Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 35, 2015


  1. Resistente bakterier og andre problemer med antibiotika
  2. Mail: For meget sukker og fedt
  3. Kosttilskud -- kun, hvad du har brug for (3). Plantestoffer som kosttilskud
 

Det er vores viden - de ting, vi er sikker på - der får verden til at gå galt, og holder os fra at se og lære.

-- Lincoln Steffens.


Resistente bakterier og andre problemer med antibiotika

Antibiotika kan ikke kun gøre bakterier resistente - men i nogle tilfælde også stærkere.

Bakterier kan blive resistente overfor antibiotika (så de ikke dør af en antibiotikakur).

Et af de alvorlige problemer med resistente bakterier er, at de overlever en kur med antibiotika.

Under kuren dør de bakterier, som er modtagelige overfor antibiotikaen, hvorefter der er mere plads til de resistente, som nu mere frit kan formere og brede sig.

Det er i sig selv en god grund til at afholde sig fra at bruge antibiotika, medmindre der ikke er andre løsninger.

Men i nogle tilfælde bliver det endnu værre. En ny undersøgelse viser, at resistens i sig selv kan gøre nogle bakterierne stærkere og mere smitsomme.

Bakterien Pseudomonas aeruginosa, der forårsager infektioner i patienter med cystisk fibrose eller svækket immunforsvar, bliver stærkere og mere effektiv, hvis den bliver resistent.

I et forsøg indsatte forskerne bakterier i mus. Den resistente bakterie udgjorde i starten 0,1 procent af bakteriestammerne, men efter blot fem dage ugjorde den resistente, muterede bakterie mere end 40 procent af bakteriestammerne i musene.

Forskerne gav ikke musene nogle former for antibiotika, så bakterien spredte sig ikke, fordi den var resistent, men fordi den var stærkere.

Kilder:

Videnskab.dk: Antibiotika gør ikke bare bakterier resistente - men også stærkere

Damien Roux, Olga Danilchanka m.fl. Fitness cost of antibiotic susceptibility during bacterial infection. Science Translational Medicine 22 Jul 2015: Vol. 7, Issue 297, pp. 297ra114. DOI: 10.1126/scitranslmed.aab1621

Kommentar:

Det er et frygtindgydende scenarie, hvis nogle af de farligste sygdomsfremkaldende bakterier bliver stærkere af at blive resistente.

Overforbrug af antibiotika til dyr og mennesker har altid været et stort problem -- og selv nu, hvor problemets omfang er blevet tydelig for enhver, bliver der anvendt enorme mængder af unødvendig antibiotika til både dyr og mennesker.

Det er ikke kun antibiotikas evne til at danne resistente bakterier, der er et problem. De ændringer, som antibiotika forårsager i tarmfloraen, kan have vidtrækkende konsekvenser for en persons fremtidige sundhed.

Fx er ...

Antibiotika til spædbørn forbundet med sygdomme i voksenlivet

En undersøgelse ledet af forskere ved University of Minnesota har fundet en trevejs forbindelse imellem brug af antibiotika til spædbørn, ændringer i tarmbakterier og sygdom senere i livet.

Ubalancerne i mikrobiotaen (tarmfloraen), kaldet dysbiosis, er sat i forbindelse med smitsomme sygdomme, allergier og andre autoimmune sygdomme, og endda fedme senere i livet.

Antibiotika er langt den mest almindelige receptpligtige medicin, der gives til børn. Andre undersøgelser har vist omfattende kort- og langsigtede virkninger af antibiotika på mangfoldigheden og sammensætningen af bakterier i mikrobiotaen. Der er dokumentation for en stærk sammenhæng mellem brug af antibiotika, ændringer i tarmbakterier og sygdom i voksenalderen.

Kilde: Pajau Vangay, Tonya Ward, Jeffrey S. Gerber, Dan Knights. Antibiotics, Pediatric Dysbiosis, and Disease. Cell Host & Microbe. Volume 17, Issue 5, p553–564, 13 May 2015. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.chom.2015.04.006


Mail: for meget sukker og fedt

Jeg landede pladask midt i en heftig diskussion mellem en kost-fanatiker, der mente at fedt er det værste vi kan spise og sukker ikke er slemt, og en anden kost-fanatiker der mente at årsagen til fedme og mange sygdomme er sukker og vi spiser for lidt fedt (hun er på en low-carb kur og har læst mange bøger om det).

