Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 36, 2014
- Proteinhysteri
- Overvægt øger risikoen for kræft
- Naturligt lys på arbejdspladsen giver øget sundhed
|
|
|
Giv dig selv
frihed til at tænke og drømme for dig selv mindst en gang om dagen.
— Albert
Einstein
Proteinhysteri
Proteinhysteriet fortsætter ... godt hjulpet på vej af såkaldte
eksperter i ugeblade og på nettet.
Anbefaling af store mængder animalsk protein er desværre en tendens,
som på sigt kan få meget skadelige helbredsmæssige konsekvenser for de
overvægtige og andre, der ændrer deres kost, så den indeholder for meget
protein.
Ifølge artiklen: Protein er en livsstil i Weekend BT 30.8.2014
mener Pia Andreasen (ernærings- og husholdningsøkonom som er tilknyttet
Ude og Hjemme, hvor hun bl.a. skriver proteinrige opskrifter), at en
kvinde på 60 kg skal have 126 gram protein om dagen. Og en mand på 80 kg
skal indtage 168 gram protein om dagen.
Afdelingschef på DTU, Fødevareinstituttet, Gitte Gross, kommer
heldigvis også til orde i artiklen og siger, at en kvinde på 60 kg højst
bør indtage 90 gram protein dagligt, og en mand på 80 kg højst bør
indtage 120 gram protein dagligt.
Gitte Gross siger med rette højst.
Hun udtaler videre til BT: "Med grove fiberrige kulhydrater kan du
tabe dig fuldt ud lige så meget som med en proteinrig kost".
Som vi har været inde på mange gange, er proteinrige kostplaner en
dille, der på længere sigt kan gøre meget skade!
Det er ret underligt, at der i medierne er så meget fokus på, at vi
skal indtage mere protein, når det faktisk er en af de ting, der netop
ikke er et problem i danskernes kost. Vi får generelt mere end nok
protein i kosten.
Denne fokusering på protein har desværre også tendens til at tage
opmærksomheden væk fra de faktorer i danskernes kost, som er et
reelt problem — fx at vi får for lidt kostfibre og spiser for lidt frugt
og grønt — samtidig med, at vi spiser for meget junkmad.
Fødevarestyrelsen råder os til at få 10-20 % af energien fra protein.
I gennemsnit får vi ca. 15 % af energien fra protein.
WHO (Verdenssundhedsorganisationen) anbefaler, at vi får omkring 0,8
gram protein per kilo kropsvægt (med indbygget sikkerhedsmargen).
0,8 gram er tydeligvis langt mindre end den mængde, som fortalerne
for proteinkure anbefaler (som ofte er helt op til 2-3 gram per kilo
kropsvægt).
De langsigtede konsekvenser af en kost med store mængder animalsk
protein kan være endog meget alvorlige.
Som beskrevet i artiklen:
Proteinkure kan skade nyrerne er de fleste fagfolk bekymrede over
konsekvenserne af en meget proteinrig kost — i det mindste når
proteinerne kommer fra kød og andre animalske fødevarer.
Både patienter med nyreproblemer og mennesker i risikogruppen for at
få nyreproblemer (ikke mindst svært overvægtige) skal ifølge de fleste
nyrelæger være påpasselige med ikke at indtage store mængder protein.
Og selv raske mennesker risikerer nyreskader på længere sigt, hvis de
får alt for mange proteiner.
For de fleste mennesker vil det også være en meget stor forbedring at
følge de 10 officielle kostråd, så hvorfor giver medierne overdreven
meget spalteplads til de forholdsvis få, der trækker i en anden retning?
Efter min mening er en varieret plantebaseret kost uden eller med kun
få raffinerede fødevarer — og med lidt eller kun få animalske fødevarer
— klart den sundeste kost.
Under alle omstændigheder er for lidt protein ikke et problem i vores
del af verden. I Danmark er der flere mennesker, som vil have gavn af at
spise mindre frem for mere protein.
Overvægt øger risikoen for kræft
Engelske forskere analyserede data om 5,24 millioner personer, der
var blevet fulgt i gennemsnitligt 7,5 år.
I alt udviklede 166.955 af disse personer en af de 22 kræftformer,
der blev undersøgt.
Det viste sig, at BMI (vægten) var forbundet med 17 ud af de 22
specifikke kræfttyper.
Undersøgelsen viste endda, at selv indenfor det normale område for
BMI (under 25) var et højere BMI forbundet med øget risiko for nogle
kræftformer.
Forskerne fandt, at en højere BMI var knyttet til øget risiko for at
udvikle tyktarms-, lever-, æggestokke- og brystkræft.
Derudover var der, for hver fem-point stigning i et BMI score (ca.
17,5 kg):
En 62% øget risiko for at udvikle livmoderkræft
En 31% øget risiko for galdeblæren kræft
En 25% øget risiko for nyrekræft
og En øget risiko for at udvikle livmoderhalskræft, kræft i
skjoldbruskkirtlen og leukæmi.
Kilde: Krishnan Bhaskaran m.fl. Body-mass index and risk of 22 specific
cancers: a population-based cohort study of 5•24 million UK adults. Aug
14, 2014. The Lancet. doi:10.1016/S0140-6736(14)60892-8.
The Independent:
Obesity increases risk of 10 common cancers, study finds
Kommentar:
Forskerne ved ikke præcist, hvordan for meget fedt på kroppen øger
kræftrisiko, men fedtvæv fremstiller forskellige stoffer og hormoner, som
blandt andet øger inflammation i kroppen og som kan få kræftceller til
at vokse.
Læs evt. artiklen:
Alternative kræftkure
Naturligt lys på arbejdspladsen giver øget sundhed
Dagslys på dit kontor forbedrer søvn, fysisk aktivitet og
livskvalitet.
Kontorarbejdere, der bliver eksponeret for mere lys, sover længere,
har bedre søvnkvalitet, er mere fysisk aktive og har en bedre
livskvalitet i forhold til kontoransatte, der bliver eksponeret for
mindre lys på arbejdspladsen.
Det viser en ny undersøgelse.
Studiegruppen omfattede 49 kontoransatte. 27 på arbejdspladser uden
vinduer og 22 på arbejdspladser med vinduer.
Medarbejdere med vinduer på arbejdspladsen fik 173 procent mere hvidt
lys eksponering i arbejdstiden og sov i gennemsnit 46 minutter mere per
nat end medarbejdere, der ikke var eksponeret for det naturlige lys på
arbejdspladsen.
Der var også en tendens til, at personer, der arbejder i kontorer med
vinduer, er mere fysisk aktive sammenlignet med dem, der arbejder på
arbejdspladser uden vinduer.
Kilde: Phyllis C. Zee m.fl. Impact of Windows and Daylight Exposure
on Overall Health and Sleep Quality of Office Workers: A Case-Control
Pilot Study. Journal of Clinical Sleep Medicine. June 2014.
http://dx.doi.org/10.5664/jcsm.3780.
Northwestern News
Kommentar:
Udsættelse for meget/nok lys om dagen — især om morgenen (det blå
morgenlys) gavner kroppen og immunsystemet. Det er også godt for
humøret, vågenhed og stofskiftet.
I artiklen:
Døgnrytme og fedme kan du læse, hvordan forskere mener, at rod i den
naturlige døgnrytme påvirker sundheden ved at forstyrre de systemer i
hjernen, der regulerer stofskiftet, og derfor fører til en øget risiko
for at udvikle fedme og diabetes.
Få er de, der
ser med deres egne øjne og føler med deres egne hjerter.
— Albert
Einstein