Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 37, 2008
- Glæde ved livet øger levealderen
- Børn følger deres forældres kostvaner
- Birkesød -- ikke så sundt endda
- Mail: Fiskeolie
- Mail: Kolesterolsænkende medicin
- Mail: Kolesterolsænkende medicin og Q10
- Mail: Lavere kolesteroltal med sund kost
- Lidt af hvert
- Eftertanke
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
"Da jeg var
ung, observerede jeg, at 9 ud af 10 ting jeg gjorde var fejltagelser, så
jeg arbejdede 10 gange så meget."
-- George
Bernard Shaw
Mennesker, der ikke synes livet er værd at leve, har større risiko
for at dø indenfor de næste få år. Det viser et japansk studie.
Forskerne studerede 43.391 mænd og kvinder, der var mellem 40 og 79
år gamle.
De blev fulgt i 7 år, og i den periode døde 3.048.
De japanske forskere undersøgte, hvordan ”ikigai" eller ”glæde ved
livet” påvirker risikoen for at dø.
Selv efter forskerne havde justeret for andre faktorer viste det sig,
at de, der ikke følte glæde ved livet, var 50 % mere tilbøjelige til at
dø i perioden -- mest forårsaget af hjertekarsygdomme og selvmord.
Kilde: Psychosomatic Medicine juli/august. 70:709-715 (2008)
Sense of Life Worth Living (Ikigai) and Mortality in Japan: Ohsaki Study
Børn lærer fra forældrenes sunde eller usunde kostvaner.
I et studie af 1.306 familier fandt forskerne, at når forældrene
øgede deres indtagelse af frugt og grøntsager gjorde deres mindre børn
det også.
605 af familierne lærte noget om ernæring og skulle blandt andet
spise frugt og grønt foran børnene og tillade, at børnene selv valgte
hvilke frugter og grøntsager, de ønskede at spise.
Børnene fra disse familier øgede deres indtagelse af frugt og
grøntager.
Der var dog en undtagelse, nemlig de børn som allerede var
overvægtige. De begyndte generelt ikke at holde mere af frugt og
grøntsager (sandsynligvis fordi de allerede var blevet for vant til
usunde fødevarer).
Omvendt lærer børn at spise usund mad, hvis forældre spiser usundt og
giver deres børn usund mad.
Kilde: Preventive Medicine Volume 47, Issue 1, July 2008, Pages 77-82
High 5 for Kids: The impact of a home visiting program on fruit and
vegetable intake of parents and their preschool children
Kommentar:
Overvægtige er ofte blevet så vant til at spise for meget af det
forkerte (sødt, salt, fedt mv.), at de er helt eller delvist afhængige
af bestemte føde- og drikkevarer. De skal derfor gøre noget ekstra for
at ændre deres vaner på en måde, så de begynder at holde af sund mad
Læs mere om det i
bogen Fat for Life?
Jeg har solgt en del
Birkesød fra min
butik, men aldrig påstået at produktet var specielt sundt.
Faktisk har jeg tidligere udtalt min skepsis vedr. Birkesød, --
blandt andet her.
Nu da Politiken har skrevet en
kritisk artikel om Birkesød -- og rigtig mange er begyndt at bruge
Birkesød som en sukkererstatning -- er det vist på tide, at vi tager
emnet op igen.
”Birkesød” er et produktnavn for sødestoffet xylitol (E967), der
fremstilles af xylose, der blandt andet kan udvindes af birketræer.
Læs evt. definitionen
på xylitol her
Men, som nævnt i artiklen i Politiken, er det nærmest snyd, at kalde
xylitol for ”Birkesød” eller at give indtryk af, at det er et sundt
naturprodukt.
Det er det næppe.
De fleste oplysninger om Birkesød kommer direkte eller indirekte fra
Natur-Drogeriet, der markedsfører xylitol under navnet Birkesød.
I henhold til det datablad, jeg har modtaget fra firmaet om Birkesød,
bliver produktet fremstillet af cellulose fra birketræer og andre hårde
træer (altså at det oprindelige råmateriale der bruges til at
udvinde/fremstille xylitol blandt andet kommer fra birketræer).
Så langt så godt.
Men at råmaterialet -- før det gennemgår en rækker processer og
bliver til xylitol -- er hårde træer, gør ikke Birkesød til et mere
naturligt produkt end almindeligt hvidt sukker (der jo fx er fremstillet
af sukkerrør eller sukkerroer).
Det kan vel sammenlignes med, at kalde almindeligt hvidt sukker for
”RodfrugtSød” e.l., i et forsøg på at få hvidt sukker til at fremstå som
et naturprodukt.
Firmaets reklamesnak for produktet Birkesød her.
Også på helsenyt.dk (der nok også direkte eller indirekte skrives af
Natur-drogeriet) fremstår xylitol i flere artikler nærmest som et
vidunderprodukt.
Blandt andet her.
Jeg tror dog, at Natur-Drogeriet kan se problemet, og snart får
revideret deres hjemmesider, så vi får en mere sandfærdig beskrivelse af
xylitol/Birkesød.
