Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 37, 2006

  1. Specifikke øvelser kan lindre på spændingshovedpine

  2. Gener bestemmer ikke vores levealder

  3. For lidt K-vitamin forbundet med slidgigt?

  4. Bevis for telepati?

  5. Mail: Forstoppelse

  6. Mail: Hvordan forhindrer jeg bivirkninger fra prednisolon?

  7. Dårlig trivsel og usund livsstil hænger sammen

  8. Smertestillende medicin sat i forbindelse med fødselsdefekt

  9. Antidepressiv medicin giver øget risiko for voldelig adfærd

  10. Læsertip


Kære læser

Send en mail, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, eller hvis der er bestemte emner, du ønsker, vi skal tage op.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


1) Specifikke øvelser kan lindre på spændingshovedpine

En undersøgelse har vist, at et motionsprogram, som genoptræner musklerne i hoved-, nakke- og skulderområde, reducerer hyppighed, intensitet og varighed af spændingshovedpiner.

Virkningen varede ved i seks måneder efter motionsprogrammet var ophørt.
(Cephalalgia, August 2006).
http://www.emedicine.com/news.asp?name=20060907elin024.xml&page=all

Kommentar:

Hvis du lider af spændingshovedpine, så opsøg eller bliv henvist til en fysioterapeut.

Omfattende kostændringer, som beskrevet her:
http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm 
afhjælper eller lindrer ofte hovedpiner!


2) Gener bestemmer ikke vores levealder

Ved at registrere afdøde tvillingers levealder over en årrække er nordiske forskere nået frem til, at vores genetiske arvemateriale kun har begrænset betydning for, hvor længe vi lever.

Kun tre procent af, hvor lang tid du lever i forhold til gennemsnitslevetiden, kan forklares ud fra, hvor lang tid dine forældre levede.

Faktorer som miljø, rygning, for lidt motion, stress, fedme og tilfældigheder har med andre ord langt større indflydelse på levealderen end generne.
(JydskeVestkysten 03-09-2006)
Læs hele artiklen her

Læs mere om levealder her:
http://www.nomedica.dk/levealder.htm


”Vi beklager os altid over, at vore dage er få, og handler som om der ikke vil være nogen ende på dem.”

– Lucius Annaeus Seneca, romersk filosof


3) For lidt K-vitamin forbundet med slidgigt?

En undersøgelse med 650 deltagere har dokumenteret en forbindelse mellem lavt indhold af K-vitamin i blodet og øget risiko for slidgigt i hænder og knæ.

Undersøgelsen viste, at jo lavere indhold af K-vitamin i blodet, desto højere forekomst af slidgigt.

(Arthritis and Rheumatism, vol 154, pp 1255-1261)
http://www.worldhealth.net/p/vitamin-k-deficiency-linked-to-osteoarthritis-2006-05-03.html

Kommentar:

Her er en list med kilder til K-vitamin:
http://www.foodcomp.dk/fvdb_foodnutrlist.asp?CompId=0035

Vælg de sunde vegetabilske kilder til K-vitamin. Altså fx Persille, spinat, purløg, kikærter, broccoli, rosenkål, blomkål, grønne bladgrøntsager og bønner


4) Bevis for telepati?

Mange har sikkert oplevet, at de ofte gætter, hvem der i den anden ende, når telefonen ringer.

En forsker mener, at han har bevist, at det han kalder telefon-terapi, faktisk forekommer.

I et forsøg skulle deltagerne gætte hvem af fire familiemedlemmer, der ringede, før de tog telefonen. De gættede rigtigt i 45 % af tilfældene – altså langt over de 25 %, som man rent statistisk kunne forvente.

http://news.yahoo.com/s/nm/20060905/od_uk_nm/oukoe_uk_britain_telepathy


5) Mail: Forstoppelse

Kære John,

Jeg er en relativ ny abonnent på dine nyhedsbreve men har allerede haft gavn af dine råd, bøger og kosttilskud. Jeg vil foreslå at du i et af dine breve behandler fænomenet forstoppelse. Ikke noget man taler så meget om, men som mange kvinder døjer med, herunder jeg selv.

Jeg er 49 år og har haft problemet lige fra jeg var ung. Jeg løber 10 km, spiller tennis og dyrker en times styrketræning en gang om ugen, og er ellers meget aktiv, tager aldrig rulletrappen etc. Min kost er meget fiberrig. Morgen: 2 store kopper kaffe med soyamælk, en skål tør müsli (uden tilsat sukker og blandet op med All Bran), tilsat en spsk. klid. (Jeg undgår mælkeprodukter bl.a. pga. slidgigt). Frokost: To store æbler, 4 små stk. knækbrød med havreklid og 4-6 Digestive. Aften: lyst kød, salat og grønsager, en tyk skive klidbrød. Drikkevarer: 1 ½ l vand, 2 krus urtete og 2 expresso udover morgenkaffen.

