Hvordan en kaloriebegrænset kost forlænger livet
Overspisning kan føre til sundhedsmæssige problemer -- såsom fedme,
diabetes og hjertesygdomme -- der kan forkorte ens liv.
Omvendt har flere undersøgelser vist, at kaloriebegrænsning til under
kalorieindholdet i en normal kost, kan føre til et længere liv.
En kaloriebegrænset kost, der er korrekt sammensat rent
ernæringsmæssigt, ser ud til at hjælpe med at øge levealderen og sinke
udviklingen af aldersrelaterede sygdomme.
Forskning har vist, at kaloriebegrænsning ændrer niveauet af hormoner
og lipidmetabolitter, og ændrer energistofskiftet. Men forskerne kender
stadig ikke de præcise biokemiske forandringer, kroppen gennemgår under
kaloriebegrænsning, og ingen har bestemt dens langsigtede virkninger. Et
hold forskere gik derfor i gang med at undersøge de metaboliske
reaktioner hos mus, der var på langvarige kaloriebegrænsede diæter.
Forskerne opdelte mus i fire kostkategorier:
1) lavt fedtindhold
2) lavt fedtindhold med kaloriebegrænsning
3) højt fedtindhold
4) højt fedtindhold med kaloriebegrænsning.
Musene fik den tildelte type af foder i mere end et år.
Forskerne fandt, at kaloriebegrænsning havde en meget større effekt
på metaboliske resultater end mængden af fedt i kosten.
Mus på diæter med højere kalorieindhold havde øget oxidativt stress,
forstyrret fedtstofskifte, undertrykt glykolyse og ændrede
tarm-mikrobielle metabolitter i forhold til dem på kaloriebegrænsede
diæter.
Kilde: Junfang Wu, Liu Yang, Shoufeng Li, Ping Huang, Yong Liu, Yulan
Wang, and Huiru Tang. Metabolomics Insights into the Modulatory Effects
of Long-Term Low Calorie Intake in Mice. J. Proteome Res., 2016, 15 (7),
pp 2299–2308. DOI: 10.1021/acs.jproteome.6b00336. Publication Date
(Web): June 07, 2016
Pressemeddelelse fra American Chemical Society om undersøgelsen
Kaloriebegrænsning mindsker inflammation
Det gælder også hos personer, der ikke er overvægtige eller som kun
er lidt overvægtige.
Du kan sandsynligvis blive sundere og forlænge livet ved at begrænse
din kalorieindtagelse. Det viser en ny stor undersøgelse ledet af
forskere ved Jean Mayer USDA Human Ernæring Research Center på Aging på
Tufts University.
Undersøgelsen, offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Aging,
viser, at en kaloriebegrænsning på 25% hos raske ikke-fede personer over
en periode på to år væsentligt kan sænke markører for kronisk
inflammation uden at have negativ indflydelse på dele af immunsystemet,
så længe kosten indeholder nok næringsstoffer på trods af det lavere
kalorieindtag.
Kronisk inflammation er skadelig for kroppens celler og spiller
derfor en vigtig rolle i udviklingen af aldersrelaterede sygdomme såsom
kræft, hjertesygdomme og demens.
220 deltagere blev delt op i to grupper. Den ene var en
kontrolgruppe, som fortsatte med at spise, som de plejede.
Forsøgsgruppen fik en mættende og ernæringsmæssigt dækkende kost, der
indeholder 25% færre kalorier. De fik også en multivitamin for at
forebygge mangel på mikronæringsstoffer.
Den ledende forsker, Simin Nikbin Meydani, udtaler: "Dette kan være
en af de mest magtfulde ikke-genetiske indgreb for at bremse aldring,
øge vores sundhed og kvaliteten af vores liv."
Kilde: Simin N. Meydani m.fl.
Long term moderate calorie restriction inhibits inflammation without
impairing cell mediated immunity: a randomized controlled trial in
non-obese humans. AGING, July 2016, Vol 8 No 7.
Pressemeddelelse om undersøgelsen fra Tufts universitetet:
Moderately reducing calories in non-obese people reduces inflammation
Kommentar:
For de fleste er det næsten umuligt at sænke kalorieindholdet i deres
kost, ved blot at skære kalorier væk. Det kan lade sig gøre, men det
bliver som regel kun til lidt her og der, og tendensen er, at
kalorieindtagelsen langsomt stiger igen (eller personen sparer nogle
kalorier et sted -- men næsten ubevidst kompenserer ved at indtage flere
kalorier fra noget andet).
Når formålet er at tilvejebringe en kostplan, der virker helbredende
eller slankende, handler det som regel om, at kosten indeholder så mange
gavnlige og så få skadelige eller potentielt skadelige stoffer som
muligt i forhold til kalorieindholdet.
Det er smart, at de kalorier, du indtager, kommer sammen med så mange
gavnlige stoffer, så få skadelige stoffer og så meget mæthed og
tilfredshed, som det er muligt.
I praksis vil det sige:
1) Undgå så vidt muligt de tomme eller næsten tomme kalorier (sukker,
olie, raffinerede kulhydrater, sodavand og lignende).
2) Spis godt med frugt og grøntsager
3) Vælg mad, der gør dit mæt og tilfreds på en god og sund måde.
Hvis du ønsker at tilrettelægge en kaloriebegrænset kost med det
formål at tabe dig, klarer du det bedst ved at sikre, at din kost har en
høj slankeværdi.
Læs evt. mere i e-bogen: Sikker Slank -- kort fortalt. Kan
købes her
Når du sænker kalorieindholdet i din kost, er det nemlig særlig
vigtigt, at kosten er næringsrig i forhold til kalorieindholdet, som det
netop blandt andet er tilfældet med en kost, der har høj slankeværdi.
Du kan se de forskellige fødevarers slankeværdi på
kalorietabel.dk
Hvis du er undervægtig, bør du naturligvis ikke vælge en
kaloriebegrænset kost, men tværtimod indtage flere kalorier fra sunde
stivelsesrige og fedtrige fødevarer (fx nødder, avokado, ris, korn og
kartofler).
Lidt af hvert
Dieselskandalen giver beskidt luft i et årti endnu
Nye beregninger viser, at den fortsatte forurening med kvælstofilter
fra dieselbilernes udstødning har markant indflydelse på udslippet i
mange år fremover.
Læs
mere på ing.dk
DTU: Dårligt indeklima hæmmer fortsat indlæringen i folkeskolen
For syv år siden blev der bevilget 22 milliarder kroner til
forbedring af folkeskolens bygninger. Alligevel viser dugfrisk
undersøgelse fra DTU, at koncentrationen af CO2 i landets klasseværelser
fortsat er alt for høj. Og heldagsskolen gør det kun værre.
Læs
mere på ing.dk
Stueplanter kan støvsuge luften for farlige stoffer
Den rigtige plante kan være en effektiv luftrenser. Men den samme
plante virker ikke lige godt alle steder, viser nyt amerikansk studie.
Læs
mere på videnskab.dk