Fra de nuværende artikler på Natur-Drogeriets hjemmesider –- og bogen
”Kernesund Familie” -- spreder historierne om Birkesøds gode egenskaber
sig som ringe i vandet, og når du læser artikler om produktet på nettet
får du hurtigt det indtryk, at Birkesød er et sundt naturprodukt med en
lang række gode egenskaber.
Men lad os lige spise brød til her.
Det er tankevækkende, at der på mange hjemmesider gøres så meget for
at fremhæve de positive eller mulige positive egenskaber ved
sødestoffet, mens de mere tvivlsomme egenskaber ikke beskrives eller kun
lige nævnes i forbifarten.
Sødestoffet xylitol har visse fordele frem for det almindelige hvide
sukker, men det er usikkert og kan diskuteres hvor meget sundere det er.
Det er dog et muligt alternativ til almindeligt sukker og andre
sødestoffer -- fx ved problemer med blodsukkeret.
Det er nok heller ikke så tosset at bruge xylitol i tyggegummi i
stedet for sukker.
Læs
evt. artikel på netdoktor.dk
Selv om der er 40 % færre kalorier i birkesød er det ikke velegnet på
en slankekur. Birkesød indeholder stadig mange kalorier og stort set
ingen næringsstoffer (99,8 % af indholdet er kulhydrat som sukkerart).
Birkesød (xylitol) er et sukkeralkohol (som det fx også er tilfældet
med sødestofferne sorbitol og mannitol), og kan derfor give bivirkninger
i form af diarré eller luft i maven – især hos nogle mennesker.
Den amerikanske dyreværnsforening advarer mod, at store mængder
xylitol kan give alvorlige problemer for hunde, så det er nok ikke klogt
at give din hund (eller andre husdyr?) mad med xylitol. Læs evt.
artikel i Berlingske, hvor det er nævnt som et muligt problem.
Xylitol har i mange år har været brugt som sukkererstatning i
forskellige produkter som sukkerfrit tyggegummi, tyggevitaminer,
tandpasta, industrielt fremstillet bagværk mv. Men det er først på det
seneste, at det er blevet markedsført som et helseprodukt eller
naturprodukt med mange gode egenskaber.
Selv om råvaren, som xylitol fremstilles ud fra, kan være naturlig
(fx birketræer), er fremstillingsprocessen hverken naturlig eller
skånsom.
Rent kemisk er Xylitol nært beslægtet med sukker, og Xylitol er efter
min mening ikke mere naturligt end almindeligt hvidt sukker.
Det er ikke sundt at indtage hverken sukker, xylitol eller andre
sødestoffer.
Brug så lidt sukker eller andre sødestoffer som muligt.
Brug Birkesød som en sukkererstatning og med måde, hvis du mener, det
er relevant for dig, men tro ikke på, at det gavner helbredet.
Det er ikke et helseprodukt. Det er ikke et næringsrigtigt produkt.
Det er højst en lidt sundere erstatning for almindeligt sukker.
Dermed ikke sagt, at Birkesød er et dårligt produkt. Jeg er sikker
på, at Natur-Drogeriet har et rent og fint produkt her -- et udmærket
sødestof, der har mange anvendelsesmuligheder som erstatning for det
almindelige hvide sukker.
Men vi vil have tilstrækkelige og seriøse oplysninger om produkter,
tak!
Det jeg vil spørge om vedrører min mand, som har fået en 4 dobbelt
bypass, samt en pacemaker. Nu er der igen, igen en masse røre om
fiskeolie, som jeg spiser, men jeg tør ikke give dem til min mand, som
får blodfortyndende medicin. Hvad mener du om det, er det alligevel
forsvarligt, at han får en daglig dosis?
Med venlig hilsen
Andrea
Hej Andrea
Det er muligvis en god ide, at din mand tager fiskeolie -- eller
måske hellere en anden olie med omega-3 -- men det er meget vigtigt, at
lade hans læge afgøre det!
Vigtigere end noget andet, i den slags situationer, er en super
sund kost og livsstil.
Bogen "prevent
and Reverse Heart Disease" forklarer, hvordan man bedst tackler
problemet.
Med venlig hilsen
John Buhl
Kommentar til mail om kolesterolsænkende medicin ...
Har selv i lang periode været medicineret med Simvastatin. Fik
voldsomme og yderst smertefulde kramper fra fodsål til lår, hvilket
skete på de mest ubelejligede tider (nat eller når jeg kørte bil).
Jeg satte dosis ned i samråd med lægen. Det reducerede mine
krampeanfald men fjernede dem ikke.
Jeg bestemte at jeg ville helt prøve uden medicinen og nu har jeg
ikke de forfærdelig pinefulde kramper mere, jeg er ikke så træt som jeg
var da jeg fik medicinen, men mit kolesteroltal er steget.
Nu må jeg så arbejde ekstra på at leve sundt. Som person på 165 cm og
77 kg er det vigtigt med en vægtreducering (med eller uden medicin mod
forhøjet kolesterol).