Om aftenen spiser jeg desværre også i gennemsnit 4-6 kiks/småkager og 2 stk 70 % mørk chokolade. I weekenden får jeg salat/kød/brød (aldrig hvidt) til frokost og 2 glas vin om aftenen.

Jeg prøver så vidt som muligt at undgå laxativer. Dem der købes i håndkøb har ingen virkning (incl. HUSK), og det jeg har på recept virker undertiden (Forlax fra Ipsen). . Psyllium korn har undertiden også en virkning. Men efter to dage uden toiletbesøg og deraf følgende permanent ubehag, tyr jeg altså til af de mange laxativer jeg har ”på lager”.

Jeg udfører akupressur 2-3 gang om dagen på strategiske steder. Jeg er psykisk ligevægtig og er overbevist om at det udelukkende er et fysisk problem. Jeg er normalvægtig og gør ”de 5 tibetanere” hver morgen. Min tarm er ikke for lang, men har helt sikkert nogle ”lommer” og knæk der er med til at forårsage forstoppelsen. Jeg får akupunktur hver anden måned. Spiser 1 Omega 3, 2 glucosamin og 2 soyakapsler om dagen, samt om vinteren en multivitamin.

Unødvendigt at tilføje at der blokeres TOTALT når jeg er ude og rejse!

Jeg er klar over at jeg ikke spiser helt efter bogen, men de par kiks og 2 stk. chokolade om aftenen burde da ikke stoppe systemet når man ser hvad andre kan køre ned og alligevel komme af med det indtil flere gange om dagen?

Dette problem har enorm indflydelse på min livskvalitet og jeg ville blive meget taknemmelig hvis du kunne give mig et bud på hvordan det kan formindskes eller løses.

På forhånd tak og venlig hilsen,

E

Kære E

Du gør ellers mange fornuftige ting.

Læs og følg programmet her:
http://www.nomedica.dk/hvordan_rask.htm

OVERDRIV med frugt og grønt. Inkluder blommer, svesker eller andre frugter og grøntsager, som du oplever hjælper.

Hørfrø og/eller hørfrøolie giver både vigtige omega-3-fedtsyrer og virker afførende.

Du spiser ret mange kornprodukter (brød, kiks, knækbrød, havreklid, All Bran, musli) i løbet af dagen.

Det er MÅSKE en del af problemet.

Spis mindre brød, kiks o.l. og spis i stedet MEGET mere frugt og grønt. Grøntsagssupper, dampkogte grøntsager, rå grøntsager. Spis især masser af væskerige frugt og grønt (agurker, meloner, æbler, pærer osv.)

Hjælper det ikke i løbet af et par dage, kan du i 2-4 dage, prøve KUN at spise frugt og grøntsager!

Hvis det klarer problemet (hvilket jeg tror det gør), følger du op med GRADVIST at indføre mere af det, du plejer at spise, samtidig med at du er meget opmærksom på, hvilke fødevarer, der øger din tendens til forstoppelse.

Før kostdagbog, hvor du skriver ALT ned, du spiser og drikker, sammen med andre relevante oplysninger om toiletbesøg, motion mv.

Efter noget tid, vil du forhåbentlig se, hvilke fødevarer eller kostvaner, der forværrer/lindrer på problemet.

Med venlig hilsen
John Buhl


6) Mail: Hvordan forhindrer jeg bivirkninger fra prednisolon?

Kære John!

Tak for nyhedsmails og gode tips.

Jeg troede ikke jeg skulle få brug for hjælp til kosten, imidlertid er en arvelig bindevævssygdom, som først træder i karakter i 50 - 60 års alderen, blevet aggressiv. Først efter 4 måneders undersøgelser af stort set hele kroppen blev jeg stillet overfor at det nok var lymfecancer, nu skulle jeg lige have taget vævsprøver fra knoglemarv og noget væv omkring hovedpulsåren ud. Der var ikke kræftceller i. Min diagnose er: Retroperitoneal fibrose med hydronefrose og aorta-aneurisme, fibrosen vokser også ud om tarmene og hæmmer peristaltikken.

Min farmor døde 56 år gammel af lignende symptomer (det var i 1934) derfor kan det ikke verificeres, jeg har talt med min faster som var 15 år gammel da hun døde og hun er ikke i tvivl.

Det er en ordentlig "mundfuld" at kapere, specielt da jeg har spist økølogisk siden 1978, desuden gennem de sidste 4½ år har taget kosttilskud morgen og aften. Multivitaminer/mineraler/sporstoffer/marineOmega + siden efteråret også Gac3 juice. ... Jeg får en del prednisolon ...

Hvordan eliminerer jeg prednisolons bivirkninger kostmæssigt udover kalkrig kost, fedtfattig kost, fiberrig kost. Her tænker jeg på hvilken kost eliminerer søvnløshed, glubende appetit døgnet rundt, er blodtryksnedsættende og ødemhæmmende, Jeg har enorm trang til slik så jeg spiser somme tider et dejligt stykke mørk chokolade 70 - 80 % og nyder det. Jeg har taget 4 kg på på 5 uger og det skal ikke fortsætte.

