Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 36, 2017


  • Højt saltindtag forbundet med fordoblet risiko for hjertesvigt
  • Det »gode« kolesterol er i virkeligheden noget dårligt. Faktisk kan det koste dig livet
  • Høj sukkerindtag hos gravide, øget allergi hos børnene
  • Lys har »overraskende« stor effekt på depression
  • Lidt af hvert
 

UGENS CITAT

"Alder er som at bestige et bjerg. man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt."

— Ingrid Bergman


Højt saltindtag forbundet med fordoblet risiko for hjertesvigthjerteproblemer

Højt saltindtag er forbundet med en dobbelt så høj risiko for hjertesvigt ifølge en undersøgelse af mere end 4.000 mennesker, der strakte sig over 12 år.

Professor Pekka Jousilahti -- en af forskerne bag undersøgelsen -- udtaler: "Hjertet kan ikke lide salt. Høje saltindtag øger risikoen for hjertesvigt markant. Denne saltrelaterede stigning i hjertesvigtrisiko var uafhængig af blodtryk."

"Folk, der indtog mere end 13,7 gram salt dagligt, havde en to gange højere risiko for hjertesvigt i forhold til dem, der indtog mindre end 6,8 gram," fortsatte han. "Det optimale daglige saltindtag er sandsynligvis endnu lavere end 6,8 gram. Verdenssundhedsorganisationen anbefaler maksimalt 5 gram om dagen, og det fysiologiske behov er 2 til 3 gram om dagen."

Kilde: European Society of Cardiology. "High salt intake associated with doubled risk of heart failure." ScienceDaily. ScienceDaily, 27 August 2017. <www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170827101752.htm>

Kommentar:

Interessant, at risikoen ved et højt saltindtag var uafhængigt af blodtryk. Man kan altså ikke blot drysse ekstra salt på maden, fordi man har et normalt blodtryk.


Det »gode« kolesterol er i virkeligheden noget dårligt. Faktisk kan det koste dig livet

Mennesker med meget høje niveauer af HDL i blodet viser sig at have en markant højere dødelighed end folk med et almindeligt HDL-niveau.

Forskerne har regnet på data for 116.000 personer, der har deltaget i de såkaldte Herlev-Østerbro-undersøgelser og koblet dem med data om dødsfald fra CPR-registeret.

Her viste det sig, at mænd med et ekstremt højt niveau af HDL i blodet - mere end 3,0 mmol/L - havde en 106 procent højere dødelighed end mænd med et normalt HDL-niveau. Derudover havde mænd i den næste gruppe med meget høje niveauer - 2,5-2,99 mmol/L - 36 procent højere dødelighed.

Hos kvinderne havde de med et ekstremt højt niveau af HDL – mere end 3,5 mmol/L - 68 procent højere dødelighed end normalgruppen.

Læs mere på b.dk


Vegetar bogpakke  * SPAR 40% *

To populære bøger om vegetarkost og veganerkost:

Den plantebaserede kost af Maria Felding, der er klinisk diætist og uddannet kandidat i klinisk ernæring, og læge Toboas Schmidt Hansen. Bogen gennemgår kostmyter og misforståelser omkring inflammation, antioxi­danter, mættet fedt, insulinresistens og mange andre populære emner samt alle de hyppigt stillede spørgsmål omkring plantebaseret ernæring. Derudover gives en grundig guide til, hvordan man kan leve plantebaseret, inkl. opskrifter til at komme i gang.

Mere Vegetar Light af Karina Schramm er en hardcover bog på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter, der byder på noget for alle. Bogen  gør det nemt at spise sundt og fedtfattigt. Masser af lækre opskrifter på veganer- og vegetarretter.

Læs mere >>


Høj sukkerindtag hos gravide, øget allergi hos børnene

Høj sukkerindtagelse under graviditeten kan øge risikoen for allergi og allergisk astma hos børnene. Det viser en undersøgelse.

Hos de 20 % af mødrene, der havde den højeste indtagelse af sukker, var der en øget risiko for allergi på 38 % hos deres børn 101 % for allergisk astma sammenlignet med de 20 % af mødre med det laveste sukkerindtag.

Undersøgelsen kan ikke sige om sukkeret er årsagen til øget forekomst af allergi og allergisk astma eller om andre faktorer spiller en rolle.

Kilde: Queen Mary University of London. "Sugar intake during pregnancy is associated with allergy and allergic asthma in children." ScienceDaily. ScienceDaily, 5 July 2017. <www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170705211904.htm>.


Lys har »overraskende« stor effekt på depression

Forskere undersøgte, hvordan 67 mennesker med depression reagerede på sollys under deres ophold på en sengeafdeling på Psykiatrisk Center ved Rigshospitalet i København.

Styrken af dagslyset på værelserne placeret mod sydøst målte forskerne til at være 20 gange stærkere end i værelserne mod nordvest.

Da tallene blev gjort op, kunne de konstatere, at de 29 patienter, som lå i sydøstvendte rum med mest sollys, blev udskrevet efter gennemsnitligt 29 dage.

Det var 30 dage tidligere end patienterne i nordvestvendte rum, som blev udskrevet efter 59 dage i gennemsnit.
Læs mere på videnskab.dkLidt af hvert

Er hospitalsinfektioner et større problem, end vi har troet?

Mange danskere får en infektion under hospitalsindlæggelse med store menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser til følge. Omkring hver tiende, som kommer på hospitalet, får en infektion oven i købet. Alene i EU koster hospitalsinfektioner 37.000 mennesker livet hvert år. Men mange af dødsfaldene kan undgås med bedre håndhygiejne.
Læs mere på videnskab.dk

Kan kemikalier i dagligdagen forstyrre hormoner og fremme overvægt?
En undersøgelse tyder på, at en række almindelige kemikalier i vores hverdag, der tilsættes fødevarer og andet, kan medvirke til overvægt.
Læs mere på slankenyt.dk   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.