grundlæggende set ikke, at være mere kompliceret end det.
De slatne kostråd, som mange får fra deres læge, diætist eller
"coach" er ofte helt utilstrækkelige (og i nogle tilfælde direkte
skadelige), hvilket medfører, at de fleste syge eller overvægtige
forsøger at leve efter kostråd, der ikke gør den store forskel.
Efterhånden får mange derfor den ide, at kosten nok alligevel ikke
betyder særlig meget.
Det er ærgerligt, for det er netop de helt utilstrækkelige
kostændringer, som er den væsentligste årsag til, at så mange ikke
bliver raske eller slanke efter kostændringer, selv om det kunne være
sket.
Medmindre du har en god ide om eller får brugbare og konkrete
anvisninger om, hvad præcist "med måde" betyder, løber det hele hurtigt
ud i sandet og bliver meningsløst.
Mit forslag
- Lad være med at spise/drikke
noget usundt "med måde", hvis du rimelig let blot kan lade være med
at spise/drikke det.
- Hvis du ikke føler, at du kan
undvære noget usundt, så sæt en konkret og realistisk begrænsning
for, hvor meget du vil spise/drikke af det (og nyd det uden dårlig
samvittighed).
- Fokuser på at spise mere af det
sunde -- og lær at vælge og/eller tilberede det sunde, så du holder
af det. Det kræver lidt tålmodighed og eksperimentering, men det kan
sagtens lade sig gøre. Den største udfordring er som regel at ændre
ens holdning til maden og give de nye kostvaner en chance.
Lidt af hvert
ADHD
Færre små skoledrenge får adhd-medicin
Adhd-medicin gives til 27 procent færre drenge i dag end i 2011.
Jacob på 8 år fik adhd-medicin første gang sidste år og har det nu langt
bedre.
Læs
mere på politiken.dk
De Radikale: Børn skal ikke have medicin mod adhd
Andre former for hjælp skal prøves i seks måneder, før læger må
bruge medicin, foreslår R. For ensidigt, siger professor i psykiatri.
Læs
mere på politiken.dk
Sorte pletter på adhd-børnenes danmarkskort
Der er store kommunale forskelle på, hvor mange børn der får
adhd-medicin. Fortæl mig, hvor du bor, og jeg skal sige, om dit barn får
adhd-medicin. Næsten så groft kan det siges. Mens mindre end 10 børn per
1.000 får adhd-medicin i Esbjerg Kommune, er der mere end 20 børn per
1.000 i nabokommunen lige sydfor, Tønder.
Læs
mere på politiken.dk
Studie forbinder usund graviditet med højere risiko for ADHD
Der er en sammenhængen mellem en fed og sukkerrig diæt under
graviditeten og øget risiko for ADHD-symptomer og andre
adfærdsvanskeligheder hos børn, fordi en usund graviditetskost med
masser af slik og bearbejdet mad kan føre til DNA-forandringer, som
påvirker udviklingen af hjerneområder med relation til ADHD. Det viser
en ny undersøgelse.
Læs
mere på videnskab.dk
Indeklima
Forsker advarer: Flourstoffer i møbler og tøj rammer børn og
gravide
En ledende forsker slår fast i en ny undersøgelse, at grænseværdierne
for fluorstoffer er sat 100 gange for højt. Stoffet kan påvirke gravide
og børn.
De findes overalt, fluorstofferne. I vores møbler, i vores tøj, sko og
fødevareemballage. I støvet i vores hjem, i gulvtæpper, stegepander og
gryder.
Læs
mere på livsstil.tv2.dk
Luftforurening er værst, når vi er indendørs
Et nyt studie blandt københavnere viser, at det står værst til med
luftforureningen, når vi er inden for husets fire vægge. Et studie
publiceret i tidsskriftet Atmospheric Environment viser nemlig, at 90
procent af al den luftforurening, vi udsættes for, sker, mens vi er
indenfor.
Læs
mere på videnskab.dk
Sådan får du et godt indeklima derhjemme
For at få et sundt indeklima, er det først og fremmest vigtigt at
lufte ud. Flere gange om dagen. Gerne 5 minutter af gangen, helst 10. Og
det er altså ikke nok bare at åbne et vindue i den ene ende af huset og
så forvente, at det spreder sig til resten af hytten. Der skal
gennemtræk til.
Læs
mere på videnskab.dk
Overvægt og helbred
Lille vægtstigning fordobler risiko for type 2-diabetes
Bare 6-7 kilo ekstra på sidebenene giver dobbelt så stor risiko for type
2-diabetes. Det viser et nyt svensk studie, der har sammenlignet 4000
tvillingers BMI-tal. Diabetesforeningen finder resultatet
bemærkelsesværdigt.
Læs
mere på diabetes.dk
Hjernen er ti år ældre hos overvægtige midaldrende end hos slanke
For mange kilo på sidebenene kan have konsekvenser for hjernens aldring.
Midaldrendende overvægtige menneskers mængde af såkaldt hvid substans i
hjernen er nemlig tilsvarende mængden hos en slank person, som er ti år
ældre, viser et nyt studie.
Læs
mere på videnskab.dk