Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 35, 2015
- Resistente bakterier og andre problemer med antibiotika
- Mail: For meget sukker og fedt
- Kosttilskud -- kun, hvad du har brug for (3). Plantestoffer
som kosttilskud
|
|
|
Det er vores viden -
de ting, vi er sikker på - der får verden til at gå galt, og holder os
fra at se og lære.
-- Lincoln Steffens.
Resistente bakterier og andre problemer med antibiotika
Antibiotika kan ikke kun gøre bakterier resistente - men i nogle
tilfælde også stærkere.
Bakterier kan blive resistente overfor antibiotika (så de ikke dør af
en antibiotikakur).
Et af de alvorlige problemer med resistente bakterier er, at de
overlever en kur med antibiotika.
Under kuren dør de bakterier, som er modtagelige overfor
antibiotikaen, hvorefter der er mere plads til de resistente, som nu
mere frit kan formere og brede sig.
Det er i sig selv en god grund til at afholde sig fra at bruge
antibiotika, medmindre der ikke er andre løsninger.
Men i nogle tilfælde bliver det endnu værre. En ny undersøgelse
viser, at resistens i sig selv kan gøre nogle bakterierne stærkere og
mere smitsomme.
Bakterien Pseudomonas aeruginosa, der forårsager infektioner i
patienter med cystisk fibrose eller svækket immunforsvar, bliver
stærkere og mere effektiv, hvis den bliver resistent.
I et forsøg indsatte forskerne bakterier i mus. Den resistente
bakterie udgjorde i starten 0,1 procent af bakteriestammerne, men efter
blot fem dage ugjorde den resistente, muterede bakterie mere end 40
procent af bakteriestammerne i musene.
Forskerne gav ikke musene nogle former for antibiotika, så bakterien
spredte sig ikke, fordi den var resistent, men fordi den var stærkere.
Kilder:
Videnskab.dk:
Antibiotika gør ikke bare bakterier resistente - men også stærkere
Damien Roux, Olga Danilchanka m.fl. Fitness cost of antibiotic
susceptibility during bacterial infection. Science Translational
Medicine 22 Jul 2015: Vol. 7, Issue 297, pp. 297ra114. DOI:
10.1126/scitranslmed.aab1621
Kommentar:
Det er et frygtindgydende scenarie, hvis nogle af de farligste
sygdomsfremkaldende bakterier bliver stærkere af at blive resistente.
Overforbrug af antibiotika til dyr og mennesker har altid været et
stort problem -- og selv nu, hvor problemets omfang er blevet tydelig
for enhver, bliver der anvendt enorme mængder af unødvendig antibiotika
til både dyr og mennesker.
Det er ikke kun antibiotikas evne til at danne resistente bakterier,
der er et problem. De ændringer, som antibiotika forårsager i
tarmfloraen, kan have vidtrækkende konsekvenser for en persons
fremtidige sundhed.
Fx er ...
Antibiotika til spædbørn forbundet med sygdomme i voksenlivet
En undersøgelse ledet af forskere ved University of Minnesota har
fundet en trevejs forbindelse imellem brug af antibiotika til spædbørn,
ændringer i tarmbakterier og sygdom senere i livet.
Ubalancerne i mikrobiotaen (tarmfloraen), kaldet dysbiosis, er sat i
forbindelse med smitsomme sygdomme, allergier og andre autoimmune
sygdomme, og endda fedme senere i livet.
Antibiotika er langt den mest almindelige receptpligtige medicin, der
gives til børn. Andre undersøgelser har vist omfattende kort- og
langsigtede virkninger af antibiotika på mangfoldigheden og
sammensætningen af bakterier i mikrobiotaen. Der er dokumentation for en
stærk sammenhæng mellem brug af antibiotika, ændringer i tarmbakterier
og sygdom i voksenalderen.
Kilde: Pajau Vangay, Tonya Ward, Jeffrey S. Gerber, Dan Knights.
Antibiotics, Pediatric Dysbiosis, and Disease. Cell Host & Microbe.
Volume 17, Issue 5, p553–564, 13 May 2015. DOI:
http://dx.doi.org/10.1016/j.chom.2015.04.006
Mail: for meget sukker og fedt
Jeg landede pladask midt i en heftig diskussion mellem en
kost-fanatiker, der mente at fedt er det værste vi kan spise og sukker
ikke er slemt, og en anden kost-fanatiker der mente at årsagen til fedme
og mange sygdomme er sukker og vi spiser for lidt fedt (hun er på en
low-carb kur og har læst mange bøger om det).
