Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 37, 2015


  1. Lidt motion, stor forskel
    • 15 minutters daglig motion nedsætter dødeligheden hos ældre
    • ½ times fysisk aktivitet 6 dage om ugen forbundet med 40 % lavere risiko for tidlig død
    • Mangel på motion koster flere liv end fedme
  2. Kosttilskud -- kun hvad du har brug for.
 

Har du ikke tid til motion nu, skal du afsætte tid til sygdom senere.

–- Edward Stanley.


Lidt motion, stor forskel

Mange undersøgelser har efterhånden vist, at selv forholdsvis lidt motion i dagligdagen kan gøre en stor forskel på helbred og velvære.

Nedenfor er tre eksempler på disse undersøgelser, som måske kan motivere dig til at indføre mere motion/bevægelse i din hverdag, hvis du bevæger dig for lidt.

15 minutters daglig motion nedsætter dødeligheden hos ældre

En omfattende analyse af 122.000 personer, der blev fulgt i næsten 10 år viste, at ældre over 60 år kun behøver 15 minutters moderat til intens motion daglig for at nedsætte dødeligheden med 22 % sammenlignet med ældre over 60 år, som ikke motionerede.

Det var især risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme, der faldt ved at dyrke let motion.

De personer, der dyrkede 150 minutters moderat motion eller 75 minutters intens motion om ugen reducerede dødeligheden med 28 %.

Kilde: David Hupin, Pascal Edouard m.fl. Even a low-dose of moderate-to-vigorous physical activity reduces mortality by 22 % in adults aged ≥60 years: a systematic review and meta-analysis
British Journal of Sports Medicine. Published Online First 3 August 2015. doi:10.1136/bjsports-2014-094306

Den største forskel viste sig også i denne undersøgelse at være fra næsten ingen motion til blot lidt motion (i denne undersøgelse blot 15 minutters let til moderat motion dagligt).

Der skal altså kun lidt til før, det gør en stor forskel. En rask gåtur på mindst 15 minutters dagligt kan de fleste ældre klare. På længere sigt vil det gøre en stor forskel.

En anden undersøgelse viste ...

½ times fysisk aktivitet 6 dage om ugen forbundet med 40 % lavere risiko for tidlig død

En halv times fysisk aktivitet 6 gange om ugen - uanset, hvor intensiv den er - er forbundet med en 40 % lavere risiko for død hos ældre mænd.

Data om næsten 26.000 mænd født mellem 1923 og 1932 blev analyseret.

Det viste sig, at mindre end en times let fysisk aktivitet om ugen ikke var forbundet med nogen meningsfuld reduktion i risikoen for død uanset årsag. Men mere end en time var forbundet med en 32 % til 56 % lavere risiko.

Men selv mindre end en times motion -- hvis det var ihærdig fysisk aktivitet -- var forbundet med 23 % til 37 % reduktion i risiko for hjerte-kar-sygdom og død uanset årsag. Jo mere tid brugt på ihærdig motion, desto lavere syntes risikoen at være (fra mellem 36 % og 49 % lavere risiko).

Mænd, der jævnligt var moderat til meget fysisk aktive i deres fritid, levede fem år længere i gennemsnit end de mænd, der blev klassificeret som stillesiddende.

Samlet set viste undersøgelsen, at 30 minutters fysisk aktivitet - af let eller kraftig intensitet - 6 dage om ugen var forbundet med en 40 % lavere risiko for død uanset årsag.

Kilde: I Holme, S A Anderssen. Increases in physical activity is as important as smoking cessation for reduction in total mortality in elderly men: 12 years of follow-up of the Oslo II study. Br J Sports Med 2015;49:743-748 doi:10.1136/bjsports-2014-094522.

Og en undersøgelse viste, at ...

Mangel på motion koster flere liv end fedme

For at vurdere sammenhæng mellem fysisk inaktivitet, for tidlig død og fedme, analyserede forskerne data fra 334.161 mænd og kvinder i hele Europa, som deltager i the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) Study, mellem 1992 og 2000.

Forskerne konkluderede, at motion svarende til blot 20 minutters rask gåtur hver dag reducerer en persons risiko for tidlig død med mellem 16 - 30 %. Virkningen var størst blandt normalvægtige individer, men også dem med højere BMI oplevede en fordel.

Kilde: Ekelund, U et al. Activity and all-cause mortality across levels of overall and abdominal adiposity in European men and women: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study (EPIC). American Journal of Clinical Nutrition; 14 Jan 2015. First published January 14, 2015, doi: 10.3945/ajcn.114.100065. Hele undersøgelsen kan læses her

Er du overvægtig, kan du faktisk blive sundere end slanke inaktive ved blot at dyrke 20 minutters daglig motion, hvor du får pulsen op.

Konklusion

Alt i alt skal der ikke så meget til, før det gør en stor forskel blot at bevæge sig lidt mere i dagligdagen.


Kosttilskud -- kun hvad du har brug for (5)

Et spørgsmål fra en læser, som måske også kan have andres interesse ...

Hej John

Tak for en spændende nyhedsbrev. En god idé med en serie af kosttilskud !! Jeg er selv lidt splitter om emnet. I mit træning (Heilpraltikskolen) bruger vi virkelig meget kosttilskud.

Mit spørgsmål er. Er det rigtigt, at man altid bør have en multivitaminpille som basis, hvis man bruger kosttilskud. Det vil sige, at hvis jeg vil spise ekstra C- og E-vitamin i en periode skal jeg også tage en multivitamin for at undgå ubalancer i kroppen.

På forhånd tak.
Andrea

Hej Andrea

Ikke nødvendigvis.

Hvis du fx kun mangler C-vitamin og tager det for at rette op på en mangel, skaber du jo ikke en ubalance -- men vel nærmere genopretter en balance.

Lad og sige at du får for lidt zink i kosten (og der derfor også kan opstå en ubalance mellem kobber og zink), og du tager zink som kosttilskud, vil du genoprette en god balance mellem kobber og zink.

Det forudsætter naturligvis, at du ved, at du mangler zink og ikke tager langt mere, end du reelt har brug for.

Hvis du ikke er helt sikker, og ønsker at tage store doser af udvalgte vitaminer eller mineraler, er det muligvis bedst også at tage en multivitamin. Men der er så også større risiko for, at du indtager vitaminer/mineraler, du ikke har brug for, og det kan faktisk i flere tilfælde være direkte skadeligt.

Det er efter min mening bedst kun at tage det eller de enkelte næringsstoffer, du har brug for, som kosttilskud og kun i de nødvendige mængder og så længe, det er nødvendigt (indtil kosten indeholder nok). Men det er naturligvis ikke altid så let at vide.

Med venlig hilsen
John Buhl


Jeg kan lave 49 armbøjninger! Jeg skal bare have en lur mellem hver.

-- James Abram Garfield


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.