Bør ernæringsforskere modtage penge fra
fødevareindustrien?
En af de meste kendte og respekterede eksperter indenfor ernæring,
professor
Marion Nestle, kommer i en artikel ind på problemerne med
fødevareindustriens sponsorering af ernæringsforskning.
Hun mener ikke, at det er en god ide, at fødevareindustrien betaler
for forskning, som på nogen måde er relateret til deres produkter.
Hendes pointe er, at forskere risikerer at være mindre kritiske eller
tavse om ernæringsproblemer i forbindelse med sponsorens produkter.
Det gælder også, når industrien betaler for konferencer mv., fordi vi
kan være ret sikker på, at foredragsholdere, der måske kunne sige noget
kritisk om sponsorernes produkter, ikke deltager.
Som hun skriver, så viser forskningen konsekvent, at
industri-finansiering har indflydelse på udformningen, tolkningen og
resultatet af forskningen.
Undersøgelser finansieret af fødevareindustrien vil næsten altid
favorisere sponsorens interesser.
Forskere eller eksperter, der modtager midler eller andre fordele fra
industrien, vil (ikke så overraskende) insistere på, at denne
finansiering ikke påvirker design, udførelse, fortolkning eller
offentliggørelse af deres forskning.
Men, som hun kommer ind på, sker påvirkningen nærmest ubevidst og
under radaren af kritisk tænkning. Det er utilsigtet, ubevidst og uset.
Hun skriver blandt andet: »Fra marts 2015 til marts 2016 skrev jeg
opsummeringer af industribetalte studier på min blog. I løbet af det år
indsamlede jeg 168 studier, hvoraf 156 favoriserede sponsorens
interesser.«
Kilde:
Should nutrition scientists take food-industry funding?
|
Vegetar bogpakke
*
SPAR 40% *
To populære bøger om vegetarkost og veganerkost:
Den plantebaserede kost af Maria Felding, der er klinisk
diætist og uddannet kandidat i klinisk ernæring, og læge Toboas
Schmidt Hansen. Bogen gennemgår kostmyter og misforståelser
omkring inflammation, antioxidanter, mættet fedt,
insulinresistens og mange andre populære emner samt alle de
hyppigt stillede spørgsmål omkring plantebaseret ernæring.
Derudover gives en grundig guide til, hvordan man kan leve
plantebaseret, inkl. opskrifter til at komme i gang.
Mere Vegetar Light af Karina Schramm er en hardcover bog
på 218 sider og spækket med fedtfattige retter, billeder, tips
og inspiration. Bogen indeholder 129 lækre vegetaropskrifter,
der byder på noget for alle. Bogen gør det nemt at spise
sundt og fedtfattigt. Masser af lækre opskrifter på veganer- og
vegetarretter.
Læs mere >> |
Kræftpatienter, der bruger alternativ behandling, dør
dobbelt så ofte
Forskere fra Yale School of Medicine har undersøgt en gruppe
kræftpatienter på samme sygdomsstadie, som fulgte henholdsvist
alternative kure og den behandling, som lægerne anbefalede.
281 kræftpatienter, som valgte en alternative behandlingsformer frem
for de konventionelle, klarede sig dårligere sammenlignet med 560
kræftpatienter, som havde samme alder, samme sygdomshistorik og samme
racebaggrund som den anden gruppe, og som fik konventionel behandling.
Læs
mere på videnskab.dk
Kommentar:
Der findes en frygtelig masse alternative kure og præparater imod
kræft, som ikke virker. De bliver ofte omtalt sammen med fantastiske
solskinshistorier og en skarp kritik af, hvor giftig og skadelig
konventionel behandling er.
Hvis der allerede eksisterede en effektiv alternativ kur imod kræft
med tilstrækkelig videnskabelig dokumentation, ville den være del af den
behandling, der bliver tilbudt kræftpatienter.
Flere igangværende studier undersøger forskellige mere eller mindre
alternative kure (fx cannabis og intravenøs C-vitamin), og vi får se, om
nogle af dem kan bestå en videnskabelig test.
Derfor bliver vi lykkelige af yoga
To forskere har gransket yogaøvelsernes effekt i forbindelse med
deres seneste studie. Her forklarer de, hvorfor yoga kan afhjælpe
fysiske og psykiske lidelser samt øge selvværdsfølelse og energiniveau.
Studier peger på yogaens positive effekter på mental og fysisk
sundhed og personlig udvikling. Yoga lindrer kronisk smerte og hjælper
med at håndtere astma, diabetes, lymfekræft og brystkræft. Yoga hjælper
personer med mentale lidelser som depression, angst, OCD, PTSD og
skizofreni.
Læs
mere på videnskab.dk
Mere om
yoga på nomedica.dk
Svært overvægtige mangler mæthedshormoner
Personer med svær overvægt har en hæmmet følelse af mæthed, fordi de
frigiver færre mæthedshormoner end folk med normal vægt.
Dette er en af flere faktorer, som gør vægttab -- og især at
fastholde et vægttab -- til en umulig udfordring for svært overvægtige,
medmindre tingene gribes rigtigt an.
Læs
mere
i slankenyt