Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 36, 2021
- Ultraforarbejdede fødevarer
forbundet med øget risiko for inflammatorisk tarmsygdom
- Højere niveau af omega-3 i blodet
forbundet med længere levetid
- Blot 200 færre kcal dagligt
sammen med motion forbedrer hjertesundhed og giver vægttab blandt
ældre svært overvægtige
- Tusindvis af danskere
selvmedicinerer sig med illegale cannabisprodukter
- Klimavenlige opskrifter med
fuldkorn
|
UGENS CITAT
"Videnskab er
meget mere en måde at tænke på, end det er en samling af viden."
— Carl Sagan
Ultraforarbejdede fødevarer forbundet med øget risiko for inflammatorisk
tarmsygdom
En undersøgelser, der involverede 116.087 personer, har vist, at
højere indtag af ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med højere
risiko for inflammatorisk tarmsygdom.
Sammenlignet med mindre end en portion ultraforarbejdet mad om dagen
fandt forskerne en 82% øget risiko for IBD blandt de personer, der
indtog fem eller flere portioner om dagen, og en 67% øget risiko ved 1-4
portioner om dagen .
Forskellige undergrupper af ultraforarbejdet mad, herunder
læskedrikke, raffineret sødet mad, salte snacks og forarbejdet kød var
hver forbundet med højere risici for inflammatorisk tarmsygdom.
(Forarbejdet kød er røget/saltet/nitritkonserveret kød som fx bacon,
alle former for kødpålæg, hamburgerryg, skinke, leverpostej og pølser).
Indtag af hvidt kød, rødt kød, mejeriprodukter, stivelse samt frugt,
grøntsager og bælgfrugter var i denne undersøgelse ikke forbundet med
inflammatorisk tarmsygdom.
Læs evt. mere om ultraforarbejdede fødevarer.
Højere niveau af omega-3 i blodet forbundet med længere levetid
Data om indholdet af fedtsyrer i 2.200 menneskers blod har vist, at
et højt niveau af omega-3 i blodet (i de røde blodlegemer) er forbundet
med fem års øget forventet levetid.
Læs
mere på sciencedaily
Kommentar:
Det lyder ret vildt, og jeg ved endnu ikke helt, hvad jeg skal mene
om undersøgelsen.
Der er brug for flere undersøgelser for at afklare, om der er en
årsagssammenhæng (eller om mere omega-3 i blodet måske mest er en markør
for en sundere livsstil).
Undersøgelsens resultat kan måske være med til at forklare, hvorfor
befolkningsgrupper, der hovedsageligt spiser vegetabilske fødevarer, men
også inkluderer fisk i kosten (fx som i de såkaldte blue zones), er
kendt for lang levetid.
I animalske fødevarer finder vi hovedsageligt omega-3 i fisk og
skaldyr.
Vi behøver ikke at spise fisk for at få omega-3 (fiskene og havene
vil egentlig helst, at vi lader være), men det er vigtigt, at vi på en
plantebaseret kost får nok omega-3.
I vegetabilske fødevarer finder vi hovedsageligt omega-3 i fødevarer
som nødder og frø (især hørfrø, chiafrø og valnødder), i rapsolie og i
kosttilskud med omega-3 fra alger.
Kosttilskud med omega-3 fra alger indeholder den samme type
langkædede omega-3, som vi finder i fisk. Det er måske en fordel, især
for nogle mennesker.
Læs også:
Nok omega-3 uden fisk
Blot 200 færre kcal dagligt sammen med motion forbedrer
hjertesundhed og giver vægttab blandt ældre svært overvægtige
Ældre svært overvægtige tabte sig og fik sundere hjerte ved at
kombinere reduktion af kalorieindtagelsen med 200 færre kcal dagligt med
moderat motion fire gange om ugen.
160 svært overvægtige, der ikke motionerede, deltog i undersøgelsen.
De tabte sig i gennemsnit næste 10 kilo over fem måneder og forskerne
konstaterede samtidig et forbedret hjerte-kredsløb.
Læs
mere på heart.org
Tusindvis af danskere selvmedicinerer sig med illegale
cannabisprodukter
Ifølge en ny undersøgelse erstatter eller supplerer mange danskere
smertestillende og antidepressiv medicin med cannabis.
91 procent ud af 2.841 adspurgte brugere, havde ikke fået udskrevet
medicinsk cannabis hos lægen. Det betyder, at en del formentlig har købt
cannabisprodukterne på det illegale marked, hvor der ikke føres kontrol
med, hvad de indeholder.
Læs
mere på videnskab.dk
Klimavenlige opskrifter med fuldkorn
Fuldkornspartnerskabet har været med til at udviklet en række
klimavenlige opskrifter, der indeholder mange grøntsager og
kornprodukter, som har et lavt CO2 aftryk i forhold til kød.
Alle fødevarer er desuden udvalgt efter at have et for
fødevarekategorien lavt CO2 aftryk.
Læs mere
Selv om opskrifterne indeholder mindre kød, kan du i de fleste
tilfælde snildt undlade kødet eller erstatte det med vegetabilske
alternativer.
Bemærk, at de fleste brød, der bærer fuldkornsmærket, indeholder 50 %
almindeligt raffineret mel. Derfor (og af andre grunde) er du bedre
tjent med at bage dine brød selv frem for at købe dem i supermarkedet.
Læs
mere om fuldkornsbrød
En
opskrift på et 100% fuldkornsbrød