Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 35, 2006
- Sund kost mod prostatakræft
- Ny advarsel om medicin mod ADHD
- Mail: Diabetes og kost
- Mail: Lavt blodtryk
- Ugens læsertip
Kære læser
Send en mail, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til
nyhedsbrevet, eller hvis der er bestemte emner, du ønsker, vi skal tage
op.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
"Held er det, der sker, når
forberedelse møder mulighed."
– Seneca, Romersk filosof
1) Sund kost mod prostatakræft
Forskere undersøgte om en plantebaseret kost kunne sinke udviklingen
af prostatakræft, eftersom den typiske kost i den vestlige del af
verden, der er rig på animalske fødevarer og fattig på planteføde, har
vist sig at fremme udvikling af sygdommen.
Eftersom kostændringer kan være stressende, inkluderede forskerne også
teknikker til stressreduktion som fx meditation.
Ti mænd med tilbagevendende prostatakræft øgede deres indtagelse af
frugt, grøntsager, bønner og fuldkornsprodukter over en periode på seks
måneder.
Sammenlignet med seks måneder før den nye kost, sinkedes udviklingen af
prostatakræft hos de ti mænd.
(Integrative Cancer Therapies, Vol. 5, No. 3, 214-223 (2006)
http://ict.sagepub.com/cgi/content/abstract/5/3/214
2) Ny advarsel om medicin mod ADHD
Flere former for medicin, der bruges til behandling af ADHD – fx
Ritalin – skal fremover i USA mærkes med en ny advarsel om mulige
bivirkninger.
De nye advarsler inkluderer:
- Mulig risiko for pludselig død
- Alvorlige hjerteproblemer
- Aggression
- Mani
- Psykotisk opførsel
- Hæmmet vækst
- Slagtilfælde
- Synsproblemer
(All Headline News 22-08-2006)
http://www.allheadlinenews.com/articles/7004614109
Mere om Ritalin her:
http://www.nomedica.dk/ritalin.htm
3) Mail: Diabetes og veganerkost
Efter nyheden om, at veganerkost giver effektiv hjælp til diabetikere
http://www.nomedica.dk/ugeskrift31_2006.htm
modtog jeg nedenstående mail ...
Jeg vil gerne komme med en kommentar vedr. kulhydrater og diabetes 2.
Nemlig at hvis man sparer på kulhydraterne/stivelserne, spiser æg, kød,
oregano og andre krydderier i store mængder samt grøntsager, så
forsvinder diabetes 2 stort set. Jeg har selv prøvet det og virkningen
indtræder efter ca. 14 dage på en diæt, der slet ikke indeholder
kulhydrater, stivelse eller sukker. Sukkertallet faldt fra ca. 7 til 5 i
gennemsnit i løbet af 2 uger.
Det er nok muligt, at ikke alle kan tåle denne diæt, specielt ikke
hvis fedtstofskiftet ikke virker. Men teorien er altså, at det er de
fint forarbejdede kulhydrater/stivelse, tilsatte syntetiske vitaminer og
sukker, der ikke kan nedbrydes. Det øgede sukkerindhold i blodet
ødelægger derefter de andre organer med hjertesvigt, højt kolesteroltal
mv. til følge pga. betændelsestilstande i organer og kredsløb.
Senere, når tilstandene igen er normaliserede, kan man godt starte
med at spise de gode kulhydrater (lavt glykæmisk index) igen, men stadig
holde sig langt væk fra kager, slik, cola og lignende.
Venlig hilsen
K.
Hej K.
Det er absolut ikke er en metode, jeg kan anbefale.
Den har været brugt til at klare flere forskellige helbredsproblemer
(bl.a. epilepsi, overvægt og diabetes), fordi du ved at udelade
kulhydrater (kommer ned på et minimum) tvinger kroppen væk fra at bruge
glukose som brændstof (som er det naturlige).
Det er ekstremt usundt og kan på længere sigt give masser af
helbredsproblemer, også selv om du evt. på kort sigt får lidt mere styr
på blodsukkeret.
Det skadelige i den "kur", du nævner, er:
- Mangel på gode kulhydrater (eller rettere mangel på alle de
gavnlige stoffer, du får sammen med sunde kilder til kulhydrater som
frugt, grøntsager, bælgfrugter og fuldkornsprodukter)
- Alt for mange animalske fødevarer.
De skadelige virkninger af for mange animalske fødevarer inkluderer
øget risiko for kræft og hjerte-kar-sygdomme.
Problemerne med animalske fødevarer er omfattende og er vel bedst
beskrevet i bogen The China Study
http://www.thechinastudy.com/about.html
Læs evt. også her om proteinkure:
http://www.drmcdougall.com/med_hot_highprotein.html
Type 2 diabetikere bør satse på at blive helt raske, og holde sig fra
kure, som alligevel ikke hjælper dem på længere sigt, men blot øger
risikoen for flere problemer.
De store mængder animalske fødevarer, der ofte anbefales i den salgs
kure, du her nævner, vil på ingen måde gavne diabetikere, selv om
blodsukkeret evt. i en periode falder pga. færre kulhydrater.
Den bedste kost ved diabetes – og en lang række andre sygdomme – er
en kost fri for animalske fødevarer. Altså en kost uden kød, fjerkræ,
æg, fisk, mælk og mejeriprodukter. Kosten skal også være fri for
raffinerede kulhydrater (sukker, hvidt mel mv.).
Det er naturligvis også meget vigtigt at dyrke tilstrækkelig motion
og sørge for god søvn.
Læs mere om sund kost og livsstil her:
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm
Er der for svært for dig helt at udelade animalske fødevarer – eller
hvis du ikke har lyst til eller mener du har behov for at gå så
”drastisk” til værks kan du evt. fortsætte med en lille smule kød, fisk
eller andre animalske fødevarer i din kost, men sørge for at kosten på
alle andre måder er perfekt.