Det var ikke kønt at høre den aggressive måde de forsvarede sig på og angreb den andens holdninger. Jeg forsøgte at blande mig ... og så blev jeg jordet med nogle spydige kommentarer (fra begge!) om at jeg skam ikke behøvede sige noget, hvis jeg ikke vidste noget!

Fedt-damen mente også at ekstra fedt i blodet ikke gør noget, fordi det er medicinindustrien der har fundet på at kolesterol er farligt.

Jeg sad egentlig med en fornemmelse af, at jeg måske vidste mere om ernæring, end de gjorde, men holdt min mund! :-)

Hvad mener du om den diskussion? Hvad er værst sukker eller fedt? Det kan vel ikke være sundt at spise meget fedt og næsten undgå kulhydrater?

Mvh
Hanne

Hej Hanne

Nej, det kan ikke være sundt.

Både for meget sukker og for meget fedt i blodet er skadeligt.

Hvor meget, der er for meget, afhænger af flere faktorer, men mest af, hvor sund du er og, hvor god form du er i.

Jo dårligere form, du er i, og jo mindre motion, du dyrker, desto vigtigere er det (af mange grunde), at du holder igen med sukker og fedt.

Der er stor forskel på i hvor stor udstrækning for meget sukker eller fedt i kosten giver problemer.

Hvis du er i fysisk god form, kan dine muskler hurtigt optage det sukker og fedt, der flyder rundt i blodet, efter du har spist noget med for meget fedt og/eller for mange raffinerede kulhydrater som sukker og hvidt brød.

Både for meget fedt, for meget kolesterol og for meget sukker i blodet medvirker blandt andet til inflammation (betændelsestilstande) og åreforkalkning -- og det fremmer udviklingen af en lang række sygdomme.

Hvis du er utrænet og i dårlig form, vil den sukker og det fedt, du spiser, flyde rundt i blodet i flere timer efter, du har spist. Det er på ingen måde godt.

Med venlig hilsen
John Buhl


Kosttilskud -- kun, hvad du har brug for (3)

Plantestoffer som kosttilskud

Fytokemikalier (også kaldt sekundære stoffer) er kemiske forbindelser, der forekommer naturligt i planter. Phyto er det græske ord for planter.

Planter producerer kemikalier for at beskytte sig mod miljømæssige trusler som insekter, forurening og sygdom.

Der findes bogstavelig talt tusindvis af disse fytokemikalier i vegetabilske fødevarer.

Mere og mere forskning viser, at en meget lang række af disse fytokemikalier kan være med til at beskytte os mod sygdomme.

Vi ved rigtig meget om vigtigheden af og funktionen af vitaminer og mineraler, men stadig kun meget lidt om de fleste af disse fytokemikalier.

Forskellige vegetabilske fødevarer indeholder forskellige fytokemikalier. Den bedste måde, at få den største variation og den største mængde fytokemikalier på, er at spise en stor variation af vegetabilske fødevarer i mange forskellige farver og i store mængder -- fx forskellige bær og frugter, forskellige spiselige svampe, forskellige former for tang, alle former for grøntsager, fuldkorn, bønner, ærter, linser, nødder og frø.

Nogle af disse fytokemikalier kan isoleres og derefter indtages som ekstrakter i kosttilskud.

Selv om enkelte fytokemikalier i mange tilfælde kan fremhæves for bestemte gode virkninger -- og derfor sælges i koncentreret form som kosttilskud eller naturlægemidler -- må vi forstå, at det er helheden (den hele mad, som den forekommer i naturen), og ikke eller ikke så meget de enkelte stoffer, der er vigtige at indtage, og som har de gavnlige virkninger.

Fytokemikalier arbejder sammen og sammen med resten af indholdet i den mad, du spiser.

For at høste det fulde udbytte af fytokemikalier behøver du blot at spise en stor variation af sunde vegetabilske fødevarer.

I nogle tilfælde -- især ved visse sygdomme -- kan udvalgte plantestoffer, der er opkoncentrerede (fx som ekstrakter i kapsler) være en god hjælp. Men det er samtidig vigtigt, at ekstrakter af udvalgte plantedele ikke bliver en sovepude!

En del produkter kan bruges i en overgangsperiode, indtil kost og livsstil er blevet ændret så meget, at disse produkter ikke længere gavner.

Derefter bør personen holde op med at indtage enkelte koncentrerede plantestoffer som kosttilskud, og i stedet få nok af alle næringsstoffer og plantestoffer fra kosten.

   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.