Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 37, 2008


  1. Glæde ved livet øger levealderen
  2. Børn følger deres forældres kostvaner
  3. Birkesød -- ikke så sundt endda
  4. Mail: Fiskeolie
  5. Mail: Kolesterolsænkende medicin
  6. Mail: Kolesterolsænkende medicin og Q10
  7. Mail: Lavere kolesteroltal med sund kost
  8. Lidt af hvert
  9. Eftertanke

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Da jeg var ung, observerede jeg, at 9 ud af 10 ting jeg gjorde var fejltagelser, så jeg arbejdede 10 gange så meget."

-- George Bernard Shaw


1) Glæde ved livet øger levealderen

Mennesker, der ikke synes livet er værd at leve, har større risiko for at dø indenfor de næste få år. Det viser et japansk studie.

Forskerne studerede 43.391 mænd og kvinder, der var mellem 40 og 79 år gamle.

De blev fulgt i 7 år, og i den periode døde 3.048.

De japanske forskere undersøgte, hvordan ”ikigai" eller ”glæde ved livet” påvirker risikoen for at dø.

Selv efter forskerne havde justeret for andre faktorer viste det sig, at de, der ikke følte glæde ved livet, var 50 % mere tilbøjelige til at dø i perioden -- mest forårsaget af hjertekarsygdomme og selvmord.

Kilde: Psychosomatic Medicine juli/august. 70:709-715 (2008)
Sense of Life Worth Living (Ikigai) and Mortality in Japan: Ohsaki Study


2) Børn følger deres forældres kostvaner

Børn lærer fra forældrenes sunde eller usunde kostvaner.

I et studie af 1.306 familier fandt forskerne, at når forældrene øgede deres indtagelse af frugt og grøntsager gjorde deres mindre børn det også.

605 af familierne lærte noget om ernæring og skulle blandt andet spise frugt og grønt foran børnene og tillade, at børnene selv valgte hvilke frugter og grøntsager, de ønskede at spise.

Børnene fra disse familier øgede deres indtagelse af frugt og grøntager.

Der var dog en undtagelse, nemlig de børn som allerede var overvægtige. De begyndte generelt ikke at holde mere af frugt og grøntsager (sandsynligvis fordi de allerede var blevet for vant til usunde fødevarer).

Omvendt lærer børn at spise usund mad, hvis forældre spiser usundt og giver deres børn usund mad.

Kilde: Preventive Medicine Volume 47, Issue 1, July 2008, Pages 77-82
High 5 for Kids: The impact of a home visiting program on fruit and vegetable intake of parents and their preschool children

Kommentar:

Overvægtige er ofte blevet så vant til at spise for meget af det forkerte (sødt, salt, fedt mv.), at de er helt eller delvist afhængige af bestemte føde- og drikkevarer. De skal derfor gøre noget ekstra for at ændre deres vaner på en måde, så de begynder at holde af sund mad
Læs mere om det i bogen Fat for Life? 


3) Birkesød -- ikke så sundt endda

Jeg har solgt en del Birkesød fra min butik, men aldrig påstået at produktet var specielt sundt.

Faktisk har jeg tidligere udtalt min skepsis vedr. Birkesød, -- blandt andet her.

Nu da Politiken har skrevet en kritisk artikel om Birkesød -- og rigtig mange er begyndt at bruge Birkesød som en sukkererstatning -- er det vist på tide, at vi tager emnet op igen.

”Birkesød” er et produktnavn for sødestoffet xylitol (E967), der fremstilles af xylose, der blandt andet kan udvindes af birketræer.

Læs evt. definitionen på xylitol her

Men, som nævnt i artiklen i Politiken, er det nærmest snyd, at kalde xylitol for ”Birkesød” eller at give indtryk af, at det er et sundt naturprodukt.

Det er det næppe.

De fleste oplysninger om Birkesød kommer direkte eller indirekte fra Natur-Drogeriet, der markedsfører xylitol under navnet Birkesød.

I henhold til det datablad, jeg har modtaget fra firmaet om Birkesød, bliver produktet fremstillet af cellulose fra birketræer og andre hårde træer (altså at det oprindelige råmateriale der bruges til at udvinde/fremstille xylitol blandt andet kommer fra birketræer).

Så langt så godt.

Men at råmaterialet -- før det gennemgår en rækker processer og bliver til xylitol -- er hårde træer, gør ikke Birkesød til et mere naturligt produkt end almindeligt hvidt sukker (der jo fx er fremstillet af sukkerrør eller sukkerroer).

Det kan vel sammenlignes med, at kalde almindeligt hvidt sukker for ”RodfrugtSød” e.l., i et forsøg på at få hvidt sukker til at fremstå som et naturprodukt.

Firmaets reklamesnak for produktet Birkesød her.

Også på helsenyt.dk (der nok også direkte eller indirekte skrives af Natur-drogeriet) fremstår xylitol i flere artikler nærmest som et vidunderprodukt.
Blandt andet her.

Jeg tror dog, at Natur-Drogeriet kan se problemet, og snart får revideret deres hjemmesider, så vi får en mere sandfærdig beskrivelse af xylitol/Birkesød.