Mange hilsner
Kirsten

Kære Kirsten

Ja, det må være noget af en ”mundfuld” at kapere!

Det er svært at gøre ret meget ved bivirkninger fra prednisolon. Det er klogt at få godt med kalk, som du skriver, og du kan delvist forhindre, at din glubende appetit øger din vægt ved at spise meget sunde og kaloriefattige fødevarer (især frugt og grønt).
http://www.nomedica.dk/den_ideelle_kost.htm
http://www.nomedica.dk/sund_slankekost.htm

Indfør mere frugt i din kost. Frugt tager noget af din trang til chokolade og søde sager på en sund og god måde.

I det hele taget er mit bedste bud, at du spiser rigelige mængder frugt og grønt (hjælper med at holde vægten nede, godt mod højt blodtryk og ødemer).

Du kan evt. forsøge at spise en lille portion havregrød, i stedet for det du plejer at spise sidst på dagen. Nogle mennesker oplever, at de derved får lettere ved at falde i søvn.


7) Dårlig trivsel og usund livsstil hænger sammen

En ny undersøgelse af trivsel, sundhed og sundhedsvaner blandt de 16-20-årige viser, at de fleste unge har det godt.

Men blandt dem, der trives dårligt, er der en sammenhæng mellem manglende trivsel og usund livsstil.

Undersøgelsen viser, at der blandt de unge, der mistrives, især er et større forbrug af tobak og hash.

Undersøgelsen viser også, at der er en sammenhæng mellem manglende trivsel, dårligt helbred og dårlig fysisk form.
(folkesundhed.dk, 08-09-2006)
http://www.folkesundhed.dk/page217.aspx?recordid217=1012


”For at løse ethvert problem, er der tre spørgsmål, du stiller dig selv:

For det første: Hvad kunne jeg gøre?
For det andet: Hvad kunne jeg læse?
Og for det tredje: Hvem kunne jeg spørge?”

Jim Rohn. Amerikansk forretningsmand, forfatter og foredragsholder


8) Smertestillende medicin sat i forbindelse med fødselsdefekt

Kvinder, der tager almindelig smertestillende medicin i begyndelsen af deres graviditet har øget risiko for at føde et barn med en medfødt anomali (afvigelse fra det normale).

Efter at havet taget andre risikofaktorer med i betragtning, beregnede forskerne, at der var ca. dobbelt så stor risiko for en baby med medfødt anomali blandt de gravide der tog almindelig smertestillende i starten af graviditeten.
(Birth Defects Research Part B. September 2006)
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/jabout/102527215/News.html?CRETRY=1&SRETRY=0


9) Antidepressiv medicin giver øget risiko for voldelig adfærd

De nye antidepressive midler (også kaldet ”lykkepiller” eller SSRI) kan få nogle mennesker til at blive voldelig.

Forskerne opdagede, at folk, der tog den antidepressive medicin kaldet Paxil, var dobbelt så tilbøjelig til at opleve et tilfælde af voldelig opførsel, sammenlignet med de, der fik placebo (snydemedicin uden virksomme stoffer).

http://news.monstersandcritics.com/health/article_1200479.php/Anti-depressants_tied_to_violence

Læs mere om depressioner her:
http://www.nomedica.dk/depressioner.htm


10) Læsertip

Opskrift på et hurtigt og nemt grovbrød

2 dl kogende vand hældes over
1 dl hørfrø, står og trækker en time
6 dl vandhanevand hældes i, røres, heri kommes
2 tsk groftkværnet himalayasalt
25 gram gær (evt. tørgær)
2 dl hirseflager
1 dl sesamfrø
100 gram hakkede valnødder, rør rundt
300 gram grov speltmel
300 gram fin speltmel, rør rundt
Konsistensen skal være som fast grød du kan røre i
Ellers tilsæt lidt mere speltmel
Hældes i rugbrødsform
Sættes med det samme i kold ovn som stilles på 200 grader
Tages ud efter ca. 50 minutter.

Velbekomme
Kirsten

Vegetariske opskrift

Her lige et forsalg til en fantastisk og ny vegetarisk (vegansk endda) opskriftsamling fra ANIMA. Den hedder Dyrevenlige opskrifter. Koster desuden kun 25 kr. Bare en idé.

Maria

Indsend også gerne dit tip eller en god opskrift!


Intet i dette nyhedsbrev er et forsøg på at holde dig fra nødvendig lægebehandling. Nedtrapning af medicin eller behandling bør ske i samråd med en kvalificeret læge. Vælger du at ophøre med lægeordineret behandling eller medicin, uden din læges samtykke, bærer du selv det fulde ansvar.


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.