Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 35, 2020
- Plantebaserede
kostformer kan sænke blodtrykket, også selv om de indeholder
begrænsede mængder kød og mejeriprodukter
- Plantebaseret kost mod
prostatakræft
- Nødder som del af en kost, der
forebygger kræft og har andre fordele.
|
UGENS CITAT
"Hvis du kunne
sparke personen mellem benene, som er ansvarlig for de fleste af dine
problemer,
ville du ikke kunne sidde i en hel måned."
— Theodore
Roosevelt.
Plantebaserede kostformer kan sænke blodtrykket, også selv om de
indeholder begrænsede mængder kød og mejeriprodukter
Højt blodtryk er verdens førende risikofaktor for hjerteanfald,
slagtilfælde og andre hjerte-kar-sygdomme.
Forskere sammenlignede virkningen af syv former for plantebaseret
kost på blodtrykket i en systematisk gennemgang af tidligere
undersøgelser. De fandt, at en kost rig på vegetabilske fødevarer kan
indeholde begrænsede mængder af animalske fødevarer og stadig forbedre
blodtrykket.
Blodtryksreduktionen, forårsaget af en mere plantebaseret kost, ville
ifølge forskerne resultere i en 14 % reduktion i slagtilfælde, en 9 %
reduktion i hjerteanfald og en 7 % reduktion i den samlede dødelighed.
Hovedforfatter Joshua Gibbs fra University of Warwick: "I det
væsentlige er enhver skift mod en plantebaseret kost gavnlig."
En såkaldt DASH-kost (en kost, der specielt er designet til at sænke
blodtrykket) havde den største effekt. Den reducerede blodtrykket med
5,53 / 3,79 mmHg sammenlignet med en kontroldiæt, og med 8,74 / 6,05
mmHg sammenlignet med en såkaldt normal kost.[1][2]
Et blodtryk, der er over 135 / 85 mmHg anses for at være forhøjet.
Sundhed.dk har en oversigt over, hvornår blodtrykket er for højt.[3]
Blandt de måder at spise på, der blev undersøgt, var lacto-ovo
vegetar, vegansk, middelhavskost og en såkaldt DASH kost. Bortset fra
veganerkosten inkluderede alle de plantebaserede måder at spise på også
begrænsede mængder animalske fødevarer.
Det er ikke så underligt, at DASH-kosten ifølge denne undersøgelse
var bedst, eftersom den jo er sammensat med det formål at sænke
blodtrykket.
Ifølge hjerteforeningen kan DASH kosten indgå som en del af
behandlingen af forhøjet blodtryk. De skriver:
"DASH diæten (Dietary Approaches to Stop Hypertension) kan indgå som en
del af behandlingen af forhøjet blodtryk. En diæt specifikt sammensat
med det formål at sænke blodtrykket. DASH-kosten består af masser af
grønsager suppleret med fisk, havføde, fuldkorn, kostfibre, bælgfrugter,
frugt, bær, magre oste- og mælkeprodukter, gode planteolier samt magert
kød i ny og næ."[4]
Det kunne være interessant at se en sammenligning imellem en DASH
kost og en vegansk kost, som også var sammensat med det formål at sænke
blodtrykket.
Den gode nyhed er, at enhver fornuftig version af en plantebaseret
kost kan sænke blodtrykket og derved mindske risikoen for hjerteanfald,
slagtilfælde og andre hjerte-kar-sygdomme.
Kilder:
[1]
https://warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/plant-based_diets_shown
[2] Gibbs J, Gaskin E, Ji C, Miller MA and Cappuccio FP. ‘The effect of
plant-based dietary patterns on blood pressure: a systematic review and
meta-analysis of controlled intervention trials’, published in Journal
of Hypertension 2020; 38: in press. DOI: 10.1097/HJH0000000000002604
[3]
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerte-og-blodkar/illustrationer/tegning/hoejt-blodtryk-oversigtstegning/
[4]
https://hjerteforeningen.dk/2019/03/forhoejet-blodtryk-kan-ikke-fixes-med-lynkur-paa-14-dage/
Plantebaseret kost mod prostatakræft
Forskerne vurderede tre forskellige måder at spise på:
1) En sund kost, rig på frugt, grøntsager og planteproteiner som tofu
og nødder.
2) En saltrig vestlig kost inkl. alkohol, der inkluderer mere kød og
drikkevarer som øl og vin.
3) En sukkerrig vestlig kost med drikkevarer, der er rig på pasta,
pizza, desserter og sukkerholdige kulsyreholdige drikke.
En vestlig kost har generelt et højt indhold af animalske og
ultraforarbejdede fødevarer.
Forskerne fandt en sammenhæng mellem en sund plantebaseret kost og en
lavere risiko for prostatakræft.
En sukkerrig vestlig kost var forbundet med en øget risiko for
prostatakræft og så ud til at være en faktor i mere aggressive
kræftformer.
Kilde: Trudeau, K.; Rousseau, M.-C.; Barul, C.; Csizmadi, I.; Parent,
M.-É. Dietary Patterns Are Associated with Risk of Prostate Cancer in a
Population-Based Case-Control Study in Montreal, Canada. Nutrients 2020,
12, 1907.
https://medicalxpress.com/news/2020-07-link-healthy-diet-prostate-cancer.html
Nødder som del af en kost, der forebygger kræft og har andre fordele
I en artikel
fra American Institute for Cancer Research nævner de, at det er et
godt valg at inkludere nødder i en kost, der forebygger kræft og har
andre sundhedsmæssige fordele. De nævner også, at vi kan spise en
rimelig portion hver dag, uden at vægten stiger.
Der er bred enighed blandt ernæringseksperter om, at det er sundt at
inkludere små til moderate mængder nødder i den daglige kost.
Nødder og frø kan blandt andet være gode kilder til gavnlige
næringsstoffer som protein, E-vitamin, calcium, selen, zink, jern og
omega-3.
På grund af det høje fedt- og kalorieindhold mener nogle eksperter,
at det er bedst, hvis vi holder os til omkring en håndfuld nødder
og/eller frø dagligt.