Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 34, 2019


  • Er ketosediæter sikre?
  • Kræftens Bekæmpelse: 48.000 flere danskere kan få kræft af overvægt
  • Lidt af hvert

UGENS CITAT

"Hvis du ikke giver folk uddannelse, er det nemt at manipulere dem."

— Pele


Er ketosediæter sikre?

En ketosediæt er en kost eller diæt, der indeholder store mængder fedt.

Et studie har for nylig vist to uheldige virkninger af en ketosediæt: øget kolesterol i blodet og en stigning i markører for inflammation.

Forhøjet kolesterol er en risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme, og forhøjet inflammation i kroppen er sat i forbindelse med en lang række kroniske sygdomme.

I en periode på fire uger undersøgte forskere ændringer i blodets indhold af fedtstoffer (lipider) og tegn på inflammation i kroppen, når deltagerne gik fra deres normale kost over til en ketosediæt.

Baseline-kosten (den normale kost, før de ændrede kosten) indeholdt 50% kulhydrat, 35% fedt og 15% protein.

Ketosediæten, som deltagerne fulgte i fire uger, indeholdt 5% kulhydrat, 80% fedt og 15% protein.
Total kolesterol, LDL (det "dårlige" kolesterol) og markører for inflammation steg signifikant, i de fire uger deltagerne fulgte en ketosediæt.

Kilde: Michael Rosenbaum, Rudolph L. Leibel m.fl. Glucose and Lipid Homeostasis and Inflammation in Humans Following an Isocaloric Ketogenic Diet. First published: 08 May 2019 https://doi.org/10.1002/oby.22468
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.22468

Kommentar:

Kulhydrater er musklernes og især hjernens foretrukne brændstof. Derfor indeholder en sund kost for mennesker også mere kulhydrat end andre makronæringsstoffer.

En keto-diæt eller ketosediæt er en ekstrem low carb-kur. Det er en kur eller diæt, hvor indtagelsen af kulhydrater er så lav, at en proces i leveren begynder at omdanne fedt til ketonstoffer, som kroppen begynder at bruge som brændstof i stedet for glukose.

Ideen om at undgå kulhydrater er hamrende ulogisk, eftersom menneskekroppen er bygget til at foretrækker kulhydrater som energikilde.

Uraffinerede fødevarer, der er rige på kulhydrater, er samtidig fantastiske kilder til næringsstoffer og de vigtige kostfibre. Alle sunde fødevarer indeholder kulhydrater (frugt, grøntsager, bælgfrugter og kornprodukter).

Kostfibre er en form for kulhydrater, som kroppen har svært ved at nedbryde, og som derfor holder blodsukkeret stabilt, giver god mæthed og er et meget vigtigt "foder" for de gavnlige tarmbakterier
Kostfibre er også med til at sikre en god tarmfunktion, og når bakterierne i tarmene nedbryder kostfibrene dannes vigtige fedtsyrer i tyktarmen.

Der er visse situationer, hvor ketosediæter muligvis har deres berettigelse. Det gælder fx ved epilepsi. Men de umiddelbare positive virkninger, der ofte kan ses ved fx diabetes og insulinresistens, skal tages med et gran salt.

Det er indlysende, at blodsukkeret bliver mere stabilt, når en person ikke længere indtager kulhydrater af betydning, men problemet vender hurtigt tilbage, så snart diæten afsluttes, og der er risiko for en forværring på grund af de potentielle skader en ketosediæt kan forvolde.

De langsigtede konsekvenser af en ketosediæt er overvejende ukendte, og de fleste forskere og ernæringseksperter er betænkelige og fraråder dem.

Fravælg ketosediæter. Vælg en kost med sunde kilder til kulhydrater.


Kræftens Bekæmpelse: 48.000 flere danskere kan få kræft af overvægt

Gitte Laub Hansen, Kræftens Bekæmpelse, skriver i et debatindlæg på alttinget.dk, at flere borgere vil få kræft de næste 30 år som en direkte konsekvens af overvægt, og at overvægt øger risikoen for 13 forskellige kræftformer.

Derfor sætter Kræftens Bekæmpelse i de kommende år overvægt højt på dagsordenen. De vil fortælle danskerne om, hvordan de undgår fælderne i det fedmefremmede samfund, og arbejde på at påvirke politikere og beslutningstagere, men også inspirere den hjemlige fødevarebranche og detailhandel til at tage et medansvar for at løse overvægtsproblemet.

Som hun skriver: "Hvis udviklingen skal vendes, kræver det, at politikere, virksomheder og sundhedsaktører tager action og ansvar for at finde løsninger, der kan hjælpe os alle med at holde vægten og dermed nedsætte risikoen for kræft og andre alvorlige sygdomme".

Kommentar:

Er du interesseret i et vægttab, der holder, kan du starte med at læse e-bogen: Godt i gang med Sikker Slank. Den er gratis. Læs mere her.


Lidt af hvert

Farvel til tobak er helt afgørende for at nå FN’s verdensmål
Rygning har ikke blot store konsekvenser for vores sundhed, det truer også vores klode og skaber ulighed. Tobak modarbejder verdensmålene om at afskaffe fattigdom, stoppe sult, sikre uddannelse og bæredygtig fremtid, skriver professor i tobaksforebyggelse i dette debatindlæg.

Byens luftforurening er lige så skadelig som 20 cigaretter om dagen
Dansk forsker kalder det skræmmende, at ozon har så stærk en påvirkning.
Et liv i storbyen er et liv omgivet af forurening fra bilers udstødningsrør og kraftværkers skorstene. Nu viser et nyt studie, at de mikroskopiske partikler og ozonmolekyler, der fylder luften i storbyen, gør lige så stor skade på byboernes lunger, som havde de røget 20 cigaretter om dagen.
Læs mere på ing.dk

Lufter du rigtigt ud? Se, hvordan du bedst laver gennemtræk i huset
En tommelfingerregel er, at man skal lufte ud tre gange om dagen i 5-10 minutter. Men gør du det på den rigtige og mest effektive måde? Denne video fra Bolius viser dig, hvordan du laver gennemtræk på den rigtige måde.
Læs mere på sondagsavisen.dk


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.