Med venlig hilsen
John Buhl
4) Mail: Lavt blodtryk
Hej John
Jeg har fået tilsendt e-bogen Ung Længere og du bad om evt.
tilbagemelding.
Jeg har læst e-bogen ”Ung ... længere” og fundet den ret interessant,
der er en masse ting jeg kan bruge, men desværre manglede jeg noget,
både i denne bog og i de andre af dine bøger jeg har læst.
Det er ikke kun i dine bøger jeg mangler det, det er også i alt andet
jeg har læst som du ikke har skrevet.
Jeg lider bl.a. af for lavt blodtryk noget der er ligeså slemt som at
lide af for højt blodtryk, men desværre findes der meget lidt læsestof
om denne lidelse, i alt hvad man læser om at få det bedre er der afsnit
om hvad man kan gøre for at få sit blodtryk NED, men ikke en brik om
hvad vi stakler der lider af det modsatte gør for at få trykket OP.
Med venlig hilsen
Kirsten
Hej Kirsten
Det er meget sjældent at lavt blodtryk er en egentlig sygdom eller et
problem.
Og hvis det er, vil/bør lægen forsøge at finde ud af HVORFOR
blodtrykket er lavt.
Derfor skal du først og fremmest snakke med din læge om problemet,
hvis du ikke allerede har gjort det.
Den eneste løsning jeg kender (medmindre der er tale om en sygdom,
der på anden måde skal/kan behandles) er motion!
Motion er ofte effektiv. Daglig motion (evt. meget motion) vil måske
ikke få blodtrykket op (eller kun lidt op), men den vil fjerne
svimmelhed og andre symptomer, der kan være forbundet med lavt blodtryk.
Normalt er lavt blodtryk kun en fordel, blot det ikke er FOR lavt og
ikke skyldes en sygdom.
Med venlig hilsen
John Buhl
”En virkelig beslutning måles på
det faktum, at du har foretaget en ny handling. Hvis der ikke er
handling, har du ikke virkelig bestemt dig.”
-- Anthony Robbins, amerikansk
forfatter
5) Ugens læsertip
Opskrifter
Her er der nogle veganopskrifter på dansk:
http://www.vegoland.dk/vsp6.htm
Det er måske værd at nævne at de fleste vegetaropskrifter kan laves
vegansk ved at bytte om på nogen af ingredienserne.
Mælk findes jo i soja-, ris- og havreudgaver.
Æg kan erstattes på forskellige måder; jeg har hørt (har ikke prøvet
det selv) at hvis æg bliver brugt som bindemiddel kan man knuse hørfrø
og blande det med lidt vand så man får en klæbrig masse.
På den måde får man også omega-3.
Heini
Lidt om det, jeg gør som veganer
Om morgenen spiser jeg økologisk müsli fra Kornkammeret (fås i Fakta)
med frisk frugt og soyamælk. Af soyameælk bruger jeg Provamel plus
calcium fra helsekosten. Det er en dejlig mælk, som også er god til
madlavning, fx til stuvet spinat. Den smager også godt ovenpå jordbær og
anden frugt, den er sødet med lidt æblekoncentrat.
Til frokost spiser jeg groft rugbrød med fx. humus, tahin eller
jordnøddesmør dænget til med tomatskiver, agurk, rå løg, bønnespirer,
squash, peberfrugt, radiser, avokado, oliven, krydderurter, alt hvad man
kan finde på.
Humus laver jeg selv af kogte kikærter, der blendes og derefter
blandes med citronsaft, masser af knust hvidløg, tamari, tahin, olie
(ikke for meget), salt og peber (tilsæt lidt kogevand, hvis humusen
bliver for fast). Der findes andre opskrifter på humus, hver person har
næsten sin specielle.
Jordnøddesmør skal være den uden sukker, økologisk fx. fra Urtekram.
Bønnespirer kan man selv lave af mungbønner. Jeg har købt en speciel
spirekasse i en helsekostforretning engang.
Til frokost kan man bruge også kolde veganer postejer, og hvad med
frugtpålæg, som fås i gode udgaver i helsekosten. Tofu i mange varianter
er også en god spise.
Til mellemmåltider er der frugt, nødder og mandler, og helsekosten
har meget forskelligt, man kan falde for af sødt, fx. forskellige
riskager, kiks, småkager, der duer. Der findes også tofu-is, som smager
rigtig godt, der er bare meget sukker i, men man skal synde lidt. Der
findes kageopskrifter på veganbasis, så man selv kunne bage.
Til aften er der forskellige kogte grøntsager, supper, salater, vegan
postejer, der er mange muligheder.
Venlig hilsen
Hanne
Kommentar:
Lad os endelig få flere tips og eksempler på, hvordan vegetarer og
veganere spiser i løbet af en dag.
Mange ønsker at øge mængden af grønt og mindste mængden af kød, selv om
de ikke umiddelbart er indstillet på at blive vegetar. Indsend derfor
også meget gerne opskrifter på traditionel dansk mad, der er gjort
sundere ved at erstatte en del eller det meste af kødet med grønt.
Især tips til, hvordan man kan få veganerkost til at smage (eller næsten
smage) som ”almindelig” mad, gør det lettere for mange at undvære eller
nedtrappe forbruget af kød og andre animalske fødevarer.
Kommentar fra en læser vedr. sidste uges opskrift
Det nye med læsere som kommer med opskrifter er fint, men der bør
være mere specifikke mål på.
Jeg kan da ikke gætte hvor mange linser der skal til en portion
deller.
Venlig hilsen
Merete
Sidste uges nyhedsbrev kan du læse her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift34_2006.htm