Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 37, 2016


  • Nok motion modvirker konsekvenserne af at sidde for meget ned
  • At sidde meget ned øger risikoen for hjertesygdom
  • For meget stillesiddende tid går ud over knoglerne
  • Hvad du kan gøre
 

UGENS CITAT

“Hvis du er i dårligt humør så gå en tur. Hvis du stadig er i dårligt humør, så gå endnu en tur."

― Hippocrates


Nok motion modvirker konsekvenserne af at sidde for meget ned

En times moderat daglig motion er nok til at imødegå de sundhedsrisici, der er forbundet med at sidde meget ned.

De sundhedsmæssige risici forbundet med at sidde i otte eller flere timer om dagen -- enten på arbejde, hjemme eller under pendling -- kan elimineres med en time eller mere af daglig fysisk aktivitet. Det viser en undersøgelse fra et internationalt team af forskere.

I alt analyserede forskerne 16 studier, som omfattede data fra mere end en million mænd og kvinder, og fandt, at 60 til 75 minutters daglig motion af moderat intensitet var tilstrækkelig til at eliminere den øgede risiko for tidlig død i forbindelse med at sidde i over otte timer om dagen.

Den største risiko for tidlig død forekom hos de personer, der var fysisk inaktive, uanset hvor meget tid, de brugte på at sidde ned i løbet af dagen. De var mellem 28% og 59% mere tilbøjelige til at dø tidligt sammenlignet med dem, der var i den mest aktive fjerdedel af deltagerne. Det er en risiko, som kan sammenlignes med den risiko, der er forbundet med rygning og fedme. Mangel på fysisk aktivitet er en større sundhedsrisiko end at sidde ned i lang tid.[1]

Om undersøgelsen fra University of Cambridge: An hour of moderate exercise a day enough to counter health risks from prolonged sitting

Ifølge denne artikel om undersøgelsen er danskere et af de mest stillesiddende folkefærd i Europa. Vi sidder i gennemsnit ned 6-7 timer om dagen, og ansatte på kontor sidder i gennemsnit ned 10 timer dagligt.

En inaktiv livsstil er i Danmark så stort et problem, at en rapport netop har vurderet, at fysisk inaktivitet forårsager 6.000 dødsfald hvert år.

En amerikansk undersøgelse viste i 2010, at længere tid brugt på at sidde ned var forbundet med øget dødelighed uanset fysisk aktivitetsniveau.

Et par år senere viste et studie, at det er en fordel at skifte fra at sidde ned til let fysisk aktivitet - såsom at rejse sig op, gå lidt rundt eller andre lette aktiviteter.

En anden undersøgelse viste, at en af hovedårsagerne til overvægt kan være, at vi sidder for meget ned.Ifølge den amerikanske hjerteforening tyder undersøgelser på, at de personer, der sidder meget ned, har en vis øget risiko for hjertesygdom, selv om de også er meget fysisk aktive, så det er måske stadig tvivlsomt, at en times moderat motion helt kan eliminere de problemer, der kan være forbundet med at sidde meget ned:

At sidde meget ned øger risikoen for hjertesygdom

At være stillesiddende er ikke bare en mangel på motion. Det er en potentiel uafhængig risikofaktor for hjertesygdomme og slagtilfælde.

Ifølge en erklæring fra den amerikanske hjerteforening kan stillesiddende adfærd være forbundet med en øget risiko for at udvikle diabetes, hjerte-kar-sygdom, nedsat insulinfølsomhed (knyttet til diabetes) og en generelt større risiko for at dø af enhver årsag.

Forfatterne fandt, at moderat til kraftig fysisk aktivitet ikke annullerede virkningen af stillesiddende tid. Selv fysisk aktive mennesker, der tilbringer en masse af deres tid med at sidde, ser ud til at have øget risiko.[2]

For meget stillesiddende tid går ud over knoglerne

Der er en særlig grund til, at børn og unge ikke bør bruge for meget tid på at sidde ned.

En undersøgelse har nemlig vist, at høje niveauer af tv i barndommen og ungdommen konsekvent var forbundet med lavere maksimal knoglemasse i en alder af 20 år.

Børn og unge, der så tv i 14 timer eller mere om ugen havde lavere knoglemineralindhold i en alder af 20 end dem, der så mindre fjernsyn, selv efter justering for højde, body mass, fysisk aktivitet, calciumindtag, D-vitamin, alkohol og rygning.

Forskerne konkluderede, at mindre stillesiddende tid har langsigtede fordele for børn og unges knogler.[3]

Hvad du kan gøre:

Hvis du både på arbejde, og når du er hjemme, sidder meget ned, vil det være en rigtig god ide, hvis du dyrker mindst en times moderat motion dagligt. En daglig rask gåtur kombineret med anden moderat motion i en time eller lidt mere vil modvirke de fleste uheldige virkninger af at sidde meget.

Du mindsker væsentlig de negative virkninger fra at sidde meget, hvis du ofte rejser dig, går lidt rundt, laver lidt gymnastik mv.

Prøv at gøre det til en regel, at du kun sidder ned i ca. 15 eller 20 min. ad gangen, før du rejser dig op og ryster benene, laver lidt strækøvelser eller lignende.

Når du ser tv. om aftenen, kan du vælge noget af tiden at se programmerne imens du står op, og evt. laver balanceøvelser, bevæger dig lidt rundt, laver lidt gymnastik eller lignende.

En times moderat motion dagligt kombineret med mange små pauser med aktivitet, frem for blot at sidde ned, betyder rigtig meget, og vil sandsynligvis helt fjerne de negative virkninger ved at sidde meget ned.

Kilder:

[1] Ulf Ekelund m.fl. Does physical activity attenuate, or even eliminate, the detrimental association of sitting time with mortality? A harmonised meta-analysis of data from more than 1 million men and women.
The Lancet. Published Online: 27 July 2016. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30370-1

[2] Deborah Rohm Young m.fl. Sedentary Behavior and Cardiovascular Morbidity and Mortality
A Science Advisory From the American Heart Association. Published Ahead of Print. Circulation. August 15, 2016.
DOI: http://dx.doi.org/10.1161/CIR.0000000000000440

[3] McVeigh, J. A., Zhu, K., Mountain, J., Pennell, C. E., Lye, S. J., Walsh, J. P. and Straker, L. M. (2016), Longitudinal Trajectories of Television Watching Across Childhood and Adolescence Predict Bone Mass at Age 20 Years in the Raine Study. J Bone Miner Res. doi:10.1002/jbmr.2890


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.