Med ønske om godt efterår
Hanne
For nogen tid siden var jeg til et foredrag med Claus Hancke.
Det omhandlede kolesterolsænkende medicin.
Han sagde at man ikke måtte spise medicinen uden at tage Q10 som
tilskud.
Venlig hilsen
Lone
Kommentar:
Claus Hanches Argumenter for at tage Q10 sammen med
kolesterolsænkende medicin er, som han skriver:
”Med et ganske ufarligt tilskud af Q10 kan man altså fjerne en generende
og potentielt farlig bivirkning ved den kolesterolsænkende medicinering,
som bliver mere og mere udbredt i disse år.”
Læs evt.
hele artiklen med hans forklaring.
Det er uskadeligt at tage Q10 som kosttilskud, og der er ikke
rapporteret om bivirkninger i doser op til 100 mg.
Får du blodfortyndende medicin, skal du først få din læges accept,
før du evt. begynder at tage Q10.
Jeg læser altid Nomedicas nyhedsbreve med stor interesse, da jeg
synes emnerne altid bliver behandlet på en seriøs og veldokumenteret
måde.
Jeg fik for et år siden målt mit kolesteroltal til 5,5. Da jeg havde
hørt et foredrag af en hjertespecialist, som anbefalede et kolesteroltal
på max. 4,5 besluttede jeg at nedsætte kolesteroltallet ved hjælp af
John Buhls anbefalinger af en fedtfattig veganerkost.
Af forskellige årsager måtte jeg indimellem stoppe med veganerkosten
og fik derfor først målt mit kolesteroltal for nylig, hvor det var
faldet til 4,0.
Jeg kan derfor stærkt anbefale veganerkosten, hvis man ønsker at
nedsætte kolesteroltallet.
Jeg fandt en ernæringslære for veganere på
www.vegana.dk og desuden har jeg
fotokopieret en veganerkogebog af Leah Leneman, den fås ikke mere, men
jeg lånte den på biblioteket.
Jeg kunne godt have spist mere fedtfattigt (er meget glad for nødder)
og jeg bryder mig ikke meget om råkost, så jeg har kogt de fleste
grønsager i en lille smule vand, som jeg også bruger.
Derfor tror jeg, at kolesteroltallet kunne være nedsat yderligere,
hvis jeg havde spist mere råkost og mere fedtfattigt.
Med venlig hilsen
Birgitte Mårtensson
Kommentar:
De fleste undervurderer i hvor høj grad omfattende kostændringer kan
forbedre kolesteroltallet, blodtrykket, blodsukkeret og meget andet.
Jeg hører gerne om flere, der har nedsat deres kolesteroltal eller på
anden måde klaret problemer med helbredet ved at forbedre kost og
livsstil.
Mangel på D-vitamin kan føre til tidlig død
Mange danskere mangler D-vitamin. Konsekvenserne kan være dødelige.
Derfor bør man give befolkningen tilskud af D-vitamin, mener
vitaminforsker.
(Jyllands-Posten 5-9-2008)
Kommentar:
D-vitamin kan overdoseres, og det er endnu uvist om (en væsentlig)
øget indtagelse af D-vitamin vil forbedre folkesundheden.
Når du får D-vitamin fra solen, kan kroppen bedre selv regulerer,
hvor meget den optager.
Tag et tilskud i vinterhalvåret. Det klarer du ved at vælge en
multivitamin der allerede indeholder D-vitamin, og evt. – hvis du mener
du er særlig udsat for mangel på vitaminet – at tage et ekstra tilskud.
Hold dig til højst 20-30 mikrogram dagligt fra de tilskud, du tager,
medmindre din læge anbefaler andet.
Vegetar-boom efter klamme dyretransporter
Medieomtale af de skandaløse dyretransporter har fået flere danskere
til at foretrække soyaprodukter og grøntsager.
(erhvervsbladet.dk 5-9-2008)
Fejl-måling: Der er tre gange så mange bakteriebomber i køledisken
En fejl i Fødevarestyrelsens datasystem har de seneste tre år ledt
til, at tallene for danske kyllinger med campylobacter har været
kunstigt lave. Ikke 12, men 39 procent er inficeret.
(ingeniøren 9-9-2008)
Overforbrug af antibiotika spreder livsfarlige bakterier
ESBL-bakterier, som er resistente over for en række antibiotika,
spreder sig i Danmark, viser ny rapport. Årsagen er, at brugen af en
bestemt type antibiotika til mennesker er tredoblet, mens husdyr får fem
gange så meget som ved årtusindskiftet.
(Ingeniøren 9-9-2008)
For et par uger siden bragte jeg et link til et filmklip af
Krishnamurti
Jeg har nu modtaget en mail om en dialogrække, der foregår i
København.
Hvis du er interesseret er her
en liste over, hvor og hvornår de foregår.
Her et længere filmklip med den indiske guru – eller vel nærmere
anti-guru:
"Mirakler
forekommer nogle gange, men du skal arbejde utrolig hårdt for dem."
-- Chaim
Weizmann, kemiker