Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 35, 2018


  • Ingen beviser for at detox-kure virker
  • Lidt af hvert

UGENS CITAT

“Tænk før du taler. Læs før du tænker”

— Fran Lebowitz


Ingen beviser for, at detox-kure virker

Detox kure

videnskab.dk skriver i en artikel, at der ikke er beviser for at detox-kure virker.

Det er korrekt, at der mangler bevis for, at detox-kure virker. På samme måde som det er korrekt, at der ikke findes beviser for, at de ikke virker. Det kan altså ikke udelukkes, at nogle af de detox-kure, vi læser om, faktisk har en udrensende og på andre måder gunstig virkning.

Vi er i en slags ingenmandsland her, hvor der hverken er beviser for det ene eller det andet, men almindelig sund fornuft fortæller os, at de fleste detox-kure i bedste fald er tvivlsomme.

Fagfolk er enige om, at kroppen sagtens kan rense sig selv for giftstoffer medmindre, der er noget alvorligt galt. Spørgsmålet er, om det er muligt at øge denne udrensning ved hjælp af såkaldte detox-kure.

Som beskrevet i artiklen på videnskab.dk er vores lever fra naturens side designet til at håndtere store mængder giftstoffer. Det klarer den blandt andet ved først og fremmest at fokusere på at tage giftstoffer ud af kroppen, før den koncentrerer sig om noget andet.

Hvorvidt udvalgte fødevarer, måder at spise på, faste osv. kan have en virkning er en vedvarende kilde til debat og uenighed — især er mange alternative behandlere fortalere for forskellige detox-kure, hvorimod de fleste læger er modstandere eller skeptiske overfor detox-kure.

Det nævnes i artiklen, at nyrerne, tarmen og leveren er designet til at eliminere giftstoffer fra kroppen, og med mindre man lider af alvorlige sygdomme, er organerne vanvittigt gode til at gøre netop det.

Professor Bente Klarlund udtaler ifølge artiklen: »Kroppen renser sig selv for de stoffer, som den ikke har brug for, og kroppens kapacitet for at gøre det er meget stor. Har vi ikke brug for stofferne, eller er de skadelige, forsvinder de ud af kroppen som urin, afføring eller udåndingsluft. Det er forkert at tro, at man helt konkret kan skylle sundhedsskadelige stoffer ud af kroppen gennem en diæt.«

Jeg er næsten enig med Klarlund her, men det er oplagt, at en sund livsstil også hjælper kroppen med at holde sig fri for affaldsstoffer. Endda på mange måder. Derfor, hvis det endelig skal være, kan vi sige, at en sund livsstil også er en god "detox-kur".

Fx ved vi, at hjernen renser sig selv for affaldsstoffer, mens vi sover. Søvn har en antioxidant-virkninger, og under den dybe søvn er kroppens helbredende processer mest effektive (inkl. udskiftning er dårlige celler, fjernelse af affaldsstoffer mv.).

Motion hjælper os på mange måder — blandt andet ved at sikre et godt blodomløb, og at alle væsker i kroppen cirkulerer som de skal, hvilket har betydning for transport af næringsstoffer ud til alle celler og transport af toksiner og andet ubrugeligt væk fra cellerne og ud af kroppen.

Sunde kostvaner mindsker i vid udstrækning indtagelsen af toksiner og andre potentielt skadelige stoffer, og letter på den måde væsentlig kroppens arbejde med at udskille affaldsstoffer. Sunde fødevarer indeholder kostfibre, antioxidanter og udvalgte plantestoffer, der hjælper kroppen med at uskadeliggøre giftstoffer.

I de senere år har flere undersøgelser også vist, at der sker mange positive ting i kroppen under faste. Overskud af sukker og fedt fjernes fra blodet, toksiner i fedtvævet slippes fri (pga. vægttab), udslidte celler erstattes i større udstrækning med nye friske celler osv.

Udrensning er en naturlig proces i kroppen, og det bedste, vi kan gøre, er næsten altid at tilvejebringe de bedste betingelser for, at kroppen uhindret kan gøre sit arbejde med at holde sig sund og rask — inkl. udrensning af toksiner — ved at nyde en sund livsstil.


Lidt af hvert

Har verden brug for at blive reddet?
Stik modsat hvad mange tror, går det generelt bedre og bedre for Jordens samlede befolkning. Alligevel har vores klode stadig brug for din hjælp på vigtige områder, fortæller forskere.
Læs mere på videnskab.dk

Hvor gammel du føler dig påvirker sundhed og levetid
At føle sig yngre end sin fødselsattest er forbundet med positiv påvirkning på hukommelse, sundhed og levetid.
Læs mere på jyllands-posten.dk

Sodavand er ikke godt for noget, mener eksperter
Sodavand er ikke godt for noget, mener eksperter, men et glas i weekenden er o.k., og lightsodavand er marginalt bedre
I 2015 drak danskerne 566 millioner liter sodavand — eller hvad der svarer til knap to liter pr. dansker om ugen — og det øger risikoen for at få livsstilssygdomme og hjertesygdomme, ifølge Inger Larsen, klinisk diætist i Hjerteforeningen og artiklen i Søndagsavisen.
Læs mere på sondagsavisen.dk

Overborgmester vil afskaffe brændeovne i København
I sit oplæg til en ny budgetaftale for København vil overborgmester Frank Jensen ifølge artiklen forbyde nye brændeovne og give borgerne en præmie for at skrotte de gamle brændeovne.
Læs mere på ing.dk

Kødløse dage udfordrer bøfrestauranter
Langt flere vælger kødet fra. Det er en udfordring for de mange bøfrestauranter, der konkurrerer intensivt.
Restauranter med kød som det vigtigste på menukortet er pressede.
En undersøgelse gennemført af Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening viser, at 8,2 pct. af danskerne svarende til 465.000 personer undgår at spise kød mindst halvdelen af ugens dage. Det er mere end en fordobling i forhold til 2010. Der er omkring 100.00 vegetarer, som undgår alle former for kød. Også denne gruppe vokser kraftigt.
Læs mere på finans.dk

   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.