Fra de nuværende artikler på Natur-Drogeriets hjemmesider –- og bogen ”Kernesund Familie” -- spreder historierne om Birkesøds gode egenskaber sig som ringe i vandet, og når du læser artikler om produktet på nettet får du hurtigt det indtryk, at Birkesød er et sundt naturprodukt med en lang række gode egenskaber.

Men lad os lige spise brød til her.

Det er tankevækkende, at der på mange hjemmesider gøres så meget for at fremhæve de positive eller mulige positive egenskaber ved sødestoffet, mens de mere tvivlsomme egenskaber ikke beskrives eller kun lige nævnes i forbifarten.

Sødestoffet xylitol har visse fordele frem for det almindelige hvide sukker, men det er usikkert og kan diskuteres hvor meget sundere det er. Det er dog et muligt alternativ til almindeligt sukker og andre sødestoffer -- fx ved problemer med blodsukkeret.

Det er nok heller ikke så tosset at bruge xylitol i tyggegummi i stedet for sukker. Læs evt. artikel på netdoktor.dk

Selv om der er 40 % færre kalorier i birkesød er det ikke velegnet på en slankekur. Birkesød indeholder stadig mange kalorier og stort set ingen næringsstoffer (99,8 % af indholdet er kulhydrat som sukkerart).

Birkesød (xylitol) er et sukkeralkohol (som det fx også er tilfældet med sødestofferne sorbitol og mannitol), og kan derfor give bivirkninger i form af diarré eller luft i maven – især hos nogle mennesker.

Den amerikanske dyreværnsforening advarer mod, at store mængder xylitol kan give alvorlige problemer for hunde, så det er nok ikke klogt at give din hund (eller andre husdyr?) mad med xylitol. Læs evt. artikel i Berlingske, hvor det er nævnt som et muligt problem.

Xylitol har i mange år har været brugt som sukkererstatning i forskellige produkter som sukkerfrit tyggegummi, tyggevitaminer, tandpasta, industrielt fremstillet bagværk mv. Men det er først på det seneste, at det er blevet markedsført som et helseprodukt eller naturprodukt med mange gode egenskaber.

Selv om råvaren, som xylitol fremstilles ud fra, kan være naturlig (fx birketræer), er fremstillingsprocessen hverken naturlig eller skånsom.

Rent kemisk er Xylitol nært beslægtet med sukker, og Xylitol er efter min mening ikke mere naturligt end almindeligt hvidt sukker.

Det er ikke sundt at indtage hverken sukker, xylitol eller andre sødestoffer.

Brug så lidt sukker eller andre sødestoffer som muligt.

Brug Birkesød som en sukkererstatning og med måde, hvis du mener, det er relevant for dig, men tro ikke på, at det gavner helbredet.

Det er ikke et helseprodukt. Det er ikke et næringsrigtigt produkt. Det er højst en lidt sundere erstatning for almindeligt sukker.

Dermed ikke sagt, at Birkesød er et dårligt produkt. Jeg er sikker på, at Natur-Drogeriet har et rent og fint produkt her -- et udmærket sødestof, der har mange anvendelsesmuligheder som erstatning for det almindelige hvide sukker.

Men vi vil have tilstrækkelige og seriøse oplysninger om produkter, tak!


4) Mail: Fiskeolie

Det jeg vil spørge om vedrører min mand, som har fået en 4 dobbelt bypass, samt en pacemaker. Nu er der igen, igen en masse røre om fiskeolie, som jeg spiser, men jeg tør ikke give dem til min mand, som får blodfortyndende medicin. Hvad mener du om det, er det alligevel forsvarligt, at han får en daglig dosis?

Med venlig hilsen
Andrea

Hej Andrea

Det er muligvis en god ide, at din mand tager fiskeolie -- eller måske hellere en anden olie med omega-3 -- men det er meget vigtigt, at lade hans læge afgøre det!

Vigtigere end noget andet, i den slags situationer, er en super sund kost og livsstil.

Bogen "prevent and Reverse Heart Disease" forklarer, hvordan man bedst tackler problemet.

Med venlig hilsen
John Buhl


5) Mail: Kolesterolsænkende medicin

Kommentar til mail om kolesterolsænkende medicin ...

Har selv i lang periode været medicineret med Simvastatin. Fik voldsomme og yderst smertefulde kramper fra fodsål til lår, hvilket skete på de mest ubelejligede tider (nat eller når jeg kørte bil).

Jeg satte dosis ned i samråd med lægen. Det reducerede mine krampeanfald men fjernede dem ikke.

Jeg bestemte at jeg ville helt prøve uden medicinen og nu har jeg ikke de forfærdelig pinefulde kramper mere, jeg er ikke så træt som jeg var da jeg fik medicinen, men mit kolesteroltal er steget.

Nu må jeg så arbejde ekstra på at leve sundt. Som person på 165 cm og 77 kg er det vigtigt med en vægtreducering (med eller uden medicin mod forhøjet kolesterol).