Det var ikke kønt at høre den aggressive måde de forsvarede sig på og
angreb den andens holdninger. Jeg forsøgte at blande mig ... og så blev
jeg jordet med nogle spydige kommentarer (fra begge!) om at jeg skam
ikke behøvede sige noget, hvis jeg ikke vidste noget!
Fedt-damen mente også at ekstra fedt i blodet ikke gør noget, fordi
det er medicinindustrien der har fundet på at kolesterol er farligt.
Jeg sad egentlig med en fornemmelse af, at jeg måske vidste mere om
ernæring, end de gjorde, men holdt min mund! :-)
Hvad mener du om den diskussion? Hvad er værst sukker eller fedt? Det
kan vel ikke være sundt at spise meget fedt og næsten undgå kulhydrater?
Mvh
Hanne
Hej Hanne
Nej, det kan ikke være sundt.
Både for meget sukker og for meget fedt i blodet er skadeligt.
Hvor meget, der er for meget, afhænger af flere faktorer, men mest
af, hvor sund du er og, hvor god form du er i.
Jo dårligere form, du er i, og jo mindre motion, du dyrker, desto
vigtigere er det (af mange grunde), at du holder igen med sukker og
fedt.
Der er stor forskel på i hvor stor udstrækning for meget sukker eller
fedt i kosten giver problemer.
Hvis du er i fysisk god form, kan dine muskler hurtigt optage det
sukker og fedt, der flyder rundt i blodet, efter du har spist noget med
for meget fedt og/eller for mange raffinerede kulhydrater som sukker og
hvidt brød.
Både for meget fedt, for meget kolesterol og for meget sukker i
blodet medvirker blandt andet til inflammation (betændelsestilstande) og
åreforkalkning -- og det fremmer udviklingen af en lang række sygdomme.
Hvis du er utrænet og i dårlig form, vil den sukker og det fedt, du
spiser, flyde rundt i blodet i flere timer efter, du har spist. Det er
på ingen måde godt.
Med venlig hilsen
John Buhl
Kosttilskud -- kun, hvad du har brug for (3)
Plantestoffer som kosttilskud
Fytokemikalier (også kaldt sekundære stoffer) er kemiske
forbindelser, der forekommer naturligt i planter. Phyto er det græske
ord for planter.
Planter producerer kemikalier for at beskytte sig mod miljømæssige
trusler som insekter, forurening og sygdom.
Der findes bogstavelig talt tusindvis af disse fytokemikalier i
vegetabilske fødevarer.
Mere og mere forskning viser, at en meget lang række af disse
fytokemikalier kan være med til at beskytte os mod sygdomme.
Vi ved rigtig meget om vigtigheden af og funktionen af vitaminer og
mineraler, men stadig kun meget lidt om de fleste af disse
fytokemikalier.
Forskellige vegetabilske fødevarer indeholder forskellige
fytokemikalier. Den bedste måde, at få den største variation og den
største mængde fytokemikalier på, er at spise en stor variation af
vegetabilske fødevarer i mange forskellige farver og i store mængder --
fx forskellige bær og frugter, forskellige spiselige svampe, forskellige
former for tang, alle former for grøntsager, fuldkorn, bønner, ærter,
linser, nødder og frø.
Nogle af disse fytokemikalier kan isoleres og derefter indtages som
ekstrakter i kosttilskud.
Selv om enkelte fytokemikalier i mange tilfælde kan fremhæves for
bestemte gode virkninger -- og derfor sælges i koncentreret form som
kosttilskud eller naturlægemidler -- må vi forstå, at det er helheden
(den hele mad, som den forekommer i naturen), og ikke eller ikke så
meget de enkelte stoffer, der er vigtige at indtage, og som har de
gavnlige virkninger.
Fytokemikalier arbejder sammen og sammen med resten af indholdet i
den mad, du spiser.
For at høste det fulde udbytte af fytokemikalier behøver du blot at
spise en stor variation af sunde vegetabilske fødevarer.
I nogle tilfælde -- især ved visse sygdomme -- kan udvalgte
plantestoffer, der er opkoncentrerede (fx som ekstrakter i kapsler) være
en god hjælp. Men det er samtidig vigtigt, at ekstrakter af udvalgte
plantedele ikke bliver en sovepude!
En del produkter kan bruges i en overgangsperiode, indtil kost og
livsstil er blevet ændret så meget, at disse produkter ikke længere
gavner.
Derefter bør personen holde op med at indtage enkelte koncentrerede
plantestoffer som kosttilskud, og i stedet få nok af alle næringsstoffer
og plantestoffer fra kosten.