Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 36, 2020


  • Antibiotika forbundet med øget risiko for inflammatorisk tarmsygdom
  • Vi ældes sundere med et passende niveau af jern i blodet
  • Nyt studie tyder på, at motion kan forsinke eller forhindre synstab
  • Storrygere har kæmpe øget risiko for alvorlige sygdomme
  • Nye anbefalinger om alkohol på vej?
  • Studie: At betro sig til en ven er den bedste måde at forebygge depression.

UGENS CITAT

"Hvis du dømmer mennesker, har du ikke tid til at elske dem."
— Mother Teresa.


Antibiotika forbundet med øget risiko for inflammatorisk tarmsygdom

I den hidtil største undersøgelse, der forbinder antibiotikabehandling og risiko for inflammatorisk tarmsygdom, kunne forskere i Sverige og USA påvise, at hyppigere brug af antibiotika var forbundet med udviklingen af inflammatorisk tarmsygdom og dens undertyper ulcerøs colitis og Crohns sygdom.

Tidligere brug af antibiotika var forbundet med en næsten dobbelt så stor risiko for inflammatorisk tarmsygdom. Der blev observeret øget risiko for både ulcerøs colitis og Crohns sygdom — det gjaldt især ved brug af bredspektret antibiotika.

Kilde: Karolinska Institutet. "Antibiotics associated with increased risk of inflammatory bowel disease." ScienceDaily. ScienceDaily, 17 August 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200817191743.htm>


Vi ældes sundere med et passende niveau af jern i blodet

En international undersøgelse med genetiske data fra mere end en million mennesker peger på, at opretholdelse af et sundt niveau af jern i blodet kan have stor betydning for, at vi ældes bedre og lever længere.

Både for høje og for lave niveauer af jern er forbundet med aldersrelaterede tilstande som Parkinsons sygdom, leversygdom og et fald i kroppens evne til at bekæmpe infektion, efterhånden som vi ældes.

Dr. Paul Timmers fra Usher Institute ved University of Edinburgh, udtaler: "Vi er meget begejstrede for disse fund, da de kraftigt tyder på, at høje niveauer af jern i blodet reducerer vores sunde leveår, og at holde disse niveauer i kontrol kunne forhindre aldersrelateret skade. Vi spekulerer i, at vores fund om jernmetabolisme muligvis også kan begynde at forklare, hvorfor meget høje niveauer af jernrigt rødt kød i kosten er blevet knyttet til aldersrelaterede tilstande som hjertesygdomme."

Kilde: Blood iron levels could be key to slowing ageing

Det er kendt, at for meget jern i blodet — fx fra indtag af rødt kød — er skadeligt.

Omvendt kan en plantebaseret kost i nogle tilfælde indeholde for lidt jern. Mere om det, og hvad du kan gøre, i artiklen Jern i vegetarkost.

Som nævnt i den artikel kan kroppens manglende evne til i tilstrækkelig grad at regulere optagelsen af den jern, vi finder i kød (hæmjern), øge risikoen for, at vi får for meget jern, hvilket øger risikoen for visse alvorlige sygdomme.

Det er meget lettere for kroppen at regulere optagelsen af ikke-hæmjern (jern fra vegetabilske fødevarer), hvilket betyder, at vegetabilske fødevarer ikke giver risiko for overskud af jern.


Nyt studie tyder på, at motion kan forsinke eller forhindre synstab

En undersøgelse fra University of Virginia School of Medicine fandt, at motion reducerede den skadelige overvækst af blodkar i øjnene på mus med op til 45%. Denne overvækst af blodkar er en vigtig bidragyder til makuladegeneration og adskillige andre øjensygdomme.

Undersøgelsen tyder på, at motion kan reducere sværhedsgraden af makuladegeneration, en førende årsag til synstab, rapporterer forskerne.

Kilde: University of Virginia Health System. "Exercise can slow or prevent vision loss, study finds." ScienceDaily. ScienceDaily, 1 July 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200701100025.htm>


Storrygere har kæmpe øget risiko for alvorlige sygdomme

For hver daglig cigaret, en storryger ryger, øges risikoen for nogle sygdomme med mere end 30 %, ifølge en ny international undersøgelse.

Forskere fra Australien fandt sammenhæng mellem storrygere og hele 17 gange stigning i emfysem, 8 gange stigning i åreforkalkning (tilstoppede arterier) og en 6½ gange stigning i forekomst af lungekræft.

Forbindelserne mellem storrygning og emfysem, hjertesygdomme, lungebetændelse og luftvejskræft var særlig høje, men forskerne fandt også sammenhænge med mange andre luftvejssygdomme, nyresvigt, blodforgiftning, øjenlidelser og komplikationer ved operation eller medicinske procedurer.

"Tobaksrygning er den førende forebyggelige dødsårsag i hele verden, og rygere dør typisk 10 år tidligere end ikke-rygere," udtaler den ledende forsker professor Elina Hypponen.

Kilde: University of South Australia. "Heavier smoking linked to skyrocketing health risks." ScienceDaily. ScienceDaily, 7 August 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200807102335.htm>.


Nye anbefalinger om alkohol på vej?

I adskillige årtier har sundhedsmyndighederne i USA (på linje med Sundhedsstyrelsen i Danmark) anbefalet, at mænd bør begrænse deres alkoholforbrug til højst to genstande om dagen. Nu foreslår et panel af sundhedseksperter en ny retningslinje, der vil reducere denne grænse til halvdelen.

Panelet sætter spørgsmålstegn ved om moderat indtagelse af alkohol har sundhedsmæssige fordele — såsom at mindske forekomsten af hjerte-kar-sygdom, type 2-diabetes, Alzheimers og demens — og understreger i stedet, at selv små mængder alkohol er blevet forbundet med flere typer kræft.

Kilde: Harvard: Panel proposes a new guideline for men: just one drink per day.


Studie: At betro sig til en ven er den bedste måde at forebygge depression

Forskerne bag et nyt studie har gennemtrawlet patientdata fra 100.000 briter, hvor de har fokuseret på mere end 100 kendte risikofaktorer, som kan føre til depression, heriblandt social interaktion, mediebrug, søvnrytme, kost og fysisk aktivitet. De konkluderede, at sociale forbindelser og social sammenhæng er langt det mest effektive middel til ikke blot at bekæmpe, men også forebygge depression. Næstbedst er fysisk aktivitet.

Værst for ens mentale velvære er at sidde alene foran Tv’et mange timer ad gangen.

Læs mere på videnskab.dk


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.