Med ønske om godt efterår
Hanne


6) Mail: Kolesterolsænkende medicin og Q10

For nogen tid siden var jeg til et foredrag med Claus Hancke.

Det omhandlede kolesterolsænkende medicin.

Han sagde at man ikke måtte spise medicinen uden at tage Q10 som tilskud.

Venlig hilsen
Lone

Kommentar:

Claus Hanches Argumenter for at tage Q10 sammen med kolesterolsænkende medicin er, som han skriver:
”Med et ganske ufarligt tilskud af Q10 kan man altså fjerne en generende og potentielt farlig bivirkning ved den kolesterolsænkende medicinering, som bliver mere og mere udbredt i disse år.”
Læs evt. hele artiklen med hans forklaring.

Det er uskadeligt at tage Q10 som kosttilskud, og der er ikke rapporteret om bivirkninger i doser op til 100 mg.

Får du blodfortyndende medicin, skal du først få din læges accept, før du evt. begynder at tage Q10.


7) Mail: Lavere kolesteroltal med sund kost

Jeg læser altid Nomedicas nyhedsbreve med stor interesse, da jeg synes emnerne altid bliver behandlet på en seriøs og veldokumenteret måde.

Jeg fik for et år siden målt mit kolesteroltal til 5,5. Da jeg havde hørt et foredrag af en hjertespecialist, som anbefalede et kolesteroltal på max. 4,5 besluttede jeg at nedsætte kolesteroltallet ved hjælp af John Buhls anbefalinger af en fedtfattig veganerkost.

Af forskellige årsager måtte jeg indimellem stoppe med veganerkosten og fik derfor først målt mit kolesteroltal for nylig, hvor det var faldet til 4,0.

Jeg kan derfor stærkt anbefale veganerkosten, hvis man ønsker at nedsætte kolesteroltallet.

Jeg fandt en ernæringslære for veganere på www.vegana.dk og desuden har jeg fotokopieret en veganerkogebog af Leah Leneman, den fås ikke mere, men jeg lånte den på biblioteket.

Jeg kunne godt have spist mere fedtfattigt (er meget glad for nødder) og jeg bryder mig ikke meget om råkost, så jeg har kogt de fleste grønsager i en lille smule vand, som jeg også bruger.

Derfor tror jeg, at kolesteroltallet kunne være nedsat yderligere, hvis jeg havde spist mere råkost og mere fedtfattigt.

Med venlig hilsen
Birgitte Mårtensson

Kommentar:

De fleste undervurderer i hvor høj grad omfattende kostændringer kan forbedre kolesteroltallet, blodtrykket, blodsukkeret og meget andet.

Jeg hører gerne om flere, der har nedsat deres kolesteroltal eller på anden måde klaret problemer med helbredet ved at forbedre kost og livsstil.


8) Lidt af hvert

Mangel på D-vitamin kan føre til tidlig død

Mange danskere mangler D-vitamin. Konsekvenserne kan være dødelige. Derfor bør man give befolkningen tilskud af D-vitamin, mener vitaminforsker.
(Jyllands-Posten 5-9-2008)

Kommentar:

D-vitamin kan overdoseres, og det er endnu uvist om (en væsentlig) øget indtagelse af D-vitamin vil forbedre folkesundheden.

Når du får D-vitamin fra solen, kan kroppen bedre selv regulerer, hvor meget den optager.

Tag et tilskud i vinterhalvåret. Det klarer du ved at vælge en multivitamin der allerede indeholder D-vitamin, og evt. – hvis du mener du er særlig udsat for mangel på vitaminet – at tage et ekstra tilskud.

Hold dig til højst 20-30 mikrogram dagligt fra de tilskud, du tager, medmindre din læge anbefaler andet.

Vegetar-boom efter klamme dyretransporter

Medieomtale af de skandaløse dyretransporter har fået flere danskere til at foretrække soyaprodukter og grøntsager.
(erhvervsbladet.dk 5-9-2008)

Fejl-måling: Der er tre gange så mange bakteriebomber i køledisken

En fejl i Fødevarestyrelsens datasystem har de seneste tre år ledt til, at tallene for danske kyllinger med campylobacter har været kunstigt lave. Ikke 12, men 39 procent er inficeret.
(ingeniøren 9-9-2008)

Overforbrug af antibiotika spreder livsfarlige bakterier

ESBL-bakterier, som er resistente over for en række antibiotika, spreder sig i Danmark, viser ny rapport. Årsagen er, at brugen af en bestemt type antibiotika til mennesker er tredoblet, mens husdyr får fem gange så meget som ved årtusindskiftet.
(Ingeniøren 9-9-2008)


9) Eftertanke

For et par uger siden bragte jeg et link til et filmklip af Krishnamurti

Jeg har nu modtaget en mail om en dialogrække, der foregår i København.

Hvis du er interesseret er her en liste over, hvor og hvornår de foregår.

Her et længere filmklip med den indiske guru – eller vel nærmere anti-guru:


"Mirakler forekommer nogle gange, men du skal arbejde utrolig hårdt for dem."

-- Chaim Weizmann, kemiker


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.