En vestlig kost øger risikoen for Alzheimers
På verdensplan lider omkring 42 millioner mennesker af demens.
Alzheimers sygdom er den mest almindelige form for demens. Forekomsten
af Alzheimers sygdom er stigende på verdensplan.
De vigtigste risikofaktorer synes at være knyttet til kosten. Det er
ifølge en undersøgelse især forbruget af kød, søde sager og fedtrige
mejeriprodukter, der øger risikoen for Alzheimers.
Da Japan gik fra den traditionelle japanske kost til en mere vestlig
kost steg forekomsten af Alzheimers sygdom fra 1% i 1985 til 7% i 2008.
Hovedpunkter i en videnskabelig gennemgang af undersøgelser:
- Den vigtigste forbindelse mellem
Alzheimers og kosten ser ud til at være, at kød øger forekomsten.
Men også æg og fedtrige mejeriprodukter bidrager til en øget risiko.
- En kost rig på korn, frugt,
grøntsager og fisk er forbundet med nedsat risiko for Alzheimers,
men disse fødevarer kan ikke imødegå de negative virkningerne af
kød, æg og fedtrige mejeriprodukter.
- Højere D-vitaminstatus er
forbundet med nedsat risiko for AD.
(1)
En anden undersøgelse har vist, at blåbær modvirker Alzheimers.
Blåbær er fyldt med antioxidanter, som menes at kunne hjælpe med at
forhindre de ødelæggende virkninger af Alzheimers.
Konklusionen fra to undersøgelser er, at blåbær i en vis udstrækning
kan hjælpe patienter med kognitive svækkelser, som endnu ikke har
udviklet kognitive problemer, men måske ikke give målbar virkning hos
personer med mindre hukommmelsesproblemer eller hos de personer, som
endnu ikke har udviklet kognitive problemer.(2)
Kilder:
(1) William B. Grant. Using Multicountry Ecological and Observational
Studies to Determine Dietary Risk Factors for Alzheimer's Disease.
Journal of the American College of Nutrition. Volume 35, 2016 - Issue 5
http://dx.doi.org/10.1080/07315724.2016.1161566
(2) Kilde: American Chemical Society. "Blueberries, the well-known
'super fruit,' could help fight Alzheimer's." ScienceDaily. ScienceDaily,
14 March 2016. <www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160314084821.htm>
Kommentar:
Relativ enkle justeringer i kost og livsstil kan mindske risikoen for
Alzheimers:
- Spis mindre kød (eller undgå det
helt). Erstat evt. noget eller en del af kødet med fisk.
- Hvis du spiser æg, så hold dig
til højst 3-4 æg om ugen.
- Fravælg fedtrige mejeriprodukter.
- Få nok sol. Tag tilskud af
D-vitamin, hvis du ikke får nok D-vitamin fra solen, eller i de
perioder på året, hvor du ikke får nok D-vitamin.
- Spis godt med frugt og
grøntsager. Spis gerne blåbær og andre bær dagligt.
- Vælg fuldkorn, når du spiser
kornprodukter. Læs mere på fuldkornsprodukter.dk
- Motion.
- God søvn og nok søvn.
Lidt af hvert ...
Gigtpatienter bør passe på med mættet fedt
Ifølge en artikel på gigtforeningen.dk får 97% af danskerne for meget
mættet fedt.
Mættet fedt øger kolesteroltallet og risikoen for at udvikle
hjerte-kar-sygdomme. Da risikoen for hjerte-kar-sygdomme er øget ved
flere gigtsygdomme, er det vigtigt at skære ned på de fødevarer, der
indeholder meget mættet fedt. Mennesker med leddegigt har f.eks. en
dobbelt så stor risiko for at få hjerte-kar-sygdomme i forhold til den
generelle befolkning.
Eftersom omega-3 kan mindske inflammation og begrænse smerter hos
mennesker med gigt -- og fordi den har en beskyttende virkning på
hjerte-kar-sygdomme -- kan det være særlig vigtig for gigtpatienter at
være opmærksomme på at få nok omega-3 og evt. sænke mængden af omega-6 i
kosten.
Læs
mere på gigtforeningen.dk
Pesticidbelastningen stadig lavest i danske afgrøder
Dansk frugt og grønt er generelt mindre belastet med pesticidrester
end tilsvarende importerede afgrøder på det danske marked. Det fremgår
af en undersøgelse, DTU Fødevareinstituttet har lavet for
Fødevarestyrelsen. Pesticidrester i frugt og grønt, der sælges i
Danmark, udgør dog ikke en sundhedsrisiko, når man spiser en
gennemsnitlig og varieret kost – uanset hvor afgrøderne er fra.
Læs
mere på food.dtu.dk
Medicin
Derfor kan man få angst af antidepressiv medicin
Antidepressiv medicin har vist sig at forværre angst, hvilket fører
til at mange patienter stopper behandlingen.
Læs
mere på videnskab.dk
Mennesker med angst og depression står stille i nuet
Tiden føles langsommere for mennesker med angst og depression. De er
fanget i et uendeligt og fremtidsløst nu, forklarer tidsforsker.
Opdagelsen af patienternes ødelagte fornemmelse for fremtiden vækker
interesse og genklang hos forsker fra Aarhus Universitet.
Læs
mere på videnskab.dk
At være ulykkelig er ikke en psykisk sygdom
Det er vigtigt at debattere, om vi diagnosticerer for mange med
psykiske lidelser, mener Psykiatrifonden.
Læs
mere på dr.dk
Rygestop
Brug hjælp, når du vil holde op med at ryge
Otte ud af ti danske rygere har forsøgt at holde helt op med at
ryge, men er faldet i igen, viser en ny undersøgelse for
Sundhedsstyrelsen. Hjælpen kan være et gratis opkald til Stoplinien. Men
op mod 9 ud af 10 rygere har ikke overvejet at søge hjælp der.
Læs
mere på sundhedsstyrelsen.dk
Uvidenhed forhindrer ofte succesfuldt rygestop
Mere end hver anden ryger ønsker at kvitte smøgerne.
Sundhedsstyrelsen lancerer ny kampagne i kampen mod røg.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Klarlund: Det er vigtigt at gå efter røgen - ikke rygeren
Bente Klarlund Pedersen fastslår, at passiv rygning er farligt, men
skal man gå efter røgen eller efter rygeren?
Læs
mere på politiken.dk